Събития

АНТОЛОГИЯ „БЪЛГАРСКОТО СЛОВО НА ЛИТЕРАТУРНИЯ ГЛОБУС”

Вече е факт антологията „Българското слово на литературния глобус”.
Книгата излезе под егидата на Националния литературен музей с директор Атанас Капралов и с финансовата подкрепа на Министерството на културата - спечелила е конкурса по програмата „Помощ за книгата” - 2018 г.

{Още»}

 
ПРЕМИЕРА НА АЛМАНАХ “ОГОСТА 2018″ /31.10.2018/

Алманах „ОГОСТА” - поредното словесно донорство срещу обезличаване

За поредна година алманах „Огоста” събира най-новите творчески откровения на творци от Северозапада и страната.

{Още»}

 
ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА УЧРЕДЯВАНЕ НА ПРЕЗИДЕНТСКА НАГРАДА ВАПЦАРОВСКА МЕЖДУНАРОДНА ПРЕМИЯ „МОРЕТО И МАШИНИТЕ”

ПРЕДЛОЖЕНИЕ
За учредяване на Президентска награда
Вапцаровска международна премия
„Морето и машините”
За стимулиране развитието на науките за морето,

{Още»}

 
БЪДЕЩА КНИГА

Обикновено се представят книгите, след като са минали през много ръце и очи, редактори, коректори, консултанти, спонсори, художници, предпечат и печат… После идват читателите, критиците, почитателите, библиотеките…

{Още»}

 
ПОЧИНА ПОЕТЪТ НАЙДАН СТОЯНОВИЧ

На 2 декември 2018 г. внезапно почина вследствие на масивен инфаркт сръбският поет Найдан Стоянович. Погребението се състоя на 3 декември.

{Още»}

 
УСПЕШНО ПРЕДСТАВЯНЕ

На 01.12.2018, в електронното литературното списание на Universidad de Salamanca, “Crear en Salamanca”, беше публикуван цикъл стихотворения от поета Георги Ангелов, от новата му книга „Солта на земята”. Преводите на испански език са на Виолета Бончева.

{Още»}

 
ПРЕДСТАВИХА „ЮЖНО УТРО” И В КЪРДЖАЛИ

Не само южното, а и всяко друго утро, ще дойде чрез и за младите хора
След представянето на новото списание за общество, култура и литература „Южно утро” за Деня на народните будители в Хасково, то бе показано и в кърджалийската Регионална библиотека „Н. Й. Вапцаров”.

{Още»}

 
IN MEMORIAM КОСТА НЕНОВ

Сбогом на приятеля Коста Ненов!
Още през далечната 1996 г., когато каварненският поет и писател Коста Ненов издаде първата си книжка „Ние, Вие, Свой”, скромните му спомоществователи получиха от него откровено пожелание за здраве, от което той самият имаше нужда, особено през последните две години.

{Още»}

 
БЛАГОДАРСТВЕНО ПИСМО

ОТ МИХАИЛ КРЪСТАНОВ, ПИСАТЕЛ, ЖУРНАЛИСТ И ДИРЕКТОР НА БЪЛГАРСКОТО УЧИЛИЩЕ В САО ПАУЛО, БРАЗИЛИЯ И
РЪКОВОДСТВОТО НА БЪЛГАРСКОТО УЧИЛИЩЕ В САО ПАУЛО КЪМ БЪЛГАРСКОТО ПОСОЛСТВО В БРАЗИЛИЯ
ДО СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ

{Още»}

 
НАШИ АВТОРИ В ЧУЖБИНА

По случай 800-годишнината на най-стария университет в Испания, този в Саламанка и университета „Сан Марко” в Лима, през 2018 г. бе публикувана антология с творби на поети от цял свят, които на 600 страници представят свои творби.

{Още»}

 
„ПО ШЕВИЦИТЕ ЩЕ ГИ ПОЗНАЕТЕ…“

РЕГИОНАЛЕН ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ - ПЛОВДИВ
Има удоволствието да Ви покани на изложбата
„ПО ШЕВИЦИТЕ ЩЕ ГИ ПОЗНАЕТЕ…”
Експозицията включва представителна извадка от фондовете на четири музея - Регионален етнографски музей - Пловдив и регионалните исторически музеи в Бургас, Смолян и Шумен.

{Още»}

 
ПОЕТЪТ ИВАН ЕСЕНСКИ – ГОСТ НА СЕДМОТО ПИСАТЕЛСКО МАТИНЕ В ПЛОВДИВ

Поетът Иван Есенски ще гостува на Седмото матине, организирано от Дружеството на писателите в Пловдив, на 17.11.2018 г. от 11.00 часа в офиса на Дружеството на ул. Княз Александър Батенберг 27. Гостът, който се чувства творчески и емоционално свързан с Пловдив, ще бъде представен от Асен Димитров - Феликс.

{Още»}

 
ИЗЛОЖБА, ПОСВЕТЕНА НА ХРИСТО СМИРНЕНСКИ

„И слънцето ще стигна сам…”
Националният литературен музей открива в къща музей „Никола Вапцаров” в столицата изложбата „И слънцето ще стигна сам…”, посветена на 120 години от рождението на „слънчевото дете” на българската поезия Христо Смирненски.

{Още»}

 
ЛИТЕРАТУРНА ВЕЧЕР „ХУБАВА СИ, ТАТКОВИНО…“

Националният литературен музей и къща музей „Петко и Пенчо Славейкови” организират вечер на родолюбивата лирика под наслов „Хубава си, татковино…”.

{Още»}

 
ПОЧИНА ПИСАТЕЛЯТ ЦВЕТАН ИЛИЕВ

На 09.11.2018 г. почина писателят Цветан Илиев - поет, публицист и културен деятел. Цветан Иванов Илиев е роден на 23.04.1932 г. в село Голинци, сега кв. „Младеново” на град Лом. Според кръщелното си свидетелство е роден на 9 април, но по неизвестни причини официално рождената му дата е 23 април.

{Още»}

 
ПРЕДСТАВЯНЕ НА АНТОЛОГИЯТА „СЪВРЕМЕННА БЪЛГАРСКА ПОЕЗИЯ”

На 20.11.2018 г. от 16 ч. в Галерия-книжарница София Прес ще се състои премиера на антологията „Съвременна българска поезия” (2018) в съставителство и превод на турски език на поета Ахмет Емин Атасой,

{Още»}

 
ПОЧИНА ПИСАТЕЛЯТ ХРИСТОФОР ТЗАВЕЛЛА

На 09.11.2018 г. почина писателят Христофор Тзавелла, член на Съюза на българските писатели, известен фолклорист, поет, публицист и историк със заслуги към нашето фолклорно наследство и историческата памет на българина.

{Още»}

 
ПРЕДСТАВЯНЕ НА КНИГАТА НА ИВАН АНГЕЛОВ „СТРАТЕГИЯ ЗА ДОГОНВАЩО ИКОНОМИЧЕСКО РАЗВИТИЕ НА БЪЛГАРИЯ ДО 2040 ГОДИНА”

Българската Академия на Науките и издателство „Захарий Стоянов” организират представянето на най-новата книга на проф. Иван Ангелов на тема „СТРАТЕГИЯ ЗА ДОГОНВАЩО ИКОНОМИЧЕСКО РАЗВИТИЕ НА БЪЛГАРИЯ ДО 2040 ГОДИНА” на 12 ноември 2018 г. от 18 00 часа в големия салон на БАН, до Народното събрание.

{Още»}

 
ПОЧИНА ПИСАТЕЛЯТ НИКОЛА ГАГОВСКИ

На 2 ноември 2018 г. на 89-годишна възраст ни напусна писателят и журналистът Никола Гаговски. Никола Борисов Гаговски е роден на 02.02.1929 г. в село Гагово, Търговищка област. Учи в родното си село, в гр. Попово и в София. На 15-годишна възраст започва работа в керамичната фабрика на братя Иванови в Попово.

{Още»}

 
ОТИДЕ СИ ПОЕТЪТ ЮРИЙ АСМОЛОВ

На 17 октомври 2018 г. в град Курск на 57-годишна възраст почина известният руски поет, член на Съюза на писателите на Русия (от 1998 г.), лауреат на международния конкурс „Златно перо” Юрий Николаевич Асмолов.

{Още»}

 
ГЕОРГИ СТОЯНОВ – ГОСТ НА СЪБОТНИТЕ ЛИТЕРАТУРНИ МАТИНЕТА

Писателят Георги Стоянов ще е петият поред гост на Съботните литературни матинета на Дружество на писателите - Пловдив, на 3 ноември 2018 г. от 10,30 часа.

{Още»}

 
НОВО СПИСАНИЕ „ЮЖНО УТРО” В ХАСКОВО

По случай Деня на народните будители в Хасково ще се състои представяне на новото списание за общество, култура и литература „Южно утро”. То е издание на Община Хасково и Гражданско сдружение „Родопско утро”.

{Още»}

 
ЗА ДЕНЯ НА БЕСАРАБСКИТЕ БЪЛГАРИ

На 29 октомври тази година (2018 г.) за пореден път ще отбележим (в Университета и в Читалището) Деня на бесарабските българи. За този празник на българския дух, който тържествено се отбелязва в Молдова, Украйна, България и другаде, където компактно живеят нашите сънародници - БЪЛГАРИТЕ, има цяла история.

{Още»}

 
ОТБЕЛЯЗВАМЕ 104 ГОДИНИ ОТ СМЪРТТА НА ПЕЙО ЯВОРОВ

На 29 октомври 2018 г. от 11:00 часа, Националният литературен музей организира панихида на гроба на Пейо К. Яворов в Централен гробищен парк - София.

{Още»}

 
ИЗЛОЖБА, ПОСВЕТЕНА НА Ф. М. ДОСТОЕВСКИ

На 22 октомври 2018 г. в Централното фоайе на Българска академия на науките Националният литературен музей подреди изложба под наслов „КРАСОТАТА ЩЕ СПАСИ СВЕТА”.

{Още»}

 
ИЗЛЕЗЕ ОТ ПЕЧАТ АЛМАНАХ “МИЗИЯ” ЗА 2018 г.

Алманахът за литература, изкуство и публицистика “Мизия”, издание на Дружеството на писателите в Плевен, излезе от печат. Алманахът е юбилейно издание, тъй като през тази година - 2018-та, плевенските писатели честват 40 години от създаването на Дружеството си.

{Още»}

 
ПОЧИНА ПИСАТЕЛЯТ ДИМИТЪР СТЕФАНОВ

На 19 октомври 2018 г. си отиде изтъкнатият български писател Димитър Стефанов. Димитър Стефанов Бъчваров е роден е на 20 март 1932 г. в село Шумата (сега Денчевци), Дряновско, където получава основното си образование и гимназия в училище „Максим Райкович” в Дряново (1950).

{Още»}

 
ПРЕДСТАВЯНЕ НА „ЗА ЧЕСТТА НА ПАГОНА И В СЛУЖБА НА ОТЕЧЕСТВОТО” ОТ РАЙНА КАБЛЕШКОВА

На 24 октомври 2018 г. от 17:30 часа в лекционната зала на Регионална библиотека “Иван Вазов” - Пловдив
ще се състои представяне на книгата на Райна Каблешкова

{Още»}

 
ЕЛИ ВИДЕВА – ГОСТ НА СЪБОТНИТЕ ПИСАТЕЛСКИ МАТИНЕТА

Поетесата Ели Видева е гост на съботните писателски матинета на 20 октомври 2018 г. от 10,30 часа в Дома на писателите - Пловдив (ул. Княз Александър I Батенберг 27, ет. 2). Новата книга на Ели Видева - десета поред, със заглавие „Палимпсест” ще бъде представена от поета и драматурга Иван Странджев.

{Още»}

 
СЪДЪРЖАТЕЛНА КУЛТУРНА ПРОГРАМА ЗА ПРАЗНИКА НА СЛИВЕН

Включените в тазгодишната празнична програма дейности радват сливенци и гостите на града със своята съдържателност, разнообразие от прояви в различните жанрове изкуства и активността на общината (заместник-кмет по хуманитарните дейности Пепа Чиликова) - за организирането им.

{Още»}

 
ПРЕДСТАВЯНЕ НА РОМАНА „ОКОТО НА ЗАЛЕЗА” ОТ ИВАН ЕНЧЕВ

На 17 октомври 2018 г. в Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково ще се състои представяне на книгата „Окото на залеза” от Иван Енчев.

{Още»}

 
ГЮЛШЕН АЛИЕВА С НАГРАДАТА „ЗЛАТНО ДУНАВСКО ПЕРО’2018”

Поетесата Гюлшен Алиева от Плевен е тазгодишният носител на наградата „Златно дунавско перо” от националния поетичен конкурс „Свищовски лозници”, съобщиха от пресцентъра на Община Свищов.

{Още»}

 
ПИСАТЕЛИ С ОТЛИЧИЯ

По време на литературните празници „130 години от раждането на Дора Габе” (2018) в Добрич поетесата Камелия Кондова получи литературната награда за поезия „Дора Габе”, а на писателя Драгни Драгнев бе дадено Отличие за принос в изследването и популяризирането на творчеството на Дора Габе.

{Още»}

 
ПOЕТЪТ ПЕТЪР АНАСТАСОВ - ГОСТ НА СЪБОТНИТЕ ЛИТЕРАТУРНИ МАТИНЕТА

Поетът Петър Анастасов - почетен гражданин на Пловдив, ще е гост на Съботните литературни матинета, организирани от Дружеството на писателите - Пловдив, на 13 октомври 2018, събота, от 10.30 ч.

{Още»}

 
СЛИВЕНСКО ПРИСЪСТВИЕ НА МЕЖДУНАРОДЕН ФОРУМ В УНГАРИЯ

Директорът на Регионална библиотека “Сава Доброплодни” д-р Росица Петрова-Василева взе участие в научна конференция на тема: „Ролята на библиотеките за културното развитие на населените места”, която се проведе в градската библиотека в гр. Сигетвар /Унгария/ и в други прояви в рамките на програмата на Националната библиотечна седмица в Унгария (октомври 2018 г.), организирани от библиотеките [...]

{Още»}

 
ПОКАНА ЗА ТЪРЖЕСТВО НА СРПБ

Съюзът на рускоезичните писатели в България (СРПБ), с ръководител Наталия Ерменкова, навърши 3 години. По този повод СРПБ ви кани на тържеството си: 12 октомври (петък) 2018, 17.30 часа, в Руския център (ул. Шипка, № 34), Мраморна зала. Ще бъде представен новият Алманах на СРПБ и новите членове на Съюза.

{Още»}

 
ПРЕДСТАВЯНЕ НА „ЗЛАТО ПОЛЕ - ПАРИЖ” ОТ ДЕМИР ДЕМИРЕВ

На 11 октомври 2018 г. в Хасково ще се състои представяне на стихосбирката „Злато поле - Париж” от поета Демир Демирев, който живее в Димитровград.

{Още»}

 
БЪЛГАРСКИ АВТОРИ В СВЕТОВНИ ХАЙКУ АНТОЛОГИИ

След Haiku A Concise Anthology/Хайку - кратка антология, 2018, ISBN: 978-93-88125-43-7 в подбор на 40 автори от цял свят с участието на Стоянка Боянова и Минко Танев, излязоха от печат две нови издания на Cyberwit.net, Индия, под редакцията на Dr. Santosh Kumar: сборниците HORIZON/Хоризонт, ISBN: 978-93-88125-06-2 и второ издание на The Poetic Achievement of [...]

{Още»}

 
ПРЕМИЕРА НА „ПРИБЛИЖАВАНЕ ДО ВЗРИВА” ОТ АТАНАС КАПРАЛОВ

Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий”
Издателство „Летера”
ПРЕМИЕРА
9 октомври (вторник) 2018 г. от 18.00 часа
на новата стихосбирка
на Атанас Капралов

{Още»}

 
ЛИТЕРАТУРНИ ПРАЗНИЦИ „130 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ДОРА ГАБЕ”

Община град Добрич организира Литературни празници „130 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ДОРА ГАБЕ”. На 10 октомври ще има рецитал ва поети от Българския ПЕН-център и разговор на тема „Литературният превод - предизвикателство на съвремието”.

{Още»}

 
ПРИКЛЮЧИ НАЦИОНАЛНИЯТ ПОЕТИЧЕН КОНКУРС С МЕЖДУНАРОДНО УАСТИЕ „ЕСЕННИ ЩУРЦИ”

БИAНКА ГАБРОВСКА СТАНА НОСИТЕЛ НА ГОЛЯМАТА НАГРАДА
В  конкурса „Есенни щурци” участваха над 50 поети от три държави. За втора поредна година в родното село на поета Иван Николов - Горски извор, се проведе националния поетичен конкурс с международно участие - „Есенни щурци”.

{Още»}

 
ПРЕДСТАВЯНЕ НА „БОСОНОГ ПО СТЪРНИЩЕТО НА БЕЛИЯ ЛИСТ” ОТ ЮЛИЙ ЙОРДАНОВ

Съюз на българските писатели
Община Лом
представят
ЮЛИЙ ЙОРДАНОВ

{Още»}

 
ПРЕЗИДЕНТЪТ РУМЕН РАДЕВ ПОЗДРАВИ ЛИТЕРАТУРНОТО СПИСАНИЕ „ПЛАМЪК” ПО СЛУЧАЙ НЕГОВАТА 95-ТА ГОДИШНИНА

На 28 септември т.г. в залата на клуба на архитектите се състоя юбилейна литературна вечер, посветена на 95-та годишнина от създаването на ГеоМилевото списание „Пламък”.

{Още»}

 
„ГРИВНИ ДРЪНКАТ ПОД ВЪЗГЛАВЕ”

РЕГИОНАЛЕН ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ - ПЛОВДИВ
И
ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ НА ОТКРИТО „ЕТЪР” - ГАБРОВО
На 21 септември 2018 г. (петък) от 18.00 часа в Регионален Етнографски музей - Пловдив ще бъде открита изложбата

„Гривни дрънкат под възглаве”

{Още»}

 
ПОЧЕТЕН ЗНАК НА „ЧЕРВЕНИЯТ ЕЗДАЧ“ – 2018 г.

За творческа доблест и във връзка с шестата годишнина на почетен знак на “Червеният ездач” се връчват на:
Колектив, създал документалния филм „ДОНБАСКА ПРОЛЕТ” -
автор: Екатерина Митринова; оператор: Цветомир Гетов; сценарий: Александър Николов; монтаж: Стефан Петров; превод: Георги Станчев, субтитри: Даниела Пенкова

{Още»}

 
ПРЕДСТАВЯНЕ НА СБОРНИКА „НЕПОЗНАТИЯТ ДАМЯН КАЛФОВ”

На 18 септември 2018 г. (вторник) от 17,00 часа в Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий” ще бъде представен сборникът „Непознатият Дамян Калфов”.

{Още»}

 
НОВА КНИГА НА ДРАГНИ ДРАГНЕВ

Излезе нова книга на Драгни Драгнев - новелата „Време на сбогуване”. Премиерата й ще се състои на 18 септември 2018 г. в Дома-паметник „Йордан Йовков” (Литературен музей) в гр. Добрич. От името на Сдружението на писателите в града книгата ще представи Драгомил Георгиев.

{Още»}

 
НОВ РОМАН НА ГЕОРГИ МИХАЛКОВ

В началото на месец септември 2018 г. белгийското издателство “Либера” издаде новия роман на писателя Георги Михалков “Ведри утрини”. Романът е на международния език есперанто и се разпространява в Европа, Азия, Америка и Австралия.

{Още»}

 
ВИОЛЕТА БОНЧЕВА С ЛИТЕРАТУРНИ НАГРАДИ В ЛИВАН И АРЖЕНТИНА

Писателката Виолета Бончева участва с разказа “Нещата, които се случват” в два международни конкурса - в Ливан, на името на създателя на конкурса, “Наджи Нааман” и в Аржентина.

{Още»}

 
ОТБЕЛЯЗВАМЕ 150 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ПОЕТЕСАТА МАРА БЕЛЧЕВА

На 12 септември 2018 г. от 11.30 часа в Народното събрание на Република България ще бъде открита официално изложбата на Националния литературен музей „Сама в вечерний път вървя…”, посветена на 150-годишнината от рождението на Мара Белчева (1868 - 1937).

{Още»}

 
ОТИДЕ СИ ПОЕТЪТ-ПЕСЕННИК НИКОЛАЙ ЗИНОВИЕВ

На 17 август 2018 г. почина известният поет-песенник Николай Николаевич Зиновиев (Николай Николаевич Зиновьев), автор на изключително популярни шлагери.

{Още»}

 
ДО ПОТОМЦИТЕ НА ПРЕОБРАЖЕНЦИ И ИЛИНДЕНЦИ

В нощта на 1 срещу 2 август озвездената Петрова нива побра хиляди придошли на народния събор родолюбци, които на свой ред подобно странджанските съзаклятници изпитаха великото преображение на българския народ чрез последния бунт за отечеството…

{Още»}

 
ПОЧИНА ПОЕТЪТ КОЛЬО АЛЕКСАНДРОВ

На 9 август 2018 г. почина поетът Кольо Александров (Кольо Александров Колев). Той е роден на 28.10.1953 г. в с. Малко Асеново, Хасковско. От 1967 г. живее в гр. Стара Загора, където завършва техникум по електротехника.

{Още»}

 
ПОЧИНА ПИСАТЕЛКАТА ХРИСТИАНА ВАСИЛЕВА

На 9 август 2018 г., на 90-годишна възраст, почина Христиана Василева. Христиана Борисова Василева, българска писателка и преводачка, е родена на 29.03.1928 г. в град Малко Търново в семейство на офицер.

{Още»}

 
ОТИДЕ СИ ПОЕТЪТ ГЪЛЪБ КОВАЧЕВ

На 24.07.2018 г. почина поетът Гълъб Ковачев. Той е роден през 1950 г. в град Перущица. Завършва медицина и е работил като лекар. Автор е на пет стихосбирки: “Да живее градчето” (1989), “Нощният пазач на звезди и галактики” (2000), “Спомени от кралския двор” (2014), “Спри пред дома ми някоя вечер” (2016), “Човекът, който ти маха [...]

{Още»}

 
БЛАГОВЕСТА КОНСТАНТИНОВА - „МУЗИКАЛНИ СРЕЩИ”

НАЦИОНАЛЕН ЛИТЕРАТУРЕН САЛОН
„СТАРИННИЯТ ФАЙТОН”
Ви кани
на представяне на книгата
„МУЗИКАЛНИ СРЕЩИ”
НА ПРОФЕСОР
БЛАГОВЕСТА КОНСТАНТИНОВА

{Още»}

 
ПОКАНА ЗА ПРЕДСТАВЯНИЯ НА „ДУША” ОТ МАРТИН РАЛЧЕВСКИ

Скъпи приятели,
излезе от печат новата ми книга “ДУША”
Ако имате възможност и желание, заповядайте на представянията на книгата в София и Пловдив.
СОФИЯ
30 юли (понеделник), 18.30 ч.
Книжарница „Гринуич”,
бул. Витоша 37

{Още»}

 
ГРАДИНА НА ШОЛОХОВ

На 2-3 юли 2018 г. в хутора Кружилински и в станица Вьошенска, Ростовска област се проведоха срещи на делегация на Съюза на писателите на Русия (председателя Николай Иванов, заместник-председателя Николай Дорошенко, ръководителите на Ростовския регионален отдел A. Береговой и Г. Студенкина)

{Още»}

 
„12 КВАДРАТА” ОТ ИВА НИКОЛОВА

Литературен салон „Леге 10″
представя
книгата
„12 КВАДРАТА”
от ИВА НИКОЛОВА

{Още»}

 
ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС ОТ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА СБП БОЯН АНГЕЛОВ

ДО ГЕОРГИ АНГЕЛОВ
ПИСАТЕЛ
УВАЖАЕМИ ГЕОРГИ АНГЕЛОВ,
Позволи ми от името на УС на Съюза на българските писатели и от мое име да те поздравя за твоя 50 годишен юбилей!

{Още»}

 
ОТИДЕ СИ ПИСАТЕЛКАТА МИЛА ЛАЗАРОВА

На 2.07.2018 г. почина писателката Мила Лазарова. Милка Кирилова Лазарова е родена на 23.07.1927 г. в гр. Русе. Средното си образование получава в Русе, завършва медицина в София. Работи като детски лекар в Русе, Несебър, Тунис (1952 - 1982).

{Още»}

 
НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА РЕЦИТАТОРИ „ПОДИР СЕНКИТЕ НА ОБЛАЦИТЕ”

Народното читалище „Искрица-1901″ в димитровградското село Скобелево кани всички, които обичат поезията на Яворов и могат да рецитират неговите произведения, да участват в Националния рецитаторски конкурс, посветен на поезията на Яворов.

{Още»}

 
„БЪЛГАРСКАТА ШЕВИЦА – ПРЕТВОРЕНА ТРАДИЦИЯ“

Има удоволствието да Ви покани на
Юбилейна изложба по случай 50 години
Колектив за национална шевица и орнаментика „Росица Чуканова”
„БЪЛГАРСКАТА ШЕВИЦА - ПРЕТВОРЕНА ТРАДИЦИЯ”

{Още»}

 
ЕЛЕНА АЛЕКОВА С ЛИТЕРАТУРНАТА НАГРАДА „ЕРГОСФЕРА”

Носител на литературната награда “Ергосфера” за 2018 г. е Елена Алекова
Жури в състав Надежда Захариева, Велин Георгиев, Кънчо Атанасов и Красимир Георгиев определиха носителя на литературната награда “Ергосфера” на изд. “Фльорир” за 2018 г.

{Още»}

 
ИЗЛОЖБА „ХИПОКРАТ И ПЕГАС”

Писатели медици от Възраждането до наши дни

На 26 юни 2018 г. от 18:00 ч. в Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий” ще бъде открита изложбата „Хипократ и Пегас”, посветена на известни творци от българската литература с медицинско образование, на най-големите имена в българската медицинска наука, които имат художествени изяви и на съвременни писатели медици.

{Още»}

 
ПРОВЕДЕ СЕ МЕЖДУНАРОДНИЯТ ПОЕТИЧЕН ФЕСТИВАЛ „ДУХОВНОСТ БЕЗ ГРАНИЦИ”

Международен поетичен фестивал “Духовност без граници” се проведе в Пловдив и София от 31 май до 4 юни 2018 г. Във фестивала участваха поети от България и Полша.

{Още»}

 
НАЧАЛО НА ПРОЕКТА „ПИСАТЕЛИТЕ И ПЛОВДИВ”

Дружеството на писателите - Пловдив кандидатства пред Община Пловдив за финансиране на проект „Писателите и Пловдив” за 2018 г. Проектът беше одобрен и започна на 4 юни 2018 г. с литературно четене в ОУ „Яне Сандански” - Пловдив.

{Още»}

 
ПОЗДРАВЛЕНИЕ ЗА 24 МАЙ

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ, ПРИЯТЕЛИ
И ПОЧИТАТЕЛИ НА БЪЛГАРСКАТА СЛОВЕСНОСТ,
Поздравяваме ви с 24 май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. С празника, който ни прави съпричастни към най-високите постижения на българския творчески гений през вековете и откроява границите на безсмъртната Държава на духа, завещана ни от славни предци!

{Още»}

 
ПОКАНА ЗА ПРЕДСТАВЯНЕ НА „ТИХАТА СВЕТЛИНА В ПРОЦЕПА ПОД ВРАТАТА” ОТ ТОНЯ ТРАЙКОВА

На 1 юни 2018 г. от 19.30 ч. в галерия „The Art Foundation” - ул. „Дякон Игантий” 19, София ще се състои представяне на романа на Тоня Трайкова „Тихата светлина в процепа под вратата”.

{Още»}

 
МЕЖДУНАРОДНА ПОЕТИЧНА НАГРАДА „ИТЕС” ЗА ВАНЯ АНГЕЛОВА

На 9 май 2018 година в София по време на Българиадата, организирана от Българската академия на науките и изкуствата (БАНИ), Международната академия по българознание, иновации и култура (МАБИК) и Организацията на обединените българи (ООБ), Ваня Ангелова е удостоена лично от ръководителя на Международния отдел

{Още»}

 
ВСЕБЪЛГАРСКИ КОНКУРС „НАГРАДА ЛЪЧЕЗАР СТАНЧЕВ ЗА ПОЕЗИЯ В СОНЕТ”

Всебългарски конкурс
„Награда Лъчезар Станчев за поезия в сонет”
от Община курорт Вършец

{Още»}

 
ПОЧИНА ПОЕТЪТ КИРИЛ БОРИСОВ

На 7 май 2018 г. си отиде поетът Кирил Борисов. Той е роден на 25.01.1938 г., в с. Мламолово, Софийска област, завършва факултета по славянски филологии в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, работи като редактор в редица периодични издания и 18 години в българското списание за изкуство и култура на чужди езици „Обзор”.

{Още»}

 
ПОЧИНА ПИСАТЕЛЯТ СЛАВ СЛАВОВ

На 2 май 2018 г. на 90-годишна възраст почина писателят Слав Славов - един от създателите на Дружеството на първомайските писатели.

{Още»}

 
ПРЕДСТАВЯНЕ НА „ПРЕМЪЛЧАНОТО НА ДВА ЕЗИКА” ОТ АХМЕТ ЕМИН АТАСОЙ

На 14 май 2018 г. (понеделник) от 18.00 ч. в Мраморното фоайе на Столичната библиотека Ахмет Емин Атасой ще представи новата си стихосбирка „Премълчаното на два езика” - билингва, изд. „Дегишим”. Водеща - Надя Попова, рецензент - Анжела Димчева, с участието: Боян Ангелов, Захари Иванов, Иван Есенски, Димитър Милов.

{Още»}

 
В ТЪРСЕНЕ НА ХАРМОНИЯТА

Разказ за жизнения и творчески път на Димитър Димов

На 9 май 2018 г. в 16:00 часа, в библиотеката при Народно читалище „Светлина 1929 г.” - с. Труд ще бъде открита гостуващата изложба на Националния литературен музей „В търсене на хармонията” - разказ за жизнения и творчески път на писателя и учен Димитър Димов.

{Още»}

 
ПРЕДСТАВЯНЕ НА „КВАДРАТНО СЛЪНЦЕ” ОТ КРАСИМИР ПЕТРОВ

На 8 май (вторник) 2018 г. от 18.00 ч. в Културен център „Люлин” в София ще бъде представена новата стихосбирка на поета Красимир Петров „Квадратно слънце”.

{Още»}

 
ОТИДЕ СИ АНА АЛЕКСАНДРОВА

На 26.ІV.2018 г. си отиде поетесата Ана Александрова. Ана Александрова Антонова е родена на 20.Х.1924 г. в гр. Червен бряг, завършва класическия отдел на Старозагорската девическа гимназия. Още като ученичка печата стихове в сп. „Българска реч” и преводи от латински в списанието за класическа култура „Прометей”.

{Още»}

 
ПОЧИНА ПИСАТЕЛЯТ ГЕОРГИ СТОЙКОВ

ТЪЖНА ВЕСТ
В разгара на пролетта, на 26 април 2018 г., ни напусна един от доайените и учредители на плевенското Дружество на писателите, неговият първи секретар и досегашен почетен председател

{Още»}

 
ПАВЛИНА ПАВЛОВА С НАЦИОНАЛНАТА НАГРАДА ЗА БЕЛЕТРИСТИКА „ПРОФ. ДИМИТЪР ДИМОВ”

На 16.04.2018 г. жури в състав: представители на СБП 1913, на Община Ловеч и Общински съвет Ловеч присъди Националната награда за белетристика „Проф. Д. Димов” - 2018 на писателката Павлина Павлова.

{Още»}

 
ЮБИЛЕЙНА ВЕЧЕР НА Д-Р ТОТКО НАЙДЕНОВ

На 24 април 2018 г., вторник, от 18,00 часа в къща музей „Петко и Пенчо Славейкови” в столицата (ул. „Г. С. Раковски” 138) ще се проведе вечер на интимната лирика и разказ по повод излизане на книгата „За сърцата, що се любят…” на д-р Тотко Найденов, член на СБП.

{Още»}

 
С ПОВЕЯ НА ПРОЛЕТТА

В дните на Светлите Великденски празници Фондация „Вигория” обяви резултатите от поредния Национален конкурс за учители и ученици - „Мария Склодовска-Кюри - 150 години от рождението й” в сайта на Фондацията (www.vigoria.webs.com). Малко преди това бяха обявени и носителите на Почетен плакет „Златна детелина” - 2018 в областите „Образование”, „Екология”, „Култура”.

{Още»}

 
ВТОРИ НАЦИОНАЛЕН ПОЕТИЧЕН КОНКУРС „ЕСЕННИ ЩУРЦИ”

Кметството в с. Горски извор, Димитровградска община, Народното читалище „Пробуда” и Поетичния клуб на името на поета Иван Николов организират:
ВТОРИ НАЦИОНАЛЕН ПОЕТИЧЕН КОНКУРС „ЕСЕННИ ЩУРЦИ”
С МЕЖДУНАРОДНО УЧАСТИЕ

{Още»}

 
НОВА ПОЕТИЧНА КНИГА НА ДРАГНИ ДРАГНЕВ

На 3 май 2018 г. Сдружението на писателите в Добрич ще представи новата поетична книга на Драгни Драгнев „НЕ Е В ТЯЛОТО ЖИВОТЪТ”. За книгата ще говори поетът Сашо Серафимов, председател на Сдружението. Премиерата ще се състои в Галерия „Георги Петров”. Организатор на събитието е Община Добрич.

{Още»}

 
НА НОЩТА НЕВЕРНА ВЕРЕН СИН…

Литературна вечер, посветена на 131 години от рождението на Димчо Дебелянов
На 28 март 2018 г. от 17,30 часа, в двора на къща музей „Пейо К. Яворов” (ул. „Г. С. Раковски” № 136) Националният литературен музей организира литературна вечер „На нощта неверна верен син…”. Поводът за събитието е отбелязването на 131 години от рождението на Димчо [...]

{Още»}

 
ПРЕДСТАВЯНЕ НА „ЗАСПА ПОСЛЕДНИЯТ ШУРЕЦ” ОТ МАРИЯ В. НИКОЛОВА

Културен център “Тракарт” и Дружество на писателите - Пловдив
ви кани на
премиера
на стихосбирката на Мария В. Николова
„Заспа последният щурец”.

{Още»}

 
ЛИТЕРАТУРНА СРЕЩА С ПОЕТА МАТЕЙ ШОПКИН

На 15 март 2018 г. по повод празника на града, в препълнената с почитатели зала на Военния клуб във Велико Търново, се състоя, организирана от литературен клуб „Н. Й. Вапцаров”, литературна среща със забележителния съвременен поет Матей Шопкин (почетен гражданин на В. Търново), във връзка с предстоящия му 80-годишен юбилей и новата му стихосбирка, посветена [...]

{Още»}

 
53 ОРГАНИЗАЦИИ ОТ 17 СТРАНИ ПРИЕХА ДЕКЛАРАЦИЯ СРЕЩУ ДЖЕНДЪР ИДЕОЛОГИЯТА

Първата международна конференция за джендър, пол и образование срещу джендър доктрината, която набира сила в западните страни, се проведе със сериозен успех в Мадрид. 53 организации от 17 страни подкрепят мадридската декларация за разбирателство, уважение и свобода. информира Епицентър.
Ето и пълния текст на декларацията:

{Още»}

 
ЛИТЕРАТУРНА СРЕЩА ПО ПОВОД 75 г. ОТ ОСНОВАВАНЕТО НА ОФ

На 30 март 2018 г. от 11 ч. в Клуб „Монпарнас” ще се състои литературна среща, организирана от Отечествения съюз и СБП по повод 75 години от основаването на Отечествения фронт.

{Още»}

 
ПРЕДСТАВЯНЕ НА „ОТКРАДНАТА СЪДБА” ОТ СТОЯН МИЛЕВ

На 19 март 2018 г. от 18 ч ще се състои представяне на романа „Открадната съдба” от Стоян Милев в Националния клуб на БСП, София, ул. „Позитано” 20.

{Още»}

 
ПИСАТЕЛЯТ БОЙКО БЕЛЕНСКИ С НОВ ИСТОРИЧЕСКИ РОМАН

На 15 март 2018г. /четвъртък/ от 18ч., в зала “Пенчо Славейков” на едноименното читалище в София, литературният критик Благовеста Касабова ще представи новия исторически роман “Цар Калоян” на Бойко Беленски. Заповядайте на бул.”Черни връх”№35.

{Още»}

 
ИЗГРЕВЪТ НА СЛЕДВАЩОТО

Дружество на българските фантасти „ТЕРА ФАНТАЗИЯ”
и Фондация „ЧОВЕШКАТА БИБЛИОТЕКА” организират конкурс
за фантастични и други* разкази

{Още»}

 
ПРЕМИЕРА НА „ДУХОВНИ ВСЕЛЕНИ” ОТ ЛАЛКА ПАВЛОВА

На 29 март 2018 г. от 18 ч. в Галерия-книжарница София Прес ще се състои премиера на книгата с литературна критика „Духовни вселени” от Лалка Павлова.

{Още»}

 
ГЕОРГИ АНГЕЛОВ - НОСИТЕЛ НА НАЦИОНАЛНАТА ЛИТЕРАТУРНА НАГРАДА “ПЕНЬО ПЕНЕВ”

В Димитровград жури с председател Антоанета Шаркова - началник отдел “Хуманитарни дейности” в Общинска администрация;

{Още»}

 
СПЕКТАКЪЛ ЗА ЕЛИН ПЕЛИН

Приятели,
Йордан Каменов Ви кани да присъствате на:
Поредната постановка на Театъра на словото към БАНИ, посветена сега
на Елин Пелин. Тя ще се състои на 13.ІІІ.2018 г., вторник, от 18 часа, в салона
на КИ “Красно село”. /Спирка “Хиподрума на трамвай № 5/.

{Още»}

 
НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС „СТОЯН ДРИНОВ“

Община Панагюрище
Площад “20 април” № 13, email: obstina@abv.bg;
тел.: (0357) кмет 600- 41, факс: 630-68

{Още»}

 
ГЕОРГИ АНГЕЛОВ – БУДИТЕЛ НА БРАЦИГОВО

На 23 февруари 2018 г. в хотел „Марица” в Пловдив се състоя голяма земляческа среща на брациговци. Тя бе организирана от Културно-просветно дружество „Васил Петлешков” в Пловдив и други родолюбиви организации, свързани с Брацигово.

{Още»}

 
ПРЕДСТАВЯНЕ НА “ЧУЙ ТИШИНАТА” ОТ ТАТЯНА ЯВАШЕВА

Татяна Явашева
и издателство „Факел”
ви канят на
представянето на книгата „Чуй тишината”

{Още»}

 
ПРЕМИЕРА НА „МИГ КАТО ВЕЧНОСТ“ ОТ ГЕОРГИ КОНСТАНТИНОВ В СОФИЯ

НАЦИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА
„Св. св. Кирил и Методий”
Клуб „Писмена”
И
ИЗДАТЕЛСКА КЪЩА „ХЕРМЕС”

{Още»}

 
ЧЕТИРИНАДЕСЕТИ ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС „СВЕТЛОСТРУЙ“

ОБЩИНА ИВАНОВО, КМЕТСТВО ЩРЪКЛЕВО И ЧИТАЛИЩЕ „ВЪЗРАЖДАНЕ 1906″ С. ЩРЪКЛЕВО, ОБЛАСТ РУСЕ
СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА ДРУЖЕСТВОТО НА ПИСАТЕЛИТЕ - РУСЕ

{Още»}

 
БОГАТА ПРОГРАМА В СЛИВЕН ЗА НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК НА БЪЛГАРИЯ 3 МАРТ

Общинската и областната администрации, културните институти, обществените и родолюбиви сдружения, са организатори на започналите инициативи в града - за отбелязване на значимата юбилейна годишнина: 140 г. от освобождението на България от османско владичество.

{Още»}

 
ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СЪЮЗА НА ПИСАТЕЛИТЕ НА РУСИЯ Е ИЗБРАН НИКОЛАЙ ИВАНОВ

За новия ръководител гласуваха повечето делегати на XV конгрес (14-15 февруари 2018 г.) на организацията. Николай Иванов ще заема длъжността пет години. На поста председател той смени писателя, доктора на историческите науки Валерий Ганичев, който ръководеше Съюза на писателите на Русия от 1994 г.
Николай Фьодорович Иванов е роден през 1956 г. в Брянска област. Завършил [...]

{Още»}

 
ПРЕДСТАВЯНЕ НА „УМНО СЕЛО” ОТ МИЛКО МАРКОВ

На 26. 02. 2018 г. /понеделник/ от 18 ч. в Народно читалище “Св. св. Кирил и Методий - 1922″, гр. София кв. “Модерно предградие”, бул. “Европа” № 20 ще бъде представена книгата “Умно село” от Милко Марков. За книгата и автора ще говорят писателите Георги Михалков и Васил Лазаров.

{Още»}

 
ПОЧИНА ПИСАТЕЛЯТ САВА ПЕЕВ

На 2 февруари 2018 г. си отиде писателят Сава Пеев. Сава Йорданов Пеев е роден на 24 септември 1932 г. в с. Костел, Великотърновско.

{Още»}

 
СПЕКТАКЪЛ ЗА АЛЕКО КОНСТАНТИНОВ

Драги приятели,
След 7-месечно прекъсване поради ремонт на залите в ДК “Красно село” възобновяваме дейността на Театъра на Словото към БАНИ.

{Още»}

 
ПРЕДСТАВЯНЕ НА „СИСТЕМНИ ЦИКЛИ…” ОТ ВАСИЛ ПРОДАНОВ

Издателство “Захарий Стоянов” ви кани на представяне на книгата на чл. кор. Васил Проданов “Системни цикли и бъдещето на историята: накъде върви светът?” на 12 февруари 2018 г., от 18 ч. в големия салон на БАН.

{Още»}

 
„НАСРЕЩА МИ СЕДЕШЕ МЪЛКОМ ТИ…“

На 13 февруари (вторник) 2018 г. от 18 часа в къща музей „Петко и Пенчо Славейкови” (ул. „Г. С. Раковски” 138, ет. 1), Националният литературен музей организира музикално-поетичната вечер „НАСРЕЩА МИ СЕДЕШЕ МЪЛКОМ ТИ…”.

{Още»}

 
ПРЕМИЕРА НА „ПОЕЗИЯ” ОТ ПАБЛО НЕРУДА

На 8 февруари 2018 г. от 19:00 ч. в Литературен клуб „Перото”, ще бъде представено двуезичното издание с избрани творби на Пабло Неруда „Поезия” (издателство „Колибри”) в превод на Никола Инджов. Събитието се организира съвместно с Институт Сервантес.

{Още»}

 
ПОКАНА ЗА ПРЕДСТАВЯНЕ НА „ЦАР КАЛОЯН” ОТ БОЙКО БЕЛЕНСКИ

На 6 февруари (вторник) 2018 г. Литературният салон „Красно село” и издателство „Атеа” представят историческия роман на Бойко Беленски „Цар Калоян”.

{Още»}

 
ТЪГА ЗА ЕМИЛИЯ ТРИФОНОВА

Дружеството на писателите в Плевен се сбогува с поетесата и преводач Емилия Трифонова. Еми си замина на 4 февруари и пое по небесните пътища, за да отнесе там своята лъчезарна и светла душа.

{Още»}

 
ПРЕМИЕРА НА „ИЛИ ХУБАВО, ИЛИ ОЩЕ” ОТ СЛАВИМИР ГЕНЧЕВ

На 5 февруари (понеделник) 2018 - премиера на стихосбирката на Cлaвимиp Гeнчeв „Или хубаво, или още” от 18.00 часа в Галерия книжарница „София прес”

{Още»}

 
СЪОБЩЕНИЕ

Съюзът на българските писатели приема до 26 февруари 2018 г. книги на български автори, излезли през календарната 2017 г. за участие в Годишните литературни награди на СБП за най-добра книга в жанровете: проза, поезия, литературна критика, публицистика и документалистика, детска литература.
Книгите се приемат на адрес: София-1000, ул. „6 септември” 35, ет. 2
Съюз на българските писатели

{Още»}

 
ПРЕГЛЕД НА ИЗДАДЕНИТЕ ПРЕЗ 2017 г. КНИГИ НА АВТОРИТЕ ОТ СЛИВЕНСКИЯ РЕГИОН

Регионална библиотека „Сава Доброплодни” в града под Сините скали спази утвърдената вече двадесет години традиция за осъществяване обзор на „книжовната продукция” на писателите от различните съюзи и обединения, публикували творбите си в предходната година.

{Още»}

 
АНТОН ДОНЧЕВ: ДЖЕНДЪРЪТ Е ЛУДОСТ! ПРОПАСТ ПРЕД ЧОВЕЧЕСТВОТО!

Писателят Антон Дончев пред Епицентър.бг:
“Джендърът или т.нар. социален пол е пропаст - пропаст пред нормалните хора в човечеството. Един нормален човек не може да го разбере. Това е нелогично.

{Още»}

 
ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС „МОРЕТО МЕ ЗОВЕ”

Читалище “Паисий Хилендарски - 1870″
Литературен клуб “Йордан Кръчмаров”
Балчик
обявяват
литературен конкурс “Морето ме зове”,
посветен на 70 г. от рождението на Йордан Кръчмаров

{Още»}

 
БЪЛГАРСКИ АВТОРИ В АНТОЛОГИЯ НА ХАЙКУ

Стоянка Боянова и Минко Танев са включени в „Haiku A Concise Anthology”/ „Хайку - Кратка антология” с редактор Сантош Кумар/Santosh Kumar, ISBN: 978-93-86653-43-7

{Още»}

 
ОТИДЕ СИ СТЕФАН БРЕЗИНСКИ

На 11 януари 2018 г. на 86 г. почина езиковедът проф. Стефан Брезински. Стефан Христов Стефанов (Брезински) е роден на 9 януари 1932 г. в град Златарица.

{Още»}

 
ВЪЗПОМЕНАНИЕ ЗА ПОЕТА МИХАИЛ БЪЧВАРОВ-БОНДАР

На 29 януари 2018 г. в с. Чийший, Одеска област, Украйна, в 40-я ден от кончината на Михаил Бъчваров-Бондар, в храма “Св. св. Петър и Павел” бе отслужена панихида, а в културният дом на селото бяха изказани възпоменателни думи от съселянините, близките и приятелите за известния български бесарабски поет, родом от китното българско село Чийший.

{Още»}

 
ДЕКЛАРАЦИЯ ПРОТИВ ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ

ДО
Г-Н РУМЕН РАДЕВ
ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
ДО
Г-ЖА ЦВЕТА КАРАЯНЧЕВА
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

{Още»}

 
ПОКАНА ЗА ПРЕМИЕРА - АНТОЛОГИЯ “ПОЕТИ 2016″

Съюзът на българските писатели и издателство “Български писател” канят своите членове и почитателите на поезията на премиерата на излезлия през есента на 2017 г. том “Поети 2016″. Съставители - Георги Ангелов и Ели Видева.

{Още»}

 
СЛИВЕН ЧЕСТВА 140 г. ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА ГРАДА ОТ ТУРСКО ИГО

Община Сливен е изградила традиции за почитане паметта на предците и участието им в националните борби за независимост.

{Още»}

 
ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС „РОЗАТА И ЛЮБОВТА“

Дружеството на българските писатели -  Карлово и
Съюза на българските писатели
организират
Литературен конкурс за  лирична  творба на тема:
„Розата и Любовта”
ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС „РОЗАТА И ЛЮБОВТА“

{Още»}

 
НОВ РОМАН ОТ ВЕСЕЛА ЛЮЦКАНОВА

На 25.01.2018 от 18 ч. ще се състои представяне на новия роман на Весела Люцканова в НЧ “Пенчо Славейков”. Това е роман за обратите в живота, за порасналите ни деца, които сами избират пътя си, за срива от първата любов, която може да те изпепели, за откриването на истинската, която да те извиси, [...]

{Още»}

 
ПОКАНА ЗА ПРЕДСТАВЯНЕ НА „ПЕПЕЛИЩЕ” И „СОЛТА НА ЗЕМЯТА” ОТ ГЕОРГИ АНГЕЛОВ

Съюзът на българските писатели
и
Галерия-книжарница „София Прес”
Ви канят
на представяне на
„Пепелище” и „Солта на земята”
от Георги Ангелов

{Още»}

 
ПОЧИНА МИХАИЛ БЪЧВАРОВ-БОНДАР

На 22 декември 2017 г. си отиде писателят Михаил Бъчваров - Бондар. Той е роден на 21 ноември 1946 г. в с. Чийшии (Огородное) Болграски район, Украйна. Потомък е на български преселници, дядо му е опълченец от Шипченската епопея.

{Още»}

 
ПОЧИНА АКТЬОРЪТ И ПИСАТЕЛЯТ ВЕЛИ ЧАУШЕВ

На 6 януари 2018 г. на 83 г. си отиде актьорът и писателят Вели Чаушев. Вели Светлинов Чаушев е роден на 11 септември 1934 г. в Златоград. Завършва педагогическо училище и една година учителства. Завършва НАТФИЗ през 1958 г.

{Още»}

 
ОТИДЕ СИ ПИСАТЕЛЯТ СЕРГЕЙ ЕСИН

На 11 декември 2017 г. на 81 г. почина писателят Сергей Николаевич Есин. Смъртта му е настъпила в Минск, където делегация на Литературния институт представя ДНЛ. Сергей Есин е роден в Москва, завършил е Московския държавен университет (МГУ).

{Още»}

 
ПОКАНА ЗА ПРЕМИЕРА НА „ДИХАНИЯ” ОТ ПАВЕЛ СЛАВЯНСКИ

Национален литературен салон
„Старинният файтон”
Издателство „Лице Прес”

{Още»}

 
ПРЕДСТАВЯНЕ НА „БАБА ТОНКА” ОТ БЛАГОВЕСТА КАСАБОВА

На 4 януари 2018 г. от 18 ч. в читалище “Пенчо Славейков”, бул. “Черни връх” 35, в София, ще се състои премиера на новата книга на Благовеста Касабова “Баба Тонка”, издателство “Захарий Стоянов”. Книгата ще представи поетът Боян Ангелов, председател на СБП.

{Още»}

 
ПОЧИНА ПИСАТЕЛЯТ ИВАН МАРИНОВ

На 14.12.2017 г. ни напусна Иван Маринов, поет, преводач и публицист.
Роден е през 1930 г. в димитровградското село Добрич, детството му преминава в село Горски извор. Завършил е руска филология в Софийския университет през 1953 г.

{Още»}

 
РЕШЕНИЕ НА КОМИСИЯ ПО ДОСИЕТАТА ЗА ЕЛЕКТРОННО СПИСАНИЕ „ЛИТЕРАТУРЕН СВЯТ”

Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия на основание чл. 26, ал. 1, т. 2 от Закона за достъп и разкриване на документите

{Още»}

 
ПРЕМИЕРА НА „СЕЗАМ, ЗАТВОРИ СЕ!” ОТ ВИКТОРИЯ КАТРАНОВА

На 20 декември 2017 г. /сряда/ от 18 ч. в салона на НЧ “Пенчо П. Славейков 1921″ в София литературният критик Благовеста Касабова ще представи новата поетична книга на Виктория Катранова “Сезам, затвори се!” /лирика/. Издател е “Изида”, а редактор - Маргарита Петкова. Това ще е 253-то издание на литературния салон “Вечери на Кръста”.

{Още»}

 
ТВОРЧЕСКА ВЕЧЕР НА ПИСАТЕЛЯ ИВАН ЕНЧЕВ

На 14 декември 2017 г. в градската библиотека „Пеньо Пенев” - Димитровград, ще се състои творческа среща с писателя Иван Енчев. Тя е посветена на неговата 40-годишна писателска дейност. Обстоен творчески портрет на писателя ще направи литературният критик Петър Хаджинаков. Срещата ще се води от поета Петко Каневски.

{Още»}

 
ПОЧИНА ПИСАТЕЛЯТ ИВАН СЕРАФИМОВ

На 6 декември 2017 г. си отиде писателят Иван Серафимов. Той е роден на 21 юли 1944 г. в Габрово. Завършил е българска филология във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”.

{Още»}

 
ПРЕДСТАВЯНЕ НА КНИГАТА „ВЪЛЧА ПЕСЕН” ОТ ВЕНЦИ РОСМАНОВ

Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”
Съюзът на българските писатели
и издателство „Захарий Стоянов”

{Още»}

 
ХРИСТО КАЗАШКИ ПРЕДСТАВЯ КНИГАТА СИ „БЪЛГАРИЯ УМИРА ТИХО!”

Представяне на книгата „България умира тихо!” от Христо Казашки ще се състои на 7 декември 2017 г. от 17 часа в зала “Берьозка” на Дружеството за приятелство с народите на Русия и ОНД-Пловдив.

{Още»}

 
ПОКАНА ЗА ТРОЙНА ПРЕМИЕРА

Българската академия на науките
Съюзът на българските писатели
и издателство „Захарий Стоянов”

{Още»}

 
ЛИТЕРАТУРНА ВЕЧЕР ЗА НИКОЛА ВАПЦАРОВ

По повод 108 години от рождението на Никола Вапцаров, на 7 декември 2017 г. от 17,00 часа, в къща музей „Никола Й. Вапцаров” - София (ул. Ангел Кънчев № 37) Националният литературен музей организира литературна вечер под надслов „За него - живота…”

{Още»}

 
НАГРАДИ В КОНКУРСА „САЛАМАНДЪР”

На 28 декември 2017 г., от 18.00 ч., в дом-музея на Владимир Башев ще бъдат връчени годишните награди за криминален разказ на охранителна фирма „Саламандър ДАС” и едноименния Клуб на писателите криминалисти.

{Още»}

 
ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ ОТ НАЦИОНАЛНИЯ ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС „ГЕОРГИ ЧЕРНЯКОВ” – 2017

Националният студентски дом (София) и Общество на литературния кабинет „Димчо Дебелянов” Ви канят на връчването на наградите от Националния литературен конкурс за студентско творчество „Георги Черняков” - 2017

{Още»}

 
ЗОВ ЗА ПОМОЩ ЗА ПОЕТА АНДРЕЙ АНДРЕЕВ

Скъпи читатели и приятели на Литературен свят,
обръщаме се към всички с гореща молба да продължим с помощта си за поета и преводача Андрей Андреев. Подписката за събирането на средства е открита. Вярваме, че ще помогнем за подобряване на здравословното състояние на поета.
Банковата сметка е: Андрей Георгиев Андреев, Банка ДСК ЕАД IBAN BG97STSA93000023848607 BIC STSABGSF
Редакцията на [...]

{Още»}

 
ПОЧИНА ПОЕТЪТ КИРИЛ ДИМИТРОВ

На 19 ноември 2017 г. почина поетът Кирил Димитров. Той е роден в Пловдив. След завършване на ВСИ работи като агроном, а след това повече от десет години като редактор във в. „Тракия”.

{Още»}

 
ОТЗИВИ НА УЧАСТНИЦИТЕ В ЛИТЕРАТУРНИЯ КОНКУРС „ИЗЯЩНОТО ПЕРО”

Снежана Галчева на Фестивала на българската култура в Чикаго. Снимка: Иван Хараланов
На 28 октомври 2017 г., на официална церемония на Фестивала на българската култура в Чикаго, проведен в залата на център „Магура”, бяха обявени наградените автори и творби от литературния конкурс „Изящното перо”.

{Още»}

 
ПОЧИНА КИТАЙСКИЯТ ПИСАТЕЛ ГАО МАН

На 6 октомври 2017 г. на 91 г. в Пекин почина китайският писател, преводач, учен, художник Гао Ман. Той е роден на 1 октомври 1926 г. в Харбин, Китай. Завършва Юношеската християнска асоциация в родния си град, още на 17 г. организира свои изложби.

{Още»}

 
ПРОЖЕКЦИЯ НА ФИЛМА „ДОНБАСКА ПРОЛЕТ” В ПЛОВДИВ

“Донбаска пролет” - историята на един полузабранен филм
Всеки нормален човек би казал, че войната е зло, което не трябва да се случва. И все пак има разлика в начина, по който реагираме на различните войни - едни наричаме справедливи, други - човеконенавистни, а все умират най-обикновени хора. Хора като нас.

{Още»}

 
НОВОПРИЕТИ ЧЛЕНОВЕ НА СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ

На заседание на Управителния съвет на СБП на 31 октомври 2017 са приети за членове на СБП:

{Още»}

 
ТЪРЖЕСТВО В ПЛОВДИВ, ПОСВЕТЕНО НА ВОСР

На 7.11.2017 г. в Пловдив се състоя в залата на Дружеството за приятелство с народите на Русия и ОНД тържествено събрание на обществеността по случай 100 години от Великата октомврийска социалистическа революция.

{Още»}

 
ПРЕДСТАВЯНЕ НА „И ОСТАВИ ВАНГА СЛЕДА…” ОТ ЖЕНИ КОСТАДИНОВА

Фондация „Ванга” и Съюзът на българските писатели
Ви канят на юбилейна среща с биографа на Ванга
Жени Костадинова - 20 години с Ванга

{Още»}

 
ПРЕДСТАВЯТ „КНИГА ЗА ХУДОЖНИЦИТЕ” ОТ ТАТЯНА ЛЮБЕНОВА

Регионална библиотека „Христо Смирненски”
и
Татяна Любенова
представят
документалното издание

{Още»}

 
РЕЗУЛТАТИ ОТ IX НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА УЧИТЕЛИ-ТВОРЦИ

В Деня на народните будители тази година в гр. Ловеч се проведе премиерата на сборника “В завоя на залеза” и бяха наградени победителите от IX национален конкурс за учители-творци.

{Още»}

 
РЕЗУЛТАТИ ОТ КОНКУРСА „ИЗЯЩНОТО ПЕРО’2017“ – ЧИКАГО

Получените 462 творби за участие в конкурса (339 стихотворения и 123 разказа), изпратени от 263 автора, бяха разгледани от петчленно жури (двама от България и трима от САЩ) в състав:
Ангелина Дичева - председател - главен редактор на списание „Обществено възпитание”, писател, журналист, член на Съюза на Българските писатели (от България) и членове:

{Още»}

 
ПОЧЕТНИ ГРАМОТИ ЗА ДЕНЯ НА БУДИТЕЛИТЕ

На тържество, състояло се на 1 ноември 2017 г. в хотел „Анел” - София, бяха връчени Почетни грамоти за принос към българската литература. Събитието се водеше от председателя на Съюза на българските писатели Боян Ангелов, който отбелеяза:

{Още»}

 
ДРУЖЕСТВО НА ПИСАТЕЛИТЕ – ПЛЕВЕН, В ДЕНЯ НА БУДИТЕЛИТЕ РАЗДАДЕ ГОДИШНИТЕ ЛИТЕРАТУРНИ НАГРАДИ

В Деня на Будителите - 1 ноември 2017 г. в Дружеството на писателите-Плевен бяха връчени Годишните литературни награди в различните категории литература, излязла през 2016 година.
Наградата за поезия получи Люлин Занов за книгата си с избрани стихове “Илюзията живот”.

{Още»}

 
ПРЕДСТАВЯНЕ НА „СТЪЛБА ОТ ДИМ” ОТ ХРИСТИНА КОМАРЕВСКА

На 9 ноември 2017 г. от 16.30 часа в художествената галерия „Дарение от Светлин Русев” - Плевен ще се състои представяне на поетичната книга на Христина Комаревска „Стълба от дим”. Заповядайте!

{Още»}

 
НОВА КНИГА ОТ ДРАГНИ ДРАГНЕВ

Художествена галерия - град Добрич,
3 ноември, петък, 2017 г.

{Още»}

 
ПОЧИНА ГЕОРГИ РАЙЧЕВСКИ

На 30.10.2017 г. на 78 г. почина писателят и журналистът Георги Райчевски. Георги Ангелов Райчевски е роден през 1939 г. в град Кърджали. Завършва журналистика в Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

{Още»}

 
ДЕНЧО ВЛАДИМИРОВ С ПЪРВА НАГРАДА ЗА САТИРА В МЕЖДУНАРОДНИЯ КОНКУРС „ИЗЯЩНОТО ПЕРО”

В състоялия се при голям интерес и с участието на стотици автори от цял свят Международен конкурс “Изящното перо”, в САЩ , Чикаго, на 28 октомври 2017 г. с Първа награда за сатира бе награден нашият автор и сътрудник Денчо Владимиров.

{Още»}

 
ПОКАНА

СЪЮЗЪТ НА БЪЛГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ
ви кани на честване на
ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

{Още»}

 
ПОЧИНА ПОЕТЕСАТА МАЯ ШОПОВА

На 25.10.2017 г. почина поетесата Мая Шопова. Тя е родена на 28.01.1953 г.
Учила е балет при Атанас Петров, завършва Танцовия институт в Будапеща и Петербургската консерватория „Римски-Корсаков” като режисьор-постановчик и балетен педагог.

{Още»}

 
ПОЧИНА ПОЕТЪТ ПЕТКО КИЦОВ

На 14.10.2017 г. почина поетът Петко Кицов. Петко Иванов Кицов е роден на 21 октомври 1937 г. в с. Манастирище, Врачанско. Средно образование получава във Враца, завършил е българска филология в СУ “Св. Климент Охридски”.

{Още»}

 
ШИПКА’2017

Приключи Четвъртият национален конкурс за издадена книга с епическа поезия „Шипка 2017″.
Комисия в състав Боян Ангелов, Матей Шопкин и Георги Георгиев определиха две награди тази година.

{Още»}

 
130 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ДАМЯН КАЛФОВ

На 25 октомври 2017 г. с научна конференция и изложба - „Винаги с папийонка: Непознатият Дамян Калфов”, ще бъде отбелязана 130-годишнината от рождението на Дамян Калфов. Честването се организира съвместно от Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”, Националния литературен музей и проф. Александър Георгиев, внук на писателя.

{Още»}

 
ЕВСТАТИ БУРНАСКИ - “ТАЙНОПИС НА СЪРЦЕТО”

Народно читалище “Пенчо П. Славейков 1921″,
Литературен салон “Вечери на Кръста”
и Съюз на българските писатели

{Още»}

 
ГЕОРГИ КОНСТАНТИНОВ С ЛИТЕРАТУРНА НАГРАДА „ЕРГОСФЕРА” ЗА 2017 г.

Носител на годишната литературна награда “Ергосфера” на издателство “Фльорир” за 2017 г. е поетът Георги Константинов - за реализиране на съвместни издателски проекти и за цялостното му литературно творчество.

{Още»}

 
ЯВОРОВИЯТ ДОМ В СОФИЯ ОТВАРЯ ВРАТИ

На 19 октомври 2017 г. в 17.30 ч., на ул. „Г. С. Раковски” № 136 в столицата, ще бъде официално отворена за посетители обновената къща музей „П. К. Яворов”.

{Още»}

 
50 ГОДИНИ ОТ ПЪРВОТО ИЗДАНИЕ НА „ДИВИ РАЗКАЗИ”

НАРОДНА БИБЛИОТЕКА “ИВАН ВАЗОВ” - ПЛОВДИВ
ПЛОВДИВСКИ УНИВЕРСИТЕТ “ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ”
ДРУЖЕСТВО НА ПИСАТЕЛИТЕ - ПЛОВДИВ
ФОНДАЦИЯ “ПАМЕТ”

{Още»}

 
ПОЧЕТНИ НАРОДНИ АКАДЕМИЦИ НА ЧНАНИ

През последните десет години по отношение на укрепването на научните, културни и творчески връзки с българските колеги между братските републики Чувашия и България са постигнати големи успехи в народната дипломация.

{Още»}

 
ПРЕДСТАВЯНЕ НА СБОРНИКА „БЪЛГАРИЯ И РУСИЯ (XVIII – XXI ВЕК). ПЪТИЩА И КРЪСТОПЪТИЩА”

Представяне на сборника „България и Русия (XVIII - XXI век). Пътища и кръстопътища”, издаден от ИЦ „Боян Пенев” към Института за литература - БАН

{Още»}

 
ПРЕДСТАВЯНЕ НА „9,8 ПО СКАЛАТА НА БОЛКАТА”

НЧ “Пенчо П. Славейков 1921″ /бул. “Черни връх” № 35/ в София Ви кани на откриването на новия сезон на “Вечери на Кръста” - на 12 октомври 2017 г. /четвъртък/ от 18 ч., в салона на читалището. Литературният критик Георги Н. Николов

{Още»}

 
ПОЧИНА ПИСАТЕЛЯТ ВАЛЕНТИН НИКИТИН

На 3 октомври 2017 г. почина руският православен публицист, поет, литературовед, богослов, доктор по философия, преводач от грузински, редактор, активен деятел на съвременното християнско просвещение Валентин Арсентиевич Никитин (Валентин Арсентьевич Никитин). Роден в Грузия, завършва университета в Тбилиси.

{Още»}

 
ПОКАНА ЗА ПРЕДСТАВЯНЕ НА „ПЕРИЛА КЪМ НЕБЕТО” ОТ НАТАЛИЯ НЕДЯЛКОВА

Представяне на новата книга на Наталия Недялкова “Перила към небето” ще се състои на 19 октомври 2017 г. от 18,00 часа в Дома на писателя в град Бургас в рамките на 20-то юбилейно издание на Есенните литературни празници.

{Още»}

 
ПАМЕТНА ВЕЧЕР, ПОСВЕТЕНА НА НИКОЛАЙ ХАЙТОВ

Българската академия на науките
Столичната община
Фондация „Памет”
и издателство „Захарий Стоянов”

{Още»}

 
„ЕСЕННИ ЩУРЦИ” НАСТРОИХА ЦИГУЛКИТЕ НА ПОЕТИЧНА СТРУНА

В хасковското село Горски извор се проведе националния поетичен конкурс с международно участие, посветен на 80-годишнината от рождението на поета Иван Николов и 25 години от смъртта му.

{Още»}

 
ПРЕДСТАВЯНЕ НА „СПАРТАК, ГЛАДИАТОРЪТ” ОТ ПАВЛИНА ПАВЛОВА

Съюзът на българските писатели, издателство „Български писател” и Столична библиотека представят „СПАРТАК, ГЛАДИАТОРЪТ”, исторически роман, претърпял две издания в рамките на три месеца. Автор: ПАВЛИНА ПАВЛОВА

{Още»}

 
ПОЧИНА ПИСАТЕЛЯТ ВЛАДИМИР СМИК

На 24 септември 2017 г. на 77 г. почина руският поет, прозаик, публицист Владимир Филипович Смик (Владимир Филиппович Смык).

{Още»}

 
ЮБИЛЕЙНА ВЕЧЕР НА ПОЕТА НАЙДЕН ВЪЛЧЕВ

Литературна вечер, посветена на 90-годишния юбилей на поета Найден Вълчев, ще се състои на 4 октомври (сряда) 2017 г. от 18 часа в големия салон на Централното управление на БАН (ул. „15 ноември” 1).

{Още»}

 
ЛИТЕРАТУРНО ЧЕТЕНЕ В ПЛОВДИВ ЗА ДЕНЯ НА ПОЕЗИЯТА

Дружество на писателите - Пловдив със съдействието на Народно читалище “Христо Г. Данов 1904″ организира второто тематично литературно четене - по случай Деня на поезията, в рамките на спечеления проект за тематични четения „Писателите и Пловдив” по Културния календар на Община Пловдив.

{Още»}

 
„МАЙСТОРИ НА КАРИКАТУРАТА” ПЛОВДИВ’2017: „БОГАТСТВО И МИЛОСТИНЯ”

РЕГИОНАЛЕН ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ - ПЛОВДИВ
има удоволствието да Ви покани
на откриването на IX-то Международно биенале
„МАЙСТОРИ НА КАРИКАТУРАТА” ПЛОВДИВ’2017
на тема: „Богатство и милостиня”

{Още»}

 
ПОЧИНА ПОЕТЕСАТА РУМЯНА РАДНЕВА

На 13 август 2017 г. почина поетесата Румяна Раднева. Тя е родена на 12.04.1939 г. в град Шумен, завършва Висш медицински институт.

{Още»}

 
ИЛИЯ ПЕТРОВ – 70 + 1 НЕПОЗНАТИ РИСУНКИ

26 септември - 8 октомври 2017
На 26 септември 2017 г. от 18:00 часа в Галерия „Академия” на ул. „Шипка” №1 ще бъде открита изложбата „Илия Петров - 70+1 непознати рисунки”. Тя е предоставена от Националния литературен музей и се организира съвместно с Националната художествена академия.

{Още»}

 
ПРЕМИЕРА НА „СТО ВИДНИ КОПРИВЩЕНЦИ” В БУРГАС

Премиера на книгата „Сто видни копривщенци” от Райна Каблешкова се състоя в Бургас. Събитието се състоя на 14 септември 2017 г. в Дома на писателя в Морския град и събра почитатели на художествено-документалната проза.

{Още»}

 
ПОКАНА ЗА ЮБИЛЕЙНО ТЪРЖЕСТВО НА ПАНЧО НЕДЕВ

Сдружението на писателите-Варна организира
ЮБИЛЕЙНО ТЪРЖЕСТВО
по случай 80-годишнината на писателя
ПАНЧО НЕДЕВ

{Още»}

 
ПОЧИНА ПОЕТЪТ ТОДОР КОПАРАНОВ

На 15 септември 2017 година почина поетът ТОДОР КОПАРАНОВ (р. 1939 г.) Той живя и работи във Варна, оставяйки незаличимо присъствие в културата на града и в съвременната българска поезия.

{Още»}

 
ПАМЕТНА ВЕЧЕР „ПОСВЕТЕНО НА КЛАСИЦИТЕ” В НАЦИОНАЛНИЯ ЛИТЕРАТУРЕН МУЗЕЙ

Европейски дни на наследството 2017 г.
Националният литературен музей организира паметна вечер под наслов „ПОСВЕТЕНО НА КЛАСИЦИТЕ”.

{Още»}

 
НАЦИОНАЛНА ЛИТЕРАТУРНА НАГРАДА „ГЕОРГИ ЧЕРНЯКОВ“ – 2017

Конкурс за студенти - литературни творци
Общество на литературния кабинет „Димчо Дебелянов” (София) обявява началото на Третото издание на литературния конкурс за връчване на Националната литературна награда „Георги Черняков” - 2017.

{Още»}

 
ДЕТСКО ФОЛКЛОРНО УТРО

В рамките на традиционните Европейски дни на наследството - 2017 г. у нас и в Европа, които се провеждат през септември, Националният литературен музей предлага на своите посетители, на жителите и гостите на София редица интересни прояви.

{Още»}

 
ПОКАНА ЗА ЛИТЕРАТУРНО ЧЕТЕНЕ В ПЛОВДИВ

Дружество на писателите - Пловдив със съдействието на Народно читалище “Алеко Константинов - 1954″ организира първото тематично литературно четене - по случай Деня на независимостта, в рамките на спечеления проект

{Още»}

 
ПОЧЕТЕН ЗНАК НА „ЧЕРВЕНИЯТ ЕЗДАЧ“ – 2017 ГОДИНА

За високи художествени резултати, дейно сътрудничество и във връзка с петата
годишнина на “Червеният ездач” се връчват следните почетни знаци на:

{Още»}

 
СТАРТИРА ПРОЕКТЪТ „ПИСАТЕЛИТЕ И ПЛОВДИВ”

Дружеството на писателите - Пловдив, което от месец май 2017 г. е с ново ръководство, кандидатства пред Община Пловдив за финансиране на проект “Писателите и Пловдив”. Проектът беше одобрен през август.

{Още»}

 
ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС „ДЕ Е ВИТЛЕЕМ?”

Асоциация за насърчаване на християнското художествено слово “Емпирей” обявява литературен конкурс за стихотворение и кратък разказ на тема: “Де е Витлеем?”, по заглавие на едноименно стихотворение от архим. Серафим Алексиев.

{Още»}

 
ПРЕДСТАВЯНЕ НА КНИГАТА НА БИСЕР КИРОВ „БЛАГОДАРСТВЕНА ПЕСЕН”

Фондация „Устойчиво развитие за България”
Представителството на Россотрудничество в България

{Още»}

 
ВЪЗПОМЕНАНИЕ ЗА ПИСАТЕЛЯ ПЕТЪР МОТКОВ

НА 19.08.2017 Г. СЕ НАВЪРШИХА ЧЕТИРИДЕСЕТ ДНИ ОТ СМЪРТТА НА НАШИЯ ПРИЯТЕЛ И СЪСЕЛЯНИН
ПЕТЪР ВЪЛКОВ МОТКОВ

Роден през септември 1932 г. в с. Катунец, община Угърчин, област Ловешка, починал на 09.07. 2017 г. в град Банкя.

{Още»}

 
ТРЕТО ИЗДАНИЕ НА „ПЕСЕНТА НА БЪЛГАРИЯ” ОТ ЙОНКА ХРИСТОВА

Фондация “Вигория” осъществи трето издание на книгата “Песента на България” на поетесата Йонка Христова, оперна певица в Манхайм (Германия).

{Още»}

 
БЪЛГАРСКИ АВТОРИ В ЧУЖБИНА

Поетесата Стоянка Боянова е представена в Taj Mahal Review, № 1 за 2017 г., международно списание, посветено на изкуство, литература, поезия и култура за пишещи на английски език, разпространявано предимно в Индия и САЩ.

{Още»}

 
КОНКУРС ЗА СТИХОТВОРЕНИЕ И РАЗКАЗ - ЧИКАГО

От 1 юли тази година стартира конкурс за награда на Салон за българска култура и духовност -Чикаго
„Изящното перо”.

{Още»}

 
С ЕДНА СНИМКА ДА ПОДКРЕПИМ ВЕНЕЦУЕЛА!

Под ръководството на великия Уго Чавес в далечната вече 1998 г. във Венецуела започна система от реформи, познати като Боливарска революция.

{Още»}

 
ПОЧИНА ПИСАТЕЛЯТ ПЕТКО ТОТЕВ

На 23 юли 2017 г. на 85 г. почина писателят Петко Тотев. Петко Тотев Петков, писател, литературовед, публицист и журналист е роден на 12.01.1932 г. в град Габрово. Завършва Априловската гимназия (1950) и българска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски” (1956).

{Още»}

 
ПОЧИНА ПОЕТЪТ ПАВЕЛ СЛАВЯНСКИ

На 17.07.2017 г. ни напусна поетът Павел Славянски. Той е роден на 28.01.1938 г. в град Пловдив. Автор е на поетичните книги „Зрелостта на лятото” (1978), „Спасено слънце” (1990), „Моделиране на възбудата” (1992), „Отгласи” (2003), „Поднебия” (2005), „Пръски от лава” (2008).

{Още»}

 
ОТВОРЕНО ПИСМО ОТ УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА ДРУЖЕСТВОТО НА ПИСАТЕЛИТЕ - ПЛЕВЕН

До
Председателя на ОбС - Плевен
Кмета на Община - Плевен
Председателя на Общинската
комисия по култура
и вероизповедания
Началник отдел “Култура”

{Още»}

 
ТРЕНДАФИЛ ВАСИЛЕВ С НАГРАДАТА „ГЕОРГИ ДЖАГАРОВ”

В галерия-книжарница „София прес” в столицата на 14 юли 2017 г. Съюзът на българските писатели връчи своята Национална литературна награда „Георги Джагаров”. Председателят на СБП Боян Ангелов обяви новия носител - поета Трендафил Василев.

{Още»}

 
НАЦИОНАЛЕН ПОЕТИЧЕН КОНКУРС „ЕСЕННИ ЩУРЦИ” В ПАМЕТ НА ПОЕТА ИВАН НИКОЛОВ

Кметството в с. Горски извор, Народното читалище „Пробуда” и Поетичния клуб на името на поета Иван Николов и пенсионерския клуб организират:

{Още»}