Събития

ПРЕМИЕРА НА „ДО МРЪКВАНЕ!” ОТ РАЙНА ДАМЯНОВА

Премиера на стихосбирката
„ДО МРЪКВАНЕ!”
на
РАЙНА ДАМЯНОВА
Слово
д-р ЕЛЕНА АЛЕКОВА

{Още»}

 
 
АКВАРЕЛИ ОТ ЮЖНА АФРИКА И ЗИМБАБВЕ

Регионален етнографски музей - Пловдив има удоволствието да ви покани на откриването на 34-тата самостоятелна изложба на художника Георги Терзиев, озаглавена „Акварели от Южна Африка и Зимбабве”.

{Още»}

 
ДАРИТЕЛСКА КАМПАНИЯ – 80 ГОДИНИ ИВАЙЛО БАЛАБАНОВ

Предстои 80-годишнината на Ивайло Балабанов, да я почетем достойно!
Ивайло Балабанов, който жителите на област Хасково и област Кърджали са приели за родопския рицар на поетичното слово, е от творците, които на 100 години се раждат веднъж. Творчеството му успя да надхвърли границите на родния ни край и достигна не само до цяла България, но и [...]

{Още»}

 
ОТ МЯСТОТО НА СЪБИТИЕТО - ПЛОВДИВСКИЯ ЛУВЪР /МУЗЕЙНА ГАЛЕРИЯ „ДИМИТЪР ГЕОРГИЕВ“ /

Съвсем млада е музейната галерия „ДИМИТЪР ГЕОРГИЕВ” в Стария Пловдив, но в нея има такава богата колекция от творби на български художници класици, че пловдивчани и гостите на града си я наричат вече „Пловдивския Лувър”.

{Още»}

 
ЗЛАТИЦА ПОЧЕТЕ АПРИЛСКАТА ЕПОПЕЯ С РЕЦИТАЛ НА ПОЕТА БОЯН АНГЕЛОВ

Добрин Добрев Финиотис
Осемнадесетият ден на април. Лети колата по най-стария път за столицата на България по уютно сгушените хълмове на Средна гора и Задбалканските котловини към Златица. Не говорим.

{Още»}

 
ОТИДЕ СИ ПОЕТЪТ ТАНЬО КЛИСУРОВ

На 29 март 2024 г. почина поетът Таньо Клисуров. Той е роден на 23 май 1944 г. в село Мъглиж, Хасковска област. Завършил е Българска филология във Великотърновския университет. Бил е редактор във в. “Септември”; главен редактор на литературния алманах “Хоризонт” и на в. “Вик”.

{Още»}

 
ШЕСТНАДЕСЕТИ ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС „СВЕТЛОСТРУЙ”

ШЕСТНАДЕСЕТИ ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС „СВЕТЛОСТРУЙ”
ОБЩИНА ИВАНОВО, КМЕТСТВО ЩРЪКЛЕВО И ЧИТАЛИЩЕ „ВЪЗРАЖДАНЕ 1906″ с. ЩРЪКЛЕВО, ОБЛАСТ РУСЕ
СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА ДРУЖЕСТВОТО НА ПИСАТЕЛИТЕ - РУСЕ
обявяват провеждането на
ШЕСТНАДЕСЕТИ ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС
„СВЕТЛОСТРУЙ”
НА ИМЕТО НА ИЗВЕСТНИЯ ЛИТЕРАТУРЕН ВЕСТНИК В ПРОВИНЦИЯТА,
ИЗЛИЗАЛ В ПЕРИОДА 1928г.- 1938 г. в с. ЩРЪКЛЕВО.

{Още»}

 
ПРЕМИЕРА НА ПОЕТИЧНАТА КНИГА „СПОДЕЛЕНО ВРЕМЕ” ОТ ВАНЯ ДУШЕВА

Къща музей „Пейо К. Яворов” - Чирпан
Фондация „Яворов”
ви канят на
премиера на стихосбирката „СПОДЕЛЕНО ВРЕМЕ”
от ВАНЯ ДУШЕВА

{Още»}

 
УСПЕШНО ПРИКЛЮЧИ НАЦИОНАЛНИЯТ ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС „СЛАВЧО ДОНКОВ“

През месец ноември 2023 г. Литературен клуб „Славчо Донков” за първи път обяви Национален литературен конкурс „Славчо Донков” под надслов „Обичам пътищата към човека” за написване на стихотворение и разказ.

{Още»}

 
ЮБИЛЕЙНА ВЕЧЕР НА ПОЕТА ГЕОРГИ КОНСТАНТИНОВ В ПЛЕВЕН

Зала „Катя Попова”, Плевен. Юбилейната вечер на поета Георги Константинов в родния му град се проведе в знаков за цяла България момент - деня на почит и признателност към Апостола на свободата Васил Левски и подписването на Санстефанския мирен договор

{Още»}

 
„ПОСЛЕДЕН ДЪЛГ” Е НОВАТА КНИГА НА ГЕОРГИ ГРИВНЕВ

Излезе от печат поредната книга на Георги Гривнев - „Последен дълг” (2024). Изданието е съставено от три раздела. В първата част „Пътеки в планината” са публикувани очерци и разкази за именити личности от Средните Родопи, които имат принос в културния, стопанския и обществен живот не само в Смолянска област, но и в страната.

{Още»}

 
УЧРЕДЕН Е ЛИТЕРАТУРЕН КЛУБ „РОДОЛЮБЕЦ”

В София през януари 2024 г. бе учреден литературен клуб „Родолюбец” към едноименното дружество за просветни и културни връзки с бесарабските и таврийските българи, което има 33-годишен организационен живот.

{Още»}

 
ДЕКЛАРАЦИЯ НА СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ

Преди броени дни публичното пространство озвучи една скандална новина - българският клон на американската медия „Свободна Европа” в свой анализ за мерките, които следва да се предприемат, за да се интегрират имигрантите в България, предлага освен законодателни промени и промяна в образователната ни система.

{Още»}

 
НАПУСНА НИ ПОЕТЪТ ЙОРДАН ФУРНАДЖИЕВ

На 24 декември 2023 г. си отиде поетът Йордан Фурнаджиев. Йордан Николов Фурнаджиев е роден на 16 юли 1934 г. в гр. София. Син на поета Никола Фурнаджиев.

{Още»}

 
ПОЧИНА ПИСАТЕЛКАТА ДОНКА ЙОТОВА

На 22 декември 2023 г. си отиде Донка Йотова. Донка Петрова Йотова е родена в Казанлък. Завършва специалността българска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски” с дипломна работа по тема от съвременната руска литература - „Бунин като художник”. За кратко време работи в

{Още»}

 
ОТИДЕ СИ ПОЕТЪТ ДИМИТЪР ГОРСОВ

На 1 декември 2023 г. почина поетът и преводачът Димитър Горсов. Димитър Панайотов Горсов е роден на 28 януари 1939 г. в село Долна Липница, област Великотърновска. Стихове започва да пише като гимназист. Оттогава датират и първите му

{Още»}

 
ПРЕДСТАВЯНЕ НА „ЕНЕРГИЯТА НА БЪЛГАРСКИЯ ДУХ” НА ИВАН ГРАНИТСКИ

Издателство „Захарий Стоянов”, Съюзът на българските писатели и Българска академия на науките Ви канят на 12 ноември 2023 г. (вторник) на представяне на книгата „Енергията на българския дух” на чл.-кор. проф. Иван Гранитски в БАН ул. „15-ти ноември” №1 - Голям салон от 17:30 часа.
Благодарим Ви!

{Още»}

 
НАПУСНА НИ ПИСАТЕЛЯТ БОРИСЛАВ ЦЕНОВ

С дълбока тъга споделяме, че на 9.12.2023 г. ни напусна Борислав Ценов, поет, писател и журналист, дългогодишен член на СБП и СБЖ.

{Още»}

 
ГЕОРГИ КОНСТАНТИНОВ ПРЕДСТАВЯ КНИГАТА СИ „ЖИВЕЯ ВИСОКОСНО”

Поетичната си книга „Живея високосно” (изд. „Хайни”) представя Георги Константинов. Премиерата ще е на 14 декември (четвъртък) 2023 г. от 17.30 часа в Столичната библиотека, в залата на театър „Възраждане”.

{Още»}

 
„ПЪТУВАНЕ ВЪВ ВРЕМЕТО” В РЕГИОНАЛЕН ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ – ПЛОВДИВ

РЕГИОНАЛЕН ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ - ПЛОВДИВ
и
ФОНДАЦИЯ “БЪЛГАРСКИТЕ КОРЕНИ”
Ви канят
на събитието “Пътуване във времето” - демонстрация на автентични български народни костюми от частни колекции.

{Още»}

 
СРЕЩА С ПИСАТЕЛЯ ИВАН ЕНЧЕВ В ЗЛАТНА ЛИВАДА

Народно читалище „Селска пробуда - 1927″ в с. Златна ливада, община Чирпан, организира на 2. 12. 2023 г. творческа среща с писателя Иван Енчев. Тя беше водена от Ирина Панева, председател на читалището. Повод за проявата е най-новият роман на автора „Мед от кактус”.

{Още»}

 
ЛИТЕРАТУРНО-МУЗИКАЛНА ВЕЧЕР В ПАМЕТ НА ВЕЛИН ГЕОРГИЕВ

Литературно-музикална вечер
„В МЕН ПРЕПУСКА ТАБУН КОНЕ…”
90 години от рождението на ВЕЛИН ГЕОРГИЕВ
Слово
д-р Елена Алекова

{Още»}

 
ВЪЗВАНИЕ ЗА ОТДАВАНЕ НА ДЪЛЖИМАТА НАЦИОНАЛНА ПОЧИТ КЪМ ГЕРОЯ НА БЪЛГАРИЯ ЕФРЕМ ЧУЧКОВ

ДО: г-н Румен Радев, президент на Република България
Министерския съвет на Република България
Българската академия на науките
Комисията по културата и медиите при Народното събрание на Р. България

{Още»}

 
НАЦИОНАЛЕН ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС НА ИМЕТО НА СЛАВЧО ДОНКОВ

Обичам пътищата към човека
Славчо Донков е известен български писател. Роден е на 12 февруари 1942 г. в село Кумарица, Софийско. Автор е на разнообразно по жанр и тематика поетично и белетристично творчество - „Да повикаме щурците” (стихове), „Поклон от брега” (стихове), „Лятото на последните щъркели” (разкази), „Нека децата дойдат при мен” (повести), „По тънка нишка [...]

{Още»}

 
ДРУЖЕСТВОТО НА ПИСАТЕЛИТЕ В ПЛЕВЕН – НА 45

Дружеството на писателите в Плевен отпразнува своя 45-годишен юбилей. В ХГ „Илия Бешков”, пред многобройна публика от почитатели бе изнесена впечатляваща концертна програма. Представени бяха петте поколения литературни творци, които в момента са членове на сдружението. Специални гости на тържеството бяха председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов и поетът Георги Константинов, който е [...]

{Още»}

 
ЕДНА РАЗЛИЧНА ПРЕМИЕРА

На 25.X. 2023 г. в залата на НБ “Иван Вазов” - Пловдив се състоя премиерата на две книги за далечни страни: “Как Желязната завеса се спусна над 38-я паралел” (за Корейската война, от чийто край през тази година се навършиха 70 години) и “Сребърна земя” (за пътя на Аржентина от колония до съвременна държава и [...]

{Още»}

 
ДРУЖЕСТВОТО НА ПИСАТЕЛИТЕ В ПЛЕВЕН НАВЪРШИ 45 ГОДИНИ

В препълнената и с правостоящи зала на ХГ „Илия Бешков” Сдружение „Дружество на писателите” в Плевен отпразнува своя 45-годишен юбилей. Неговото начало обаче трябва да търсим още в първите години на ХХ век, когато Георги Домусчиев, Никола Ракитин и Иван Кирилов полагат основите на звездната история на културата в Плевен.

{Още»}

 
НАПУСНА НИ ПОЕТЪТ ВАСКО МИЛЕВ

На 1 октомври 2023 г. почина поетът Васко Милев. Васил Иванов Милев е роден на 30 юни 1942 г. в град София. Средно образование получава в гр. Червен бряг, а висше филологическо - в СУ „Св. Климент Охридски”.

{Още»}

 
ДРУЖЕСТВОТО НА ПИСАТЕЛИТЕ В ПЛЕВЕН – С НОВО РЪКОВОДСТВО

Писателите от плевенската литературна организация през септември 2023 г. избраха свое ново ръководство за предстоящия мандат от три години, според Устава им.
Новият председател на сдружението е Нина Чилиянска - учител по професия и поет по призвание. В новия Управителен съвет са включени още - Татяна Любенова, Лалка Павлова, Валери Петров и Ива Милковска. В Контролния [...]

{Още»}

 
ОТИДЕ СИ ГЛАВНИЯТ РЕДАКТОР НА В. „ЧИРПАНСКИ НОВИНИ” АНГЕЛ КОЛЕВ

На 21 септември 2023 г. почина главният редактор на „Чирпански новини” Ангел Колев - учител, журналист, публицист, общественик, туристически деятел, почетен гражданин на Чирпан.
„Поклон пред паметта му! Винаги е много тъжно, когато се разделяме с изключителен човек, общественик и скъп приятел. Той беше с борбен дух, невероятно чувство за справедливост и с безспорни заслуги в [...]

{Още»}

 
СРЕЩА С ПИСАТЕЛЯ ИВАН ЕНЧЕВ

В народното читалище „Ахинора” в с. Яворово, Старозагорско, беше проведена творческа среща с писателя Иван Енчев. Тя беше посветена на светлия празник на св. София и нейните дъщери Вяра, Надежда и Любов.
Председателката на читалището Пенка Иванова представи на присъстващите гостуващия автор като изявена творческа личност с богата литературна биография.
Иван Енчев направи дарение на читалищната библиотека. [...]

{Още»}

 
ВАНЯ ДУШЕВА – В СПИСАНИЕ „БЕРФИН БАХАР” („ПРОЛЕТ”)

Поетесата Ваня Душева е представена в известното турско литературно списание „Берфин Бахар” („Пролет”) излизащо в Истанбул, в септемврийския брой за 2023, с пет нейни стихотворения („*** Защо си тъй потискащо, небе?”, „*** Колко дълго не съм поглеждала небето”, „*** Старица дрипава…”, „Картина” и „Последен разговор с мама”) в превод на Ахмет Емин Атасой, със снимка [...]

{Още»}

 
ТВОРЧЕСКА ВЕЧЕР НА ПИСАТЕЛЯ ИВАН МИТЕВ В ЧИРПАН

Приятели на словото,
каним Ви на творческа вечер с писателя Иван Митев - пътешественик, откривател на минерали на 20 септември 2023 г. от 17.30 ч. в Чирпан - ул. „Георги Димитров” 26 (клуб на БСП).
Литературен свят

{Още»}

 
ПРЕДСТАВЯНЕ НА КНИГАТА НА ЛЮБЕН ПАНОВ „В ПОДНОЖИЕТО НА ХЪЛМОВЕТЕ”

Аз хоругви не съм носил на „Онзи Десети ноември”.
Но отлично знам от богословието на мама и тати като що представлява това черковно знаме.
И затуй в тази книга съвсем скромничко и малко притеснено дори питам днес тези, които вървяха зад него, окачили го на дървения прът досущ като окования на кръста Христос:
Донесе ли то победата на [...]

{Още»}

 
ПРЕМИЕРА НА „ЕТЮД ЗА КАВАЛ И ОВЦА” ОТ ВАСИЛ ИВАНОВ

Приятели,
заповядайте на 28 септември 2023 г. от 17.30 часа в Къща Музей ,,П. К. Яворов”- Чирпан на представянето на новата ми стихосбирка ,,ЕТЮД ЗА КАВАЛ И ОВЦА”!
Надявам се, да Ви е интересно и заедно да се забавляваме!
Васил Иванов

{Още»}

 
ДЕНЧО ВЛАДИМИРОВ С ТРИ НОВИ КНИГИ

Лятото е жътвено време. Такова се оказа лятото на 2023 г. и за активно изявяващия се в електронното списание „Литературен свят” писател и публицист Денчо Владимиров.

Той пожъна нов творчески успех като издаде в младото пловдивско издателство „Блаком” две нови книги с разкази - „Мъж на годината” и „Любовен стимулатор” и автобиографичната си повест „С [...]

{Още»}

 
ДИМИТЪР МИЛОВ С НАГРАДАТА „АЛЕКСАНДЪР ВУТИМСКИ“

На 30 август т. г. в сградата на читалище „Градище - 1907″ в Своге бе връчена националната литературна награда „Александър Вутимски”, учредена преди години от Община Своге и Съюза на българските писатели. Жури, определено със заповед № 1310/10.08.2023 г. на кмета на Община Своге и в състав: Боян Ангелов - председател, и членове: Благовеста Касабова, [...]

{Още»}

 
ОТИДЕ СИ ПИСАТЕЛЯТ АНИБАЛ РАДИЧЕВ

На 30.07.2023 г. почина писателят Анибал Радичев. Анибал Радичев Радичев е роден на 16.06.1944 г. в с. Обнова, Плевенска област. Завършил е специалностите „Българска филология” и „Философия” в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Трудово-професионалният му живот е в сферата на организацията и управлението на културните дейности. Късният му поетически дебют е в поредицата на библиотека [...]

{Още»}

 
ОТКРИХА БЮСТ-ПАМЕТНИК НА СТОЯН ЗАИМОВ

Бюст-паметник на Стоян Заимов бе открит на 29 юли 2023 г. в чирпанското село Рупките. Церемонията е част от програмата за 170 години от рождението на Заимов, организирана от Община Чирпан, Регионален военноисторически музей - Плевен, Къща музей „Пейо К. Яворов” и Исторически музей - Чирпан.

{Още»}

 
ОТИДЕ СИ ПИСАТЕЛЯТ НЕДЕЛЧО ГАНЕВ

На 19 юли 2023 г. ни напусна писателят Неделчо Ганев. Неделчо Ганев (Неделчо Ганев Георгиев) е роден на 4 юни 1944 г. в с. Изворово, Чирпанско. Механотехникум, завършва в Пловдив, а българска филология - в СУ „Св. Климент Охридски”. Работил е като настройчик, апаратчик, редактор, организационен редактор. Автор е на книгите: „Зелена фабрика” (1980), „Мълчана [...]

{Още»}

 
ПРЕДСТАВЯНЕ НА „ПОСЛЕДНАТА РОЗА” ОТ АЛЕКСАНДРА ИВОЙЛОВА

НАЦИОНАЛЕН ЛИТЕРАТУРЕН САЛОН
„СТАРИННИЯТ ФАЙТОН”
О Р Г А Н И З И Р А
представяне на книгата
с хайбуни и импресии
„ПОСЛЕДНАТА РОЗА”
на
АЛЕКСАНДРА ИВОЙЛОВА
Слово
д-р ЕЛЕНА АЛЕКОВА
Авторски рецитал
С участието на флейтистката
МАЙЯ СЕРГИЕВА-БОГДАНОВА
18 юли 2023 г., вторник, 18.00 часа,
къща музей „Димитър Благоев - Дядото”
(ул. „Лайош Кошут” 34, сп. „Руски паметник”)

{Още»}

 
ОТИДЕ СИ ПИСАТЕЛКАТА ЛИДИЯ НИКОЛОВА

На 9 юли 2023 г. почина писателката Лидия Николова. Тя е родена на 7 април 1936 г. в София. Завършила е журналистика в СУ „Свети Климент Охридски”. Работила е като щатен сътрудник към младежката редакция на Националното радио, редактор в сп. „Кооперативна промишленост”, редактор и завеждащ отдел на списание „Наша родина”. В продължение на години [...]

{Още»}

 
ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА ГОДИШНИНА

На 27 юли 2023 г. ще се навършат 70 години от края на един от най-кръвопролитните конфликти през XX век - Корeйската война (1950 - 1953). Конфликт, превърнал Студената война в гореща и изправил двете ядрени сили - САЩ и СССР пред пряк военен сблъсък. В бойните действия, освен двете части на Корея, се намесват [...]

{Още»}

 
ПОЧИТ КЪМ НАРОДНИЯ ПОЕТ ИВАН ВАЗОВ

На 9. 07. 2023 г. се навършват 173 години от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов. По този повод в неделя от 11,00 часа Националният литературен музей, къща музей „Иван Вазов”в столицата и Съюзът на българските писатели ще поднесат венци и цветя пред паметника на поета при храма „Света София” (на ул. „Г. [...]

{Още»}

 
ПРЕДСТАВИХА СТИХОСБИРКА НА ВИОЛЕТА СТАНИСЛАВОВА В СОФИЯ

На 27 юни 2023 г., в къща-музей „Димитър Благоев-Дядото” на ул. „Лайош Кошут” 34, се състоя премиера на новата стихосбирка на Виолета Станиславова „Души, самотни скитници в безкрая”. Събитието бе организирано от Националния литературен салон „Старинният файтон”. Слово за поетичното творчество на авторката произнесе д-р Елена Алекова. Специално подготвен рецитал по подбрани текстове от [...]

{Още»}

 
ОТИДЕ СИ ПИСАТЕЛЯТ КОНСТАНТИН ДОНЧЕВ

На 28 юни 2023 г. почина писателят Константин Дончев. Константин Иванов Дончев е роден на 16.12.1936 г. в град Бургас. Завършва училище за трудови резерви. Работи като шлосер в Кораборемонтна база - Бургас, монтажник на Моста на дружбата - Русе, стругар във Военния завод - Ловеч, в Металургичния комбинат Кремиковци - София и др. По-късно [...]

{Още»}

 
ПОЧИНА ПИСАТЕЛЯТ КАМЕН ВАСЕВСКИ

На 24 юни 2023 г. почина писателят и журналистът Камен Васевски. Камен Василев Васевски (Георги Василев Георгиев) е роден на 13 февруари 1935 г. в с. Крушаре, Сливенско. Средно образование завършва в Сливен, висше икономическо във ВИНС - Варна. Учи в юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски” и във факултета по журналистика. Аспирант [...]

{Още»}

 
ПРЕМИЕРА НА „ДУШИ САМОТНИ СКИТНИЦИ В БЕЗКРАЯ“ НА ВИОЛЕТА СТАНИСЛАВОВА

НАЦИОНАЛЕН ЛИТЕРАТУРЕН САЛОН
„СТАРИННИЯТ ФАЙТОН”
О Р Г А Н И З И Р А
премиера на стихосбирката
„ДУШИ САМОТНИ СКИТНИЦИ
В БЕЗКРАЯ”
на
ВИОЛЕТА СТАНИСЛАВОВА
Слово
д-р ЕЛЕНА АЛЕКОВА
С участието на поетесата ПЕТЯ ЦОЛОВА
и белетриста ПРОФ. БАНКО П. БАНКОВ
27 юни 2023 г., вторник, 18.00 часа,
къща музей „Димитър Благоев - Дядото”
(ул. „Лайош Кошут” 34, сп. „Руски паметник”)

{Още»}

 
ПОКАНА ЗА ПРЕДСТАВЯНЕ НА КНИГИ НА ИВАН КЬОСЕВ И НЕГОВА ИЗЛОЖБА - ЖИВОПИС

Заповядайте в Народната библиотека “Иван Вазов” - Пловдив на 27 юни 2023 г. от 18 ч. на представяне на две книги на Иван Кьосев - писател и художник. Премиерата ще бъде съвместно с негова изложба - живопис.

{Още»}

 
ОТИДЕ СИ ПИСАТЕЛЯТ ГЕОРГИ БЕРБЕНКОВ

На 24 юни 2023 г. почина писателят хуморист Георги Бербенков. Георги Николов Бербенков е роден на 17 май 1941 г. в град Добрич (тогава гр. Толбухин). Средното си образование завършва в родния си град, а висшето - във ВВМУ “Н. Й. Вапцаров”- Варна. Дълги години служи като офицер във ВМС.

{Още»}

 
ДРУЖЕСТВОТО НА ПИСАТЕЛИТЕ В ПЛЕВЕН ПРЕДСТАВИ НОВИЯ СБОРНИК „ПЛЕВЕНСКИЕ МОТИВЫ”– 2

Ако не всички, повечето от нас си спомнят времето, когато редовно се провеждаха в Плевен Международните писателски срещи. Благодарение на тях между писателските сдружения в почти всички балкански страни и в два от големите руски градове - Ростов на Дон и Лобня,

{Още»}

 
НАПУСНА НИ ПОЕТЪТ СИМЕОН МАНОЛОВ

На 15 май 2023 г. си отиде поетът Симеон Манолов. Симеон Петров Манолов, български поет и журналист, е роден на 7 декември 1940 г. в с. Пожарево, Тутраканска община, Силистренска област. Завършил е българска филология в СУ „Св. Климент Охридски”. Тридесет години е работил като журналист. Бил е директор на регионалната библиотека „Партений Павлович” и [...]

{Още»}

 
ПОЧИНА ПИСАТЕЛЯТ ПЕТЪР АНАСТАСОВ

На 7 юни 2023 г. почина писателят Петър Анастасов. Той е роден на 27 октомври 1942 г. в село Марково. Бил е главен редактор на в. “Комсомолска искра”, директор на издателство “Христо Г. Данов”, главен редактор на издателство “Христо Ботев” и директор на издателство “Български писател”.

{Още»}

 
VI НАЦИОНАЛЕН ПОЕТИЧЕН КОНКУРС С МЕЖДУНАРОДНО УЧАСТИЕ „ЕСЕННИ ЩУРЦИ’ 2023” – БЪЛГАРИЯ, ГОРСКИ ИЗВОР

VI НАЦИОНАЛЕН ПОЕТИЧЕН КОНКУРС
С МЕЖДУНАРОДНО УЧАСТИЕ
„ЕСЕННИ ЩУРЦИ’2023″ - БЪЛГАРИЯ, ГОРСКИ ИЗВОР
Община Димитровград, Народно читалище „Пробуда - 1896″, Кметството и Поетичен клуб „Иван Николов” - с. Горски извор, организират
VI Национален конкурс с международно участие
„ЕСЕННИ ЩУРЦИ’ 2023″ - с. Горски извор

{Още»}

 
ЛИТЕРАТУРНО-ХУДОЖЕСТВЕНИЯТ АЛМАНАХ „ОКОЛЧИЦА”, 2023

Пред българският читател е литературно-художествения алманах „Околчица”, 2023 – изданието, което разширява терените на българския дух и терените на свободата, което брани „орловото гнездо” на българската литература – от крайностите на постмодернизма и от литературното вехтошарство, от политическото бездарие и от надареното безродие.

{Още»}

 
МАРГАРИТА ПАВЛОВА С НАГРАДАТА „ПЕТЯ КАРАКОЛЕВА”

Маргарита Павлова от Кърджали стана 18-ят носител на Националната награда за детска литература „Петя Караколева”
За пръв път тя остава в града на нейната титулярка
На 27 май 2023 г. в голямата зала на НЧ „Обединение 2013″, Кърджали, се проведе 14-то издание на Фестивала за детско творчество „Петя Караколева” с участието на 152 деца от 20 училища [...]

{Още»}

 
ПОКАНА ЗА ПРЕДСТАВЯНЕ НА КНИГИ НА ЛЪЧЕЗАР СЕЛЯШКИ

На 31.05. 2023 г. (сряда), от 18 ч. в Дружеството на писателите - Пловдив ще бъдат представени новите две книги на поета, публициста и преводача Лъчезар Селяшки: „Пролетен снежник” (хайку) и „Природопяване” (лирика). Заповядайте!

{Още»}

 
ВЕЧЕР ВЪВ ФАЙТОНА, ПОСВЕТЕНА НА ИВАН ДИНКОВ

Националният литературен салон „Старинният файтон” организира премиера на новата книга на Никола Иванов „Уроците на Иван Динков”.

{Още»}

 
ОТИДЕ СИ ПОЕТЪТ И ПРЕВОДАЧЪТ ГЕНЧО ХРИСТОЗОВ

На 29 март 2023 г. почина Генчо Христозов. Той е роден на 18.09.1940 г. в родопското селце Сусам, Хасковски окръг. Известен е като автор на лирични творби и като преводач на унгарска художествена литература. Пет десетилетия превежда класическа и съвременна унгарска поезия и белетристика.

{Още»}

 
СРЕЩА С ПИСАТЕЛЯ ИВАН ЕНЧЕВ ПО СЛУЧАЙ 24 МАЙ

В навечерието на 24 май - Ден на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково организира творческа среща с писателя Иван Енчев.

{Още»}

 
ПРЕДСТАВЯТ СБОРНИК, ПОСВЕТЕН НА СТИЛИЯН ЧИЛИНГИРОВ

В Международния ден на музеите - 18 май 2023 г. от 17,30 ч. в къща музей „Никола Й. Вапцаров” - София (ул. „Ангел Кънчев” № 37), ще бъде представен сборникът „За род и чест”, посветен на 140 години от рождението на Стилиян Чилингиров (1881 - 1962).

{Още»}

 
ТВОРЧЕСКА ВЕЧЕР НА ПОЕТА ТАНЬО КЛИСУРОВ В ЧИРПАН

ЛИТЕРАТУРЕН СВЯТ
организира
Творческа вечер
на ТАНЬО КЛИСУРОВ
на 11.05.2023 г. (четвъртък)
от 18 часа

{Още»}

 
ПОКАНА КЪМ ПЛОВДИВЧАНИ

от поета Георги Ганев

Уважаеми съграждани,
Вие сте Пловдив. Не сградите и археологията му, колкото и ценни паметници да са те. Не магазините, заведенията и банките му, не парковете и зелените му площи, не даже Марица и тепетата му. Вие и точно вие сте градът, който така силно обичам.

{Още»}

 
ПОЧИНА ПОЕТЪТ ВАСИЛ АВРАМОВ

На 27.04.2023 г. си отиде поетът Васил Аврамов. Васил Йорданов Аврамов, български поет, сатирик, художник е роден на 24.08.1937 г. в град Ямбол. Завършил е специалността “Българска филология” в СУ “Св. Климент Охридски”. Работил е като преподавател в градовете Силистра, Плевен и Левски. Бил е председател на Общинския комитет за култура - гр. Левски. [...]

{Още»}

 
ПРЕДСТАВЯНЕ НА „ИЗ ЗАПИСКИТЕ НА БУЛЯ ГАНЬОВИЦА“ ОТ АЛЕКСАНДЪР ЙОТОВ

НАЦИОНАЛЕН ЛИТЕРАТУРЕН САЛОН
„СТАРИННИЯТ ФАЙТОН”
ОРГАНИЗИРА
премиера на книгата
„ИЗ ЗАПИСКИТЕ
НА БУЛЯ ГАНЬОВИЦА”
(ВДОВИЦАТА НА ГАНЬО БАЛКАНСКИ)

{Още»}

 
ПРЕМИЕРА НА „КЪСЧЕТА ОТ РАЯ“ НА ЕЛЕНА АЛЕКОВА

Литературно гостоприемница при Народно читалище „Д-р Петър Берон - 1926 г.” организира премиера на новата книга на Елена Алекова „Късчета от рая” (стихове в проза), второ допълнено и редактирано издание.

{Още»}

 
ОТКРИТО ПИСМО КЪМ БЪЛГАРСКАТА ОБЩЕСТВЕНОСТ И НОВОИЗБРАНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ В 49 ОНС

Пред читателя ни е открито писмо от представители на българската интелигенция, отправящо апел за мир. То е отворено за още желаещи да го подпишат. Всеки, който прояви такова желание, нека пише на електронната поща на политолога Румен Дечев - dimovrum@yandex.com
Предлагаме тук текста на писмото:

{Още»}

 
БЪЛГАРСКИ ПОЕТИ ВЪВ В. „РОССИЙСКИЙ ПИСАТЕЛЬ”

…Тази публикация бе осъществена във в. “Российский писатель” още в навечерието на 145-годишнината от Освобождението на България. Такова акордно представяне на съвременна българска поезия в Русия отдавна не е имало.

{Още»}

 
ДЕН ЗА РАЗМИСЪЛ И ПОЕЗИЯ ПЛЮС МАРАТОН НА ГЕОРГИ ГАНЕВ В КАПАНА

На 1 март 2018 г. пловдивският поет Георги Ганев поздравява съвсем по български Града на вълците Уулвърхемптън. Той завързва огромни мартеници на шест от многобройните статуи на това свещено за този 250-хиляден английски град животно.

{Още»}

 
ПОЕТИЧЕН РЕЦИТАЛ НА ГЕОРГИ АНГЕЛОВ В КЪЩА МУЗЕЙ „ГЕО МИЛЕВ” – СТАРА ЗАГОРА

На 15.03. /сряда/ 2023 г. от 18.00 часа имаме удоволствието да Ви поканим на представянето на най-новите поетични книги на Георги Ангелов, издадени през 2022 г.: “Нощни приписки”, „Съгледвач на светлината”, “Новакова бразда”, “Ръкопис от Мъртво море”. Събитието е част от Културния календар на Община Стара Загора.

{Още»}

 
СВОБОДАТА Е СЪСТОЯНИЕ НА ДУХА!

ТРЕТИ МАРТ ПРАЗНУВАХМЕ ЗАЕДНО В БЪЛГАРИЯ И РУСИЯ
В навечерието на Трети март в Съюза на писателите на Русия, в град Москва, на 2 март 2023 г. от 16 часа се, проведе вълнуваща българо-руска научно-практическа конференция, посветена на 145-та годишнина на Руско-Турската война 1877 г. - 1878 г. на тема „Освобождението на България от османското иго. [...]

{Още»}

 
ОТИДЕ СИ ПОЕТЕСАТА АНИТА КОЛАРОВА

На 26.02.2023 г. почина на 83 години поетесата Анита Коларова. Тя е родена през 1940 г. в град Русе. Завършила е СУ „Св. Климент Охридски”, специалност Българска филология.

{Още»}

 
ПАЗАРДЖИК ЧЕСТВА 90-ГОДИШНИЯ ЮБИЛЕЙ НА ПРОДРУМ ДИМОВ

На 24 февруари 2023 г. в зала „Устрем” на Младежкия дом в Пазарджик се състоя масово посетено тържество, посветено на Продрум Димов. Юбилейната годишнина е организирана от СБП,

{Още»}

 
ПРЕДСТАВЯНЕ НА „СЛЪНЦЕ ПРЕДИ ИЗГРЕВА“ ОТ СВЕТЛАНА ЙОНКОВА

НАЦИОНАЛЕН ЛИТЕРАТУРЕН САЛОН
„СТАРИННИЯТ ФАЙТОН”
ОРГАНИЗИРА
Литературно-музикална вечер
и представяне на стихосбирката

{Още»}

 
ПОЕТЪТ ГЕОРГИ ГАНЕВ С АВТОРСКИ РЕЦИТАЛ-ПРЕМИЕРА

Пловдивчани и гости на Пловдив, наш поет иска любовта ви. Автор на девет издадени поетични книги, Георги Ганев написва десетата буквално за десет дни. В софийската болница „Токуда”, където преживява животоспасяваща операция от рак,

{Още»}

 
ПОКАНА

ФОНДАЦИЯ „ГЕРОИТЕ НА БЪЛГАРИЯ”
И
СОФИЙСКОТО СДРУЖЕНИЕ
НА ПРИЯТЕЛИТЕ НА РУСИЯ
„АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ”

{Още»}

 
ТВОРЧЕСКА ВЕЧЕР НА ЕЛИ ВИДЕВА

Литературен свят
организира
ТВОРЧЕСКА ВЕЧЕР НА ЕЛИ ВИДЕВА
на 22.02.2023 г.
от 18 часа
гр. Чирпан
ул. Георги Димитров 26
Клуб на БСП
———————

{Още»}

 
АКАД. ИВАНКА ДЕНЕВА - С УЧАСТИЕ ВЪВ ВЪЗПОМЕНАТЕЛНО СЪБИТИЕ В ПАМЕТ НА АПОСТОЛА ВАСИЛ ЛЕВСКИ

Вълнуващо възпоменателно събитие по повод 150 г. от кончината на Апостола на свободата организираха учителите от училищата в с. с. Самуилово и Блатец. Тук присъстваха директорите на двете учебни заведения Елена Папалезова и Иван Д. Узунов, експерти от РУО на МОН, педагози.

{Още»}

 
ПРЕДСТАВЯНЕ НА ДВУТОМНИКА НА НИКОЛАЙ ХАЙТОВ „ПО СВЕТА” (НЕИЗДАДЕНИ ПЪТЕПИСИ)

НАЦИОНАЛЕН ЛИТЕРАТУРЕН САЛОН
„СТАРИННИЯТ ФАЙТОН”
ЛИТЕРАТУРЕН КЛУБ „ДАМЯН П. ДАМЯНОВ”
при Народно читалище „Николай Хайтов - 1936 г.”

{Още»}

 
СЛИВЕН ПОЧЕТЕ 145-ТАТА ГОДИШНИНА ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА ГРАДА ОТ ОСМАНСКО ИГО

Светлото събитие бе отбелязано в „града на войводите” с ритуал-поклонение, организиран от община Сливен, Светата Сливенска митрополия и Центъра за подготовка на специалисти.

{Още»}

 
„ВСЕ ТУЙ КОПНЕНИЕ В ДУХЪТ…“

Памет за Ботев, Алеко и Яворов
В самото начало на годината се навършват 175 години от рождението на Христо Ботев, 160 години от рождението на Алеко Константинов и 145 години от рождението на Пейо К. Яворов.

{Още»}

 
ЗА ПОЕЗИЯТА. 10 ЛЕКЦИИ НА КИРИЛ КАДИЙСКИ

„Стиховете от вчера, които звучат добре днес, ще се четат и утре.”
1. 02. - 5.04. 2023 г.
всяка сряда
18.00 - 20.00 ч.
Casa Libri

{Още»}

 
АКАДЕМИЯ „ИВАН ДАВИДКОВ”

В София бе учредена Литературна академия „Иван Давидков”.
Сред учредителите са известни български поети, преводачи, издатели, университетски преподаватели: Бойко Ламбовски, Калин Донков, проф. Кирил Гогов, Кирил Кадийски, проф. Людмил Димитров, проф. Цветан Теофанов.

{Още»}

 
ПОБЕДИТЕЛИ ОТ КОНКУРСА В ПАМЕТ НА АНТИМ I

В самото навечерие на светлия православен празник Рождество Христово в салона на народното читалище “Цвят 1870″ във Видин се състоя церемонията по отчитането на резултатите и награждаването на победителите в регионалния конкурс на тема „Ще бъда блажен, ако възкръсне България за нов свободен живот!”, посветен на живота и делото на Екзарх Антим I, уреден [...]

{Още»}

 
КОНКУРС ЗА ФАНТАСТИЧЕН РАЗКАЗ „АГОП МЕЛКОНЯН”

Електронно списание „Сборище на трубадури” и семейство Мелконян за единадесета година обявяват конкурс за фантастичен разказ по повод годишнината от рождението на писателя Агоп Мелконян.

{Още»}

 
„С ПРИЯТЕЛИ НА ИГНАЖДЕН“

ОРГАНИЗИРА
(пред)празнична литературно-музикална вечер
„С ПРИЯТЕЛИ НА ИГНАЖДЕН”
Водеща
д-р ЕЛЕНА АЛЕКОВА

{Още»}

 
ИЗЛОЖБА „110 ГОДИНИ ОТ НАЧАЛОТО НА БАЛКАНСКАТА ВОЙНА (1912 – 1913 г.)“ В РЕМ – ПЛОВДИВ

РЕГИОНАЛЕН ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ - ПЛОВДИВ
представя
110 ГОДИНИ ОТ НАЧАЛОТО НА БАЛКАНСКАТА ВОЙНА (1912 - 1913 г.)
изложба на НЧ „Родопска искра 2020″, с. Лилково
На 7 декември (сряда) 2022 г. от 17.30 ч. в Регионален етнографски музей - Пловдив ще бъде открита изложбата „110 години от началото на Балканската война (1912 - 1913 г.)” на НЧ „Родопска искра [...]

{Още»}

 
ПРЕДСТАВЯНЕ НА „СРЕЩУ ВЯТЪРА” ОТ КРАСИМИР СИМЕОНОВ В ЧИРПАН

Електронно списание „Литературен свят”
представя

„Срещу вятъра. Из записките на един рокер”
от Красимир Симеонов

{Още»}

 
ДРУЖЕСТВОТО НА ПИСАТЕЛИТЕ В ПЛЕВЕН ВРЪЧИ ГОДИШНИТЕ ЛИТЕРАТУРНИ НАГРАДИ

На специална церемония в Плевен бяха връчени годишните литературни награди на Дружеството на писателите за литературна продукция, излязла през 2021 година.
Годишните литературни награди носят името на създателя на Дружеството на писателите в нашия град - големият български поет и преводач Александър Муратов.

{Още»}

 
ЛИТЕРАТУРНО-МУЗИКАЛНА ВЕЧЕР В ПАМЕТ НА ВЕЛИН ГЕОРГИЕВ

НАЦИОНАЛНИЯТ ЛИТЕРАТУРЕН САЛОН
„СТАРИННИЯТ ФАЙТОН”
ОРГАНИЗИРА
литературно-музикална вечер
„ДА ХВАНЕШ БИКА ЗА РОГАТА”
в памет на
ВЕЛИН ГЕОРГИЕВ,
създателя на Файтона

{Още»}

 
НАШ АВТОР В РУСКО ЛИТЕРАТУРНО ИЗДАНИЕ

В брой 42/3053/ от 11-17 ноември 2022 г. на руския седмичник “Литературная Россия”, в рубриката „Многоголосая муза” под надслов „Осенние мотивы” са публикувани стихотворения на Дафинка Станева.

{Още»}

 
ПОКАНА ЗА ПРЕМИЕРА НА „ГРАМАТИКА НА ТАЙНАТА” ОТ ИВАН СТРАНДЖЕВ

Приятели и почитатели на поезията, на 9 ноември 2022 г. (сряда) от 18.00 ч. в Културен център „Тракарт” в Пловдив ще бъде представена новата книга на Иван Странджев “Граматика на тайната”. Заповядайте!

{Още»}

 
ГЕОРГИ АНГЕЛОВ ПРЕДСТАВИ НОВИТЕ СИ КНИГИ

Георги Ангелов представи новите си книги „Нощни приписки”, „Съгледвач на светлината”, „Новакова бразда” и „Ръкопис от Мъртво море” на 1 ноември 2022 г. в клуба на БСП-Чирпан, предоставен любезно от председателя му Георги Николаев за творчески срещи.

{Още»}

 
ВЕЧЕР В „СТАРИННИЯТ ФАЙТОН”, ПОСВЕТЕНА НА ПЕНЧО ЧЕРНАЕВ

Национален литературен салон “Старинният файтон” организира представяне на сборника с анализи и литературна критика “Под сенките на залеза” на Пенчо Чернаев, един от най-дългогодишните приятели на Салона.

{Още»}

 
ПОЧИНА ПИСАТЕЛЯТ АТАНАС ЛАЗОВСКИ

На 23 септември 2022 г. ни напусна Атанас Лазовски (Атанас Янков Тенев).
Той е роден на 6 февруари 1939 г. в с. Нови извор, Пловдивско. В Пловдив завършва средно образование и педагогическо училище, а българска филология, библиография и библиотекознание - в СУ “Св. Климент Охридски”.

{Още»}

 
РЕГИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА В СЛИВЕН – С АВТОРСКИ ФИЛМ ЗА Г. С. РАКОВСКИ

(200 г. от рождението и 155 г. от смъртта му)
Будеща респект е дейността на най-голямото книжовно средище в Сливен - Библиотека “Сава Доброплодни”, за честване делото на стратега на революцията, учения и родолюбец Г. Стойков Раковски.

{Още»}

 
ПРЕДСТАВЯНЕ НА „ЛЪХ ОТ ТИХ ВЯТЪР” И „ХЛЪЗГАВО ВРЕМЕ” ОТ ЯНЧО МИХАЙЛОВ

НАЦИОНАЛЕН ЛИТЕРАТУРЕН САЛОН
„СТАРИННИЯТ ФАЙТОН”

ОРГАНИЗИРА

представяне на сборниците с разкази

{Още»}

 
НАЦИОНАЛНИЯТ ЛИТЕРАТУРЕН МУЗЕЙ ЩЕ ПОЧЕТЕ ПАМЕТТА НА НАРОДНИЯ ПОЕТ ИВАН ВАЗОВ

През 2022 г. се навършват 101 години от смъртта на Патриарха на българската литература Иван Вазов. Националният литературен музей по традиция организира поклонение в негова памет, което ще се проведе на 22 септември от 11:00 ч. на гроба на поета, намиращ се в градинката зад църквата „Св. София”.

{Още»}

 
НАПУСНА НИ БОРИС ЦВЕТАНОВ

На 12 септември 2022 г. си отиде Борис Цветанов. Той е роден на 10 декември 1944 г. в село Мокреш, Ломско. Живял е в Лом, София, Габрово, Плевен, Кърджали, Велико Търново, Горна Оряховица, Монтана.

{Още»}

 
РЕЗУЛТАТИ ОТ НАЦИОНАЛНИЯ ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС „ МАЙКО МОЯ, МОЯ БОГОРОДИЦЕ”

На тържествена церемония в Театър “Иван Димов” - Хасково бяха удостоени лауреатите на национален поетичен конкурс “Майко моя, моя Богородице”.

{Още»}

 
КЪЩА КУЮМДЖИОГЛУ – 175 ГОДИНИ ИСТОРИЯ

На 15 септември 2022 г. (четвъртък) от 18.00 ч. ще се открие изложбата на Регионален етнографски музей - Пловдив „Къща Куюмджиоглу - 175 години история”, посветена на кръглата годишнина от построяването на най-красивата и представителна къща в Стария град на Пловдив.

{Още»}

 
ОТИДЕ СИ ПИСАТЕЛЯТ НИКОЛА СТАТКОВ

На 25 юни 2022 г. почина писателят Никола Статков. Никола Димитров Статков е роден на 01.06. 1932 г. в село Долна Бела речка, област Монтана. Писател - прозаик, сценарист, журналист. Завършва гимназия в град Вършец и висше юридическо образование в СУ „Св. Климент Охридски” (1956).

{Още»}

 
НАЦИОНАЛНИЯТ ЛИТЕРАТУРЕН МУЗЕЙ ГОСТУВА НА ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ДРЯНОВО С ИЗЛОЖБА ЗА ИВАН ВАЗОВ

На 8 септември 2022 г., четвъртък, от 17.30 ч., в Икономовата къща в Дряново, ще бъде открита изложбата на Националния литературен музей „Българийо, аз всичко тебе дадох…”, посветена на живота и делото на Патриарха на българската литература Иван Вазов.

{Още»}

 
ЗАПОЧВА БЪЛГАРИАДА 2022 В СОФИЯ

Председателят на Организацията на обединените българи Живко Бъчваров ще открие  “Българиада 2022″, в която участват учени и творци от всички български общности по света, на 5 септември от 10 ч. в Съюза на военноинвалидите.

{Още»}

 
МИНА КАРАГЬОЗОВА СЪС СПЕЦИАЛНАТА НАГРАДА НА СЛАВЯНСКА АКАДЕМИЯ ОТ КОНКУРСА „ИВАЙЛО БАЛАБАНОВ”

Мина Карагьозова получи Специалната награда на Славянска литературна и артистина академия на Националния поетичен конкурс на името на поета “Ивайло Балабанов” за 2022 г. Наградата е издаване на подбрани стихове на поетесата с превод на славянски езици.

{Още»}

 
ВАСИЛ АВРАМОВ С ДОСТОЙНО ПРИЗНАНИЕ ЗА ТВОРЧЕСКИТЕ СИ ПОСТИЖЕНИЯ

Васил Аврамов, Почетен гражданин на град Левски, член на Съюза на българските писатели, носител на много български и международни отличия, автор на стихосбирките „Престой на гара Левски” (1992), „Трохи за птиците” (2005) и „Стряха от сънища” (2015), отбеляза 85-годишен юбилей на 24 август.

{Още»}

 
РУМЕН ВОДЕНИЧАРОВ – „КЪМ КОЛОНИАЛНА ДЕМОКРАЦИЯ”

Здравейте, приятели!

Представям Ви моята най-нова книга “Към колониална демокрация”. В нея ще намерите много от моите размисли, спомени, прозрения, но и заблуди и разочарования за изминалите над 3 десетилетия.

{Още»}

 
7-ми МЕЖДУНАРОДЕН ПОЕТИЧЕН КОНКУРС „И ВЪВ ЗЛАТНА ЕСЕН СЪС ЛЮБОВ И ПЕСЕН”

СЪОБЩЕНИЕ
НЧ „Възраждане-2014″ - Бузовград
ОРГАНИЗИРА:
7-ми МЕЖДУНАРОДЕН  ПОЕТИЧЕН  КОНКУРС

{Още»}

 
ИВАН МИТЕВ С ПОРЕДНА ЛИТЕРАТУРНА НАГРАДА

Иван Митев е носителят на наградата „Дъбът на Пенчо” през 2022 г. Тя му е присъдена за романа „Малък далечен силует”.

{Още»}

 
НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА ДЕТСКА КНИГА “ПЕТЯ КАРАКОЛЕВА”

Община Кърджали и Съюзът на българските писатели обявяват традиционния конкурс за детска книга ” Петя Караколева”. Наградата се връчва всяка година през м. октомври в навечерието на Празника на Кърджали.

{Още»}

 
ПРЕДСТАВЯНЕ НА „ГОРЕСТ И ГОРДОСТ. КНИГА ОТ И ЗА ВЕСЕЛИН АНДРЕЕВ”

НАЦИОНАЛЕН ЛИТЕРАТУРЕН САЛОН
„СТАРИННИЯТ ФАЙТОН”
ПРЕДСТАВЯ
“ГОРЕСТ И ГОРДОСТ. КНИГА ОТ И ЗА ВЕСЕЛИН АНДРЕЕВ “

Слово
на д-р Елена Алекова,
художествен ръководител
на НЛС „Старинният файтон”

{Още»}

 
ПРИКЛЮЧИ XI НАЦИОНАЛЕН ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС ЗА РАЗКАЗ „ДЯДО ЙОЦО ГЛЕДА” – 2022

На 25 юни 2022 г. край паметника „Дядо Йоцо гледа”, недалече от с. Очиндол, тържествено бяха наградени лауреатите в XI Национален литературен конкурс за разказ „Дядо Йоцо гледа” на тема: „Миналото, настоящето и бъдещето на нашата Родина”.

{Още»}

 
ОТИДЕ СИ ПЕТЪР АНГЕЛОВ

На 15 юни 2022 г. почина писателят Петър Ангелов. Той е роден на 15.11.1938 г. в село Татарево, Хасковска област. Завършил е Агрономически факултет в София. Работил е като младши агроном, главен агроном и председател на ТКЗС.

{Още»}

 
НА 15 ЮНИ КЪЩА МУЗЕЙ „ХРИСТО СМИРНЕНСКИ“ ОТНОВО ОТВАРЯ ВРАТИ

След осемнайсетгодишно прекъсване музеят на големия поет ще посрещне първите си посетители. Официалното откриване ще се състои в двора на къщата (ул. „Овче поле” 116) на 15 юни (сряда) 2022 г. от 11.30 часа с участието на директора на Националния литературен музей Атанас Капралов, квартет „Светоглас”, поета Георги Константинов, актьора Янко Лозанов и ученици от [...]

{Още»}

 
БРАТСТВОТО НА ПОЕТИТЕ

115 години от рождението на Младен Исаев
Преди няколко години Националният литературен музей стартира музикално-поетичната поредица „Братството на поетите” с вечер, посветена на 100-годишнината от рождението на Иван Пейчев и неизвестното му приятелство с Никола Вапцаров, намерило израз в дисидентското му стихотворение „Предчувствие”, написано „от името” на Никола Вапцаров през 1957 г.

{Още»}

 
ЛИТЕРАТУРНО-ХУДОЖЕСТВЕНИЯТ АЛМАНАХ „ОКОЛЧИЦА”, 2022

Пред светлия български празник 24 май и Ботевите дни излезе литературно-художествения алманах „Околчица”, 2022 - изданието, което разширява терените на българския дух и терените на свободата, което брани „орловото гнездо” на българската литература - от крайностите на постмодернизма и от литературното вехтошарство, от политическото бездарие и от надареното безродие.

{Още»}

 
ДА РАЗГАРЯМЕ СВЕТЛИНАТА НА БЪЛГАРСКИЯ ДУХ

11 май, празникът на Светите братя Кирил и Методий, на словото, на буквите, замислен да бъде символ на българската жажда за просвета и наука, за национално самоопределение и културно възмогване, беше честван подобаващо в кърджалийския Военен клуб.

{Още»}

 
НАПУСНА НИ КРАСИМИР КРИВЧЕВ (ВАСИЛИЙ КАЗИМИРОВСКИ)

На 7 май 2022 г. си отиде писателят и журналистът Красимир Кривчев (Василий Казимировски). Той е роден в Пловдив. Завършил е висше образование - българска филология във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”.

{Още»}

 
ПРЕДСТАВЯНЕ НА „СОЦИАЛЕН ПРЕХОД“ ОТ БАНКО П. БАНКОВ

ОРГАНИЗИРА
представяне на
сборника с разкази и новели
„СОЦИАЛЕН ПРЕХОД”
на
БАНКО П. БАНКОВ

{Още»}

 
ОТИДЕ СИ ПОЕТЕСАТА ТОНЯ ТРАЙКОВА

На 11 април 2022 г. почина поетесата Тоня Трайкова. Тоня Трайкова е родена на 20 август 1955 г. в град Карлово. Завършила е Френска езикова гимназия и българска филология в ПУ “Паисий Хилендарски”. Работила е като преподавател по литература.

{Още»}

 
ОТИДЕ СИ ПИСАТЕЛЯТ МИНЧО Г. МИНЧЕВ

На 23 февруари 2022 г. почина писателят Минчо Г. Минчев. Минчо Георгиев Минчев е е роден на 20 март 1938 г. в с. Кряковци, днес квартал на гр. Габрово. Завършва специалност „Българска филология” през 1967 г.

{Още»}

 
СТИХОВЕ НА КРАСИМИР ГЕОРГИЕВ В КАНАДА

Стихове на българския поет Красимир Георгиев са публикувани в бр. 4/2021 на рускоезичното списание „ Новый Свет”, издавано от изд „ Litsvet ” в гр. Торонто, Канада. Стиховете са в превод на Владислав Бусов.

{Още»}

 
ОБЯВА

Каним Ви на 16.04.2022г. /събота/ от 11:30 часа в ЛМХ „Чудомир” гр. Казанлък
на награждаването на
6-ти Международен поетичен конкурс
„И във Златна есен със любов и песен”

{Още»}

 
ПОЧИНА ПИСАТЕЛЯТ ЦВЕТАН ПЕШЕВ

На 6 април 2022 г. ни напусна писателят Цветан Пешев. Цветан Йорданов Пешев е роден на 21.09.1941 г. в село Бреница, окръг Врачански. Завършил е журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”.

{Още»}

 
ПОЧИНА ПИСАТЕЛЯТ ДИМИТЪР КОСТАДИНОВ

На 25.03.2022 г. си отиде писателят Димитър Костадинов. Димитър Танев Костадинов е роден е на 11 септември 1948 г. в с. Белила, Средецка (Грудовска) община, Бургаска област. Родовият му корен е от тракийци бежанци.

{Още»}

 
ТЕО БУКОВСКИ С ПРЕДСТАВЯНЕ НА НОВАТА СИ КНИГА „… А ТЕ ПРЕЛИТАТ НОЩЕМ”

Колеги и приятели,
в четвъртък, 24 март 2022 г., ще представя новата си книга в София - „… А те прелитат нощем”. Мястото е клуб “Грамофон” на ул. Будапеща 6, намира се на 2 минути от Младежкия театър на ъгъла на бул. Дондуков и ул. Будапеща.

{Още»}

 
НАПУСНА НИ ПИСАТЕЛЯТ ДРАГОМИР ШОПОВ

На 16 март 2022 г. си отиде писателят Драгомир Шопов. Драгомир Георгиев Шопов е роден на 13.08.1938 г. в София. Завършва гимназия в столицата (1956) и българска филология в СУ „Св. Климент Охридски” (1965). Редактор (1967-1972) и отговорен редактор (1972) в БНР, заместник-главен редактор на в. „Земеделско знаме” (от 1974).

{Още»}

 
ПОЧИНА ПИСАТЕЛЯТ ПЕТЪР ДИНЧЕВ

На 9 март 2022 г. си отиде писателят Петър Динчев. Той е роден на 6 април 1938 г.
в с. Патриарх Евтимиево, Пловдивска област, завършва средното си образование в Асеновград, а българска филология в СУ „Св. Климент Охридски”.

{Още»}

 
ОТКРАДНАТ Е ПАМЕТНИКЪТ НА ЛЕВСКИ В БУЕНОС АЙРЕС

Бюстът на Апостола на свободата, пред който се събираше българската общност в аржентинската столица, е изчезнал. Монументът на националния ни герой се намира на няколкостотин метра от сградата на българското посолство, но няма никаква официална информация за станалото от страна на дипломатите ни там.

{Още»}

 
ОТИДЕ СИ ПИСАТЕЛЯТ АЛЕКСАНДЪР ИВУШКИН

На 13 януари 2022 г. на 77 г. почина писателят Александър Ивушкин (Александр Иванович Ивушкин). Александър Иванович Ивушкин, руски поет, публицист, преводач, e роден на 6.09.1945 г. в село Кусакино, Осташевски (сега - Волоколамски) район, Московска област, където прекарва детските си следвоенни години.

{Още»}

 
ПОЧИНА ПИСАТЕЛЯТ ГЕОРГИ СТОЯНОВ

На 8 януари 2022 г., на 90-годишна възраст, си отиде писателят Георги Стоянов. Георги Атанасов Стоянов е роден на 27.10. 1931 година в село Конуш, Пловдивски окръг. Завършва българска филология в СУ „Климент Охридски”.

{Още»}

 
ОТИДЕ СИ СТОЙЧО МАДЖАРСКИ

На 4 януари 2022 г., на 82-годишна възраст, ни напусна Стойчо Маджарски. Стойчо Маджарски (Стойчо Митев Стойчев), български поет, прозаик и преводач, е роден на 22.02.1939 г. в село Маджерито, община Стара Загора. Завършва средното си образование в Стара Загора (1957) и българска филология във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” (1980).

{Още»}

 
ОТИДЕ СИ ИВАН АЯРОВ

На 24 декември 2021 г. внезапно беше покосен от инфаркт на 81-годишна възраст дългогодишният читалищен деятел, председател на Народно читалище „Св. Климент Охридски - 1858 г.” Поет, изследовател на Възрожденска Стара Загора, активен общественик и пример за всеотдайност в работата доктор Иван Аяров.

{Още»}

 
СВИЩОВСКИ ПОЕТ С НАГРАДА ОТ МЕЖДУНАРОДЕН КОНКУРС

Свищовският поет Людмил Симеонов е удостоен с втора награда (първа не се присъжда) в третия международен литературен конкурс „Иван Бързаков” на тема „Страданието и изгнанието - както в чужбина, така и в собствената родина”.

{Още»}

 
ПОЕТЪТ И ПУБЛИЦИСТ ПЕТЪР АНДАСАРОВ ПОЛУЧИ НАЦИОНАЛНАТА ЛИТЕРАТУРНА НАГРАДА „АКАД. ЛЮДМИЛ СТОЯНОВ – 2021”

Община Гоце Делчев и Съюза на българските писатели връчиха днес националната литературна награда “Акад. Людмил Стоянов - 2021 г.” на поета и публицист Петър Андасаров.

{Още»}

 
ВИСОКО ПРИЗНАНИЕ ЗА НАШ СЪНАРОДНИК В АРЖЕНТИНА

Само преди дни (декември 2021 г.) в град Лас Бреняс, провинция Чако, се състоя знаменателна церемония. Висшият съвет на Националния североизточен университет (UNNE), признавайки заслуги към регионалната култура и принос за укрепване идентичността на Чако, присъди званието „Почетен професор” на известния творец с български корени Омар Хектор Ценофф.

{Още»}

 
НАГРАДИ НА СДРУЖЕНИЕ “ДРУЖЕСТВО НА ПИСАТЕЛИТЕ”- ПЛЕВЕН

Журито, избрано от Общото събрание на Дружеството на писателите - Плевен, за определяне на носителите на Годишните литературни награди “Александър Муратов” за литературна продукция от 2020 година, в състав: Татяна Любенова - председател и членове: Гюлшен Алиева и Свилен Димитров, определи с консенсус носителите на наградите по жанрове, както следва:

{Още»}

 
ОТИДЕ СИ ЗОЯ ВАСИЛЕВА

На 18 ноември 2021 г. почина писателката и преводачката Зоя Василева. Зоя Иванова Василева е родена на 20.03.1955 г. в София. Завършила е детска педагогика, а след това българска филология в СУ “Климент Охридски”.

{Още»}

 
НАПУСНА НИ ВЕСЕЛИН СТОЯНОВ

С голямо прискърбие Ви съобщавам, че нашият приятел и съратник д-р Веселин Стоянов и активист от “България без граници” е починал! Погребението ще се състои на 23.11.2021 г. в Централните софийски гробища от 11:00 ч. в Ритуална зала. Нека продължим всеотдайното му дело за защита на българските национални интереси и за добруването на България.

{Още»}

 
НАПУСНА НИ ПОЕТЪТ ПЕТКО ШАЛАМАНОВ

На 13.11.2021 г. почина поетът Петко Шаламанов. Петко Динчев Шаламанов е роден на 14 април 1939 г. с. Красново, Пловдивско. Завършва славянска филология и право в СУ „Св. Климент Охридски”.

{Още»}

 
ПОЧИНА ПИСАТЕЛЯТ ДИМИТЪР ЗЛАТЕВ

След кратко боледуване на 14.11.2021 г. ни напусна нежният поет и мъдър разказвач от Чепеларе Димитър Златев. На 27 ноември той щеше да навърши 85 години.

{Още»}

 
ПОЧИНА Д-Р КРЪСТИНА ХРИСТОВА

Д-р Кръстина Христова приключи земния си път на 11.11.2021 г. на 91-годишна възраст. Доктор по фармация, тя с вдъхновение вървеше по своя професионален път.

{Още»}

 
НОСИТЕЛ НА ЛИТЕРАТУРНАТА НАГРАДА „ЕРГОСФЕРА” ЗА 2021 г. Е ВЕЛИЗАР НИКОЛОВ

Носител на годишната литературна награда „Ергосфера” на изд. „Фльорир” за 2021 г. е поетът Велизар Николов - за съвместни издателски проекти и за цялостната му литературна дейност. Досегашни носители на награда „Ергосфера” са:

{Още»}

 
ОТИДЕ СИ ПОЕТЕСАТА АНТОНИНА ДИМИТРОВА

На 5 ноември 2021 г. загуби битката с Ковид 19 поетесата Антонина Димитрова - член на поетичен клуб “Иван Николов”, автор на три поетични книги и един роман, преводач от руски с международен лиценз,

{Още»}

 
БЪЛГАРСКИ КНИГИ… В КОНГРЕСНАТА БИБЛИОТЕКА НА БУЕНОС АЙРЕС

Денят на народните будители се почита особено много в Аржентина. Голямата българска общност там се прекланя пред паметта на тези видни народни синове. Неслучайно повечето български дружества, създадени в далечната страна, носят имената на някои от тях: Кирил и Методий, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов.

{Още»}

 
ЛАУРЕАТИ ОТ КОНКУРСА „ЛЕТЯЩО ПЕРО” 2021 г.

* Голямата международна награда „АТЛАНТ НА СЛАВЯНСТВОТО” - за ДМИТРИЙ МИЗГУЛИН (Русия) - за вълнуващата му поезия и за цялостния му принос за сближаването на славянските култури.

{Още»}

 
ПОЧИНА ПОЕТЕСАТА МАГДАЛЕНА ШУМАРОВА

НА 18. 10. 2021 г. ни напусна поетесата Магдалена Шумарова. Магдалена Шумарова e родена в град Петрич. Завършила е специалност българска филология в СУ „Климент Охридски” и специализация по журналистика.

{Още»}

 
ПОЧИНА ПОЕТЪТ АНГЕЛ КРОСНЕВ

На 19 октомври 2021 г. в Чирпан си отиде поетът Ангел Кроснев. Ангел Стефанов Кроснев е роден на 22.11.1952 г. в град Чирпан.

{Още»}

 
МИНА КАРАГЬОЗОВА СЪС „ЗЛАТНА ДИПЛОМА” ОТ „ЗОЛОТОЙ ВИТЯЗ”

Мина Карагьозова получи „златна диплома” от творческия конкурс „Золотой витяз” за книгата си „Душата - горе!”. През 2021 г. на адреса на организационния комитет на 12-ия Международен Славянски литературен форум „Золотой витязь”

{Още»}

 
ЗАВЪРШИ ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС „АЛБЕНА 2021”

„СТРАДАНИЕТО НИ Е ДАРБА”
Възможно е на някои хора, обръгнали на тежки изпитания, твърдение като това, което използвам тук за заглавие, да им се стори парадоксално и дори абсурдно. Затова ще променя само една буква от него - „Страданието ни е и дарба”. Моят съселянин и приятел от Врабево, поетът Николай Заяков, би ми простил опита [...]

{Още»}

 
ОТИДЕ СИ ПОЕТЪТ АНДРЕЙ АНДРЕЕВ

На 1 октомври 2021 г. ни напусна големият български поет и преводач Андрей Андреев. Андрей Георгиев Андреев е роден на 17 януари 1943 г. в село Раковица, Кулско. Завършва Литературния институт „Максим Горки” в Москва.

{Още»}

 
ПОЧИНА ХРИСТО ГАНЕВ

На 25 септември 2021 г. си отиде писателят, сценаристът и режисьорът Христо Ганев. Христо Костадинов Ганев е роден на 2 август 1924 г. в гр. Павел баня, Старозагорско. Завършва гимназия в София и кинодраматургия във Висшия държавен институт за кинематография в Москва.

{Още»}

 
ПРЕДСТАВЯНЕ НА „ЕКСТАЗ” ОТ МИНА КАРАГЬОЗОВА В „СТАРИННИЯТ ФАЙТОН”

НАЦИОНАЛНИЯТ ЛИТЕРАТУРЕН САЛОН
„СТАРИННИЯТ ФАЙТОН”
ОРГАНИЗИРА
представяне на книгата
„ЕКСТАЗ”
на
МИНА КАРАГЬОЗОВА

{Още»}

 
ОТБЕЛЯЗВАМЕ 100 ГОДИНИ ОТ СМЪРТТА НА ПАТРИАРХА НА БЪЛГАРСКАТА ЛИТЕРАТУРА – ИВАН ВАЗОВ

През 2021 г. се навършват 100 години от смъртта на Патриарха на българската литература Иван Вазов. Националният литературен музей традиционно организира поклонение в негова памет, което ще се проведе на 22 септември от 11:00 ч. на гроба на твореца, намиращ се в градинката зад църквата „Св. София”.

{Още»}

 
БУРГАСКА ПИСАТЕЛСКА ОБЩНОСТ С НОВО РЪКОВОДСТВО

Поетесата Роза Боянова е новият Председател на Бургаска писателска общност (БПО). Новото ръководство бе избрано по време на Отчетно-изборното събрание на БПО, проведено на 8 септември 2021 година в Дома на писателя в Бургас.

{Още»}

 
НОВИ КНИГИ ОТ ПОРЕДИЦАТА „ПРИКАЗКИ И БАСНИ С ПОУКИ ЯСНИ” ОТ БОРИСЛАВ ГАНЧЕВ

Деветте нови книжки от поредицата “ПРИКАЗКИ И БАСНИ С ПОУКИ ЯСНИ” съдържат общо над 560 кратки приказки и басни в проза и рими. Книжките са подходящи както за малки, така и за пораснали читетали. Издателство АТЛ-50 София, автор Борислав Ганчев /Борко Бърборко, художник на кориците - авторът.

{Още»}

 
ИГНАТ ПЕНЕВ ИЗДАДЕ „РАЗКАЗИ ОТ ЖИВОТА”

Игнат Пенев от с. Медово издаде „Разкази от живота” (2021), която по-скоро е в жанра очерко-разказ, към който отнасяме 20-те творби в книгата му…

{Още»}

 
ОТИДЕ СИ ПИСАТЕЛЯТ ВЪЛКО МАРАШЕВ

На 31 юли 2021 г. почина писателят Вълко Марашев. Той е роден на 16.04.1941 г. в село Стамболово, Хасковско. Завършил е гимназия и учителски институт в Хасково.

{Още»}

 
ПРЕДСТАВЯНЕ НА „НАРОДНАТА ДИПЛОМАЦИЯ” ОТ АНАТОЛИЙ ЩЕЛКУНОВ

Представяне на книгата „Народната дипломация” в историята на руските неправителствени организации” от Анатолий Щелкунов и авторски колектив

{Още»}

 
ПОЧИНА ПОЕТЪТ ИВАЙЛО БАЛАБАНОВ

На 20 юли 2021 г. в село Хухла почина великият български поет Ивайло Балабанов. Той е роден на 28.08.1945 г. в с. Хухла, Ивайловградско.

{Още»}

 
ПОЧИНА ПИСАТЕЛЯТ АНГЕЛ ДЮЛГЕРОВ

IN MEMORIAM АНГЕЛ ДЮЛГЕРОВ

След кратко боледуване, на 4 юли 2021 г., Ангел Дюлгеров пое по светлата си пътека към Вечността.

{Още»}

 
ПОЧИНА ПИСАТЕЛЯТ ИВАН КОПРИВЩЕНОВ

На 8 юни 2021 г. почина писателят Иван Копривщенов. Иван Михайлов Копривщенов е роден на 8 юни 1941 г. в с. Лесичево, Пазарджишко. Средно образование получава в Пазарджик, журналистика завършва в СУ „Св. Климент Охридски”.

{Още»}

 
КОНКУРС ЗА ДЕТСКА ЛИТЕРАТУРА „ПЕТЯ КАРАКОЛЕВА”

Съюзът на българските писатели и Община Кърджали обявяват традиционния Конкурс за детска литература “Петя Караколева”. Наградата е национална и се връчва всяка година през м. октомври, в навечерието на Деня на Кърджали.

{Още»}

 
ПРЕДСТАВЯНЕ НА „ОБИКНОВЕН СИЗИФ” И „НЕБЕ ЗА ПОСТИГАНЕ” ОТ ГЕОРГИ АНГЕЛОВ

На 2 юли 2021 г. от 16.30 ч. в София Прес в столицата ще бъдат представени новите поетични книги на Георги Ангелов „Обикновен Сизиф” и „Небе за постигане” - дело на изд. „БОГИАННА”. За автора и книгите ще говорят писателите Боян Ангелов, Георги Н. Николов, Ели Видева - редактор на стихосбирките.

{Още»}

 
ПРЕДСТАВЯНЕ НА ЛИТЕРАТУРНИЯ СБОРНИК „ЖИВИ ДУМИ”

НАЦИОНАЛНИЯТ ЛИТЕРАТУРЕН САЛОН
„СТАРИННИЯТ ФАЙТОН”
и НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „ИСКРА - 1964 г.”

{Още»}

 
ПРЕДСТАВИХА СБОРНИКА „ТЪРСЕНИ И НЕОЧАКВАНИ СРЕЩИ”

На 29 април 2021 г. в Пресклуба на СБЖ в столицата се състоя представяне на последната книга на о.з. полк. Георги Й. Георгиев - писател, журналист, краевед-изследовател, бивш началник на Военното издателство. Г. Георгиев ни напусна след кратко боледуване в средата на 2020 г.

{Още»}

 
ИЗЛЕЗЕ „ОГЛЕДАЛНИ ВСЕЛЕНИ” ОТ ВАСИЛКА ПЕТРОВА-ХАДЖИПАПА

Излезе от печат в издателство „Хайни”, май 2021, новата книга на Василка Петрова Хаджипапа със заглавие „Огледални вселени”. Това е петата книга на поетесата, която намира поетичен изказ на своите вълнения на български и на гръцки език. Движи се свободно като творец и в двете култури, намерила равностойно признание от читателите и критиката.

{Още»}

 
СБП ВРЪЧИ СВОИТЕ ТРАДИЦИОННИ ЛИТЕРАТУРНИ НАГРАДИ

Съюзът на българските писатели връчи своите годишни литературни награди в различните жанрове. Тази традиция започва в далечната 1919 година, но от 1924 започва провеждането на системни конкурси за излъчване на най-добрите книги, написани в предходната година.

{Още»}

 
ИЗЛЕЗЕ ТРЕТО ИЗДАНИЕ НА КНИГАТА „ПИЧУРА – ЛЕГЕНДАТА НА КЛАРНЕТА” ОТ ГЕОРГИ ГРИВНЕВ

По повод 100-годишнината на незабравимия музикант Тодор Пичуров от село Момчиловци излезе от печат третото издание на книгата „Пичура - легендата на кларнета” на писателя и журналиста Георги Гривнев.

{Още»}

 
НАДЯ ПОПОВА С МЕЖДУНАРОДНА НАГРАДА

На 12 май 2021 г. в голямата зала на Съюза на писателите на Русия, г. Москва, се състоя връчването на две литературни награди: „Очарованият странник” (на името на писателя класик Николай Лесков) за проза и поезия, и на Международната награда „Словес связующая нить” за художествен превод, учредена през 2015 г. В представителната церемония участва цялото [...]

{Още»}

 
ОТИДЕ СИ РАЙНА КАБЛЕШКОВА

На 29.04.2021 на 72 г. почина Райна Каблешкова - историк с впечатляващи изследвания в областта на етнологията, етнографията и Българското възраждане, автор на повече от 15 книги.

{Още»}

 
ПРЕДСТАВЯТ „СЛУЧАЙНИТЕ ЧЕДА” ОТ ИВАНКО МАРИНОВ В КЪРДЖАЛИ

На 22 април 2021 г., в навечерието на МД на книгата, в Читалня - 1 на РБ „Н. Й. Вапцаров”, Кърджали, ще бъде представена посмъртно издадената от ИК „Светулка 44 Антей” книга с есета на Иванко Маринов „Случайните чеда”.

{Още»}

 
ОТИДЕ СИ ПИСАТЕЛЯТ ДРАГНИ ДРАГНЕВ

На 18. 04. 2021 г. на 82 години почина писателят Драгни Драгнев. Драгни Георгиев Драгнев е роден на 05.01.1939 г. в Добрич. След като завършва гимназия, учи в Учителския институт в Шумен.

{Още»}

 
ПОЧИНА ПИСАТЕЛЯТ БОРИСЛАВ ВЛАДИКОВ

На 15 април 2021 г. почина писателят Борислав Владиков. Той е роден на 2 май 1934 в с. Хърсово, Благоевградска област. Още в младежките си години започва да публикува стихотворения и проза в различни местни и централни периодични издания.

{Още»}

 
НОВОПРИЕТИ ЧЛЕНОВЕ НА СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ

НОВОПРИЕТИ ЧЛЕНОВЕ НА СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ
НА ЗАСЕДАНИЕ НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА СБП
14 април 2021 г.

{Още»}

 
ЮБИЛЕЙНА ИЗЛОЖБА „БЪЛГАРИЙО, АЗ ВСИЧКО ТЕБЕ ДАДОХ…“

На 20 април 2021 г., вторник, от 17.00 ч. в къща музей „Константин Величков” ще бъде открита юбилейната изложба на Националния литературен музей „Българийо, аз всичко тебе дадох…”, посветена на живота и делото на Патриарха на българската литература Иван Вазов.

{Още»}

 
ОСМИ КОНКУРС ЗА ПОЕЗИЯ „АКАДЕМИК НИКОЛАЙ ЛИЛИЕВ” - 2021 г.

ОБЩИНА СТАРА ЗАГОРА,
ФОНДАЦИЯ “КОСМОС - ДИМИТЪР БРАЦОВ” - СТАРА ЗАГОРА
СПИСАНИЕ „ПТИЦИ В НОЩТА”,
НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „НИКОЛАЙ ЛИЛИЕВ-2005″ - СТАРА ЗАГОРА,
ДРУЖЕСТВО НА ПИСАТЕЛИТЕ - СТАРА ЗАГОРА
НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „ДАСКАЛ ПЕТЪР ИВАНОВ - 1988″
С ПЕЧАТЕН ОРГАН - ВЕСТНИК „ЛИТЕРАТУРЕН ГЛАС”,
ИЗДАТЕЛСКИ КОНСОРЦИУМ “КОТА” - СТАРА ЗАГОРА
РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА “ЗАХАРИЙ КНЯЖЕСКИ” - СТ. ЗАГОРА
ОБЯВЯВАТ

{Още»}

 
МАЛИН РЕШОВСКИ С „ИНТЕРВЮТА ОТ ПЛЕВЕН ЗА БТА”

Излезе от печат книгата на Малин Решовски „Интервюта от Плевен за БТА”. Включените интервюта са с видни личности със значим принос в своята дейност. Те са хора от нашето съвремие, със собствена професионална и житейска философия.

{Още»}

 
ПЕТНАДЕСЕТИ ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС „СВЕТЛОСТРУЙ“

ОБЩИНА ИВАНОВО, КМЕТСТВО ЩРЪКЛЕВО И
ЧИТАЛИЩЕ „ВЪЗРАЖДАНЕ 1906″ С. ЩРЪКЛЕВО,
ОБЛАСТ РУСЕ
СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА ДРУЖЕСТВОТО НА ПИСАТЕЛИТЕ - РУСЕ
обявяват провеждането на
ПЕТНАДЕСЕТИ ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС
„СВЕТЛОСТРУЙ”

{Още»}

 
ПОЧИНА ПИСАТЕЛЯТ И ЖУРНАЛИСТЪТ ТОДОР КОРУЕВ

На 1 април 2021 г. си отиде писателят и журналистът Тодор Коруев. Той е роден на 24.11.1942 г. в град Момчилград. Завършил е българска филология и философия в Софийския университет “Св. Кл. Охридски”.

{Още»}

 
ОТИДЕ СИ ПИСАТЕЛЯТ ДИМИТЪР БЕЖАНСКИ

На 31 март 2021 г. си отиде писателят Димитър Бежански. Димитър Методиев Бежански е роден на 28 юли 1953 г. в село Дивля, Пернишко в семейството на писателя Методи Бежански.

{Още»}

 
ИЗЛЕЗЕ „ЕНЦИКЛОПЕДИЧЕН СПРАВОЧНИК НА БЪЛГАРСКАТА ЛИТЕРАТУРА, СЪЗДАВАНА В ЕВРОПЕЙСКАТА, АМЕРИКАНСКАТА И АВСТРАЛИЙСКАТА ДИАСПОРА В ПЕРИОДА 19 – 21 ВЕК”

Излезе от печат „Енциклопедичен справочник на българската литература, създавана в европейската, американската и австралийската диаспора в периода 19 - 21 век”, изд. „Либра Скорп”, Бургас, 2021 г.

{Още»}

 
ПОЧИНА ДЖОШКУН ИБИШЕВ

Угасна свещицата на една светла и високо извисена душа - още на 17 февруари 2021 г., някъде там в самота, далече от дома, от близки и роднини - душата на нашия съгражданин, на големия ерудит Джошкун Ибишев.

{Още»}

 
СЛИВЕН СЕ ПОДГОТВЯ ЗА ЧЕСТВАНИЯТА НА 200 г. ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ГЕОРГИ РАКОВСКИ

Община Сливен и ръководителят й Стефан Радев са сред инициаторите за създаване на Общонародния комитет по осъществяване на редица културни инициативи, отбелязващи светлата дата от раждането на идеолога на революционната борба Г. С. Раковски.

{Още»}

 
ОТИДЕ СИ ПОЕТЪТ АЛЕКСАНДЪР КНЯЗЕВ

На 14 февруари 2021 г. в Санкт Петербург си отиде поетът Александър Князев. Александър Николаевич Князев (Александр Николаевич Князев) е роден на 12.11.1953 г. в Ленинград, днес - Санкт Петербург.

{Още»}

 
КОНКУРС ЗА ЛИТЕРАТУРНАТА НАГРАДА „ВЛАДИМИР БАШЕВ”

Националният литературен музей обявява конкурс за литературната награда „Владимир Башев”
Каним за участие автори до 32-годишна възраст, издали поетични книги през 2020 и 2021 г.
Националният литературен музей и Национален дарителски фонд „13 века България” обявяват началото на конкурса за млади поети за 2021 г. На победителя ще бъде връчена Националната литературна награда „Владимир Башев”.

{Още»}

 
ПЪЛНОВОДЕН ПРИТОК В НАЦИОНАЛНАТА КНИЖНИНА

20 години издателство „Българска книжница”

Издателство „Българска книжница” започва работа в началото на 2001 година. Собственик на издателството е Трендафил Василев, той е и негов управител. Със знака на издателството през тези години излизат близо 800 заглавия, от които българска художествена литература - над 650.

{Още»}

 
НАЦИОНАЛНА ЛИТЕРАТУРНА НАГРАДА „ПРОФ. ДИМИТЪР ДИМОВ”

ОБЩИНА ЛОВЕЧ ОБЯВЯВА КОНКУРС
за присъждане на Национална литературна награда
за цялостно творчество на български писател - белетрист или драматург
„Проф. Димитър Димов”

{Още»}

 
НОВОПРИЕТИ ЧЛЕНОВЕ НА СБП

20 януари 2021 г.
ПОЕЗИЯ:
1. ЕЛЕНА ВАСИЛЕВА КОСТАДИНОВА
2. ГЪЛЪБИНА ПЕТКОВА МИТЕВА
3. НАТАЛИЯ ДМИТРИЕВНА НЕДЯЛКОВА
4. ДЖИНА ДИМИТРОВА ДУНДОВА-ПАНЧЕВА

{Още»}

 
ЧЕТВЪРТИ НАЦИОНАЛЕН ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС „АЛБЕНА”

Кметство - с. Врабево с местното читалище “Христо Ботев - 1911″ и  фондация „Българска памет”,  със съдействието на Община Троян и Съюза на Българските писатели обявяват Четвърти национален конкурс за разказ, пресъздаващ женски образ в драматични сюжетни обстоятелства.

{Още»}

 
ОТИДЕ СИ ПИСАТЕЛЯТ ХРИСТО ЧЕРНЯЕВ

На 8 януари 2021 г. си отиде изтъкнатият български писател Христо Черняев. Христо Черняев (псевдоним на Христо Иванов Бонев) е роден на 03.02.1930 г. в град Варна, в семейство на железничар.

{Още»}

 
ОТИДЕ СИ ПИСАТЕЛЯТ АНАТОЛИЙ ПЕТРОВ

На 7 януари 2021 г. почина писателят Анатолий Петров. Той е роден на 08.09.1929 г. в град Оряхово. Бил е музикант в Духовия оркестър на класика на българското хоро Дико Илиев при читалище „Надежда” в Оряхово.

{Още»}

 
ПОЧИНА ПИСАТЕЛКАТА ВЕРА СТЕФАНОВА

Дружеството на писателите - Плевен и Дрежеството на журналистите в Плевен се прощават с ВЕРА СТЕФАНОВА
На 5 януари 2021 г. след дълго и мъчително боледуване ни напусна Вера Стефанова - журналист, писател и човек с огромно и щедро сърце.

{Още»}

 
ПОЧИНА ПРОФ. Д-Р СИМЕОН ХАДЖИКОСЕВ

На 29.12. 2020 г. почина изтъкнатият литературен историк, критик и изследовател, университетски преподавател, писател и преводач проф. д-р Симеон Хаджикосев (7 март 1941 - 29 декември 2020). Той е автор на уникалната не само в български, но и в световен мащаб 13-томна поредица „Западноевропейска литература”.

{Още»}

 
ПОЧИНА РУСКИЯТ ИСТОРИК ИГОР ФРОЯНОВ

На 5 декември 2020 г. в Санкт Петербург на 85 г. почина докторът на историческите науки, професорът, бившиият декан на историческия факултет на Санкт Петербургския държавен университет изтъкнатият руски историк Игор Яковлевич Фроянов (Игорь Яковлевич Фроянов).

{Още»}

 
ДРУЖЕСТВОТО НА ПИСАТЕЛИТЕ В ПЛЕВЕН ОБЯВИ ОТЛИЧЕНИТЕ С НАГРАДАТА „АЛЕКСАНДЪР МУРАТОВ” – 2020 г.

По случай Деня на будителите Дружеството на писателите в Плевен обяви носителите на наградата на името на „Александър Муратов”.

{Още»}

 
ПОЕТЕСАТА ЕЛИ ВИДЕВА С НАГРАДАТА „АЛЕКСАНДЪР ПАСКАЛЕВ”

Община Хасково присъжда наградата „Александър Паскалев” (2020) за цялостен принос в областта на литературата и изкуството на поетесата Ели Видева.

{Още»}

 
ИЗЛЕЗЕ АНТОЛОГИЯ „55 + БЪЛГАРСКИ АВТОРИ В САЩ И КАНАДА”

Излезе от печат антологията „55+ български автори в САЩ и Канада”, която съдържа 59 имена. Идеята на съставителя Георги Н. Николов

{Още»}

 
ОТИДЕ СИ МИЛКО БОЯДЖИЕВ

На 17 ноември 2020 г. почина Милко Бояджиев. Той е роден през 1925 г. в град Велико Търново. Служи в Трудови войски и завършва Икономическия институт. Дълги години работи в сферата на външната търговия.

{Още»}