Събития

ПОЕТИЧЕН РЕЦИТАЛ НА ГЕОРГИ АНГЕЛОВ В КЪЩА МУЗЕЙ „ГЕО МИЛЕВ” – СТАРА ЗАГОРА

На 15.03. /сряда/ 2023 г. от 18.00 часа имаме удоволствието да Ви поканим на представянето на най-новите поетични книги на Георги Ангелов, издадени през 2022 г.: “Нощни приписки”, „Съгледвач на светлината”, “Новакова бразда”, “Ръкопис от Мъртво море”. Събитието е част от Културния календар на Община Стара Загора.

{Още»}

 
СВОБОДАТА Е СЪСТОЯНИЕ НА ДУХА!

ТРЕТИ МАРТ ПРАЗНУВАХМЕ ЗАЕДНО В БЪЛГАРИЯ И РУСИЯ
В навечерието на Трети март в Съюза на писателите на Русия, в град Москва, на 2 март 2023 г. от 16 часа се, проведе вълнуваща българо-руска научно-практическа конференция, посветена на 145-та годишнина на Руско-Турската война 1877 г. - 1878 г. на тема „Освобождението на България от османското иго. [...]

{Още»}

 
ОТИДЕ СИ ПОЕТЕСАТА АНИТА КОЛАРОВА

На 26.02.2023 г. почина на 83 години поетесата Анита Коларова. Тя е родена през 1940 г. в град Русе. Завършила е СУ „Св. Климент Охридски”, специалност Българска филология.

{Още»}

 
ПАЗАРДЖИК ЧЕСТВА 90-ГОДИШНИЯ ЮБИЛЕЙ НА ПРОДРУМ ДИМОВ

На 24 февруари 2023 г. в зала „Устрем” на Младежкия дом в Пазарджик се състоя масово посетено тържество, посветено на Продрум Димов. Юбилейната годишнина е организирана от СБП,

{Още»}

 
ПРЕДСТАВЯНЕ НА „СЛЪНЦЕ ПРЕДИ ИЗГРЕВА“ ОТ СВЕТЛАНА ЙОНКОВА

НАЦИОНАЛЕН ЛИТЕРАТУРЕН САЛОН
„СТАРИННИЯТ ФАЙТОН”
ОРГАНИЗИРА
Литературно-музикална вечер
и представяне на стихосбирката

{Още»}

 
ПОЕТЪТ ГЕОРГИ ГАНЕВ С АВТОРСКИ РЕЦИТАЛ-ПРЕМИЕРА

Пловдивчани и гости на Пловдив, наш поет иска любовта ви. Автор на девет издадени поетични книги, Георги Ганев написва десетата буквално за десет дни. В софийската болница „Токуда”, където преживява животоспасяваща операция от рак,

{Още»}

 
ПОКАНА

ФОНДАЦИЯ „ГЕРОИТЕ НА БЪЛГАРИЯ”
И
СОФИЙСКОТО СДРУЖЕНИЕ
НА ПРИЯТЕЛИТЕ НА РУСИЯ
„АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ”

{Още»}

 
ТВОРЧЕСКА ВЕЧЕР НА ЕЛИ ВИДЕВА

Литературен свят
организира
ТВОРЧЕСКА ВЕЧЕР НА ЕЛИ ВИДЕВА
на 22.02.2023 г.
от 18 часа
гр. Чирпан
ул. Георги Димитров 26
Клуб на БСП
———————

{Още»}

 
АКАД. ИВАНКА ДЕНЕВА - С УЧАСТИЕ ВЪВ ВЪЗПОМЕНАТЕЛНО СЪБИТИЕ В ПАМЕТ НА АПОСТОЛА ВАСИЛ ЛЕВСКИ

Вълнуващо възпоменателно събитие по повод 150 г. от кончината на Апостола на свободата организираха учителите от училищата в с. с. Самуилово и Блатец. Тук присъстваха директорите на двете учебни заведения Елена Папалезова и Иван Д. Узунов, експерти от РУО на МОН, педагози.

{Още»}

 
ПРЕДСТАВЯНЕ НА ДВУТОМНИКА НА НИКОЛАЙ ХАЙТОВ „ПО СВЕТА” (НЕИЗДАДЕНИ ПЪТЕПИСИ)

НАЦИОНАЛЕН ЛИТЕРАТУРЕН САЛОН
„СТАРИННИЯТ ФАЙТОН”
ЛИТЕРАТУРЕН КЛУБ „ДАМЯН П. ДАМЯНОВ”
при Народно читалище „Николай Хайтов - 1936 г.”

{Още»}

 
СЛИВЕН ПОЧЕТЕ 145-ТАТА ГОДИШНИНА ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА ГРАДА ОТ ОСМАНСКО ИГО

Светлото събитие бе отбелязано в „града на войводите” с ритуал-поклонение, организиран от община Сливен, Светата Сливенска митрополия и Центъра за подготовка на специалисти.

{Още»}

 
„ВСЕ ТУЙ КОПНЕНИЕ В ДУХЪТ…“

Памет за Ботев, Алеко и Яворов
В самото начало на годината се навършват 175 години от рождението на Христо Ботев, 160 години от рождението на Алеко Константинов и 145 години от рождението на Пейо К. Яворов.

{Още»}

 
ЗА ПОЕЗИЯТА. 10 ЛЕКЦИИ НА КИРИЛ КАДИЙСКИ

„Стиховете от вчера, които звучат добре днес, ще се четат и утре.”
1. 02. - 5.04. 2023 г.
всяка сряда
18.00 - 20.00 ч.
Casa Libri

{Още»}

 
АКАДЕМИЯ „ИВАН ДАВИДКОВ”

В София бе учредена Литературна академия „Иван Давидков”.
Сред учредителите са известни български поети, преводачи, издатели, университетски преподаватели: Бойко Ламбовски, Калин Донков, проф. Кирил Гогов, Кирил Кадийски, проф. Людмил Димитров, проф. Цветан Теофанов.

{Още»}

 
ПОБЕДИТЕЛИ ОТ КОНКУРСА В ПАМЕТ НА АНТИМ I

В самото навечерие на светлия православен празник Рождество Христово в салона на народното читалище “Цвят 1870″ във Видин се състоя церемонията по отчитането на резултатите и награждаването на победителите в регионалния конкурс на тема „Ще бъда блажен, ако възкръсне България за нов свободен живот!”, посветен на живота и делото на Екзарх Антим I, уреден [...]

{Още»}

 
КОНКУРС ЗА ФАНТАСТИЧЕН РАЗКАЗ „АГОП МЕЛКОНЯН”

Електронно списание „Сборище на трубадури” и семейство Мелконян за единадесета година обявяват конкурс за фантастичен разказ по повод годишнината от рождението на писателя Агоп Мелконян.

{Още»}

 
„С ПРИЯТЕЛИ НА ИГНАЖДЕН“

ОРГАНИЗИРА
(пред)празнична литературно-музикална вечер
„С ПРИЯТЕЛИ НА ИГНАЖДЕН”
Водеща
д-р ЕЛЕНА АЛЕКОВА

{Още»}

 
ИЗЛОЖБА „110 ГОДИНИ ОТ НАЧАЛОТО НА БАЛКАНСКАТА ВОЙНА (1912 – 1913 г.)“ В РЕМ – ПЛОВДИВ

РЕГИОНАЛЕН ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ - ПЛОВДИВ
представя
110 ГОДИНИ ОТ НАЧАЛОТО НА БАЛКАНСКАТА ВОЙНА (1912 - 1913 г.)
изложба на НЧ „Родопска искра 2020″, с. Лилково
На 7 декември (сряда) 2022 г. от 17.30 ч. в Регионален етнографски музей - Пловдив ще бъде открита изложбата „110 години от началото на Балканската война (1912 - 1913 г.)” на НЧ „Родопска искра [...]

{Още»}

 
ПРЕДСТАВЯНЕ НА „СРЕЩУ ВЯТЪРА” ОТ КРАСИМИР СИМЕОНОВ В ЧИРПАН

Електронно списание „Литературен свят”
представя

„Срещу вятъра. Из записките на един рокер”
от Красимир Симеонов

{Още»}

 
ДРУЖЕСТВОТО НА ПИСАТЕЛИТЕ В ПЛЕВЕН ВРЪЧИ ГОДИШНИТЕ ЛИТЕРАТУРНИ НАГРАДИ

На специална церемония в Плевен бяха връчени годишните литературни награди на Дружеството на писателите за литературна продукция, излязла през 2021 година.
Годишните литературни награди носят името на създателя на Дружеството на писателите в нашия град - големият български поет и преводач Александър Муратов.

{Още»}

 
ЛИТЕРАТУРНО-МУЗИКАЛНА ВЕЧЕР В ПАМЕТ НА ВЕЛИН ГЕОРГИЕВ

НАЦИОНАЛНИЯТ ЛИТЕРАТУРЕН САЛОН
„СТАРИННИЯТ ФАЙТОН”
ОРГАНИЗИРА
литературно-музикална вечер
„ДА ХВАНЕШ БИКА ЗА РОГАТА”
в памет на
ВЕЛИН ГЕОРГИЕВ,
създателя на Файтона

{Още»}

 
НАШ АВТОР В РУСКО ЛИТЕРАТУРНО ИЗДАНИЕ

В брой 42/3053/ от 11-17 ноември 2022 г. на руския седмичник “Литературная Россия”, в рубриката „Многоголосая муза” под надслов „Осенние мотивы” са публикувани стихотворения на Дафинка Станева.

{Още»}

 
ПОКАНА ЗА ПРЕМИЕРА НА „ГРАМАТИКА НА ТАЙНАТА” ОТ ИВАН СТРАНДЖЕВ

Приятели и почитатели на поезията, на 9 ноември 2022 г. (сряда) от 18.00 ч. в Културен център „Тракарт” в Пловдив ще бъде представена новата книга на Иван Странджев “Граматика на тайната”. Заповядайте!

{Още»}

 
ГЕОРГИ АНГЕЛОВ ПРЕДСТАВИ НОВИТЕ СИ КНИГИ

Георги Ангелов представи новите си книги „Нощни приписки”, „Съгледвач на светлината”, „Новакова бразда” и „Ръкопис от Мъртво море” на 1 ноември 2022 г. в клуба на БСП-Чирпан, предоставен любезно от председателя му Георги Николаев за творчески срещи.

{Още»}

 
ВЕЧЕР В „СТАРИННИЯТ ФАЙТОН”, ПОСВЕТЕНА НА ПЕНЧО ЧЕРНАЕВ

Национален литературен салон “Старинният файтон” организира представяне на сборника с анализи и литературна критика “Под сенките на залеза” на Пенчо Чернаев, един от най-дългогодишните приятели на Салона.

{Още»}

 
ПОЧИНА ПИСАТЕЛЯТ АТАНАС ЛАЗОВСКИ

На 23 септември 2022 г. ни напусна Атанас Лазовски (Атанас Янков Тенев).
Той е роден на 6 февруари 1939 г. в с. Нови извор, Пловдивско. В Пловдив завършва средно образование и педагогическо училище, а българска филология, библиография и библиотекознание - в СУ “Св. Климент Охридски”.

{Още»}

 
РЕГИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА В СЛИВЕН – С АВТОРСКИ ФИЛМ ЗА Г. С. РАКОВСКИ

(200 г. от рождението и 155 г. от смъртта му)
Будеща респект е дейността на най-голямото книжовно средище в Сливен - Библиотека “Сава Доброплодни”, за честване делото на стратега на революцията, учения и родолюбец Г. Стойков Раковски.

{Още»}

 
ПРЕДСТАВЯНЕ НА „ЛЪХ ОТ ТИХ ВЯТЪР” И „ХЛЪЗГАВО ВРЕМЕ” ОТ ЯНЧО МИХАЙЛОВ

НАЦИОНАЛЕН ЛИТЕРАТУРЕН САЛОН
„СТАРИННИЯТ ФАЙТОН”

ОРГАНИЗИРА

представяне на сборниците с разкази

{Още»}

 
НАЦИОНАЛНИЯТ ЛИТЕРАТУРЕН МУЗЕЙ ЩЕ ПОЧЕТЕ ПАМЕТТА НА НАРОДНИЯ ПОЕТ ИВАН ВАЗОВ

През 2022 г. се навършват 101 години от смъртта на Патриарха на българската литература Иван Вазов. Националният литературен музей по традиция организира поклонение в негова памет, което ще се проведе на 22 септември от 11:00 ч. на гроба на поета, намиращ се в градинката зад църквата „Св. София”.

{Още»}

 
НАПУСНА НИ БОРИС ЦВЕТАНОВ

На 12 септември 2022 г. си отиде Борис Цветанов. Той е роден на 10 декември 1944 г. в село Мокреш, Ломско. Живял е в Лом, София, Габрово, Плевен, Кърджали, Велико Търново, Горна Оряховица, Монтана.

{Още»}

 
РЕЗУЛТАТИ ОТ НАЦИОНАЛНИЯ ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС „ МАЙКО МОЯ, МОЯ БОГОРОДИЦЕ”

На тържествена церемония в Театър “Иван Димов” - Хасково бяха удостоени лауреатите на национален поетичен конкурс “Майко моя, моя Богородице”.

{Още»}

 
КЪЩА КУЮМДЖИОГЛУ – 175 ГОДИНИ ИСТОРИЯ

На 15 септември 2022 г. (четвъртък) от 18.00 ч. ще се открие изложбата на Регионален етнографски музей - Пловдив „Къща Куюмджиоглу - 175 години история”, посветена на кръглата годишнина от построяването на най-красивата и представителна къща в Стария град на Пловдив.

{Още»}

 
ОТИДЕ СИ ПИСАТЕЛЯТ НИКОЛА СТАТКОВ

На 25 юни 2022 г. почина писателят Никола Статков. Никола Димитров Статков е роден на 01.06. 1932 г. в село Долна Бела речка, област Монтана. Писател - прозаик, сценарист, журналист. Завършва гимназия в град Вършец и висше юридическо образование в СУ „Св. Климент Охридски” (1956).

{Още»}

 
НАЦИОНАЛНИЯТ ЛИТЕРАТУРЕН МУЗЕЙ ГОСТУВА НА ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ДРЯНОВО С ИЗЛОЖБА ЗА ИВАН ВАЗОВ

На 8 септември 2022 г., четвъртък, от 17.30 ч., в Икономовата къща в Дряново, ще бъде открита изложбата на Националния литературен музей „Българийо, аз всичко тебе дадох…”, посветена на живота и делото на Патриарха на българската литература Иван Вазов.

{Още»}

 
ЗАПОЧВА БЪЛГАРИАДА 2022 В СОФИЯ

Председателят на Организацията на обединените българи Живко Бъчваров ще открие  “Българиада 2022″, в която участват учени и творци от всички български общности по света, на 5 септември от 10 ч. в Съюза на военноинвалидите.

{Още»}

 
МИНА КАРАГЬОЗОВА СЪС СПЕЦИАЛНАТА НАГРАДА НА СЛАВЯНСКА АКАДЕМИЯ ОТ КОНКУРСА „ИВАЙЛО БАЛАБАНОВ”

Мина Карагьозова получи Специалната награда на Славянска литературна и артистина академия на Националния поетичен конкурс на името на поета “Ивайло Балабанов” за 2022 г. Наградата е издаване на подбрани стихове на поетесата с превод на славянски езици.

{Още»}

 
ВАСИЛ АВРАМОВ С ДОСТОЙНО ПРИЗНАНИЕ ЗА ТВОРЧЕСКИТЕ СИ ПОСТИЖЕНИЯ

Васил Аврамов, Почетен гражданин на град Левски, член на Съюза на българските писатели, носител на много български и международни отличия, автор на стихосбирките „Престой на гара Левски” (1992), „Трохи за птиците” (2005) и „Стряха от сънища” (2015), отбеляза 85-годишен юбилей на 24 август.

{Още»}

 
РУМЕН ВОДЕНИЧАРОВ – „КЪМ КОЛОНИАЛНА ДЕМОКРАЦИЯ”

Здравейте, приятели!

Представям Ви моята най-нова книга “Към колониална демокрация”. В нея ще намерите много от моите размисли, спомени, прозрения, но и заблуди и разочарования за изминалите над 3 десетилетия.

{Още»}

 
7-ми МЕЖДУНАРОДЕН ПОЕТИЧЕН КОНКУРС „И ВЪВ ЗЛАТНА ЕСЕН СЪС ЛЮБОВ И ПЕСЕН”

СЪОБЩЕНИЕ
НЧ „Възраждане-2014″ - Бузовград
ОРГАНИЗИРА:
7-ми МЕЖДУНАРОДЕН  ПОЕТИЧЕН  КОНКУРС

{Още»}

 
ИВАН МИТЕВ С ПОРЕДНА ЛИТЕРАТУРНА НАГРАДА

Иван Митев е носителят на наградата „Дъбът на Пенчо” през 2022 г. Тя му е присъдена за романа „Малък далечен силует”.

{Още»}

 
НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА ДЕТСКА КНИГА “ПЕТЯ КАРАКОЛЕВА”

Община Кърджали и Съюзът на българските писатели обявяват традиционния конкурс за детска книга ” Петя Караколева”. Наградата се връчва всяка година през м. октомври в навечерието на Празника на Кърджали.

{Още»}

 
ПРЕДСТАВЯНЕ НА „ГОРЕСТ И ГОРДОСТ. КНИГА ОТ И ЗА ВЕСЕЛИН АНДРЕЕВ”

НАЦИОНАЛЕН ЛИТЕРАТУРЕН САЛОН
„СТАРИННИЯТ ФАЙТОН”
ПРЕДСТАВЯ
“ГОРЕСТ И ГОРДОСТ. КНИГА ОТ И ЗА ВЕСЕЛИН АНДРЕЕВ “

Слово
на д-р Елена Алекова,
художествен ръководител
на НЛС „Старинният файтон”

{Още»}

 
ПРИКЛЮЧИ XI НАЦИОНАЛЕН ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС ЗА РАЗКАЗ „ДЯДО ЙОЦО ГЛЕДА” – 2022

На 25 юни 2022 г. край паметника „Дядо Йоцо гледа”, недалече от с. Очиндол, тържествено бяха наградени лауреатите в XI Национален литературен конкурс за разказ „Дядо Йоцо гледа” на тема: „Миналото, настоящето и бъдещето на нашата Родина”.

{Още»}

 
ОТИДЕ СИ ПЕТЪР АНГЕЛОВ

На 15 юни 2022 г. почина писателят Петър Ангелов. Той е роден на 15.11.1938 г. в село Татарево, Хасковска област. Завършил е Агрономически факултет в София. Работил е като младши агроном, главен агроном и председател на ТКЗС.

{Още»}

 
НА 15 ЮНИ КЪЩА МУЗЕЙ „ХРИСТО СМИРНЕНСКИ“ ОТНОВО ОТВАРЯ ВРАТИ

След осемнайсетгодишно прекъсване музеят на големия поет ще посрещне първите си посетители. Официалното откриване ще се състои в двора на къщата (ул. „Овче поле” 116) на 15 юни (сряда) 2022 г. от 11.30 часа с участието на директора на Националния литературен музей Атанас Капралов, квартет „Светоглас”, поета Георги Константинов, актьора Янко Лозанов и ученици от [...]

{Още»}

 
БРАТСТВОТО НА ПОЕТИТЕ

115 години от рождението на Младен Исаев
Преди няколко години Националният литературен музей стартира музикално-поетичната поредица „Братството на поетите” с вечер, посветена на 100-годишнината от рождението на Иван Пейчев и неизвестното му приятелство с Никола Вапцаров, намерило израз в дисидентското му стихотворение „Предчувствие”, написано „от името” на Никола Вапцаров през 1957 г.

{Още»}

 
ЛИТЕРАТУРНО-ХУДОЖЕСТВЕНИЯТ АЛМАНАХ „ОКОЛЧИЦА”, 2022

Пред светлия български празник 24 май и Ботевите дни излезе литературно-художествения алманах „Околчица”, 2022 - изданието, което разширява терените на българския дух и терените на свободата, което брани „орловото гнездо” на българската литература - от крайностите на постмодернизма и от литературното вехтошарство, от политическото бездарие и от надареното безродие.

{Още»}

 
ДА РАЗГАРЯМЕ СВЕТЛИНАТА НА БЪЛГАРСКИЯ ДУХ

11 май, празникът на Светите братя Кирил и Методий, на словото, на буквите, замислен да бъде символ на българската жажда за просвета и наука, за национално самоопределение и културно възмогване, беше честван подобаващо в кърджалийския Военен клуб.

{Още»}

 
НАПУСНА НИ КРАСИМИР КРИВЧЕВ (ВАСИЛИЙ КАЗИМИРОВСКИ)

На 7 май 2022 г. си отиде писателят и журналистът Красимир Кривчев (Василий Казимировски). Той е роден в Пловдив. Завършил е висше образование - българска филология във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”.

{Още»}

 
ПРЕДСТАВЯНЕ НА „СОЦИАЛЕН ПРЕХОД“ ОТ БАНКО П. БАНКОВ

ОРГАНИЗИРА
представяне на
сборника с разкази и новели
„СОЦИАЛЕН ПРЕХОД”
на
БАНКО П. БАНКОВ

{Още»}

 
ОТИДЕ СИ ПОЕТЕСАТА ТОНЯ ТРАЙКОВА

На 11 април 2022 г. почина поетесата Тоня Трайкова. Тоня Трайкова е родена на 20 август 1955 г. в град Карлово. Завършила е Френска езикова гимназия и българска филология в ПУ “Паисий Хилендарски”. Работила е като преподавател по литература.

{Още»}

 
ОТИДЕ СИ ПИСАТЕЛЯТ МИНЧО Г. МИНЧЕВ

На 23 февруари 2022 г. почина писателят Минчо Г. Минчев. Минчо Георгиев Минчев е е роден на 20 март 1938 г. в с. Кряковци, днес квартал на гр. Габрово. Завършва специалност „Българска филология” през 1967 г.

{Още»}

 
СТИХОВЕ НА КРАСИМИР ГЕОРГИЕВ В КАНАДА

Стихове на българския поет Красимир Георгиев са публикувани в бр. 4/2021 на рускоезичното списание „ Новый Свет”, издавано от изд „ Litsvet ” в гр. Торонто, Канада. Стиховете са в превод на Владислав Бусов.

{Още»}

 
ОБЯВА

Каним Ви на 16.04.2022г. /събота/ от 11:30 часа в ЛМХ „Чудомир” гр. Казанлък
на награждаването на
6-ти Международен поетичен конкурс
„И във Златна есен със любов и песен”

{Още»}

 
ПОЧИНА ПИСАТЕЛЯТ ЦВЕТАН ПЕШЕВ

На 6 април 2022 г. ни напусна писателят Цветан Пешев. Цветан Йорданов Пешев е роден на 21.09.1941 г. в село Бреница, окръг Врачански. Завършил е журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”.

{Още»}

 
ПОЧИНА ПИСАТЕЛЯТ ДИМИТЪР КОСТАДИНОВ

На 25.03.2022 г. си отиде писателят Димитър Костадинов. Димитър Танев Костадинов е роден е на 11 септември 1948 г. в с. Белила, Средецка (Грудовска) община, Бургаска област. Родовият му корен е от тракийци бежанци.

{Още»}

 
ТЕО БУКОВСКИ С ПРЕДСТАВЯНЕ НА НОВАТА СИ КНИГА „… А ТЕ ПРЕЛИТАТ НОЩЕМ”

Колеги и приятели,
в четвъртък, 24 март 2022 г., ще представя новата си книга в София - „… А те прелитат нощем”. Мястото е клуб “Грамофон” на ул. Будапеща 6, намира се на 2 минути от Младежкия театър на ъгъла на бул. Дондуков и ул. Будапеща.

{Още»}

 
НАПУСНА НИ ПИСАТЕЛЯТ ДРАГОМИР ШОПОВ

На 16 март 2022 г. си отиде писателят Драгомир Шопов. Драгомир Георгиев Шопов е роден на 13.08.1938 г. в София. Завършва гимназия в столицата (1956) и българска филология в СУ „Св. Климент Охридски” (1965). Редактор (1967-1972) и отговорен редактор (1972) в БНР, заместник-главен редактор на в. „Земеделско знаме” (от 1974).

{Още»}

 
ПОЧИНА ПИСАТЕЛЯТ ПЕТЪР ДИНЧЕВ

На 9 март 2022 г. си отиде писателят Петър Динчев. Той е роден на 6 април 1938 г.
в с. Патриарх Евтимиево, Пловдивска област, завършва средното си образование в Асеновград, а българска филология в СУ „Св. Климент Охридски”.

{Още»}

 
ОТКРАДНАТ Е ПАМЕТНИКЪТ НА ЛЕВСКИ В БУЕНОС АЙРЕС

Бюстът на Апостола на свободата, пред който се събираше българската общност в аржентинската столица, е изчезнал. Монументът на националния ни герой се намира на няколкостотин метра от сградата на българското посолство, но няма никаква официална информация за станалото от страна на дипломатите ни там.

{Още»}

 
ОТИДЕ СИ ПИСАТЕЛЯТ АЛЕКСАНДЪР ИВУШКИН

На 13 януари 2022 г. на 77 г. почина писателят Александър Ивушкин (Александр Иванович Ивушкин). Александър Иванович Ивушкин, руски поет, публицист, преводач, e роден на 6.09.1945 г. в село Кусакино, Осташевски (сега - Волоколамски) район, Московска област, където прекарва детските си следвоенни години.

{Още»}

 
ПОЧИНА ПИСАТЕЛЯТ ГЕОРГИ СТОЯНОВ

На 8 януари 2022 г., на 90-годишна възраст, си отиде писателят Георги Стоянов. Георги Атанасов Стоянов е роден на 27.10. 1931 година в село Конуш, Пловдивски окръг. Завършва българска филология в СУ „Климент Охридски”.

{Още»}

 
ОТИДЕ СИ СТОЙЧО МАДЖАРСКИ

На 4 януари 2022 г., на 82-годишна възраст, ни напусна Стойчо Маджарски. Стойчо Маджарски (Стойчо Митев Стойчев), български поет, прозаик и преводач, е роден на 22.02.1939 г. в село Маджерито, община Стара Загора. Завършва средното си образование в Стара Загора (1957) и българска филология във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” (1980).

{Още»}

 
ОТИДЕ СИ ИВАН АЯРОВ

На 24 декември 2021 г. внезапно беше покосен от инфаркт на 81-годишна възраст дългогодишният читалищен деятел, председател на Народно читалище „Св. Климент Охридски - 1858 г.” Поет, изследовател на Възрожденска Стара Загора, активен общественик и пример за всеотдайност в работата доктор Иван Аяров.

{Още»}

 
СВИЩОВСКИ ПОЕТ С НАГРАДА ОТ МЕЖДУНАРОДЕН КОНКУРС

Свищовският поет Людмил Симеонов е удостоен с втора награда (първа не се присъжда) в третия международен литературен конкурс „Иван Бързаков” на тема „Страданието и изгнанието - както в чужбина, така и в собствената родина”.

{Още»}

 
ПОЕТЪТ И ПУБЛИЦИСТ ПЕТЪР АНДАСАРОВ ПОЛУЧИ НАЦИОНАЛНАТА ЛИТЕРАТУРНА НАГРАДА „АКАД. ЛЮДМИЛ СТОЯНОВ – 2021”

Община Гоце Делчев и Съюза на българските писатели връчиха днес националната литературна награда “Акад. Людмил Стоянов - 2021 г.” на поета и публицист Петър Андасаров.

{Още»}

 
ВИСОКО ПРИЗНАНИЕ ЗА НАШ СЪНАРОДНИК В АРЖЕНТИНА

Само преди дни (декември 2021 г.) в град Лас Бреняс, провинция Чако, се състоя знаменателна церемония. Висшият съвет на Националния североизточен университет (UNNE), признавайки заслуги към регионалната култура и принос за укрепване идентичността на Чако, присъди званието „Почетен професор” на известния творец с български корени Омар Хектор Ценофф.

{Още»}

 
НАГРАДИ НА СДРУЖЕНИЕ “ДРУЖЕСТВО НА ПИСАТЕЛИТЕ”- ПЛЕВЕН

Журито, избрано от Общото събрание на Дружеството на писателите - Плевен, за определяне на носителите на Годишните литературни награди “Александър Муратов” за литературна продукция от 2020 година, в състав: Татяна Любенова - председател и членове: Гюлшен Алиева и Свилен Димитров, определи с консенсус носителите на наградите по жанрове, както следва:

{Още»}

 
ОТИДЕ СИ ЗОЯ ВАСИЛЕВА

На 18 ноември 2021 г. почина писателката и преводачката Зоя Василева. Зоя Иванова Василева е родена на 20.03.1955 г. в София. Завършила е детска педагогика, а след това българска филология в СУ “Климент Охридски”.

{Още»}

 
НАПУСНА НИ ВЕСЕЛИН СТОЯНОВ

С голямо прискърбие Ви съобщавам, че нашият приятел и съратник д-р Веселин Стоянов и активист от “България без граници” е починал! Погребението ще се състои на 23.11.2021 г. в Централните софийски гробища от 11:00 ч. в Ритуална зала. Нека продължим всеотдайното му дело за защита на българските национални интереси и за добруването на България.

{Още»}

 
НАПУСНА НИ ПОЕТЪТ ПЕТКО ШАЛАМАНОВ

На 13.11.2021 г. почина поетът Петко Шаламанов. Петко Динчев Шаламанов е роден на 14 април 1939 г. с. Красново, Пловдивско. Завършва славянска филология и право в СУ „Св. Климент Охридски”.

{Още»}

 
ПОЧИНА ПИСАТЕЛЯТ ДИМИТЪР ЗЛАТЕВ

След кратко боледуване на 14.11.2021 г. ни напусна нежният поет и мъдър разказвач от Чепеларе Димитър Златев. На 27 ноември той щеше да навърши 85 години.

{Още»}

 
ПОЧИНА Д-Р КРЪСТИНА ХРИСТОВА

Д-р Кръстина Христова приключи земния си път на 11.11.2021 г. на 91-годишна възраст. Доктор по фармация, тя с вдъхновение вървеше по своя професионален път.

{Още»}

 
НОСИТЕЛ НА ЛИТЕРАТУРНАТА НАГРАДА „ЕРГОСФЕРА” ЗА 2021 г. Е ВЕЛИЗАР НИКОЛОВ

Носител на годишната литературна награда „Ергосфера” на изд. „Фльорир” за 2021 г. е поетът Велизар Николов - за съвместни издателски проекти и за цялостната му литературна дейност. Досегашни носители на награда „Ергосфера” са:

{Още»}

 
ОТИДЕ СИ ПОЕТЕСАТА АНТОНИНА ДИМИТРОВА

На 5 ноември 2021 г. загуби битката с Ковид 19 поетесата Антонина Димитрова - член на поетичен клуб “Иван Николов”, автор на три поетични книги и един роман, преводач от руски с международен лиценз,

{Още»}

 
БЪЛГАРСКИ КНИГИ… В КОНГРЕСНАТА БИБЛИОТЕКА НА БУЕНОС АЙРЕС

Денят на народните будители се почита особено много в Аржентина. Голямата българска общност там се прекланя пред паметта на тези видни народни синове. Неслучайно повечето български дружества, създадени в далечната страна, носят имената на някои от тях: Кирил и Методий, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов.

{Още»}

 
ЛАУРЕАТИ ОТ КОНКУРСА „ЛЕТЯЩО ПЕРО” 2021 г.

* Голямата международна награда „АТЛАНТ НА СЛАВЯНСТВОТО” - за ДМИТРИЙ МИЗГУЛИН (Русия) - за вълнуващата му поезия и за цялостния му принос за сближаването на славянските култури.

{Още»}

 
ПОЧИНА ПОЕТЕСАТА МАГДАЛЕНА ШУМАРОВА

НА 18. 10. 2021 г. ни напусна поетесата Магдалена Шумарова. Магдалена Шумарова e родена в град Петрич. Завършила е специалност българска филология в СУ „Климент Охридски” и специализация по журналистика.

{Още»}

 
ПОЧИНА ПОЕТЪТ АНГЕЛ КРОСНЕВ

На 19 октомври 2021 г. в Чирпан си отиде поетът Ангел Кроснев. Ангел Стефанов Кроснев е роден на 22.11.1952 г. в град Чирпан.

{Още»}

 
МИНА КАРАГЬОЗОВА СЪС „ЗЛАТНА ДИПЛОМА” ОТ „ЗОЛОТОЙ ВИТЯЗ”

Мина Карагьозова получи „златна диплома” от творческия конкурс „Золотой витяз” за книгата си „Душата - горе!”. През 2021 г. на адреса на организационния комитет на 12-ия Международен Славянски литературен форум „Золотой витязь”

{Още»}

 
ЗАВЪРШИ ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС „АЛБЕНА 2021”

„СТРАДАНИЕТО НИ Е ДАРБА”
Възможно е на някои хора, обръгнали на тежки изпитания, твърдение като това, което използвам тук за заглавие, да им се стори парадоксално и дори абсурдно. Затова ще променя само една буква от него - „Страданието ни е и дарба”. Моят съселянин и приятел от Врабево, поетът Николай Заяков, би ми простил опита [...]

{Още»}

 
ОТИДЕ СИ ПОЕТЪТ АНДРЕЙ АНДРЕЕВ

На 1 октомври 2021 г. ни напусна големият български поет и преводач Андрей Андреев. Андрей Георгиев Андреев е роден на 17 януари 1943 г. в село Раковица, Кулско. Завършва Литературния институт „Максим Горки” в Москва.

{Още»}

 
ПОЧИНА ХРИСТО ГАНЕВ

На 25 септември 2021 г. си отиде писателят, сценаристът и режисьорът Христо Ганев. Христо Костадинов Ганев е роден на 2 август 1924 г. в гр. Павел баня, Старозагорско. Завършва гимназия в София и кинодраматургия във Висшия държавен институт за кинематография в Москва.

{Още»}

 
ПРЕДСТАВЯНЕ НА „ЕКСТАЗ” ОТ МИНА КАРАГЬОЗОВА В „СТАРИННИЯТ ФАЙТОН”

НАЦИОНАЛНИЯТ ЛИТЕРАТУРЕН САЛОН
„СТАРИННИЯТ ФАЙТОН”
ОРГАНИЗИРА
представяне на книгата
„ЕКСТАЗ”
на
МИНА КАРАГЬОЗОВА

{Още»}

 
ОТБЕЛЯЗВАМЕ 100 ГОДИНИ ОТ СМЪРТТА НА ПАТРИАРХА НА БЪЛГАРСКАТА ЛИТЕРАТУРА – ИВАН ВАЗОВ

През 2021 г. се навършват 100 години от смъртта на Патриарха на българската литература Иван Вазов. Националният литературен музей традиционно организира поклонение в негова памет, което ще се проведе на 22 септември от 11:00 ч. на гроба на твореца, намиращ се в градинката зад църквата „Св. София”.

{Още»}

 
БУРГАСКА ПИСАТЕЛСКА ОБЩНОСТ С НОВО РЪКОВОДСТВО

Поетесата Роза Боянова е новият Председател на Бургаска писателска общност (БПО). Новото ръководство бе избрано по време на Отчетно-изборното събрание на БПО, проведено на 8 септември 2021 година в Дома на писателя в Бургас.

{Още»}

 
НОВИ КНИГИ ОТ ПОРЕДИЦАТА „ПРИКАЗКИ И БАСНИ С ПОУКИ ЯСНИ” ОТ БОРИСЛАВ ГАНЧЕВ

Деветте нови книжки от поредицата “ПРИКАЗКИ И БАСНИ С ПОУКИ ЯСНИ” съдържат общо над 560 кратки приказки и басни в проза и рими. Книжките са подходящи както за малки, така и за пораснали читетали. Издателство АТЛ-50 София, автор Борислав Ганчев /Борко Бърборко, художник на кориците - авторът.

{Още»}

 
ИГНАТ ПЕНЕВ ИЗДАДЕ „РАЗКАЗИ ОТ ЖИВОТА”

Игнат Пенев от с. Медово издаде „Разкази от живота” (2021), която по-скоро е в жанра очерко-разказ, към който отнасяме 20-те творби в книгата му…

{Още»}

 
ОТИДЕ СИ ПИСАТЕЛЯТ ВЪЛКО МАРАШЕВ

На 31 юли 2021 г. почина писателят Вълко Марашев. Той е роден на 16.04.1941 г. в село Стамболово, Хасковско. Завършил е гимназия и учителски институт в Хасково.

{Още»}

 
ПРЕДСТАВЯНЕ НА „НАРОДНАТА ДИПЛОМАЦИЯ” ОТ АНАТОЛИЙ ЩЕЛКУНОВ

Представяне на книгата „Народната дипломация” в историята на руските неправителствени организации” от Анатолий Щелкунов и авторски колектив

{Още»}

 
ПОЧИНА ПОЕТЪТ ИВАЙЛО БАЛАБАНОВ

На 20 юли 2021 г. в село Хухла почина великият български поет Ивайло Балабанов. Той е роден на 28.08.1945 г. в с. Хухла, Ивайловградско.

{Още»}

 
ПОЧИНА ПИСАТЕЛЯТ АНГЕЛ ДЮЛГЕРОВ

IN MEMORIAM АНГЕЛ ДЮЛГЕРОВ

След кратко боледуване, на 4 юли 2021 г., Ангел Дюлгеров пое по светлата си пътека към Вечността.

{Още»}

 
ПОЧИНА ПИСАТЕЛЯТ ИВАН КОПРИВЩЕНОВ

На 8 юни 2021 г. почина писателят Иван Копривщенов. Иван Михайлов Копривщенов е роден на 8 юни 1941 г. в с. Лесичево, Пазарджишко. Средно образование получава в Пазарджик, журналистика завършва в СУ „Св. Климент Охридски”.

{Още»}

 
КОНКУРС ЗА ДЕТСКА ЛИТЕРАТУРА „ПЕТЯ КАРАКОЛЕВА”

Съюзът на българските писатели и Община Кърджали обявяват традиционния Конкурс за детска литература “Петя Караколева”. Наградата е национална и се връчва всяка година през м. октомври, в навечерието на Деня на Кърджали.

{Още»}

 
ПРЕДСТАВЯНЕ НА „ОБИКНОВЕН СИЗИФ” И „НЕБЕ ЗА ПОСТИГАНЕ” ОТ ГЕОРГИ АНГЕЛОВ

На 2 юли 2021 г. от 16.30 ч. в София Прес в столицата ще бъдат представени новите поетични книги на Георги Ангелов „Обикновен Сизиф” и „Небе за постигане” - дело на изд. „БОГИАННА”. За автора и книгите ще говорят писателите Боян Ангелов, Георги Н. Николов, Ели Видева - редактор на стихосбирките.

{Още»}

 
ПРЕДСТАВЯНЕ НА ЛИТЕРАТУРНИЯ СБОРНИК „ЖИВИ ДУМИ”

НАЦИОНАЛНИЯТ ЛИТЕРАТУРЕН САЛОН
„СТАРИННИЯТ ФАЙТОН”
и НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „ИСКРА - 1964 г.”

{Още»}

 
ПРЕДСТАВИХА СБОРНИКА „ТЪРСЕНИ И НЕОЧАКВАНИ СРЕЩИ”

На 29 април 2021 г. в Пресклуба на СБЖ в столицата се състоя представяне на последната книга на о.з. полк. Георги Й. Георгиев - писател, журналист, краевед-изследовател, бивш началник на Военното издателство. Г. Георгиев ни напусна след кратко боледуване в средата на 2020 г.

{Още»}

 
ИЗЛЕЗЕ „ОГЛЕДАЛНИ ВСЕЛЕНИ” ОТ ВАСИЛКА ПЕТРОВА-ХАДЖИПАПА

Излезе от печат в издателство „Хайни”, май 2021, новата книга на Василка Петрова Хаджипапа със заглавие „Огледални вселени”. Това е петата книга на поетесата, която намира поетичен изказ на своите вълнения на български и на гръцки език. Движи се свободно като творец и в двете култури, намерила равностойно признание от читателите и критиката.

{Още»}

 
СБП ВРЪЧИ СВОИТЕ ТРАДИЦИОННИ ЛИТЕРАТУРНИ НАГРАДИ

Съюзът на българските писатели връчи своите годишни литературни награди в различните жанрове. Тази традиция започва в далечната 1919 година, но от 1924 започва провеждането на системни конкурси за излъчване на най-добрите книги, написани в предходната година.

{Още»}

 
ИЗЛЕЗЕ ТРЕТО ИЗДАНИЕ НА КНИГАТА „ПИЧУРА – ЛЕГЕНДАТА НА КЛАРНЕТА” ОТ ГЕОРГИ ГРИВНЕВ

По повод 100-годишнината на незабравимия музикант Тодор Пичуров от село Момчиловци излезе от печат третото издание на книгата „Пичура - легендата на кларнета” на писателя и журналиста Георги Гривнев.

{Още»}

 
НАДЯ ПОПОВА С МЕЖДУНАРОДНА НАГРАДА

На 12 май 2021 г. в голямата зала на Съюза на писателите на Русия, г. Москва, се състоя връчването на две литературни награди: „Очарованият странник” (на името на писателя класик Николай Лесков) за проза и поезия, и на Международната награда „Словес связующая нить” за художествен превод, учредена през 2015 г. В представителната церемония участва цялото [...]

{Още»}

 
ОТИДЕ СИ РАЙНА КАБЛЕШКОВА

На 29.04.2021 на 72 г. почина Райна Каблешкова - историк с впечатляващи изследвания в областта на етнологията, етнографията и Българското възраждане, автор на повече от 15 книги.

{Още»}

 
ПРЕДСТАВЯТ „СЛУЧАЙНИТЕ ЧЕДА” ОТ ИВАНКО МАРИНОВ В КЪРДЖАЛИ

На 22 април 2021 г., в навечерието на МД на книгата, в Читалня - 1 на РБ „Н. Й. Вапцаров”, Кърджали, ще бъде представена посмъртно издадената от ИК „Светулка 44 Антей” книга с есета на Иванко Маринов „Случайните чеда”.

{Още»}

 
ОТИДЕ СИ ПИСАТЕЛЯТ ДРАГНИ ДРАГНЕВ

На 18. 04. 2021 г. на 82 години почина писателят Драгни Драгнев. Драгни Георгиев Драгнев е роден на 05.01.1939 г. в Добрич. След като завършва гимназия, учи в Учителския институт в Шумен.

{Още»}

 
ПОЧИНА ПИСАТЕЛЯТ БОРИСЛАВ ВЛАДИКОВ

На 15 април 2021 г. почина писателят Борислав Владиков. Той е роден на 2 май 1934 в с. Хърсово, Благоевградска област. Още в младежките си години започва да публикува стихотворения и проза в различни местни и централни периодични издания.

{Още»}

 
НОВОПРИЕТИ ЧЛЕНОВЕ НА СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ

НОВОПРИЕТИ ЧЛЕНОВЕ НА СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ
НА ЗАСЕДАНИЕ НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА СБП
14 април 2021 г.

{Още»}

 
ЮБИЛЕЙНА ИЗЛОЖБА „БЪЛГАРИЙО, АЗ ВСИЧКО ТЕБЕ ДАДОХ…“

На 20 април 2021 г., вторник, от 17.00 ч. в къща музей „Константин Величков” ще бъде открита юбилейната изложба на Националния литературен музей „Българийо, аз всичко тебе дадох…”, посветена на живота и делото на Патриарха на българската литература Иван Вазов.

{Още»}

 
ОСМИ КОНКУРС ЗА ПОЕЗИЯ „АКАДЕМИК НИКОЛАЙ ЛИЛИЕВ” - 2021 г.

ОБЩИНА СТАРА ЗАГОРА,
ФОНДАЦИЯ “КОСМОС - ДИМИТЪР БРАЦОВ” - СТАРА ЗАГОРА
СПИСАНИЕ „ПТИЦИ В НОЩТА”,
НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „НИКОЛАЙ ЛИЛИЕВ-2005″ - СТАРА ЗАГОРА,
ДРУЖЕСТВО НА ПИСАТЕЛИТЕ - СТАРА ЗАГОРА
НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „ДАСКАЛ ПЕТЪР ИВАНОВ - 1988″
С ПЕЧАТЕН ОРГАН - ВЕСТНИК „ЛИТЕРАТУРЕН ГЛАС”,
ИЗДАТЕЛСКИ КОНСОРЦИУМ “КОТА” - СТАРА ЗАГОРА
РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА “ЗАХАРИЙ КНЯЖЕСКИ” - СТ. ЗАГОРА
ОБЯВЯВАТ

{Още»}

 
МАЛИН РЕШОВСКИ С „ИНТЕРВЮТА ОТ ПЛЕВЕН ЗА БТА”

Излезе от печат книгата на Малин Решовски „Интервюта от Плевен за БТА”. Включените интервюта са с видни личности със значим принос в своята дейност. Те са хора от нашето съвремие, със собствена професионална и житейска философия.

{Още»}

 
ПЕТНАДЕСЕТИ ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС „СВЕТЛОСТРУЙ“

ОБЩИНА ИВАНОВО, КМЕТСТВО ЩРЪКЛЕВО И
ЧИТАЛИЩЕ „ВЪЗРАЖДАНЕ 1906″ С. ЩРЪКЛЕВО,
ОБЛАСТ РУСЕ
СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА ДРУЖЕСТВОТО НА ПИСАТЕЛИТЕ - РУСЕ
обявяват провеждането на
ПЕТНАДЕСЕТИ ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС
„СВЕТЛОСТРУЙ”

{Още»}

 
ПОЧИНА ПИСАТЕЛЯТ И ЖУРНАЛИСТЪТ ТОДОР КОРУЕВ

На 1 април 2021 г. си отиде писателят и журналистът Тодор Коруев. Той е роден на 24.11.1942 г. в град Момчилград. Завършил е българска филология и философия в Софийския университет “Св. Кл. Охридски”.

{Още»}

 
ОТИДЕ СИ ПИСАТЕЛЯТ ДИМИТЪР БЕЖАНСКИ

На 31 март 2021 г. си отиде писателят Димитър Бежански. Димитър Методиев Бежански е роден на 28 юли 1953 г. в село Дивля, Пернишко в семейството на писателя Методи Бежански.

{Още»}

 
ИЗЛЕЗЕ „ЕНЦИКЛОПЕДИЧЕН СПРАВОЧНИК НА БЪЛГАРСКАТА ЛИТЕРАТУРА, СЪЗДАВАНА В ЕВРОПЕЙСКАТА, АМЕРИКАНСКАТА И АВСТРАЛИЙСКАТА ДИАСПОРА В ПЕРИОДА 19 – 21 ВЕК”

Излезе от печат „Енциклопедичен справочник на българската литература, създавана в европейската, американската и австралийската диаспора в периода 19 - 21 век”, изд. „Либра Скорп”, Бургас, 2021 г.

{Още»}

 
ПОЧИНА ДЖОШКУН ИБИШЕВ

Угасна свещицата на една светла и високо извисена душа - още на 17 февруари 2021 г., някъде там в самота, далече от дома, от близки и роднини - душата на нашия съгражданин, на големия ерудит Джошкун Ибишев.

{Още»}

 
СЛИВЕН СЕ ПОДГОТВЯ ЗА ЧЕСТВАНИЯТА НА 200 г. ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ГЕОРГИ РАКОВСКИ

Община Сливен и ръководителят й Стефан Радев са сред инициаторите за създаване на Общонародния комитет по осъществяване на редица културни инициативи, отбелязващи светлата дата от раждането на идеолога на революционната борба Г. С. Раковски.

{Още»}

 
ОТИДЕ СИ ПОЕТЪТ АЛЕКСАНДЪР КНЯЗЕВ

На 14 февруари 2021 г. в Санкт Петербург си отиде поетът Александър Князев. Александър Николаевич Князев (Александр Николаевич Князев) е роден на 12.11.1953 г. в Ленинград, днес - Санкт Петербург.

{Още»}

 
КОНКУРС ЗА ЛИТЕРАТУРНАТА НАГРАДА „ВЛАДИМИР БАШЕВ”

Националният литературен музей обявява конкурс за литературната награда „Владимир Башев”
Каним за участие автори до 32-годишна възраст, издали поетични книги през 2020 и 2021 г.
Националният литературен музей и Национален дарителски фонд „13 века България” обявяват началото на конкурса за млади поети за 2021 г. На победителя ще бъде връчена Националната литературна награда „Владимир Башев”.

{Още»}

 
ПЪЛНОВОДЕН ПРИТОК В НАЦИОНАЛНАТА КНИЖНИНА

20 години издателство „Българска книжница”

Издателство „Българска книжница” започва работа в началото на 2001 година. Собственик на издателството е Трендафил Василев, той е и негов управител. Със знака на издателството през тези години излизат близо 800 заглавия, от които българска художествена литература - над 650.

{Още»}

 
НАЦИОНАЛНА ЛИТЕРАТУРНА НАГРАДА „ПРОФ. ДИМИТЪР ДИМОВ”

ОБЩИНА ЛОВЕЧ ОБЯВЯВА КОНКУРС
за присъждане на Национална литературна награда
за цялостно творчество на български писател - белетрист или драматург
„Проф. Димитър Димов”

{Още»}

 
НОВОПРИЕТИ ЧЛЕНОВЕ НА СБП

20 януари 2021 г.
ПОЕЗИЯ:
1. ЕЛЕНА ВАСИЛЕВА КОСТАДИНОВА
2. ГЪЛЪБИНА ПЕТКОВА МИТЕВА
3. НАТАЛИЯ ДМИТРИЕВНА НЕДЯЛКОВА
4. ДЖИНА ДИМИТРОВА ДУНДОВА-ПАНЧЕВА

{Още»}

 
ЧЕТВЪРТИ НАЦИОНАЛЕН ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС „АЛБЕНА”

Кметство - с. Врабево с местното читалище “Христо Ботев - 1911″ и  фондация „Българска памет”,  със съдействието на Община Троян и Съюза на Българските писатели обявяват Четвърти национален конкурс за разказ, пресъздаващ женски образ в драматични сюжетни обстоятелства.

{Още»}

 
ОТИДЕ СИ ПИСАТЕЛЯТ ХРИСТО ЧЕРНЯЕВ

На 8 януари 2021 г. си отиде изтъкнатият български писател Христо Черняев. Христо Черняев (псевдоним на Христо Иванов Бонев) е роден на 03.02.1930 г. в град Варна, в семейство на железничар.

{Още»}

 
ОТИДЕ СИ ПИСАТЕЛЯТ АНАТОЛИЙ ПЕТРОВ

На 7 януари 2021 г. почина писателят Анатолий Петров. Той е роден на 08.09.1929 г. в град Оряхово. Бил е музикант в Духовия оркестър на класика на българското хоро Дико Илиев при читалище „Надежда” в Оряхово.

{Още»}

 
ПОЧИНА ПИСАТЕЛКАТА ВЕРА СТЕФАНОВА

Дружеството на писателите - Плевен и Дрежеството на журналистите в Плевен се прощават с ВЕРА СТЕФАНОВА
На 5 януари 2021 г. след дълго и мъчително боледуване ни напусна Вера Стефанова - журналист, писател и човек с огромно и щедро сърце.

{Още»}

 
ПОЧИНА ПРОФ. Д-Р СИМЕОН ХАДЖИКОСЕВ

На 29.12. 2020 г. почина изтъкнатият литературен историк, критик и изследовател, университетски преподавател, писател и преводач проф. д-р Симеон Хаджикосев (7 март 1941 - 29 декември 2020). Той е автор на уникалната не само в български, но и в световен мащаб 13-томна поредица „Западноевропейска литература”.

{Още»}

 
ПОЧИНА РУСКИЯТ ИСТОРИК ИГОР ФРОЯНОВ

На 5 декември 2020 г. в Санкт Петербург на 85 г. почина докторът на историческите науки, професорът, бившиият декан на историческия факултет на Санкт Петербургския държавен университет изтъкнатият руски историк Игор Яковлевич Фроянов (Игорь Яковлевич Фроянов).

{Още»}

 
ДРУЖЕСТВОТО НА ПИСАТЕЛИТЕ В ПЛЕВЕН ОБЯВИ ОТЛИЧЕНИТЕ С НАГРАДАТА „АЛЕКСАНДЪР МУРАТОВ” – 2020 г.

По случай Деня на будителите Дружеството на писателите в Плевен обяви носителите на наградата на името на „Александър Муратов”.

{Още»}

 
ПОЕТЕСАТА ЕЛИ ВИДЕВА С НАГРАДАТА „АЛЕКСАНДЪР ПАСКАЛЕВ”

Община Хасково присъжда наградата „Александър Паскалев” (2020) за цялостен принос в областта на литературата и изкуството на поетесата Ели Видева.

{Още»}

 
ИЗЛЕЗЕ АНТОЛОГИЯ „55 + БЪЛГАРСКИ АВТОРИ В САЩ И КАНАДА”

Излезе от печат антологията „55+ български автори в САЩ и Канада”, която съдържа 59 имена. Идеята на съставителя Георги Н. Николов

{Още»}

 
ОТИДЕ СИ МИЛКО БОЯДЖИЕВ

На 17 ноември 2020 г. почина Милко Бояджиев. Той е роден през 1925 г. в град Велико Търново. Служи в Трудови войски и завършва Икономическия институт. Дълги години работи в сферата на външната търговия.

{Още»}

 
ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС ЗА ХОРА В НЕРАВНОСТОЙНО ПОЛОЖЕНИЕ

E-LIT.INFO САЙТ ЗА ЛИТЕРАТУРА
с любезната подкрепа на:
КМЕТСТВО - С. ГЕЦОВО, ОБЩИНА РАЗГРАД;
НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „ПРОСВЕТА 1883″, С. ГЕЦОВО;

{Още»}

 
РЕЗУЛТАТИ ОТ НАЦИОНАЛНИЯ КОНКУРС, ПОСВЕТЕН НА ЯВОРОВ

Приключи вторият национален поетичен конкурс „И с поглед вечно устремен, напред към утрешния ден”, посветен на Пейо Яворов, който се проведе в димитровградското село Скобелево.

{Още»}

 
ПОЧИНА ПИСАТЕЛЯТ СТАНКО МИХАЙЛОВ

На 1 декември 2020 г. ни напусна Станко Михайлов. Станко Михайлов, белетрист, поет, актьор, сценарист, режисьор, народен представител в 39-ото Народно събрание, е роден на 03.04.1931 г.

{Още»}

 
НАШИ АВТОРИ В РУСКИ ЛИТЕРАТУРЕН ВЕСТНИК

На страниците на вестник „Российский писатель” през месец ноември 2020 г. в рубриката „Перевод” в два последователни броя бяха публикувани стихове на Дафинка Станева под надслов “Сельские звезды” и на Мина Карагьозова под заглавие „Полет души”. Преводът и подборът на стиховете са дело на поета и преводача Валерий Латинин.

{Още»}

 
ПОЧИНА ПИСАТЕЛКАТА ВЕЛИЧКА НАСТРАДИНОВА

На 28. 11. 2020 г. си отиде писателката Величка Настрадинова. Величка Настрадинова е родена в Пловдив. Завършила е музикалното училище в родния си град, специалност виолончело и Държавната Консерватория - в София.

{Още»}

 
ОТИДЕ СИ АКАД. КОНСТАНТИН КОСЕВ

На 26 ноември 2020 г. почина академик Константин Косев. Константин Димитров Косев, български историк, е роден на 15.08.1937 г. в Дупница. Завършва Софийския университет - специалност история (1960).

{Още»}

 
ОТИДЕ СИ ПОЕТЪТ БЛАГОЙ ДИМИТРОВ

На 11 ноември 2020 г. ни напусна поетът Благой Димитров. Благой Димитров Петров е роден на 02.04.1931 г. в село Протопопинци, Западните Покрайнини, бивша Югославия.

{Още»}

 
ПОЧИНА ПОЕТЪТ ПЕТЪР КАРААНГОВ

На 16 ноември 2020 г. на 89 г. си отиде поетът Петър Караангов. Петър Киров Караангов е роден на 11.ХІ.1931 г. в гр. Сандански. Завършил е полувисшия Държавен библиотекарски институт и СУ „Св. Климент Охридски” - специалност „Българска филология”.

{Още»}

 
ДЕКЛАРАЦИЯ НА СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ

Съюзът на българските писатели през своята столетна история е защитавал и защитава българския език, писменост и словесност в нейната сияйна чистота. Такава, каквато ни е завещана от Светите Седмочисленици.

{Още»}

 
ПОЧИНА ПИСАТЕЛЯТ ИВАНКО МАРИНОВ

На 7 ноември 2020 г. почина писателят Иванко Маринов. Той е роден на 23 април 1946 година в Хасково. Средното си образование завършва в Кърджали. Още като ученик публикува стихове в местния вестник „Нов живот” и в „Средношколско знаме”.

{Още»}

 
ОТИДЕ СИ ПОЕТЪТ СЛАВИМИР ГЕНЧЕВ

На 6 ноември 2020 г. почина поетът и журналист Славимир Генчев. Той е роден през 1953 г. Завършва българска филология в СУ “Св. Климент Охридски” през 1977 г.

{Още»}

 
ПРЕДСТАВЯНЕ НА НОВИ КНИГИ НА ЛИЯНА ФЕРОЛИ В КЪРДЖАЛИ

По случай Дните на Кърджали и Деня на народните будители, на 03.11.2020 г. във фоайето на Драматично-Кукления театър „Димитър Димов” в Града на Слънцето Регионална библиотека „Н. Й. Вапцаров”

{Още»}

 
ОТИДЕ СИ ПИСАТЕЛЯТ ПЛАМЕН ГРИГОРОВ

На 26 октомври 2020 г. почина писателят Пламен Григоров.
Пламен Григоров е роден на 16.05.1956 г. в град Горна Оряховица. Поет, писател и публицист. Автор на десетки книги, между които: “Червените барети - тайните на Враня”, “Българските спецсили”, “Командоси срещу терора”,

{Още»}

 
РЕЗУЛТАТИ ОТ КОНКУРСА „И В ЗЛАТНА ЕСЕН С ЛЮБОВ И ПЕСЕН” - 2020

За пети пореден път се проведе Международният поетичен конкурс „И в Златна есен с любов и песен”. Тази година бяха получени рекорден брой творби от желаещите да участват.

{Още»}

 
НОВОПРИЕТИ ЧЛЕНОВЕ НА СБП - ПРИЕМ 23 ОКТОМВРИ 2020 г.

ПОЕЗИЯ
СИМЕОН ИЛИЕВ АСПАРУХОВ
ВАНЯ ДУШЕВА АНГЕЛОВА
ПЕПА МИНКОВА АТАНАСОВА
ТАНЯ АНДОНОВА ХАДЖИДИМИТРОВА
ГЕРГАНА ГЕОРГИЕВА СЛАВОВА-СТЕФАНОВА

{Още»}

 
ТВОРЧЕСКА ВЕЧЕР ЗА ДАМЯН ДАМЯНОВ В СЛИВЕН

РЕГИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА И ОБЩИНА СЛИВЕН ОРГАНИЗИРАХА ТВОРЧЕСКА ВЕЧЕР ЗА 85-ГОДИШНИНАТА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ДАМЯН ДАМЯНОВ
В зала „Сливен” присъстващите се съпричастиха с творческото дело на един от видните български лирици, изваял в прочувствени строфи миналото, настоящето и красотите на България и града под Сините скали.

{Още»}

 
ДЕКЛАРАЦИЯ НА СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ

Във връзка с внесеното от депутати на ПГ „Обединени патриоти” предложение за промени в Кодекса на труда - относно изменение наименованието на националния празник 24 май от „Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост” в „Ден на българската писменост, просвета и култура”, Съюзът на българските писатели изразява следното становище.

{Още»}

 
ПРЕДСТАВЯНЕ НА „ЖИВА ВОДА” ОТ ВАСИЛ ИВАНОВ

На 29.10.2020 г. от 17.30 часа ще бъде представена новата стихосбирка на Васил Иванов ,,Жива вода” в Къща-музей ,,П. К. Яворов” в Чирпан.
Заповядайте!

{Още»}

 
ИЗЛЕЗЕ „ЧОВЕКЪТ И НЕГОВОТО БЪДЕЩЕ” ОТ МЮМЮН ТАХИРОВ И ОРЛИН ЗАГОРОВ

Унивеситетското издателство “За буквите - О писменехь” обогати българския книжен пазар с колективния монографичен труд “Човекът и неговото бъдеще” от проф. Мюмюн Тахиров и проф. Орлин Загоров.

{Още»}

 
ТРИ ПОЕТИЧНИ КНИГИ ОТ БЪЛГАРСКИ АВТОРИ В ПРЕВОД НА МАРКО ВИДАЛ

Три поетични книги от български автори излязоха от печат в двуезични българо-испански издания. Преводът е на Марко Видал Гонсалес - млад поет, преводач, българист и автор на популярния блог за българска литература “La Tortuga B?lgara”.

{Още»}

 
ЛИТЕРАТУРНА ВЕЧЕР ЗА НИКОЛА ИНДЖОВ

НАЦИОНАЛНИЯТ ЛИТЕРАТУРЕН САЛОН
„СТАРИННИЯТ ФАЙТОН”
със съдействието на
СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ЖУРНАЛИСТИ

{Още»}

 
ПРЕДСТАВЯНЕ НА „БЪЛГАРСКОТО МОРЕ В СЪРЦЕТО НА ВРЕМЕТО”

На 19 октомври 2020 г. (понеделник), от 18.00 ч. в Дом на писателя - Бургас ще се състои премиера на книгата на Георги Н. Николов „Българското море в сърцето на времето”.

{Още»}

 
ИЗЛЕЗЕ АНТОЛОГИЯ „О” – КАТО ОТЕЧЕСТВО”

ХІV МЕЖДУНАРОДЕН ОНЛАЙН-ФЕСТИВАЛ
“СЛАВЯНСКА ПРЕГРЪДКА”, ВАРНА, 2020
АДРЕС: ОТЕЧЕСТВОТО…

Наближава и най-вълнуващият час за нашия фестивал, скъпи приятели. Всъщност, имаме още една седмица до финала му, както и прекрасни теми (надявам се - и на живо), но вече можем да обявим най-значимото в целогодишната ни програма - НОВАТА ВСЕСЛАВЯНСКА АНТОЛОГИЯ.

{Още»}

 
ПЛЕВЕНСКОТО ДРУЖЕСТВО НА ПИСАТЕЛИТЕ ЗАГУБИ ВЕНЕТА НИКОЛОВА

Днес, 28.09.2020, ни напусна поетесата Венета Николова, един от активните членове на плевенското Дружество на писателите.

{Още»}

 
ОТИДЕ СИ ПОЕТЪТ ВАЛЕНТИН ЧЕРНЕВ

На 25 септември 2020 г. почина поетът Валентин Чернев. Той е роден на 16 януари 1947 г. в Силистра. Следвал е българска филология в СУ “Св. Климент Охридски”.

{Още»}

 
ПРЕДСТАВЯТ „МОДЕЛИ НА СПОМЕНА ЗА ДЕТСТВОТО” ОТ ГАЛИНА ВЪЛЧЕВА-ДИМИТРОВА

На 2 октомври 2020 г. от 17.30 ч.
В КОНФЕРЕНТНАТА ЗАЛА НА РБ “ИВАН ВАЗОВ”, ПЛОВДИВ
в рамките на фестивала на книгата “Пловдив чете” -
“Модели на спомена за детството” - Галина Вълчева-Димитрова
Българската проза между 20-те и 80-те години на ХХ век

{Още»}

 
ЗАГИНА ИЗВЕСТНИЯТ ПРАВОСЛАВЕН ПУБЛИЦИСТ АЛЕКСАНДЪР ШУМСКИ

На 16 септември 2020 г. трагично загина йереят Александър Шумски (Александр Шумский, Александр Владиславович Шумский), клирик в храма „Св. Николай Мирликийски в Хамовники (храм “Никола в Хамовники”), директор на Николо-Хамовническия учебен център, баща на осем деца.

{Още»}

 
ПРЕМИЕРА НА „ДУШАТА – ГОРЕ!” В ХАСКОВО

На 17.09.2020 в Хасково, в Галерия „Шаренков” се състоя премиера на книгата на Мина Карагьозова „Душата - горе!”. Слово - Елена Алекова.

{Още»}

 
НАЦИОНАЛНА ЛИТЕРАТУРНА НАГРАДА „ГЕОРГИ ЧЕРНЯКОВ“ – 2020

Конкурс за студенти - литературни творци
Общество на литературния кабинет „Димчо Дебелянов” (София) обявява началото на Шестото издание на литературния конкурс за връчване на Националната литературна награда „Георги Черняков” - 2020.

{Още»}

 
ПОЕТИЧЕН КОНКУРС, ПОСВЕТЕН НА ЯВОРОВ

Поетичен конкурс, посветен на Яворов: „И с поглед вечно устремен, напред към утрешния ден…”

На 31 октомври 2020 г. от 10 часа сутринта в село Скобелево, Димитровградска община, ще се проведе  традиционния национален, 12 по ред, поетичен конкурс, посветен на живота и творчеството на Яворов под надслов: „И с поглед вечно устремен, към утрешния ден…”

{Още»}

 
ИЗКУСТВО НА ОТКРИТО В КЪРДЖАЛИ

В деня на Рождество Богородично /Малка Богородица/ Клуб „Неиздадени ръкописи” към кърджалийската Регионална библиотека „Н.Й. Вапцаров” и СУ „Климент Охридски” организираха среща-разговор под надслов „Изкуство на открито - да нарисуваш хармонията на света със стих, щрих, песен”.

{Още»}

 
ИЗЛЕЗЕ ВТОРИ ТОМ НА ХРИСТОМАТИЯТА „НЕЗАБРАВИМИТЕ ЗАБРАВЕНИ” ОТ СВЕТОЗАР КАЗАНДЖИЕВ

Като продължение на първия том на „Незабравимите забравени”, христоматията включва емблематични имена от културната и обществена история на Родопския край.

{Още»}

 
ПИСАТЕЛИТЕ В ПЛЕВЕН ИЗБРАХА НОВ ПРЕДСЕДАТЕЛ

На 30 август 2020 г. в Плевен се състоя отчетно-изборното събрание на Сдружение „Дружество на писателите”. Плевенските литературни творци избраха нови органи за управление на Сдружението.

{Още»}

 
СЪОБЩЕНИЕ ЗА ЛИТЕРАТУРНИЯ КОНКУРС „СВЕТЛОСТРУЙ”

Литературният конкурс „Светлоструй”, обявен за 18.09.2020 година, няма да се проведе, поради пандемичната обстановка в страната и малкия брой участници в конкурса. Не губят право за участие тези, които до този момент са изпратили книги.
НЧ „Възраждане 1906″
с. Щръклево, община Иваново

{Още»}

 
СЕВЛИЕВЦИ ВЕЧЕ МОГАТ ДА СЪЧЕТАВАТ РАЗХОДКАТА В ПАРКА С КРАСОТАТА НА ПОЕЗИЯТА

Всеки един от нас се е докосвал до поезията по един или друг начин - тя е навсякъде около нас и в нас самите, тя е колелото, което задвижва нашата душа, тя ни дава успокоение, почивка и красиво бягство от реалността.

{Още»}

 
ОТИДЕ СИ ПИСАТЕЛЯТ ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ

На 27 юни 2020 година почина писателят и културният деец о.з. полк. Георги Георгиев. Георги Йорданов Георгиев е роден на 26.02.1932 г. в село Катунец, Ловешко. Завършва средно образование в Ловеч, Военно-политическо училище и Висшия икономически институт.

{Още»}

 
ПОЧИНА ПОЕТЪТ ЕМИЛ РУПЕЛ

На 9 юни 2020 г. почина поетът Емил Рупел. Емил Иванов Рупел е роден на 8 февруари 1939 г. в село Кулата, Благоевградско.

{Още»}

 
НОВО АРТИСТИЧНО ПРОСТРАНСТВО ОТКРИХА В СТАРА ЗАГОРА

На 23 юни 2020 г. официално беше открито ново арт пространство на реновираната пешеходна зона на Стара Загора.

{Още»}

 
МИНА КАРАГЬОЗОВА С ВТОРА НАГРАДА НА „МЕЛНИШКИ ВЕЧЕРИ НА ПОЕЗИЯТА” - 2020

Мина Карагьозова е носител на втора награда за поезия на тазгодишния конкурс с международно участие “Мелнишки вечери на поезията”. Тя е единствената наградена българка.

{Още»}

 
ПОЕТИКО-МУЗИКАЛНА ВЕЧЕР В ПАМЕТ НА ВЕЛИН ГЕОРГИЕВ

На 15 юни 2020 г., понеделник, в 17 часа в двора на къща-музей “Димитър Благоев - Дядото” (ул. “Лайош Кошут” 34) Националният литературен салон “Старинният файтон” организира вечер в памет на своя създател и дългогодишен художествен ръководител Велин Георгиев (1933-2019). Слово на д-р Елена Алекова.

{Още»}

 
АНТОЛОГИЯ НА БЪЛГАРСКИ ПОЕТИ В ИТАЛИЯ

През 2005 г. Областният съвет на италианската област Марке издава книгата „Poesie” с 40 стихотворения от Пейо Яворов. Съставител и преводач е нашата поетеса Ирина Д. Йорданова, която присъства и на тържествената премиера в Италия.

{Още»}

 
ЮБИЛЕЕН ПРАЗНИК НА НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „ЗОРА”-1860 ГОДИНА

В дни на святи за християнския свят празници и най-старото книжовно средище в Сливен - читалище „Зора”, отбелязва по достоен начин светла годишнина от създаването си. Дори в кризисните условия, породени от вирусната инфекция от Covid - 19 в 2020 г., екипът почита юбилейната дата - с присъствие [...]

{Още»}

 
ПОЧИНА ПИСАТЕЛЯТ ХРИСТО КРАСИН

На 6 юни 2020 г. внезапно почина в родния си град писателят Христо Красин. Христо Красимиров Красин е роден през 1953 г. в град Ардино. Родителите му са преселници от Смолянския край.

{Още»}

 
АЛМАНАХ „ОКОЛЧИЦА” - 2020

Алманах „Околчица”‘2020 - се открива със стихотворението на Христо Ботев “Патриот” и статията “Петрушан”.
В рубриката “Памет” са отпечатани стихотворения на Добри Жотев („Вълшебство”), Валери Петров („На „Попа”), Георги Свежин („Време”).

{Още»}

 
ОТИДЕ СИ ЖУРНАЛИСТЪТ И ПРОЗАИКЪТ ГЕОРГИ АНДОНОВ

На 21 май 2020 г. си отиде талантливият журналист и автор на къси разкази Георги Андонов. Роден е на 11 април 1953 г. в гр. Чирпан.

{Още»}

 
ПОЧИНА ПОЕТЪТ ГЕОРГИ БЕЛЕВ

На 14 май 2020 г. в Бостън на 75 г. почина поетът Георги Белев. Георги Трендафилов Белев е роден на 4 май 1945 г. в гр. Кюстендил. Израства и учи в София, дипломира се като радиоинженер (1969).

{Още»}

 
IV МЕЖДУНАРОДЕН ПОЕТИЧЕН ФЕСТИВАЛ „ЕСЕННИ ЩУРЦИ’ 2020”

ПОЕТИЧЕН КЛУБ „ИВАН НИКОЛОВ”
НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „ПРОБУДА 1896″ - С. ГОРСКИ ИЗВОР
КМЕТСТВО ГОРСКИ ИЗВОР
ОБЩИНА ДИМИТРОВГРАД

{Още»}

 
ПОЧИНА ДЖУЛИЕТО КИЕЗА

На 26 април 2020 г. си отиде от инфаркт италианският писател, журналист и общественик Джулието Киеза. Джулието Киеза, италиански политик, историк, политолог, журналист, общественик, е роден на 4.09. 1940 г. в град Акуи Терме, Италия.

{Още»}

 
ОТИДЕ СИ ПИСАТЕЛЯТ НИКОЛА ИНДЖОВ

На 26 април 2020 г. на 84 г. почина българският писател Никола Инджов - поет, белетрист, публицист, есеист, преводач на поезия от испански, португалски, руски и сръбски. Дългогодишен дипломат в редица латиноамерикански страни. Роден е на 30.09.1935 г. в Бургас в семейството на бежанци от Беломорска Тракия.

{Още»}

 
ЮБИЛЕЕН ТРИТОМНИК НА ТРЕНДАФИЛ ВАСИЛЕВ

Издателство „Захарий Стоянов” издаде тритомник на поета, издателя и публициста Трендафил Василев
Книга първа на тритомника, със заглавие „Слънчев наниз”, представя поезията на автора. Изборът на стихотворенията показва цялостно поетичното му творчество, което присъства забележимо в културния живот на страната и заслужи високи национални и литературни награди.

{Още»}

 
УЧРЕДЕНА Е АСОЦИАЦИЯ НА МЛАДИТЕ БЪЛГАРСКИ ПИСАТЕЛИ

Асоциация на младите български писатели бе учредена на 27 февруари 2019 г. в Българския културен център в София.

{Още»}

 
ДЕКЛАРАЦИЯ НА БЪЛГАРСКИ ТВОРЦИ И УЧЕНИ

Скъпи сънародници,
Братя и сестри,
Изпитанията, на които сме подложени в последните месеци, поставят живота ни в нови рамки. Сега трябва да полагаме повече грижи за телесното си здраве, за да преодолеем опасностите от заразите с коварния вирус и да запазим силите и енергията на българската нация.

{Още»}

 
МЕЖДУНАРОДЕН ПОЕТИЧЕН ФОРУМ „ПРОЗОРЕЦ КЪМ СВЕТА”

Международен поетичен форум „Прозорец към света” под мотото „Да си останем вкъщи”
На 4 април 2020 година от 18:00 часа хърватско време (българско време - 19:00 часа) се проведе международен поетичен форум „Прозорец към света” под мотото „Да си останем вкъщи”,

{Още»}

 
БЪЛГАРИТЕ В АРЖЕНТИНА ПО ВРЕМЕ НА ЕПИДЕМИЯТА

Все още ни е трудно да осъзнаем какво, и как точно се случи. Доскоро в Аржентина беше лято, с приятните емоции и безгрижие, свойствени за това време на годината.

{Още»}

 
ПИСМО ДО МИНИСТЪРА НА КУЛТУРАТА

СЪЮЗ  НА  БЪЛГАРСКИТЕ  ПИСАТЕЛИ
София-1000,   п.к. 608;  ул. „6 септември” 35; тел. 02 988 06 85;
e-mail: sbgp@abv.bg
№ 0034 - А - 30 МАРТ 2020 г.
Г-н БОИЛ БАНОВ
МИНИСТЪР НА КУЛТУРАТА
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР,
Обръщам се към Вас от името на Съюза на българските писатели, творческо сдружение със 106 годишна история и обединяващо повече от 800 творци [...]

{Още»}

 
ПОЧИНА ПИСАТЕЛЯТ ЮРИЙ БОНДАРЕВ

На 29 март 2019 г. в Москва на 96 г. почина големият руски писател Юрий Василиевич Бондарев. Той е роден на 15.03.1924 г. в град Орск, Оренбургска област (Урал) в семейството на административния работник Василий Василиевич и Клавдия Йосифовна Бондареви - руснаци по националност.

{Още»}

 
ВАНЯ АНГЕЛОВА С НОВИ МЕЖДУНАРОДНИ ОТЛИЧИЯ ЗА ЛИТЕРАТУРА

Международна награда „Гоцева мисъл” от Скопие, Република Македония
Поетесата Ваня Ангелова е новият носител на международна литературна награда „Гоцева мисъл”, с която е удостоена от издателство „Феникс” и Фондация „Македония Презент” на 04.02.2020 г.

{Още»}

 
КНИГА ОСМА НА АЛМАНАХ „ЛЮБОСЛОВ“

Книга осма на Алманах “Любослов”, издание на Лигата на българските писатели в САЩ и по света (ЛБПСС), е вече реалност. Книгата включва 47 български автори от различни краища на света, посветили се на любовта към българското слово и духовност.

{Още»}

 
ПОЧИНА ПОЕТЪТ ПЕТЪР ВАСИЛЕВ

На 17 март 2020 г. на 83-годишна възраст в Хасково почина поетът Петър Василев. Петър Василев е роден през 1937 г. в село Хухла, Ивайловградско. Учи в Института за прогимназиални учители в Хасково.

{Още»}

 
БЪЛГАРИТЕ В АРЖЕНТИНА ВЕЧЕ СЪС СВОЯ ТЕЛЕВИЗИЯ

В чест на Националния ни празник, създадената от Гражданска асоциация „Българите в Аржентина” интернет телевизия „Лос Булгарос ТВ” излъчи първата си емисия. Това не е единствената медия на българската организация от Буенос Айрес.

{Още»}

 
ОБЩО СЪБРАНИЕ НА ДРУЖЕСТВОТО НА ПИСАТЕЛИТЕ – ПЛОВДИВ

Управителният съвет на „Дружеството на писателите - Пловдив” насрочи Общо събрание за 01.04.2020 г., сряда, от 17:00 ч. в офиса на Дружеството, ул. „Княз Александър I Батенберг” № 27, ет. 2. Право на глас имат само редовните членове, платили членския си внос до 31.03.2020 г.

{Още»}

 
ПРЕДСТАВЯНЕ НА „НЕПАДАЩА ЗВЕЗДА” ОТ ГЕОРГИ КОНСТАНТИНОВ

„Непадаща звезда” - новата книга на Георги Константинов ще бъде представена на на 5-ти март 2020 г., 18 часа, голямото фоайе на Национална библиотека „Кирил и Методий”.

{Още»}

 
ПЕТНАДЕСЕТИ ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС „СВЕТЛОСТРУЙ“

ОБЩИНА ИВАНОВО, КМЕТСТВО ЩРЪКЛЕВО И
ЧИТАЛИЩЕ „ВЪЗРАЖДАНЕ 1906″ С. ЩРЪКЛЕВО,
ОБЛАСТ РУСЕ
СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА ДРУЖЕСТВОТО НА ПИСАТЕЛИТЕ - РУСЕ
обявяват провеждането на
ПЕТНАДЕСЕТИ ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС
„СВЕТЛОСТРУЙ”

{Още»}

 
ИЗЛОЖБА „ДЕВОЙКО, МАРИ ХУБАВА“

Фондация „Българските корени”
и
Регионален етнографски музей - Пловдив
В подкрепа на каузата за подпомагане, опазване и популяризиране на българското културно-историческо наследство, Фондация „Българските корени” и Регионален етнографски музей - Пловдив, представят част от фотографиите на стари автентични костюми, направени през последните години и обединени под името „ДЕВОЙКО, МАРИ ХУБАВА”.

{Още»}

 
ИЗДАТЕЛСТВО „БЪЛГАРСКИ ПИСАТЕЛ” ГОСТУВА В ПЛОВДИВ

На 23 февруари 2020 г. в салона на читалище „Христо Ботев” за втори пореден път гостува издателство „Български писател” - София. Срещата се състоя в рамките на 16-тото издание на фестивала на изкуствата СЦЕНА ПАЛИТРА СЛОВО с любезното съдействие на Фондация „Мария и Павел Калпакчиеви”.

{Още»}

 
„КУКЕРИ – ФЕЕРИЯ ОТ БАГРИ, МАГИЯ И МИСТЕРИЯ”

РЕГИОНАЛЕН ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ - ПЛОВДИВ
„КУКЕРИ - ФЕЕРИЯ ОТ БАГРИ, МАГИЯ И МИСТЕРИЯ”
Изложба на Регионален исторически музей - Ямбол
Изложбата представя кукерските игри в Югоизточна България, които се отличават с многообразие, устойчивост и автентичност.

{Още»}

 
ПРЕДСТАВЯНЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО „БЪЛГАРСКИ ПИСАТЕЛ” И ЛИТЕРАТУРНО ЧЕТЕНЕ В ПЛОВДИВ

МАЛЪК ТЕАТЪР - ПЛОВДИВ
НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „ХРИСТО БОТЕВ”
СЪЮЗ НА БЪЛГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ

{Още»}

 
ПОЕТИЧЕН КОНКУРС „ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС НА МУЗИТЕ”

Столичният район Красна поляна, Народно читалище „Св. св. Кирил и Методий” 1924 и Литературният клуб „Евстати Бурнаски”

{Още»}

 
НАЦИОНАЛЕН ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС „АЛБЕНА” - 2019

Съвременният бум от антологии, който наблюдаваме напоследък почти се превръща в издателски жанр и току-виж, скоро ще започне да съперничи на някои периодични литературни издания.

{Още»}

 
КНИГА С НОВИ ЗНАНИЯ И ПОЗНАНИЯ ЗА МОРЕТО

Нейната премиера бе всъщност 299-а в литературния салон „Вечери на кръста” при Народно читалище „Пенчо Славейков-1921″. Това обяви Виктория Катранова, приветствайки нейния автор Георги Н. Николов и присъстващите - негови приятели и почитатели.

{Още»}