Събития

ПОКАНА ЗА ПРЕМИЕРА НА НОВА КНИГА ОТ ВАЛЕНТИН КАРАМАНЧЕВ

На 28 юни 2017 г. от 18 часа в НЧ “Д-р Петър Берон - 1926 г.”, на бул. “Витоша” 109 ще се състои представяне на книгата на Валентин Караманчев “Патила и страдалчества на книги и люде”.

{Още»}

 
ПОЧИНА ПИСАТЕЛЯТ НЕДЯЛКО ЧАЛЪКОВ

На 22 юни 2017 г. след тежко боледуване почина писателят от Велико Търново Недялко Чалъков.
Недялко Антонов Чалъков е роден на 12 август 1940 г. в с. Алеково, Великотърновска област. Завършил е средно образование в родното си село, ШЗО във Висшето военно артилерийско училище в гр. Шумен и българска филология във Великотърновския университет „Св. св. Кирил [...]

{Още»}

 
НОВА ТВОРЧЕСКА ИНИЦИАТИВА НА СЛОВ

„Европейска литература на три азбуки в две държави на Европейския съюз - България и Гърция” е наречена новата творческа инициатива на Сдружение Литературно Общество - Варна (СЛОВ), провеждана от 22-ри до 27-ми юни 2017 г. от писатели, някои от които членове на СБП и СНБП.

{Още»}

 
ПРЕМИЕРА НА „СЛОВОПРИНОШЕНИЕ”

На 23 юни (петък) 2017 г. от 18.00 ч. в Българския културен център - София, ул. „Веслец” №13, ще бъде представено луксозното издание „Словоприношение” - антология на славянската поезия (издание на Славянска литературна и артистична академия, 2017).

{Още»}

 
ПОЧИНА ПОЕТЪТ НИКОЛАЙ ГЮЛЕВ

На 12 юни 2017 г. внезапно почина поетът Николай Гюлев. Той е роден през 1942 г. в Гюмюрджина, Беломорска Тракия. Израства в Кърджали. Завършва специалността Журналистика в Софийския университет “Климент Охридски”.

{Още»}

 
ОТИДЕ СИ ПИСАТЕЛЯТ И ЖУРНАЛИСТЪТ ТОДОР КОЛАРОВ

На 11 юни 2017 г. почина писателят и журналистът Тодор Коларов. Той е роден на 2 декември 1933 г. в Хасково Завършва журналистика в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Работи е като кореспондент на Радио София, зам. гл. редактор на в. “Хасковска трибуна”, главен редактор на всекидневника “Нов живот” - Кърджали, икономически директор на в. [...]

{Още»}

 
ДРУЖЕСТВОТО НА ПИСАТЕЛИТЕ В ПЛЕВЕН СИ ИЗБРА НОВО РЪКОВОДСТВО

На 11 юни 2017 година се състоя отчетно-изборно събрание на Дружеството на писателите в Плевен. Плевенските литературни творци избраха своето ново ръководство за следващия мандат.

{Още»}

 
„АКВАРЕЛИ ОТ 34 ЕВРОПЕЙСКИ СТРАНИ“ ОТ ГЕОРГИ ТЕРЗИЕВ

РЕГИОНАЛЕН ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ - ПЛОВДИВ
представя изложба
„АКВАРЕЛИ ОТ 34 ЕВРОПЕЙСКИ СТРАНИ” ОТ ГЕОРГИ ТЕРЗИЕВ
През месец юни 1996 г. пловдивският художник Георги Терзиев прави първата си самостоятелна изложба, която е представена в Регионален етнографски музей - Пловдив.

{Още»}

 
ПОЧИНА ПИСАТЕЛЯТ БОРИС ОЛЕЙНИК

На 30 април 2017 г. в Киев, след тежко и продължително заболяване, на 82-годишна възраст почина поетът, прозаикът и преводачът Борис Олейник. Освен писател, Олейник е и политик, бивш депутат във Върховния Съвет на УССР и Върховната Рада от Комунистическата партия, който през 2005 г.

{Още»}

 
ПРЕДСТАВЯНИЯ НА „СВЕЧЕРЯВАНЕ” ОТ КРАСИМИРА КАЦАРСКА В СОФИЯ

Красимира Кацарска ще представи новата си книга с разкази и новели „Свечеряване” три поредни дни в София на различни места:

{Още»}

 
ВЕЧЕР С ПОЕЗИЯТА НА КАТЯ КРЕМЗЕР

Издателска къща „Персей” и Асоциацията на софийските писатели
Ви канят на вечер с поезията на КАТЯ КРЕМЗЕР
и премиера на новата й стихосбирка
„ПЯСЪЧНА РОЗА”

{Още»}

 
„ОТВЪДНО ВРЕМЕ”: ВЕЧЕР, ПОСВЕТЕНА НА 80-ГОДИШНИНАТА НА ПОЕТА И ПРЕВОДАЧА ЗДРАВКО КИСЬОВ

„Отвъдно време”: Вечер, посветена на 80-годишнината
от рождението на поета и преводача
Здравко Кисьов (1937 - 2015)
Дата: 7 юни, сряда, 2017 г.

{Още»}

 
СЛИВЕНЦИ ОРГАНИЗИРАТ ПОКЛОНЕНИЕ ПРЕД ЛОБНОТО МЯСТО НА ДИМИТЪР КАЗАКА

По инициатива на Регионалния исторически музей във „воеводския град”, представители на обществеността ще отдадат почит към подвига на сливналията - втори знаменосец в четата на Христо Ботев - Димитър Казака, от чиято смърт се навършват 141 години.

{Още»}

 
ПОЧИНА ПОЕТЪТ ИГОР ЧЕРНУХИН

На 28 април 2017 г. на 88 г. почина известният руски поет, белгородецът Игор Андреевич Чернухин. Той беше един от организаторите на Белгородското отделение на Съюза на писателите на РСФСР през декември 1964 г. Игор Чернухин ръководеше областната писателска организация през 1970-1972 г. и 1980-1987 г. Поетът беше удостоен с няколко литературни награди, сред които [...]

{Още»}

 
„ДУХЪТ НА БЪЛГАРСКАТА ШЕВИЦА”

РЕГИОНАЛЕН ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ - ПЛОВДИВ
представя изложба на колектив за народна шевица „Българка”
„ДУХЪТ НА БЪЛГАРСКАТА ШЕВИЦА”

От 1 до 14 юни 2017 г. Регионален етнографски музей - Пловдив ще радва гостите си с изложбата „Духът на българската шевица” от колектив за народна шевица и плетиво „Българка”.

{Още»}

 
ЕДИНАДЕСЕТА МЕЖДУНАРОДНА ПИСАТЕЛСКА СРЕЩА „ПОБРАТИМЕНИ СВЕТОВЕ“ – ПЛЕВЕН

В Плевен започна единадесетата Международна писателска среща „Побратимени светове”. Тя се провежда под егидата на кмета на град Плевен Георг Спартански. На своите събратя по перо гостуват 14 писатели от пет страни - Албания, Македония, Сърбия, Турция и Русия - от градовете Лобня и Ростов на Дон.

{Още»}

 
БЪЛГАРСКИ АВТОРИ В СПИСАНИЕ „НАСТОЯЩЕЕ ВРЕМЯ”

В брой 1 (47) - 2 (48) 2017 г. на литературно-художественото и публицистично списание „Настоящее время”, издание на Международната асоциация на писателите в гр. Рига, е отделено място и на трима български автори.

{Още»}

 
ГОДИШНИ ОТЛИЧИЯ НА СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ

На 22 май 2017 г. в Българския културен център на ул. „Веслец” № 13 в София се състоя церемонията по връчването на традиционните годишни награди на СБП. Бяха отличени следните писатели:

{Още»}

 
ПРЕМИЕРА НА КНИГА ОТ ВЛАДИМИР ЯНЕВ

На 31 май (сряда) 2017 г. от 17,30 ч. в 10 аудитория на Пловдивския университет ще се състои премиера на книгата на Владимир Янев “Прозрения. Записки по българска литература”.

{Още»}

 
ПОЕТЕСАТА ЖЕНИ КОСТАДИНОВА ГОСТУВА В БУРГАС

Домът на писателите - Бургас ще посрещне поетесата Жени Костадинова.
Журналист, писател и основател на Арт-къща с музей “Куклите” - София, член на Съюза на българските писатели, тя е позната на широката общественост най-вече с шестте си документални книги за живота и делото на пророчицата.

{Още»}

 
„СОЛТА НА ЗЕМЯТА” – НОВА ИНИЦИАТИВА НА „ЧЕРВЕНИЯТ ЕЗДАЧ”

„Червеният ездач” организира творческа инициатива за художествена литература, фотография и рисунка:
СОЛТА НА ЗЕМЯТА

{Още»}

 
МЕЖДУНАРОДЕН ДЕТСКИ ФОЛКЛОРЕН ФЕСТИВАЛ-2017 В СЛИВЕН

В града под Сините скали и тази година се провежда придобилият популярност и особено присъствие в програмата на културните празници „Сливенски огньове” Международен детски фолклорен фестивал “Приятелство без граници”.

{Още»}

 
ПОКАНА ЗА 9-ТИ МАЙ 2017

Софийско сдружение на приятелите на Русия “Александър Невски” ви кани да присъствате на честването на Деня на победата във вторник, 9-ти май.

{Още»}

 
15 ТВОРЦИ ЩЕ ПОЛУЧАТ ДЪРЖАВНИ ПАРИЧНИ НАГРАДИ

Правителството предлага на Народното събрание да бъдат отпуснати държавни парични награди на 15 творци за изключителните им постижения и за цялостен принос в областта на културата.

{Още»}

 
СРЕЩА-РАЗГОВОР С КРАСИМИРА КАЦАРСКА И ПРЕДСТАВЯНЕ НА НОВАТА Й КНИГА „СВЕЧЕРЯВАНЕ”

3 май 2017 г., 18 ч., Литературния салон на читалище “Алеко Константинов - 1954″, бул. “6 септември” № 160, Пловдив.
Представя Стефка Тотева.

{Още»}

 
ПРЕДСТАВЯТ НОВА КНИГА НА ТАНЬО КЛИСУРОВ В ПЛОВДИВ

На 28 април 2017 г. от 18.00 ч. Литературен кръг “Метафора” представя новата книга на Таньо Клисуров „Прошепнати думи” в читалище „Алеко Константинов” - Пловдив.

{Още»}

 
ТВОРЧЕСКИ ИЗЯВИ НА МАРИЯ МАРИНОВА В КЪРДЖАЛИ

Регионална библиотека “Н.Й.Вапцаров”, Кърджали, организира в рамките на Маратона на четенето две срещи с детската писателка и поетеса Мария Маринова от Сандански.

{Още»}

 
ПОКАНА ЗА ПРЕМИЕРА НА „ПРИТАЕНИ МИГОВЕ – КНИГА 1 – СРЕЩИ” ОТ ГЕОРГИ ЙОРДАНОВ

Издателство “Захарий Стоянов” ви кани на премиера на книгата “Притаени мигове” - книга 1 “Срещи” от Георги Йорданов на 26 април 2017 г., от 18 ч. в големия салон на БАН.

{Още»}

 
ПРЕМИЕРА НА СП. „МЕЧТА ЗА КНИГА” – БР. 2

На 24 април 2017 г. от 18:00 часа в галерия „Тракарт” в Пловдив ще се състои премиера на втория брой на двумесечното издание за литература и култура „Мечта за книга”, посветен на пловдивската литература.

{Още»}

 
ПОЕТИЧНА ВЕЧЕР НА ЕЛЕНА АЛЕКОВА

Елена Алекова ви кани на своя поетична вечер - представяне на книгата й „Каквото…”на 20 април 2017 от 18 часа в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” (Заседателна зала). Слово - Иван Карадачки.

{Още»}

 
ПРЕДСТАВЯНЕ НА ПИСАТЕЛЯ ИВАН ЕНЧЕВ В ХАСКОВО

В Хасково на 20 април 2017 г. от 19 ч. в Драматично-кукления театър „Иван Димов” ще се състои представяне на писателя Иван Енчев.

{Още»}

 
ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС „ДИМКА ЯНЧЕВА” – 2017

За СЕДЕМНАДЕСЕТИ пореден път
Учредителят СТЕФАН ЯНЧЕВ
и организаторите на Майски културни тържества 2017 обявяват традиционния

{Още»}

 
ИЗЛЕЗЕ БРОЙ 1/2017 НА СПИСАНИЕ „ЗНАЦИ”

Новият брой на списание „Знаци” съвсем скоро ще бъде в ръцете на своите читатели у нас и по света. Акцентът на списанието този път е загатнат още в самата му корица чрез картината от цикъла „Светлина за Земята” на големия български художник Никола Манев.

{Още»}

 
ИЗЛЕЗЕ БРОЙ 1/2017 НА СП. „ПЛАМЪК”

Списание „Пламък” продължава да излиза и да открива новите таланти на българската литература.

{Още»}

 
ЮЛИЯ МОМЧИЛОВА СЕ СРЕЩНА С ДЕЦА В КЪРДЖАЛИ

57 библиотеки от 37 града и 16 села се включиха в Националния маратон на четенето, посветен на Международния ден на детската книга /2 април 2017/ и Международния ден на книгата и авторското право /23 април/.

{Още»}

 
ТВОРЧЕСКИ ИЗЯВИ НА КРАСИМИРА КАЦАРСКА

На 03.04. 2017 г. от 17.30 ч. в Благоевград в Зала „22-ри септември” - представяне на прозаичната книга на Красимира Кацарска „Свечеряване”, а от 19 ч. пак там ще бъде направен неин творчески портрет.

{Още»}

 
ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ! ПОДГОТВЯ СЕ ПОРЕДНАТА АНТОЛОГИЯ НА СБП „ПОЕТИ– 2016”

ПОДГОТВЯ СЕ ПОРЕДНАТА АНТОЛОГИЯ НА СБП
„ПОЕТИ- 2016″
Във връзка с подготвяната поетична антология на СБП „Поети - 2016″, приканваме поетите - членовете на СБП да изпратят по едно свое стихотворение на имейли:
literaturensviat.com@abv.bg
georgi_angelov_68@abv.bg
Краен срок: 15 април 2017 г.

{Още»}

 
ПОЕТИЧНА ВЕЧЕР ЗА ЗДРАВКО КИСЬОВ

Заповядайте на Поетична вечер, посветена на поета ЗДРАВКО КИСЬОВ!
Новата поредица „Поетическа памет” в Столична библиотека ще отдава почит на поети, които вече не са между нас, но чието дело заслужава да бъде опазено от забравата.

{Още»}

 
ОБЩО СЪБРАНИЕ НА ДРУЖЕСТВОТО НА ПИСАТЕЛИТЕ - ПЛОВДИВ

Управителния съвет на Дружеството на писателите - Пловдив
свиква Общо събрание на Дружеството

{Още»}

 
СЛИВЕН С ИНТЕРЕСНИ КУЛТУРНИ ПРОЯВИ ЗА 200-ГОДИШНИНАТА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ДИМИТЪР ДОБРОВИЧ (1816-1905)

2016, определена за “година” на именития български художник, роден в Сливен, продължава и днес с впечатляващи културни събития в цялата страна. Градът под Сините скали е едно от селищата, отдаващи с последователна дейност почит към таланта и делото на Д. Добрович, завещал на съгражданите си респектиращо художествено наследство.

{Още»}

 
ПОКАНА ЗА ЮБИЛЕЙНА ВЕЧЕР НА ПИСАТЕЛЯ КОЛЬО ГЕОРГИЕВ

Съюз на българските писател,
издателство „Български писател”
Национален литературен салон „Старинният файтон”

{Още»}

 
ЮБИЛЕЙНА ВЕЧЕР НА ВАЛЕНТИН РАСПУТИН

Фондация „Устойчиво развитие за България”
съвместно със:
Съюза на българските писатели,
Съюза на българските журналисти
и
Представителството на Россотрудничество в България /РКИЦ/

{Още»}

 
XVI-ТИ ПОЕТИЧЕН СИМПОЗИУМ “COCTAIL DI VERSI”

По повод на Международния ден на жената - 8-ми март - от 3 до 6 март 2017 година в Бари, Италия, се проведе XVI-ия интернационален поетичен симпозиум „Coctail di Versi” („Коктейл от стихове”),

{Още»}

 
КОНКУРС ЗА КРИМИНАЛЕН РАЗКАЗ

Охранителна фирма „Саламандър груп холдинг” и Клубът на писателите криминалисти обявяват отворен конкурс за написване на криминален разказ. Разказът не трябва да е публикуван и да е в обем до 6 страници или 10 800 знака.

{Още»}

 
НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА ХУМОР И САТИРА

На 31 март, 1 и 2 април 2017 г. се провежда второто издание на Международния конкурс за камерни театрални и сатирични форми „Езоп - свободата на роба”, организиран от Народно читалище „Св. Св. Кирил и Методий 1924″ в столичния квартал Красна поляна.

{Още»}

 
ПОЧЕТНИ ЧЛЕНОВЕ НА СЪЮЗА НА ПИСАТЕЛИТЕ НА АРМЕНИЯ

С решение на Президиума на Съюза на писателите на Армения от 28 февруари 2017 г. българските поети Георги Константинов, Роман Кисьов и Ваня Ангелова са удостоени със званието Почетен член на Съюза на писателите на Армения за значителния им принос в укрепването на арменско-българските литературни връзки.
Гагик Давтян

{Още»}

 
ПОКАНА ЗА ПРЕМИЕРАТА НА „ИГЛИ В СЪНЯ” ОТ АНЖЕЛА ДИМЧЕВА

Съюзът на българските писатели, Националният съюз на писателите на Украйна и Литературен клуб „Перото” - НДК
Ви канят
на премиерата на

{Още»}

 
ТВОРЧЕСКИ ИЗЯВИ НА ЙОНКА ХРИСТОВА

Поетесата Йонка Христова ще отбележи своя 35-годишен сценичен юбилей на 6 март от 18,30 ч. в РКИЦ на ул. “Шипка” N 34. Рециталът на оперната певица и поетеса включва песни на десет езика и нейни стихове, посветени на България.

{Още»}

 
ВЕЧЕР НА УКРАИНСКАТА ПОЕЗИЯ

Съюзът на българските писатели, Посолството на Украйна в България, Националният съюз на писателите на Украйна и Асоциацията на софийските писатели

{Още»}

 
ТРЕТИ НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА КНИГИ ЗА ДЕЦА

Община Гоце Делчев и Народно Читалище „ Просвета -1865″ организират конкурс под надслов: „Да върнем книгите в ръцете на децата”.

{Още»}

 
ПРЕДСТАВИХА НОВА КНИГА НА КОСТАНТИН КОСЕВ – ЗА ЛЕВСКИ

В БАН - „Васил Левски и възкресението на България” на акад. Константин Косев

Над 150 учени, ректори на няколко университета, писатели и дейци на културата изпълниха Големия салон на БАН за премиерата на новата книга „Васил Левски и възкресението на България” (2017) от поредицата „Дълг и чест” на издателство „Захарий Стоянов”.

{Още»}

 
ТРЕТИ НАЦИОНАЛЕН ПОЕТИЧЕН КОНКУРС ЗА ИЗДАДЕНА КНИГА С ЕПИЧЕСКА ПОЕЗИЯ „ШИПКА-2017”

Посветен на 140 г. от Шипченската епопея
ТЕМА: Книга с епическа поезия.
Условия: Поезия на автори от България и чужбина. Книгите трябва да са издадени на български език, в периода до 1-ви септември 2017г.

{Още»}

 
ПОЕТИЧЕН СПЕКТАКЪЛ НА ЙОРДАН ПЕЕВ

Йордан Пеев Ви кани на своя поетичен спектакъл на 16 февруари 2017 г. от 18 ч. в салона на НЧ “Пенчо П.Славейков 1921″ в София.

{Още»}

 
КОНКУРС ЗА ФАНТАСТИЧЕН РАЗКАЗ

Електронно списание „Сборище на трубадури” и семейство Мелконян за шеста поредна година обявяват Конкурс за кратък фантастичен разказ по повод годишнина от рождението на Агоп Мелконян.

{Още»}

 
ПРЕДСТАВЯНЕ НА „НЕБЕСЕН ОГЪН” ОТ ГЕОРГИ СТОЯНОВ

Премиера на романа „Небесен огън” от писателя Георги Стоянов ще се състои на 14 февруари 2017 г. от 18 часа в галерия Тракарт, подлез Археологически, в Пловдив. Изданието е на ИК „Летера”.

{Още»}

 
НАЦИОНАЛЕН ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС ЗА РАЗКАЗ

Кметство Врабево и НЧ «Христо Ботев» с подкрепата на община Троян, Съюза на българските писатели, Фондация  «Българска памет» и издателство  «Световит» обявяват

{Още»}

 
ПОЧИНА ПОЕТЪТ ДИМИТЪР ЦАНОВ

На 3 февруари 2017 г. си отиде поетът Димитър Цанов. Той е роден в село Реселец, Плевенско. Завършил е специалност “Българска филология” във Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”.

{Още»}

 
ОТИДЕ СИ ЖУРНАЛИСТЪТ И ПИСАТЕЛЯТ УДО УЛФКОТЕ

На 13 януари 2017 г. бе намерен мъртъв в дома си влиятелният немският журналист и писател Удо Улфкоте (Udo Ulfkotte), 56-годишен, автор на книгите „Съвършено секретно: БНД”, „Продажните журналисти” (2014) и др. Той е роден на 20 януари 1960 г. в Липпщат, провинция Северен Рейн-Вестфалия.

{Още»}

 
ПРЕМИЕРА НА „ДУХ НАД ВОДИТЕ” ОТ НАДЯ ПОПОВА

На 19 януари (четвъртък) 2017 г. от 18.00 ч. в Народно читалище „Пенчо Славейков” (бул. „Черни връх” 35) в София в традиционните „Вечери на кръста” се състоя премиера на новата книга на Надя Попова „Дух над водите” - сборник есета, публицистични статии, отзиви и мнения.

{Още»}

 
НАЦИОНАЛНА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ В ЧИПРОВЦИ

Стана традиция около празника на Чипровци да се провеждат национални или международни научни конференции.

{Още»}

 
„ЗНАЦИ” - БР. 4/ 2016

Читателите у нас и в 19 европейски държави, където живеят народи от Славянското езиково семейство, вече могат да разгърнат новия брой на сп. „Знаци”, издавано от Славянска литературна и артистична академия.

{Още»}

 
РЕЗУЛТАТИ ОТ КОНКУРСА ЗА АНТИКАПИТАЛИСТИЧЕСКА И СОЦИАЛНА САТИРА – 2017

В конкурса за съвременна антикапиталистическа и социална сатира, организиран от „Червеният ездач” и проведен през октомври 2016 - януари 2017 година, участваха 20 автори с 29 произведения.

{Още»}

 
МЕМОРАНДУМ ОТНОСНО РАЗВИТИЕТО И ПОПУЛЯРИЗИРАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ЛИТЕРАТУРА

МИНИСТЪРЪТ НА КУЛТУРАТА ВЕЖДИ РАШИДОВ И ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ БОЯН АНГЕЛОВ ПОДПИСАХА МЕМОРАНДУМ ОТНОСНО РАЗВИТИЕТО И ПОПУЛЯРИЗИРАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ЛИТЕРАТУРА

{Още»}

 
СБП ЩЕ ОСИГУРЯВА ЗДРАВНИ ГРИЖИ ЗА ПИСАТЕЛИ

Съюзът на българските писатели и УМБАЛ „Св. Анна” - София АД подписаха договор, осигуряващ пълноценни здравни грижи за писатели

{Още»}

 
ПОЧИНА ПОЕТЪТ КРЪСТЬО КРЪСТЕВ

На 7 януари 2017 г. ни напусна изтъкнатият български поет Кръстьо Кръстев.
Той е роден на 18 октомври 1935 г. в с. Длъгнево, Димитровградска община. Завършил е ТИХ “Асен Златаров” - Димитровград.

{Още»}

 
„БЕЛОЦВЕТНИТЕ ВИШНИ-КАЗАНЛЪК, 2017”

ОБЩИНА КАЗАНЛЪК
СДРУЖЕНИЕ „ВИШНЕВ ЦВЯТ” - КАЗАНЛЪК
СЪЮЗ НА БЪЛГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ
организират
МЕЖДУНАРОДЕН КОНКУРС ЗА ПОЕЗИЯ
„БЕЛОЦВЕТНИТЕ ВИШНИ-КАЗАНЛЪК, 2017 г.”

{Още»}

 
ПОКАНА ЗА ИЗЛОЖБАТА “НЕ/ПОЗНАТИ”

Обединена българска банка и Национална галерия
имат удоволствието да Ви поканят
на пресконференция и представяне на изложбата

{Още»}

 
ИРАНСКИ ПОЕТЕСИ ПОСЕТИХА БЪЛГАРИЯ

Иранските поетеси Нагме Незами и Махса Нури/Ноураи бяха гости на българската интелигенция по повод на Световния ден на безсмъртния персиец - великият поет Саади.

{Още»}

 
БР. 4’ 2016 г. НА СП. „ПЛАМЪК”

Излезе зимният брой на сп. „ПЛАМЪК”, последен за 2016 г. Този път изданието е събрало автори от Сливен и околността, за да добием реална представа в ретроспективен план колко известни имена от сливенския край обогатяват нашата литература.

{Още»}

 
“ЧЕРВЕНИЯТ ЕЗДАЧ” ПРЕЗ 2016 г.

“Червеният ездач” е надпартийно, зависещо по съдържание само от редактора и участващите автори издание за култура с девиз - “Културата в стремеж към по-справедлив и човечен свят”.

{Още»}

 
ГОДИШНИ НАГРАДИ НА ПИСАТЕЛИ-КРИМИНАЛИСТИ - 2016 г.

В Клуб-ресторант “Саламандър” Българската секция на AIEP обяви носителите на Годишните награди за криминална книга “Атанас Мандаджиев” - 2016 г.

{Още»}

 
ПОЧИНА МИХАИЛ ЛОБАНОВ

На 10 декември 2016 г. в Москва на 92 г. почина Михаил Петрович Лобанов - изтъкнат руски писател, литературен критик, публицист и обществен деятел, автор на много книги, сред които: «Роман Л. Леонова «Русский лес» (1958); «Мужество человечности» (1969);

{Още»}

 
ПРЕДСТАВЯНЕ НА БИОБИБЛИОГРАФИЯ „КАЛИН ДОНКОВ” И СРЕЩА С ПОЕТА В РБ „ХРИСТО СМИРНЕНСКИ” В ПЛЕВЕН

След като вече представиха биобиблиография на един от големите български поети, с плевенски корен - Георги Константинов, специалистите от Регионална библиотека „Христо Смирненски” - Плевен  подготвиха и реализираха поредната биобиблиография - този път посветена на друг поета с плевенски корен -  Калин Донков.

{Още»}

 
ТВОРЧЕСКИ ПОРТРЕТ НА БЛАГОВЕСТА КАСАБОВА

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” и Дружеството на писателите в Хасково организират среща с Благовеста Касабова на 7.12.2016 г.

{Още»}

 
ПОЧИНА НИКОЛА ГИГОВ

На 3 декември 2016 г. почина писателят Никола Гигов. Поклонението се състоя на 5 декември в Смолян от 9.00 часа в катедралния храм “Св. Висарион Смоленски”, а погребението от 12.00 часа в гробищния парк в кв. Беклийца.

{Още»}

 
ЮЛИЯ МОМЧИЛОВА – ДВАНАДЕСЕТИ НОСИТЕЛ НА НАЦИОНАЛНАТА НАГРАДА ЗА ДЕТСКА ЛИТЕРАТУРА „ПЕТЯ КАРАКОЛЕВА”

Във вълнуващ празник на творческото вдъхновение се превърна тържеството по случай връчването на Националната награда за детска литература “Петя Караколева” в Кърджали

{Още»}

 
ПОКАНА ЗА КОНЦЕРТ

Уважаеми дами и господа,
Скъпи приятели,
Каним ви на гала-концерта на лауреатите на XVII фестивал на патриотичната песен „Сребърни чучулиги” и на XIV фестивал на фронтовата песен „Альоша”, който ще се състои на 26.11.2016 г. (събота) от 11.00 часа в Националния дворец на културата, зала 7, етаж 5.

{Още»}

 
ТРАКИЙЦИ ЩЕ СЕ СРЕЩНАТ С ПИСАТЕЛЯ ИВАН ЕНЧЕВ

Тракийското дружество и народно читалище „Тракия” в Хасково организират на 2 декември 2016 г. в зала „Марица” среща с писателя Иван Енчев, автор на поредицата от повести и романи за тракийските бежанци „Чедата на Тракия”.

{Още»}

 
ПРЕДСТАВЯНЕ НА НОВА ПОЕТИЧНА КНИГА ОТ ВАЛЕНТИНА РАДИНСКА

Национална библиотека” Св. св. Кирил и Методий”,
клуб „Писмена”
и издателство “Захарий Стоянов”

{Още»}

 
ПРЕДСТАВЯТ КНИГА НА ЛАЛКА ПАВЛОВА ЗА ЯНА ЯЗОВА

На 17 ноември 2016 г., четвъртък, от 18 часа в зала “Вяра” в Столична библиотека ще бъде представена новата книга на Лалка Павлова - монографията „Българският космос в трилогията „Балкани” на Яна Язова”. Заповядайте!

{Още»}

 
СЪОБЩЕНИЕ

Управителният съвет на сдружение „Съюз на българските писатели”, София, на основание чл. 20, ал. 2 от устава на сдружението и чл. 26 ЗЮЛНЦ свиква общо събрание на членовете на сдружението

{Още»}

 
РЕЗУЛТАТИ ОТ III НАЦИОНАЛЕН ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС „СТАНКА ПЕНЧЕВА” 2016

На 31 октомври 2016 г. жури в състав: Валери Станков - председател, и членове Димитър Бечев, Станислав Марашки, Димитър Стоянов и Надя Жечева, след като обстойно разгледа и обсъди качествата и достойнствата на литературните творби за участие в конкурса на името на Станка Пенчева „Дървото на живота” - Стралджа 2016 г. единодушно реши да награди:

{Още»}

 
ПРЕДСТАВЯНЕ НА „МИСТИЧНАТА РОЗА” ОТ РОМАН КИСЬОВ

Премиера на книгата с избрани стихотворения
от Роман Кисьов
“Мистичната роза” (издателство “Ерго”, София, 2016)

{Още»}

 
ДРУЖЕСТВОТО НА ПИСАТЕЛИТЕ В ПЛЕВЕН РАЗДАДЕ ГОДИШНИТЕ ЛИТЕРАТУРНИ НАГРАДИ

На 1 ноември 2016 г., в ХГ “Дарение Светлин Русев”, в Плевен, Дружеството на писателите отпразнува Деня на будителите и раздаде годишните литературни награди на името на Рена Попова.

{Още»}

 
ХРИСТИНА КОМАРЕВСКА С НАГРАДАТА „ДОРА ГАБЕ”

Христина Комаревска спечели Първа награда в XII-ия Национален конкурс за поетеси “Дора Габе”. Състезавали са се 195 автори с близо 1000 творби.

{Още»}

 
ПРЕДСТАВЯНЕ НА АЛМАНАХ „ОГОСТА” ’2016

Община Монтана, Дружество на писателите от област Монтана организираха премиера на алманаха за литература, изкуство, култура „ОГОСТА’2016″ на 1.11.2016, 17.00 часа, в Художествена галерия „Кирил Петров”.

{Още»}

 
СТИХОВЕ НА КРАСИМИР ГЕОРГИЕВ В ЛАТВИЙСКИЯ АЛМАНАХ „REZEKNE 2016”

В Латвия излезе от печат авторитетният литературен алманах „Rezekne 2016″, включващ творби на 78 творци от Латвия и Русия.

{Още»}

 
КОНКУРС ЗА САТИРА НА „ЧЕРВЕНИЯТ ЕЗДАЧ”

“Червеният ездач” обявява конкурс за
САТИРА
със съвременна антикапиталистическа и социална насоченост.

{Още»}

 
ДВЕ КЪРЖАЛИЙКИ С НАГРАДИ ОТ НАЦИОНАЛЕН ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС

Две кърджалийки с награди от Националния литературен конкурс “Читалището-светилник на Българското възраждане и средище на славянската култура”, посветен на 160 години общонародно читалищно дело и Деня на народните будители.

{Още»}

 
ПОЧИНА ФЕЛИКС КУЗНЕЦОВ

На 15 октомври 2016 г. почина изтъкнатият руски писател Феликс Теодосиевич Кузнецов (Феликс Феодосьевич Кузнецов) - съветски и руски литературовед, литературен критик, специалист в областта на историята на руската и стветската литература, член-кореспондент на РАН, лауреат на Държавната награда на РСФСР «А. М. Горки».

{Още»}

 
„ВЕК ВЕКОВОЙ” НА ВЛАДИМИР ИГНАТЕВИХ

Излезе от печат стихосбирката на руския поет Владимир Игнатевих (Владимир Игнатьевых) „Век вековой”.

{Още»}

 
„В РОДИНАТА НА ОРФЕЙ” – СТИХОСБИРКА НА СЕРГЕЙ ШЕЛКОВИЙ В ПРЕВОД НА КРАСИМИР ГЕОРГИЕВ

Излезе от печат стихосбирката на руския поет Сергей Шелковий (Сергей Шелковый) „В родината на Орфей / На родине Орфея”, посветена на България, на нейните хора, история и култура. Стиховете в книгата са преведени от българския поет Красимир Георгиев.

{Още»}

 
СВЕТЪТ КАТО ПРЕГРЪДКА

Или пътят от приказните чудеса до висотите на духовното, родното, красивото
Излезе от печат новата детска книга “До чудесата” на психоложката в кърджалийския Дом майка и дете Виолета Михова. Тя ще бъде представена ” на 17 октомври 2016 г. от 17.30 ч. в Литературния салон “Петя Караколева” към НЧ “Обединение 1913″.

{Още»}

 
ПОЕТИЧНА СРЕЩА С ВАЛЕРИ СТАНКОВ В ПЛОВДИВ

На 7 октомври /петък/ 2016 г. от 18 часа Народно читалище „Алеко Константинов” - Пловдив и Литературен кръг „Метафора” организират поетична среща с Валери Станков и представяне на новата му книга „Анализ на залязващото слънце”.

{Още»}

 
ТВОРЧЕСКА ВЕЧЕР НА ПАВЛИНА ПАВЛОВА

Съюз на българските писатели
Съюз на българските журналисти
Литературен клуб „Перото” (НДК)

{Още»}

 
ЕХО ОТ ЗЛАТНОТО ВРЕМЕ!

ДОКТОРЪТ И ПОЕТЪТ

Пред Деня на музиката и поезията в Студио 5 на НДК изригна коктейл от поезията на Георги Константинов и акустичен концерт на Христо Деянов по стихове на поета.

{Още»}

 
НАЦИОНАЛНА ЛИТЕРАТУРНА НАГРАДА “ГЕОРГИ ЧЕРНЯКОВ” – 2016

Конкурс за студенти - литературни творци
Общество на литературния кабинет „Димчо Дебелянов” (София) обявява началото на Второто издание на литературния конкурс за връчване на Националната литературна награда „Георги Черняков” - 2016.

{Още»}

 
БЪЛГАРСКА ХРИСТОМАТИЯ (ОТЕЧЕСТВО И СВОБОДА)

Никола Инджов, Петър Анастасов и Атанас Звездинов са съставители на своеобразна христоматия с тематична насоченост към текстове, посветени на отечеството и свободата

{Още»}

 
ПОКАНА ЗА ДВЕ КНИГИ ОТ АКАД. ГЕОРГИ МАРКОВ

БАН, Столична община и Издателство “Захарий Стоянов”
ви кани
на премиерата
на двете книги на акад. Георги Марков

{Още»}

 
ПОКАНА ЗА ПРЕДСТАВЯНЕ НА КНИГА ОТ ФИЛИП МАРИНСКИ

Дружеството на пловдивските писатели Ви кани да присъствате на среща с Филип Марински и представяне на новата му стихосбирка „И нося земния си кръст”, 20 септември 2016 г. /вторник/, 18 ч., Литературен салон на читалище „Алеко Константинов”, Пловдив, бул.„6 септември” № 160″.
Представя Иван Д. Христов.

{Още»}

 
НОВИЯТ БРОЙ НА ПЛЕВЕНСКИЯ АЛМАНАХ „МИЗИЯ” ОЧАКВА СВОИТЕ ЧИТАТЕЛИ

Излезе от печат новият брой, за 2016 година, на алманаха за литература, изкуство и публицистика “Мизия” - Плевен. Както винаги изданието е изключително луксозно и представително.

{Още»}

 
ИЗЛЕЗЕ „ЛИТЕРАТУРЕН АЛМАНАХ ХАСКОВО” 2016

На 5 септември тази година в Градската художествена галерия “Атанас Шаренков” - Хасково пред хасковска публика беше представен “Литературен алманах Хасково”. В изданието са цитирани приветствени думи на кмета - г-н Добри Беливанов и на председателя на Съюза на българските писатели Боят Ангелов. То включва поезия, проза и сатира на 35 хасковски автори. Алманахът [...]

{Още»}

 
ПОЧИНА ШАНДОР ЧООРИ

На 12 септември 2016 г. почина изтъкнатият унгарски писател Шандор Чоори (Csoоri Sаndor). Той e роден на 3.02.1930 г. в сeло Замой, Западна Унгария в бедно селско семейство. Учи в руско учебно заведение в Будапеща, но го напуска поради заболяване.

{Още»}

 
ПОЧИНА ЦВЕТКО МАРИНОВ

На 10 септември 2016 г., на 68 години, внезапно ни напусна Цветко Маринов. Той е член на Дружеството на плевенските писатели. Първият му разказ „Случка на границата” е излъчен по радио „Христо Ботев” през 1959 година.

{Още»}

 
СЛИВЕН ЧЕСТВА 100 ГОДИНИ ОТ БИТКАТА ПРИ КАЙМАК-ЧАЛАН

Тържественото отбелязване на годишнината от знаменателното събитие се осъществява в града под Сините скали с редица дейности, организирани от Регионалното управление на образованието, Регионалния исторически музей, учебните заведения, обществени и родолюбиви сдружения.

{Още»}

 
ПОЕТИЧНА СРЕЩА С ИВЕЛИНА НИКОВА

Творческо обединение „Зора” при сдружение „Евразия” - гр. Плевен ви кани да присъствате на поетична среща с Ивелина Никова-Радионова, която ще се проведе на 14.09.2016 г.от 16.30 часа в художествена галерия „Дарение Светлин Русев”! Вход свободен.

{Още»}

 
ОТИДЕ СИ ПОЕТЪТ КИРИЛ ГОНЧЕВ

Почина поетът Кирил Гончев - призори на 1 септември 2016 г. в дома си в село Хераково, Софийско, където се бе оттеглил със съпругата си.

{Още»}

 
НАДЯ ПОПОВА С ЛИТЕРАТУРНАТА НАГРАДА „АЛЕКСАНДЪР ВУТИМСКИ”

На 30 август 2016 г. в ритуалната зала на читалище „Градище 1907″, гр. Своге, беше връчена литературната награда „Александър Вутимски”, която е учредена през 2006 г. от община Своге и Съюза на българските писатели и се присъжда на всеки две години.

{Още»}

 
ПОЧИНА ПОЕТЕСАТА ГАЛЯ ВАЗОВА

Галя Вазова, поетеса и педагог от Чирпан (49 години), загина в петък (26.08.2016) при катастрофа край Чирпан. Тя се е връщала от съседен град с колело в петък късно следобед.

{Още»}

 
ПОКАНА ЗА ВЕЧЕР, ПОСВЕТЕНА НА ПОЕТА МАРИО НЕСТОРОФФ

Гражданска Асоциация „БЪЛГАРИТЕ В АРЖЕНТИНА” от Буенос Айрес, със съдействието на госпожа Марина Василева - бивш консул на България в Република Аржентина, имат удоволствието да Ви поканят на 01.09.2016 година от 18:00 часа в Американския център на Софийска градска библиотека, на представяне на кампанията „Открий български талант”.

{Още»}

 
ПОЧИНА ПИСАТЕЛЯТ АТАНАС РАДОЙНОВ

На 23 юли 2016 г. в гр. Бургас почина писателят и журналистът Атанас Янев Радойнов. Той e роден на 21 януари 1934 г. в село Горска поляна, Боляровска община. Завършил е Българска филология във Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”.

{Още»}

 
ЕМИЛ РУПЕЛ С ЛИТЕРАТУРНАТА НАГРАДА „ЕРГОСФЕРА”- 2016

Носител на годишната литературна награда “Ергосфера” на издателство “Фльорир” за 2016 г. е поетът Емил Рупел - за книгата му “Животът продължава” и за цялостното му литературно творчество.

{Още»}

 
„ИВАН ВАЗОВ. ЕВГЕНИЯ МАРС – ПИСМА”

Пред българския читател е книга с писма между Иван Вазов и Евгения Марс. Първият издател на кореспонденцията между двамата е академик Тодор Павлов, който е и автор на предговора на изданието от 1947 г.

{Още»}

 
АНДРЕЙ АНДРЕЕВ С НАЦИОНАЛНАТА ЛИТЕРАТУРНА НАГРАДА „ГЕОРГИ ДЖАГАРОВ”

На 14 юли 2016 г. в Галерия-книжарница София прес бе връчена Националната литературна награда на името на Георги Джагаров - поет, драматург, публицист и общественик. Носител на наградата за 2016 г. е поетът и преводачът Андрей Андреев.

{Още»}

 
БЪЛГАРСКИ АВТОРИ В ЧУЖБИНА

Чилийското електронно списание „CINOSARGO” в броя си от 08.07.2016 г. публикува приказката на Мария Маринова - „Вятърчето Духльо” в превод на Виолета Бончева.

{Още»}

 
НАШИ ПОЕТИ В ДВУЕЗИЧНА АНТОЛОГИЯ НА ПОЛСКАТА ПОЕЗИЯ

Стихове на българските поети Ваня Ангелова от Велико Търново и Роман Кисьов от София са публикувани в двуезична антология на полската поезия - на полски и арменски език, включваща произведенията на 52 полски поети,

{Още»}

 
ПОЧИНА КИРЯК ЦОНЕВ

На 13 юли 2016 г. на 78-годишна възраст почина писателят и журналистът Киряк Цонев.
Киряк Цонев Цонев е роден на 3 юни 1938 г. в село Нейково, Добричка област. Завършва средно образование в Каварна, а висше - в Московския държавен институт по международни отношения със специалност „Международни отношения” и първи език арабски (1965).

{Още»}

 
ТРЕТИ НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА ЛЮБОВНА ЛИРИКА „ГОРЧИВО ВИНО”

Стартира приемането на непубликувани досега стихове за участие в третия национален конкурс за любовна лирика „Горчиво вино”. Организаторът НЧ „Братя Миладинови 1914″ - Петрич приканва утвърдени автори и нови таланти да изпращат творбите си до 15. 08. 2016 г. (валидна е датата на пощенското клеймо).

{Още»}

 
БОЯН АНГЕЛОВ С НАЦИОНАЛНАТА НАГРАДА „НИКОЛА ФУРНАДЖИЕВ”

Носител на наградата „Никола Фурнаджиев” - 2016 г. е поетът Боян Ангелов. От предложените за тазгодишната награда автори Г. Константинов, К. Донков, Р. Леонидов и Б. Ангелов жури в състав председател Митко Новков и членове Никола Инджов (предишен носител на наградата), Иван Есенски,

{Още»}

 
ТВОРЧЕСКА СРЕЩА С НИКОЛАЙ БУРЛЯЕВ

В рамките на Международния кинофорум „Златен Витяз” на 6 юли 2016 г. от 18: 30 ч. в Голямата зала на Руски културно-информационен център бе организирана творческа среща с известният руски актьор, режисьор и поет, народен артист на Русия Николай Бурляев.

{Още»}

 
БЪЛГАРСКИ ПОЕТИ В ПОЕТИЧНИЯ СБОРНИК „АПОСТОЛСКО ЧИСЛО”

В гр. Харков, Украйна, излезе двуезичната книга на Сергей Шелковий „Апостолско число” с поетични преводи на автори от 12 славянски страни.

{Още»}

 
ИЗВИНЕНИЕ

Редакцията на сп. „Литературен свят” поднася извинения на г-жа Антоанета Николова за плагиатствано стихотворение, публикувано като текст на Николай Славов в бр. 55/2013 г. От писмо на Славов до редакцията ни става ясно,

{Още»}

 
ПОЕТИЧЕН СБОРНИК В ХАРКОВ С БЪЛГАРСКО УЧАСТИЕ

В украинския гр. Харков излезе поетичният сборник „Международная славянская поэтическая премия 2015″. В книгата са включени стихове на поети от славянските страни. България е представена със стихотворения на поета Красимир Георгиев на български и украински език.

{Още»}

 
ВАПЦАРОВ В ПРЕВОД НА УКРАИНСКИ

Излезе от печат двуезичната книга „Пiсня про людину / Песен за човека” (2016) със стихове на Никола Вапцаров в превод на поетесата Любов Цай. Книгата е съвместно издание на изд. „Фльорир”, София, и изд. „Янтар”, Луганск.

{Още»}

 
ПРЕМИЕРА НА КНИГИ ОТ СВИЩОВСКИ ПОЕТИ

В навечерието на 139-годишнината от Освобождението на Свищов, в двора на къща-музей „Алеко Константинов” се състоя премиера на две поетически книги - „Интензивно отделение” от Георги Драмбозов и „Сбогом, Дон Киxот!” от Людмил Симеонов.

{Още»}

 
ПОЧИНА РОМАНЬОЛА МИРОСЛАВОВА

Две седмици след смъртта на поета Евтим Евтимов, на 24.06.2016 г. почина и съпругата му писателката Романьола Мирославова.

{Още»}

 
И ОТ КЕМБРИДЖ БИХА ЗАВИДЕЛИ!

Денчо Владимиров

Хроники от литературния живот
Веднага уточнявам защо - за уникалното съпричастие на местните пазарджишки творци към висшето училище в града им - ВУАРР /Висше училище по агробизнес и развитие на регионите/.

{Още»}

 
ПОЧИНА ПИСАТЕЛЯТ НИКОЛА РАДЕВ

На 17 юни 2016 г. в София почина писателят Никола Радев. Той е роден на 23 декември 1940 г. в село (сега град) Левски.

{Още»}

 
ПРЕМИЕРА В ШИПКА

През 2016 г. цялата културно-масова и просветна дейност на НЧ „Светлина-1861″ гр. Шипка е посветена на 155 годишнината от основаването на читалището.

{Още»}

 
ПРЕМИЕРА НА КНИГА ОТ ВЕЛИ ЧАУШЕВ

НАТФИЗ „КРЪСТЬО САРАФОВ”
и
ИЗДАТЕЛСТВО „ЗАХАРИЙ СТОЯНОВ”
имат удоволствието и честта да ви поканят
на премиера на книгата на Вели Чаушев
„Видения в „Небесния театър”

{Още»}

 
ПОЧИНА ЕВТИМ ЕВТИМОВ

На 8 юни 2016 г. почина поетът, публицистът и общественикът Евтим Евтимов. Той е роден на 28 октомври 1933 г. в Петрич. Завършва Института за начални учители в родния си град (1952).

{Още»}

 
СРЕЩА С ПОЕЗИЯТА НА ЕЛИ ВИДЕВА В КЪРДЖАЛИ

На 8 юни 2016 г. от 17.30 часа в читалня “Изкуство” на Регионална библиотека “Н. Й. Вапцаров” ще бъде представена новата поетична книга на Ели Видева “Проекции върху сферичната природа”, която тя издаде по случай своята 60-годишнина.

{Още»}

 
ПРЕМИЕРА НА ПОЕТИЧНАТА АНТОЛОГИЯ „БЪЛГАРИЯ-ЛЮБОВ” В ПЛОВДИВ

9 юни, 2016 г.,/четвъртък/ 17.00 -  Къща музей „Хиндлиян” (Стария град)
Издателство „Български писател” и Съюз на българските писатели:

{Още»}

 
ПОЕТИЧНА ВЕЧЕР С ИВЕЛИНА НИКОВА

НЧ” Св. Климент Охридски -1858″ гр. Стара Загора има удоволствието да ви покани на поетична вечер с Ивелина Никова, която ще се проведе на 08.06.2016 г. от 17.30 ч. в сградата на читалището.

{Още»}

 
ЧУЖДЕСТРАННИ ПОЕТИ СТАНАХА ПОЧЕТНИ ЧЛЕНОВЕ В БЪЛГАРСКИ ПИСАТЕЛСКИ СЪЮЗ

По предложение на българската поетеса Ваня Ангелова от град Велико Търново на 17 април 2016 г. като почетни членове на Съюза на независимите български писатели бяха приети следните чуждестранни поети:

{Още»}

 
ПЕТЪР КАНАВЕЛИЧ И КОРЧУЛА

Под егидата на Министерството на културата на Република Хърватия, на Дружеството на писателите на Република Хърватия, с почетен председател хърватският поет Валерио Орлич, и на Хърватското писателско дружество в Риека в Корчула се състояха Вторите международни научни и литературни срещи „Петър Канавелич и Корчула”,

{Още»}

 
ТВОРЧЕСКИ КОНКУРС – ТЮЛЕНОВО’ 2016

Читалище “Изгрев 1936″ с. Тюленово
Община Шабла
Общество на писателите Варна
Във връзка с Тюленово арт-фест 10 -13 август 2016 г.

{Още»}

 
ПОЧИНА ПОЕТЪТ ИВАЙЛО ИВАНОВ

На 30 май 2016 г. си отиде поетът Ивайло Иванов. Той е роден на 4 септември 1972 г. в гр. Троян. Средно образование завършва в родния си град, а висше - Българска филология, във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”.

{Още»}

 
ПОЧИНА ТОДОР БИКОВ

На 24 май 2016 г. почина внезапно поетът Тодор Биков, на 59-годишна възраст. Той е автор на стихосбирките „Звук от светлина” (1990), „Високи съзвучия” (1998), „Кристално наднебесие” (2003), „Душа зад хоризонта” (2007), „Стихослужения” (2012). Дългогодишен главен редактор на в. „Арт клуб”.

{Още»}

 
ТВОРЧЕСКА СРЕЩА С ГЕОРГИ АНГЕЛОВ И ВАНЯ ДУШЕВА

Читалище „Алеко Константинов” - Пловдив
Литературен салон „Алеко”
Литературен Кръг “Метафора”

{Още»}

 
ПРЕДСТАВЯНЕ НА „ГИЛОТИНАТА НА ВРЕМЕТО”

СЪЮЗЪТ НА БЪЛГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ
Ви кани на представяне
на поетичната книга на Ирина Велева

{Още»}

 
НАШИ АВТОРИ В ЧУЖБИНА

В брой 20 от май 2016 г. на вестник “България” - Чикаго, стр. 29-30, е поместена поетична страница по повод 24-ти май с творби на Драгомир Шопов, Иван Есенски, Димитър Христов, Виктория Катранова, Георги Ангелов, Павлина Павлова, Димитър Милов, Николай Милчев. Уводът е на Георги Н. Николов.

{Още»}

 
БЪЛГАРСКА АВТОРКА В ОРЕНБУРГ

В брой 52 на литературно-художествения и обществено-политически алманах “Гостиный Двор” - издание на оренбургската областна обществена писателска организация на Съюза на писателите на Русия и Министерството на културата са публикувани стихове на Дафинка Станева под надслов:

{Още»}

 
СТИХОВЕ НА ТРИ ЕЗИКА В ЧАСА НА ПОЕТА НА ОСТРОВ КРАЙ БУРГАС

Стихове на български, руски и македонски звучаха на метри от морето, на остров Света Анастасия. За втора поредна година едно от най-живописните места не само у нас, но и по света, се превърна в остров на Поезията в рамките на майските срещи на славянските творци “Свято слово”.

{Още»}

 
ПРЕМИЕРА НА КНИГАТА „ЛОМЧАНИ, КОИТО НЕ БИВА ДА ЗАБРАВЯМЕ”

Дванадесетата си книга, издадена в издателство „Фабер”, написа литературният критик Юлий Йорданов. Тя ще бъде представена на 31 май 2016 година (вторник) от 17,30 часа в камерната зала на едно от трите най-стари български читалища - 160-годишното народното читалище „Постоянство 1856″ в Лом.

{Още»}

 
НОВА КНИГА НА ИВАН ГРАНИТСКИ

Двайсетата си годишнина издателство „Захарий Стоянов” посреща и с нова книга на нейния създател, вдъхновител и шеф Иван Гранитски.

{Още»}

 
КОРАБЪТ ОТ СВЕТЛИНА ПЪТУВА

Издателство „Захарий Стоянов” навършва 20 години
Преди 20 години словесният кораб на издателство “Захарий Стоянов” започна своите странствания из културните простори. Този кораб от светлина гордо и сърцато се втурна във вълните на това твърде смутно социално и екзистенциално време.

{Още»}

 
РЕГИОНАЛНА СРЕЩА НА МОРФОЛОЗИТЕ, ОРГАНИЗИРАНА ОТ ВАРНЕНСКИ САТИРИЦИ

Инициативен комитет от варненски хумористи-сатирици: Турхан Расиев, Панчо Недев, Георги Бербенков, Валентин Димитров, Венцислав Бойчев, Васил Каракашев се зае с организацията и провеждането на Регионална среща с Морфолозите, редовни участници в неделното предаване на програма „Хоризонт” - „Законите на Мърфи” от областите на Варна, Добрич и Шумен.

{Още»}

 
ОТИДЕ СИ НИЛ ГИЛЕВИЧ

На 29 март 2016 г. в Минск на 84 г. почина известният белоруски поет Нил Гилевич. Той беше погребан в Минск.

{Още»}

 
НАЦИОНАЛЕН ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС ЗА РАЗКАЗ „ДЯДО ЙОЦО ГЛЕДА” – 2016 г.

Народно читалище „Просвета - 1925″, Туристически комплекс „Дядо Йоцо гледа” и Съюзът на българските писатели обявяват анонимен конкурс за разказ.

{Още»}

 
ПОЧИТ КЪМ СЛОВОТО

Почит към Словото и към неговите служители или Живот в Светлината на истината

На 11 май Българската православна църква почита Светите равноапостоли Кирил и Методий. Светите братя - създатели и разпространители на първата славянска азбука - глаголицата, са канонизирани като светци за превода и популяризирането на Библията на старославянски език и за разпространяване на християнството сред [...]

{Още»}

 
ТВОРЧЕСКИ ИЗЯВИ НА ПИСАТЕЛКАТА ПАВЛИНА ПАВЛОВА

Първата премиера на “Вълшебното конче” - приказки за деца и не само, ще бъде направена от писателката Павлина Павлова

{Още»}

 
ПОКАНА ЗА ПРЕДСТАВЯНЕ НА ПОЕТИЧНАТА АНТОЛОГИЯ „БЪЛГАРИЯ - ЛЮБОВ”

Съюзът на Българските писатели
и
АЛИАНЦ БЪЛГАРИЯ
ви канят на

{Още»}

 
В ГРАДА ПОД СИНИТЕ СКАЛИ ЗАПОЧНАХА КУЛТУРНИТЕ ПРАЗНИЦИ „СЛИВЕНСКИ ОГНЬОВЕ”

Община Сливен възкреси традицията за провеждане през май на празниците „Сливенски огньове” - емблематични за града и сбирали в миналото елита на България от писатели, художници и музиканти - при откриването си.

{Още»}

 
ПОЧИНА ПИСАТЕЛЯТ ТОДОР АБАЗОВ

На 5 май 2016 г. почина писателят Тодор Абазов.
Тодор Георгиев Абазов, български писател, публицист, литературен критик, журналист, е роден на 21.06.1926 година в Кюстендил.

{Още»}

 
ПРЕМИЕРА НА ПОЕТИЧНА КНИГА ОТ АНКА НИКОЛОВА

Уважаеми читатели,
колеги и приятели,
ценители на поезията,

{Още»}

 
ПОЧИНА ПИСАТЕЛЯТ СТЕФАН БОНЕВ

На 27 април 2016 г. почина внезапно писателят Стефан Бонев.
Погребението се състоя на 29 април, от 14 часа, в Ритуалния дом на гробищен парк “Рогошко шосе” в Пловдив.

{Още»}

 
ПОЧИНА ПИСАТЕЛЯТ ИВАН БУБАЛОВ

На 27.04.2016 г. в Бургас почина писателят Иван Бубалов. Той е издъхнал в автобуса след събрание в Дома на писателя.

{Още»}

 
ТРЕТИ ЕЖЕГОДЕН НАЦИОНАЛЕН ПОЕТИЧЕН КОНКУРС В ПАМЕТ НА НИКОЛАЙ ЛИЛИЕВ

ОБЩИНА СТАРА ЗАГОРА, ОБЛАСТ СТАРА ЗАГОРА
ТРАКИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ - СТАРА ЗАГОРА
ФОНДАЦИЯ “КОСМОС - ДИМИТЪР БРАЦОВ”
НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ “НИКОЛАЙ ЛИЛИЕВ” - СТАРА ЗАГОРА

{Още»}

 
МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ НА ЛЮБИТЕЛСКИТЕ КОМЕДИЙНИ ТЕАТРИ, ПАНТОМИМА И САТИРА „ВЕЛКО КЪНЕВ” - ТОПОЛОВГРАД 2016

От 9 до 15 май 2016 г. в Тополовград ще се проведе двадесет и първото издание на Международния фестивал на любителските комедийни театри, пантомима и сатира „Велко Кънев” - Тополовград 2016.

{Още»}

 
ПОКАНА ЗА ПРЕМИЕРА НА КНИГА ОТ ВЛАДКО ПАНАЙОТОВ

Заповядайте на премиера на книгата на проф. Владко Панайотов - “Срещата на две хилядолетия през моя поглед” на 27.04.2016 г. от 18 часа в големия салон на БАН, ул. “15 ноември” № 1.
издателство “Захарий Стоянов”

{Още»}

 
СРЕЩА С ТВОРЧЕСТВОТО НА КРАСИМИРА КАЦАРСКА

На 27.04. (сряда) 2016 г. от 15.30 ч. по покана на Народно читалище “Никола Вапцаров” в София (срещу автогара “Овча купел”) Красимира Кацарска ще представи своите 6 тома с есеистика и поезия.

{Още»}

 
В ПЛЕВЕН ЧЕСТВАХА 85 ГОДИНИ НА ПИСАТЕЛЯ ГЕОРГИ СТОЙКОВ

Георги Стойков навърши 85 години. Но не само юбилеят бе повод в ХГ “Дарение на Св. Русев” да се съберат толкова много почитатели, приятели и близки хора.

{Още»}

 
АХМЕТ ЕМИН АТАСОЙ - „ПЕПЕРУДИ И ЛЕШОЯДИ”

Съюзът на българските писатели, Издателство „Изида” и Литературен клуб „Перото”
представят
„ПЕПЕРУДИ И ЛЕШОЯДИ”

{Още»}

 
“ВЪРВЯТ ЛИ ДВАМА НА ДЪЛЪГ ПЪТ…”

“Вървят ли двама на дълъг път и път да няма, не ще се спрат…”
21 април 1016 г., НЧ “Възраждане - 1983″ - Пловдив, 18 часа

{Още»}

 
ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС „ДИМКА ЯНЧЕВА”

МЛАДИ АВТОРИ, ПАК ДОЙДЕ ВРЕМЕ ЗА КОНКУРС!
За ШЕСТНАДЕСЕТИ пореден път
Учредителят СТЕФАН ЯНЧЕВ

{Още»}

 
НОВИ ЧЛЕНОВЕ НА СБП – АПРИЛ 2016 г.

ПОЕЗИЯ:
Татяна Любенова
Осман Мустафов
Лияна Фероли

{Още»}

 
КРАСОТА ОТБЛИЗО И ДАЛЕЧ. ВЕЛИКДЕНСКИ ЯЙЦА ОТ ЧЕХИЯ, СЛОВАКИЯ И БЪЛГАРИЯ

РЕГИОНАЛЕН ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ - ПЛОВДИВ
има удоволствието да Ви покани на изложба
КРАСОТА ОТБЛИЗО И ДАЛЕЧ.
ВЕЛИКДЕНСКИ ЯЙЦА ОТ ЧЕХИЯ, СЛОВАКИЯ И БЪЛГАРИЯ

{Още»}

 
УТОЧНЕНИЕ

Списание “Литературен свят” уточнява, че пловдивският литературен кръг “Метафора” бе възобновен през февруари тази година (2016 г.) след осемгодишно прекъсване.

{Още»}

 
ТРИНАДЕСЕТИ ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС „СВЕТЛОСТРУЙ“

ОБЩИНА ИВАНОВО, КМЕТСТВО ЩРЪКЛЕВО И
ЧИТАЛИЩЕ „ВЪЗРАЖДАНЕ 1906″ С. ЩРЪКЛЕВО,
ОБЛАСТ РУСЕ

{Още»}

 
ГЕОРГИ АНГЕЛОВ И ВАНЯ ДУШЕВА ОТ „ЛИТЕРАТУРЕН СВЯТ”: КЪРДЖАЛИЙСКИТЕ АВТОРИ СА МНОГО ДОБРИ

Творческият и редакторски тандем на електронното списание „Литературен свят” Георги Ангелов и Ваня Душева гостуваха в Кърджали. Те се срещнаха с творците от нашия град, с поети от Хасково /Ели Видева, Стойка Мариновска, Галя Карагяурова/ и много любители на поезията в Общинската художествена галерия „Станка Димитрова”.

{Още»}

 
ПОЕТИЧНИЯТ И РЕДАКТОРСКИ ТАНДЕМ ГЕОРГИ АНГЕЛОВ И ВАНЯ ДУШЕВА ГОСТУВАТ В КЪРДЖАЛИ

На 8 април 2016 г. от 17.30 часа в Общинската художествена галерия „Станка Димитрова” в Кърджали ще гостуват поетите и редактори на най-голямото електронно списание за литература Георги Ангелов и Ваня Душева. Проявата се организира от Регионалната библиотека „Н. Й. Вапцаров” и редакцията на в. „Нов живот”.

{Още»}

 
ПРЕМИЕРА НА „СТЪКЛЕНА КОЖА” ОТ ЙОРДАН ПЕЕВ

РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „ИВАН ВАЗОВ” ПЛОВДИВ
ви кани на
ПРЕМИЕРА
на стихосбирката „Стъклена кожа” и среща с автора
Йордан Пеев
Водещ: Марин Кадиев
С участието на редактора Петър Анастасов

{Още»}

 
В ПАЗАРДЖИК - АКАДЕМИЯ НА САТИРИЦИТЕ!

Денчо Владимиров
Подробности по събитието
Пазарджик е един от малкото градове в страната, който след перестроечното умопомрачение у нас, поднови живота на едно такова достояние от обществения си и културен живот, каквото бе Клубът на хумористите.

{Още»}

 
ОТИДЕ СИ ПОЕТЪТ АНГЕЛ НИКОВ

На 31.03.2016 г. в Димитровград на 84 г. след продължително и тежко боледуване почина поетът Ангел Ников. Поклонението се състоя на 01.02.2016 г. в КДК - конферентна зала, а погребението - в градските гробища на Димитровград от 12.30 ч.

{Още»}

 
ПРЕДСТАВЯНЕ НА „ФЕНОМЕНОЛОГИЯ НА РЕЖИСЬОРСКАТА ИНТЕРПРЕТАЦИЯ” ОТ НИКОЛАЙ ЛАМБРЕВ-МИХАЙЛОВСКИ

НАТФИЗ „КРЪСТЬО САРАФОВ”,
СТОЛИЧНА ОБЩИНА
и
ИЗДАТЕЛСТВО „ЗАХАРИЙ СТОЯНОВ”

{Още»}

 
БЪЛГАРСКИ АВТОРИ В ЧУЖБИНА

В поредния си брой 100 излизащото на френски език в Париж сп. “REVUE PERIODIQUE sur la vie en bulgarie” помества стихове на Петър Андасаров, Георги Ангелов, Тодор Биков, Първолета Маджарска, Владимир Луков, Атанас Капралов, представени от литературния критик Георги Н. Николов, както и разкази от Стефан Бонев. Издател на списанието е нашият сънародник Тончо Карабулков.

{Още»}

 
ПЕТКО КАНЕВСКИ С НАЦИОНАЛНАТА ЛИТЕРАТУРНА НАГРАДА “ПЕНЬО ПЕНЕВ”

Това, че Димитровград почита поезията, става ясно и от това, че централният му площад се казва “Поезия”, а градският му парк носи името на Пеньо Пенев.

{Още»}

 
НАГРАДИ НА НАЦИОНАЛНАТА ФОНДАЦИЯ „ПЕЛИН ПЕЛИНОВ”

На връх своя рожден ден, писателят Пелин Пелинов, който на 26 март 2016 година навърши 80 години, събра в родното си село Върбица, в създадената от него самия база на Националната фондация “Пелин Пелинов”, един завиден елит на българската наука и литература.

{Още»}

 
ПРЕДСТАВЯНЕ НА КНИГА ОТ КРАСИМИРА КАЦАРСКА

На 31.03. (четвъртък) 2016 г. от 18.00 ч. в НЧ „Николай Хайтов” в София бе представена новата стихосбирка на Красимира Кацарска „Ако…”. Тя е дело на Издателство „БОН”. Редактор е поетът Борислав Владиков.

{Още»}

 
СРЕЩА С ТВОРЧЕСТВОТО НА ЕЛИ ВИДЕВА

На 25 март 2016 г. от 18 часа в НЧ “Алеко Константинов - 1954″ - Пловдив с участието на Литературен кръг “МЕТАФОРА” поетесата Елена Диварова ще представи деветата поетична книга на Ели Видева “Проекции върху сферичната природа”.

{Още»}

 
РЕЗУЛТАТИ ОТ КОНКУРС “БЕДНОСТТА НЕ Е БЪДЕЩЕ” – 2016

В конкурса “Бедността не е бъдеще”, организиран от “Червеният ездач” и проведен през декември 2015 - март 2016 година участваха 31 автори на къс разказ или есе, трима художници и двама фотографи.

{Още»}

 
ОТИДЕ СИ БОРИС ВУЛЖЕВ

На 07.03. 2016 г. почина писателят Борис Вулжев. Той е роден на 19.04.1936 г. в село Павелско, Смолянско. Завършва гимназия в Стара Загора (1955) и журналистика в Софийския университет “Св. Климент Охридски” (1966).

{Още»}

 
МЮМЮН ТАХИР СЪС „ЗЛАТНО ПЕРО” НА СБЖ

За своята дългогодишна журналистическа дейност и приноса му в съвременната българска журналистика на Мюмюн Тахир бе връчено най-високото отличие на Съюза на българските журналисти - наградата „Златно перо”.

{Още»}

 
ЮБИЛЕЙНА ВЕЧЕР НА ХРИСТИНА КОМАРЕВСКА

рецитал от предишни книги
представяне на „ГОНГ И ТИШИНА” - лирика
24 март 2016 г. от 16.30 часа в ХГ”Дарение Светлин Русев” - Плевен

{Още»}

 
ВЛАДО ЛЮБЕНОВ – „АДВОКАТЪТ НА ЛУДИТЕ”

„Адвокатът на лудите”, роман от Владо Любенов, издател „Жанет 45″ , 2016 г.
Премиера в София: 29 март, вторник, от 18 ч. Столична библиотека, „Американски център” (Площад Славейков” 4а). Книгата представя писателят Николай Стоянов.

{Още»}

 
СПЕКТАКЪЛ ЗА ПИСАТЕЛЯ МИРОН ИВАНОВ

На 17 март 2016 г. (четвъртък) от 18:00 ч. в Обредната зала на Културен институт „Красно село” (София, сп. “Хиподрума” на трамвай № 5) Академичният Театър на българското слово към БАНИ ще представи спектакъл, посветен на 85-годишнината от рождението на големия български хуморист МИРОН ИВАНОВ. Сценарист и водещ - акад. Йордан Каменов. Ще участват още [...]

{Още»}

 
ЙОРДАН КАМЕНОВ – „ТЕ МОЖЕХА ДА БЪДАТ НОВЕЛИСТИ”

На 14 март 2016 г. (понеделник) от 17:00 ч. в Салона на Славянското дружество в България (София, ул. „Славянска”№ 6 ) в рамките на поредицата „Представяния на книги на членове на БАНИ” ще бъде представена книгата на академик Йордан Каменов “Те можеха да бъдат новелисти”.
Водещ - академик Марин Кадиев

{Още»}

 
НАСИТЕЛИ НА ПОЧЕТЕН ПЛАКЕТ „ЗЛАТНА ДЕТЕЛИНА” 2016

На 8 март 2016 г. в експозиционна зала на Националния политехнически музей, София, фондация Вигория (www.vigoria.webs.com) връчи наградата Почетен плакет „Златна детелина”  на тримата  носители на тази награда за 2016 година

{Още»}

 
ПРЕМИЕРА НА „УМ НАРОДЕН, БЛАГОРОДЕН” ОТ ПАНЧО НЕДЕВ

На 11.03.2016 г, от 18 часа, в салона на Сдружението на варненските писатели, ул. „Крали Марко” № 11 във Варна ще състоя премиерата на книгата на Панчо Недев „Ум народен, благороден”, 22 разкази за деца по народни пословици и поговорки.

{Още»}

 
„МЕТАФОРА” СЕ ЗАВЪРНА В КУЛТУРНИЯ ЖИВОТ НА ПЛОВДИВ

След 12 години отсъствие Литературен Кръг „МЕТАФОРА” се завърна в културния живот на град Пловдив, благодарение гостоприемството на НЧ „Алеко Константинов - 1954″, гр. Пловдив , бул. „Шести септември” 160.

{Още»}

 
НАЦИОНАЛЕН ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС „ДИМИТЪР ДИМОВ”

Съюзът на писателите-лекари в България „Димитър Димов” обявява съвместно със Съюзът на българскитге писатели и Националният литературен музей Национален литературен конкурс на името на писателя за произведение, посветено на медицински служител или лекарския труд от автор, който не е медик.

{Още»}

 
КРАСИМИР ПЕТРОВ С ПОЧЕТНО ОТЛИЧИЕ

На тържество в Културен център „Люлин”, състояло се на 1 март 2016 г., кметът на този голям столичен район - Милко Младенов, удостои поета Красимир Петров със символичен знак „Почетна личност на район „Люлин”.

{Още»}

 
СТАНИСЛАВ МАРАШКИ С ПЪРВА НАГРАДА ОТ КОНКУРС В СИЛИСТРА

Петнадесетото издание на конкурса “Любовта е пиянство или пиянство от любов” отново събра в Силистра лауреати и почитатели на поетичното изкуство. Тържественото отчитане на резултатите от благородното състезание се състоя на 26.02.2016 г. в заседателната зала на община Силистра.

{Още»}

 
ВТОРИ НАЦИОНАЛЕН ПОЕТИЧЕН КОНКУРС ЗА ИЗДАДЕНА КНИГА С ЕПИЧНА ПОЕЗИЯ

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „СВЕТЛИНА-1861″ ГР. ШИПКА
ОБЯВЯВА
ВТОРИ НАЦИОНАЛЕН ПОЕТИЧЕН КОНКУРС ЗА
ИЗДАДЕНА КНИГА С ЕПИЧНА ПОЕЗИЯ ЗА ОТКРИТ

{Още»}

 
ПОКАНА ЗА 3 МАРТ

Всички, които обичат България, милеят за нейната свобода и независимост, каним на 3-ти март, в центъра на София, при паметника на Опълченците (до Светия Синод) от 11:30 часа, за да почетем с венци и цветя подвига на героите от Руско-турската Освободителна война 1877-1878 година!
19 февруари 2016 г.                                    Фондация „Героите на България”
София                                                           Сдружение „Александър Невски”

{Още»}

 
ТРИНАДЕСЕТИ ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС „СВЕТЛОСТРУЙ”

ОБЩИНА ИВАНОВО, КМЕТСТВО ЩРЪКЛЕВО И ЧИТАЛИЩЕ „ВЪЗРАЖДАНЕ 1906″ С. ЩРЪКЛЕВО, ОБЛАСТ РУСЕ

{Още»}

 
ПИСАТЕЛЯТ ПЕТЪР ВАНЧЕВ НА ФРЕНСКИ

Книга под заглавие “Souvenirs de craie” („Тебеширени спомени”) на писателя Петър Ванчев (с псевдоним Pitеr Pol) бе издадена в Париж от издателство “Солензар” през февруари 2016 г. Преводът е на Радка Жекова, а редактор на книгата е Атанас Ванчев дьо Траси.

{Още»}

 
ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС „ПО ДУМИТЕ ЩЕ ГИ ПОЗНАЕТЕ”

Скъпи приятели, колеги, пишещи,
Обществото на писателите Варна организира литературен конкурс с нестандартен регламент.
Освен обичайните условия, дати и пр. - награден фонд не само липсва, но и печелившите (петима) ще “черпят”. Темата е ” По думите ще ги познаете”, а мотото на конкурса ” Спечели, за да дариш”.

{Още»}

 
ПРЕДСТАВЛЕНИЕ ЗА П. Ю. ТОДОРОВ

Драги приятели,
Йордан Каменов ви кани да присъствате на поредното представление на Театъра на словото, посветено на 100-годишнината от смъртта на белетриста, драматурга, члена на кръга “Мисъл” П. Ю. Тодоров /1879-1916 г./.

{Още»}