Събития

ПРЕДСТАВЯНЕ НА „РОДОПА Е ПРЕДЕЛ” ОТ ЕЛЕНА АЛЕКОВА

Книгата с публицистика на Елена Алекова “Родопа е предел” ще бъде представена на 22.10.2019 г., 18 часа, в Големия салон на БАН (до Народното събрание) - ул. „15 ноември” 1.
Ето и част от въвеждащите думи на акад. Георги Марков към книгата:

{Още»}

 
ПРЕДСТАВЯНЕ НА АНТОЛОГИЯТА „ТРИНАЙСЕТ”

Клубът на поетите журналисти
и издателство „Атеа”
Ви канят на премиерата на
антологията „ТРИНАЙСЕТ”

{Още»}

 
ПРЕДСТАВЯТ „НИЩО НЕ Е НАУЖКИМ” НА ХРИСТИНА МАЧИКЯН

По случай 107-та годишнина от освобождението на град Кърджали през Балканската война и присъединяването му към България, в родопския град е организирана богата културна и спорта програма.

{Още»}

 
ТРЕТИ НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА АВТОРСКА ПРИКАЗКА’2020

ОБЩИНА СТАРА ЗАГОРА
НЧ „РОДИНА-1860″
КЛУБ „МЛАД ПИСАТЕЛ”
КЪЩА МУЗЕЙ „ГЕО МИЛЕВ”

{Още»}

 
АЛМАНАХ “МИЗИЯ” – 2019

Алманахът за литература, изкуство и култура “Мизия”, орган на Дружеството на писателите в Плевен, излезе от печат. Двете книжки за 2019 година, обединени в едно книжно тяло, предлагат на почитателите на литературата в Плевен проза, поезия, публицистика, литературна критика, хумор и произведения за деца, както и преводна поезия.

{Още»}

 
КИРИЛ НАЗЪРОВ С ЛИТЕРАТУРНАТА НАГРАДА „ЕРГОСФЕРА” ЗА 2019 г.

Носител на годишната литературна награда “Ергосфера” на издателство “Фльорир” за 2019 г. е писателят Кирил Назъров - за книгите му с поезия и проза, издадени от издателство “Фльорир”, и за цялостното му литературно творчество.

{Още»}

 
ОТИДЕ СИ ПИСАТЕЛЯТ ПАНЧО ПАНЧЕВ (ДЯДО ПЪНЧ)

На 10 октомври 2019 г. почина писателят Панчо Панчев, известен като дядо Пънч. Панчо Борисов Панчев (Дядо Пънч) е роден на 17.XI.1933 г. в гр. София. Завършва руска гимназия и театрознание във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов”.

{Още»}

 
ПРЕЗ 2019 г. „ЕСЕННИТЕ ЩУРЦИ” ЗВУЧАХА НА 12 ЕЗИКА

В националния поетичен конкурс с международно участие „Есенни щурци” участваха над 150 поети от 12 страни
Кой да предполага, че едно малко, южно селце, със звучното име Горски извор, Димитровградска община, може да се проведе международен конкурс на поезията с небивал отзвук. И не само - лично да пристигнат за отчитането на резултатите около сто автори [...]

{Още»}

 
ПОКАНА ЗА ИЗЛОЖБАТА „ОТДАДЕНОСТ”

Заповядайте на изложбата “Отдаденост”, /Къща музей “Гео Милев”, Стара Загора/ посветена на педагогическите пристрастия на Пенка Касабова /сестрата на Гео Милев/ и на голямата й любов към Борис Христов.

{Още»}

 
ИЗЛОЖБА, ПОСВЕТЕНА НА 110-ГОДИШНИНАТА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ДИМИТЪР ДИМОВ, ЩЕ БЪДЕ ПОКАЗАНА В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

На 10 октомври 2019 г., четвъртък, от 11:30 часа, в Народното събрание на Република България ще бъде открита изложбата на Националния литературен музей „ДИМИТЪР ДИМОВ В ПИСМА И СПОМЕНИ”, посветена на 110-годишнината от рождението на писателя.

{Още»}

 
ПРЕДСТАВЯНЕ НА „ПОДКОВА ЗА КЪСМЕТ” ОТ ВАСИЛ ИВАНОВ

Новата книга на Васил Иванов ,,Подкова за късмет” съдържа 54 сатирични стихотворения. Издава я ИК ,,Светулка 44 АТЕНЕЙ”. Представянето ще се състои на 08.10.2019 г. от 17 часа в Къща Музей ,,Пейо Яворов” - Чирпан. За стихосбирката ще говори поетът Петър Анастасов.

{Още»}

 
ПРЕМИЕРА НА „ПЕЕЩА ТИШИНА” ОТ СПАСКА ПОПОВА

На 25 септември 2019 г. в културен център „Тракарт” в Пловдив се състоя премиерата на новата стихосбирка на Спаска Попова „Пееща тишина”.

{Още»}

 
АЛМАНАХ ОГОСТА 2019

- Ние пак сме тук!
Така би казал бай Йордан Радичков. Да се видим, да си похуртуваме и да я сторим тая пуста премиера на алманах „Огоста 2019″. Без многословие, без парадност, та всеки според ръста и вкуса да си каже мнението как се засаждат или отглеждат думи, без „да се е репетирал като велик пред [...]

{Още»}

 
ДРУЖЕСТВОТО НА ПИСАТЕЛИТЕ В ПЛОВДИВ ОТБЕЛЯЗА 100-ГОДИШНИНАТА НА НИКОЛАЙ ХАЙТОВ

На 18.09.2019 г. в Народно читалище „Алеко Константинов” в Пловдив се проведе литературно четене, посветено на 100-годишнината от рождението на големия български писател Николай Хайтов. Четенето бе по проекта „Писателите и Пловдив”, който е част от културния календар на Община Пловдив.

{Още»}

 
НАЦИОНАЛНА ЛИТЕРАТУРНА НАГРАДА „ГЕОРГИ ЧЕРНЯКОВ“ – 2019

Конкурс за студенти - литературни творци
Общество на литературния кабинет „Димчо Дебелянов” (София) обявява началото на Петото издание на литературния конкурс за връчване на Националната литературна награда „Георги Черняков” - 2019.

{Още»}

 
ИЗЛЕЗЕ ПЪРВИ ТОМ НА „МЕЛОДИЯ ЗА СЪРДЕЧНИ СТРУНИ”

Излезе първият том на двуезичен българо-руски алманах “Мелодия за сърдечни струни” (2019). Той е дело на съставителите Тодорка Николова - член на управителния съвет на Съюза на независимите български писатели и Лада Баумгартен - лидер на Международната писателска гилдия. Дружна команда от преводачи - доброволци направи проекта възможен.

{Още»}

 
ПОЧИНА РОБЕРТО ФЕРНАНДЕС РЕТАМАР

От Хавана съобщават, че на 20 юли 2019 г. е починал поетът, есеистът, академикът, дипломатът, видният обществен деятел проф. д-р Роберто Фернандес Ретамар.

{Още»}

 
ПОЧИНА ПИСАТЕЛЯТ ТИХОМИР ЙОРДАНОВ

На 21.07.2019 г. почина писателят и преводачът Тихомир Йорданов. Тихомир Тодоров Йорданов, писател, журналист, преводач, е роден на 16.04.1932 г. в град Нови пазар. Завършва Софийския университет „Климент Охридски” - първа специалност български език и литература и втора специалност руски език и литература.

{Още»}

 
МАРТИН РАЛЧЕВСКИ С НОВ РОМАН – „СМИСЪЛЪТ В ЖИВОТА”

Скъпи приятели,
новият ми роман
„Смисълът в живота”
е вече на книжния пазар.

{Още»}

 
НОВОПРИЕТИ ЧЛЕНОВЕ НА СБП

На 10 юли 2019 г. (сряда) се проведе заседание на УС на СБП.
С тайно гласуване за членове на Съюза на българските писатели бяха приети:

{Още»}

 
ТЮЛЕНОВО АРТ-ФЕСТ – ПЕТО ИЗДАНИЕ

Петото издание на Тюленово арт-фест стартира до броени дни. От 18 до 21 юли 2019 г. скалистият бряг на северното Черноморие ще събере музиканти, художници, писатели, артисти и приключенци. Публиката отново ще има възможност да се наслади на чудесното съчетание между природа и изкуство.

{Още»}

 
ГЕОРГИ АНГЕЛОВ С ПРЕДСТАВЯНЕ В ХАСКОВО

Книгите на Георги Ангелов „Пепелище” и „Солта на земята” бяха представени на 2 юли 2019 г. от 17.30 ч. в Читалня 1 на Регионалната библиотека „Христо Смирненски”в Хасково. Инициативата бе подкрепена от община Хасково и Сдружение Култура Хасково-2015.

{Още»}

 
ПОЧИНА ПОЕТЪТ ЦВЯТКО ДЕЧЕВ

През юни 2019 г. си отиде поетът Цвятко Дечев. Цвятко Милчев Дечев e роден на 29.ІІ.1944 г. в с. Долна Липница, Великотърновско. Стихове пише от 14-годишен, а печата в местния и централен печат („Родна реч”) още като ученик на 17 години.

{Още»}

 
ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС „ИЗЯЩНОТО ПЕРО – 2019”

Салон за българска култура и духовност - Чикаго
От 1 юли 2019 г. стартира традиционният литературен конкурс „Изящното перо - 2019″, организиран от Салон за българска култура и духовност - Чикаго

{Още»}

 
ПОЧИНА ПОЕТЪТ ГЕНЧО ЗЛАТЕВ

На 19 юни 2019 г. почина поетът и журналистът Генчо Златев. Генчо Василев Златев е роден на 23.V.1939 г. в с. Видно, Добричко.

{Още»}

 
ОТИДЕ СИ БИАНКА ГАБРОВСКА

На 23.06.2019 г. вечерта, след мъчителна битка с рака си отиде Бианка Габровска - лекар, поетеса, достоен човек и приятел.

{Още»}

 
РЕЗУЛТАТИ ОТ ТРЕТИ ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС “АЛБЕНА”

Приключи третият национален литературен конкурс “Албена” - 219 за разказ, пресъздаващ женски образ в драматични сюжетни обстоятелства. Същият беше организиран от читалище “Христо Ботев -1911″ - село Врабево, община Троян и фондация “Българска памет”, в партньорство със Съюза на българските писатели.

{Още»}

 
ГАБРОВО - ЧАСТ ОТ „ЛИТЕРАТУРНОТО ТУРНЕ” НА ПИСАТЕЛКАТА ИВАНКА ДЕНЕВА

След представяне новите книги на Иванка Денева в Сливен, гр. Лайден (Нидерландия), Бургас и др., и творците на Габрово се запознаха с художествения й свят. Авторката гостува по покана на Габровското писателско дружество, обединило пишещите хора от балканските градове на региона, членуващи във всички творчески съюзи.

{Още»}

 
ПОКАНА – ЮБИЛЕЙ НА АХМЕТ ЕМИН АТАСОЙ

Съюзът на Българските писатели и Българският П.Е.Н-център ще представят творчеството на Ахмет Емин Атасой (член на СБП и на П.Е.Н.) на 20 юни 2019 от 18.00 ч. в сградата на СБП, ресторант “Парнас”, ул. “6-ти септември” 35.

{Още»}

 
АЛМАНАХ „ОКОЛЧИЦА“, 2019

2019 година е четиридесета от излизането на първия брой на литературно-художествения алманах „Околчица”.

{Още»}

 
ЛИТЕРАТУРНО ЧЕТЕНЕ НА ПИСАТЕЛИ ОТ ДУНАВСКИ ДЪРЖАВИ

На 19 юни 2019 г. от 18 часа в двора на къща музей „Пейо К. Яворов” в столицата ще се състои литературно четене на участниците в Срещата на писатели от дунавски държави. Ще бъде представен сборникът „Дунавски предели” - продукция на издателство „Български писател”.

{Още»}

 
ПОЧИНА ЛИТЕРАТУРОВЕДЪТ ИВАН ПОПИВАНОВ

На 27 май 2019 г. си отиде литературоведът Иван Попиванов. Иван Ганчев Попиванов е роден на 30 ноември 1927 г. в гр. Кермен. Завършва гимназия в Ямбол (1946) и българска филология в СУ „Св. Климент Охридски” (1950). Учител. Журналист.

{Още»}

 
ПРЕДСТАВЯНЕ НА „ЗАЩОТО СЪМ ТАКЪВ“

ИЗДАТЕЛСТВО „ЗАХАРИЙ СТОЯНОВ”,
СЪЮЗЪТ НА БЪЛГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ И
АГЕНЦИЯ „СОФИЯ ПРЕС”

{Още»}

 
СТИХОВЕ НА ГЕОРГИ АНГЕЛОВ НА ПОРТУГАЛСКИ

В бр. 11 (април-юни) 2019 г. на португалското списание за поезия „Eufeme” са публикувани стихове на поета Георги Ангелов. Преводите са дело на писателката и преводачката Златка Тименова.

{Още»}

 
ПРЕДСТАВЯНЕ НА „ДОБРАТА ДУМА” ОТ ИВАН ЕНЧЕВ

На 7 юни 2019 г. в Регионалната библиотека „Христо Смирненски” - Хасково, ще се състои представяне на антологичния сборник „Добрата дума”, литературни паралели от Иван Енчев.

{Още»}

 
ВТОРИ КОНКУРС „НАГРАДА ЛЪЧЕЗАР СТАНЧЕВ В СОНЕТ, 2019”

Втори конкурс „Награда Лъчезар Станчев за поезия в сонет, 2019″ от Община курорт Вършец
Конкурсът е анонимен. За участие, авторът трябва до 15-ти юли 2019, към електронна поща FundLachezarStanchev@gmail.com да изпрати файл (.doc) съдържащ: един непубликуван сонет от свое име или чрез псевдоним.

{Още»}

 
ПОЧИНА ПОЕТЪТ ПЕТКО БРАТИНОВ

На 1.06.2019 г. си отиде поетът Петко Братинов. Петко Христов Братинов е роден на 13.09.1939 г. в село Горна Росица, Севлиевско. Следвал е право, после завършва българска филология в СУ “Св. Климент Охридски”.

{Още»}

 
ОТИДЕ СИ ПИСАТЕЛЯТ АЛЕКСАНДЪР КАЛЧЕВ

През м. май 2019 г. почина писателят Александър Калчев. Александър Вълчев Калчев е роден на 20.12.1945 г. в село Телиш, Плевенско. Геолог, участник и ръководител на геоложки експедиции. Повече от двадесет и три години се занимава с търсене, проучване и добив на уранови суровини за българската промишленост. Пише от студентските си години.

{Още»}

 
ПРЕДСТАВЯНЕ НА „ПОЕЗИЯТА КАТО СВИДЕТЕЛ” ОТ ГЕОРГИ КОНСТАНТИНОВ

ПРЕМИЕРА
На
Георги
Константинов
ПОЕЗИЯТА КАТО СВИДЕТЕЛ
Есета и стихове

{Още»}

 
ОТИДЕ СИ ПИСАТЕЛЯТ ВЕЛИН ГЕОРГИЕВ

На 14 май 2019 г. си отиде писателят Велин Георгиев. Велин Йосифов Георгиев е роден на 21 ноември 1933 г. в село Крупник, Благоевградско. Завършва журналистика и работи в различни медии - вестник „Патриот”, „Звезда” - Кюстендил, „Пиринско дело” - Благоевград, Радио Благоевград, Радио София, списание „Съвременен показател” и други.

{Още»}

 
ПОЧИНА ПОЕТЪТ МАНОЛ МАНОЛОВ

На 13 май 2019 г. си отиде поетът Манол Манолов. Манол Николов Манолов е роден на 15 август 1952 г. в село Габър, Бургаска област. Завършил е Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”, специалност „Български език и литература”.

{Още»}

 
ПОЧИНА ПИСАТЕЛЯТ ДУЛИНКО ДУЛЕВ

На 10 май 2019 г. на 72 години почина поетът, публицистът, журналистът, драматургът и общественикът Дулинко Дулев. Той е роден на 23 февруари 1947 г. в село Дебнево, Ловешко, но по-голямата част от живота му преминава в Лудогорието. Издава книги със стихове и краеведски проучвания.

{Още»}

 
ДЖИНС: „РОДЪТ НА НИКОЛА ИНДЖОВ”

На 11.05.2019 г. (събота) в предаването “Джинс” по БНТ от 17:30 ч. гледайте: „Родът на Никола Инджов - по следите на тракийските бежанци и Патриарх Евтимий”.

{Още»}

 
МАЙСКИ ДНИ НА КУЛТУРАТА „СЛИВЕНСКИ ОГНЬОВЕ – 2019”

Известните културни празници, сбирали в миналото националния елит на България и стимулирали за изява творците в различните видове изкуства, бяха открити и тази година в града под Сините скали.

{Още»}

 
ПОЕТИЧЕН ДИАЛОГ НА ДЕНИС ОЛЕГОВ И ГЕОРГИ СЛАВОВ В КЛУБ „ЖУРНАЛИСТ”

Два коренно различни мирогледа, обединени от стиховете, ще представят своя поетичен диалог “Никога не сме говорили двамата”. Кое надделява - външният или вътрешният свят? Емоцията или разумът? Мечтата или реалността?

{Още»}

 
ВЕЧЕР, ПОСВЕТЕНА НА ПОЕТА ИВАЙЛО БАЛАБАНОВ

На 17 април 2019 година, в деня на откриването на конкурса за дебютна литература “Южна пролет” в театъра “Иван Димов” в Хасково се състоя творческа вечер на големия български поет Ивайло Балабанов.

{Още»}

 
ПРЕДСТАВЯТ КНИГА НА ЛЮБОМИР ЛЕВЧЕВ В ПРЕВОД НА ВИКТОР МЕЛНИК

Съюзът на българските писатели,
издателство „Твердиня” (Украйна)
и галерия-книжаница „София-прес” ще представят

{Още»}

 
ПОЧИТ НА СЛИВЕНЦИ КЪМ БЪЛГАРСКАТА КОНСТИТУЦИЯ И ДЪРЖАВНОСТ

140-та годишнина от приемането на Търновската конституция в България мотивира гражданите на Сливен за посещение на уникална културна проява, посветена на събитието.

{Още»}

 
СРЕЩА С ЕДИН НЕСТАНДАРТЕН БЪЛГАРСКИ ПИСАТЕЛ, ЖИВЕЕЩ В САЩ

Публицистът Александър Гочев дойде в София за премиерата на книгата си „Принудено и непринудено”
Неговото име не бе известно в писателските среди у нас по простата причина, че студентския му път го отвежда в голямата наука. Александър Гочев завършва Софийския университет със специализация по квантова химия.

{Още»}

 
ПОЧИНА ПИСАТЕЛЯТ НАЧО ХРИСТОСКОВ

На 15 април 2019 г. ни напусна писателят Начо Христосков. Той e роден на 3 август 1953 г. в село Христо Милево (сега Милево). Завършил е Българска филология в Шуменския университет „Константин Преславски”. Работил е като нощен възпитател, директор на младежки дом, организатор в сферата на културата, редактор, преподавател.

{Още»}

 
БАНКО П. БАНКОВ С НАГРАДАТА „ИВАН РАДОЕВ”

В десетото юбилейно издание на националния конкурс за българска драматургия “Иван Радоев” - Плевен, април, 2019 г. голямата награда бе присъдена на Банко П. Банков за пиесата му “Под южния кръст”.

{Още»}

 
ПРЕДСТАВЯНЕ НА СП. „ЮЖНО УТРО” В РУСКИЯ КУЛТУРНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР, СОФИЯ

Сдружаването в името на словото води до повече негови победи
На 4 април 2019 г. в Руския културно-информационен център, София, бе представено под формата на литературно четене, списанието за общество, култура и литература „Южно утро”. То е дело на община Хасково и Гражданско сдружение „Родопско утро”.

{Още»}

 
ТВОРЧЕСКА СРЕЩА С ПИСАТЕЛЯ ГЕОРГИ СТОЯНОВ

На 10 април 2019 г. от 17:30 часа в залата на Народна библиотека “Иван Вазов” - Пловдив, ще се състои творческа среща с писателя Георги Стоянов и разговор за новия му роман “Обичам те! Прости ми”. С читателски отзив за книгата ще участва Елена Диварова.

{Още»}

 
СЪОБЩЕНИЕ

Уважаеми автори и читатели
на електронното списание „Литературен свят”,
в последно време към нас постъпват въпроси относно присъствието ни във фейсбук и страници там, носещи името „Литературен свят”. Нашето издание няма нищо общо с тях, нито с техните създатели и организатори. „Литературен свят” може да бъде четен единствено на https://literaturensviat.com/.
Редакцията
25.03.2019 г.

{Още»}

 
ПРЕДСТАВЯНЕ НА „ШЕПОТЪТ ЗЕЛЕН НА НЕОБЯТА” ОТ МАРИНА МАТЕЕВА

НАЦИОНАЛЕН ЛИТЕРАТУРЕН САЛОН
„СТАРИННИЯТ ФАЙТОН”
Ви кани
на поетическа вечер
със стиховете на
МАРИНА МАТЕЕВА
и представяне на книгата
„ШЕПОТЪТ ЗЕЛЕН НА НЕОБЯТА”

{Още»}

 
ПОЕТИЧЕН РАЗГОВОР МЕЖДУ ПОКОЛЕНИЯТА

Националният литературен музей
Обществото на литературния кабинет „Димчо Дебелянов”
Националният студентски дом
организират

{Още»}

 
ПРЕДСТАВЯНЕ НА „РОДОВА ПАМЕТ” ОТ РАЙНА КАБЛЕШКОВА

Райна Каблешкова прави представяне на книгата си “Родова памет”, изд. Имеон, Пловдив, 2019.
Срещата по повод книгата, която представлява етнологическо изследване, ще бъде на 27 март 2019 г. от 17:30 в залата на Регионална библиотека “Иван Вазов”, Пловдив.
Заповядайте!

{Още»}

 
ПРЕДСТАВЯНЕ НА КНИГАТА НА ЕЛКА НЯГОЛОВА „ШЕСТ ГРАМА” В СТАРА ЗАГОРА

Заповядайте на представянето на книгата на Елка Няголова “ШЕСТ ГРАМА” в къщата музей “Гео Милев” в Стара Загора.
Елка Няголова работи дълги години в централен периодичен печат. Създател и главен редактор на сп. “Знаци”. Председател на Славянска литературна и артистична академия.

{Още»}

 
ТРАДИЦИОНЕН МАРАТОН НА ЧЕТЕНЕТО НА БИБЛИОТЕКА „РОДИНА” ПРЕЗ АПРИЛ 2019 г.

Скъпи приятели на четенето и на Библиотека „Родина”!
За 14-и пореден път и с голямо удоволствие се обръщаме към вас, за да ви подканим да се включите в нашия традиционен Маратон на четенето! Както, уверени сме, добре помните, той се провежда всяка година през най-хубавия пролетен месец април.

{Още»}

 
ПРЕДСТАВЯНЕ НА „ПУРПУР И ПЕПЕЛ” ОТ ХРИСТИНА КОМАРЕВСКА

На 28 февруари 2019 г. от 16.30 часа в ХГ “Светлин Русев”- Плевен ще се състои премиерата на стихосбирката “Пурпур и пепел” на Христина Комаревска.

{Още»}

 
НАШ АВТОР В РУСКИЯ АЛМАНАХ „РУКОПИСЬ”

В първия брой за 2019 г. на международния литературно-художествен алманах „Рукопись”, издаван в Ростов на Дон, са публикувани стихове на Дафинка Станева. Стиховете са в превод на поетите Валерий Латинин и Александър Борисов.

{Още»}

 
ВЕЧЕР НА НИКОЛАЙ ХАЙТОВ

100 години от рождението на Николай Хайтов
ПОД ПАТРОНАЖА НА
МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА

{Още»}

 
ПРЕМИЕРА НА ГЕОРГИ ТОШЕВ ЗА ПРИНОСИТЕ НА НЕВЕНА КОКАНОВА В БЪЛГАРСКОТО КИНО И КУЛТУРА

ПРЕДСТАВЯНЕ НА КНИГА И ДОКУМЕНТАЛЕН ФИЛМ НА ЖУРНАЛИСТА
Градът под Сините скали стана част от националното турне на журналиста и писателя Георги Тошев в представяне на произведенията му, посветени на видната българска актриса Невена Коканова.

{Още»}

 
ДИМИТЪР ХРИСТОВ ИЗДАДЕ „ОСТРОВ ЗА ДВАМА”

Поетичната книга „Остров за двама” на Димитър Христов (издание на „Изида”) е резултат от спечелената първа награда в Петия национален конкурс за любовна лирика „Горчиво вино” (2018). Конкурсът е в памет на големия български поет Евтим Евтимов и е анонимен, оценява се не името и известността на автора, а качеството на творбите.

{Още»}

 
ПОКАНА ЗА КОНКУРС, ПОСВЕТЕН НА П. К. ЯВОРОВ

„Гениалният поет Яворов - наша национална гордост”
Проектът е част от „Пловдив - Европейска столица на културата”
НЧ „Искрица - 1901″
с. Скобелево, общ. Димитровград

{Още»}

 
СРЕЩА НА ПЛОВДИВСКОТО ГРАЖДАНСТВО С ПОСЛАНИЧКАТА НА ВЕНЕЦУЕЛА ОРИЕТА КАПОНИ

На 4 февруари 2019 г., понеделник, от 17 часа в Голямата къща /на бившата улица “Васил Марков”/ в Пловдив ще се състои среща на пловдивското гражданство с Нейно Превъзходителство посланичката на Венецуела Ориета Капони, организирана от приятелите на Венецуела в града.

{Още»}

 
ПОЧИНА ПИСАТЕЛЯТ ЙОРДАН ХАДЖИЕВ

На 31 януари 2019 г. си отиде писателят Йордан Хаджиев. Той е роден на 23 юли 1933 г. в с. Бяла черква, Великотърновска област. Завършва право в СУ „Св. Климент Охридски” и дълги години работи като адвокат.

{Още»}

 
ТРЕТИ НАЦИОНАЛЕН ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС “АЛБЕНА”

Кметство Врабево и  НЧ “Христо Ботев - 2011″  във взаимодействие със Съюза на българските писатели,  с подкрепата на Община Троян и фондация “Българска памет” обявяват Трети национален конкурс за разказ, пресъздаващ женски образ в драматични сюжетни обстоятелства.

{Още»}

 
КОНКУРС ЗА ЕПИЧЕСКА ПОЕЗИЯ

НЧ „Светлина - 1861″, гр. Шипка и Съюза на българските писатели обявяват Петото издание на Националния конкурс за книга с епическа поезия 2019 година.

{Още»}

 
ПРЕМИЕРИ НА „БОЛЕСТТА НА ЦАРЕТЕ” И „СРЕДНОЩЕН ЕТЮД ЗА СТАРИ ГЛУПАЦИ”

Скъпи колеги и приятели,
каня ви на две премиери през м. февруари 2019 г:
На документалния филм „Болестта на царете” за подаграта - най-честата възпалителна ставна болест: Дом на киното на 5 февруари 2019 г. от 19.00 ч. Сценарист - Златимир Коларов, режисьор - Валентина Фиданова-Коларова, оператор - Здравко Ружев. Входът е свободен. Поканата е за всички [...]

{Още»}

 
СБОГОМ НА ЕЛИН ДЕЛИБАШЕВ

Почина учителят Елин Делибашев от милото на сърцето ми родопско село Црънча. Той бе син на Салих Делибашев - мой и на Серафим Северняк приятел и литературен герой от съвместната ни книга „Ден днешен”, издадена през 1970 година. Няма да го забравя, дордето и аз светувам!

{Още»}

 
141 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА СЛИВЕН ОТ ОСМАНСКО ИГО

В духовния календар на „воеводския град” актът на освобождението на селището на 17 януари 1878 година (4.01., стар стил) заема особено място. И в студените дни на настоящата година (2019) едноименният площад в квартал „Клуцохор” (местността „Харамиите”) събра отново признателните сливенци от различни поколения, дошли да се поклонят пред делото на предците.

{Още»}

 
ПОЧИНА ПОЕТЪТ ХРИСТО ФИЛЧЕВ

На 10 януари 2019 г. почина поетът Христо Филчев. Той е роден на 6 септември 1951 г. в с. Микрево, Благоевградски, в което завършва прогимназиалното си образование, също така и полувисшия институт в гр. Сандански.

{Още»}

 
ОТИДЕ СИ ПОЕТЪТ КРЪСТЬО СТАНИШЕВ

На 2 януари 2019 г. на 85-годишна възраст си отиде от този свят и се пресели в Небесното царство на Светлината големият български поет КРЪСТЬО СТАНИШЕВ (12.05.1933 - 2.01.2019).

{Още»}

 
ДРАГНИ ДРАГНЕВ С НОВА КНИГА – „ЖИВОТЪТ Е ВОЙНА”

Излезе от печат новата книга на Драгни Драгнев „Животът е война”. Действието в романа се развива в Добруджа, в Североизточна България и в град Хаджиоглу Пазарджик (Добрич) по време на турското робство.

{Още»}

 
НАПУСНА НИ ВЛАДИМИР КАРАМИШЕВ

На 28 декември 2018 г. ни напусна един от дългогодишните членове на Дружеството на писателите в Плевен - Владимир Карамишев. Той бе интересен и талантлив човек, който съчетаваше в себе си две велики култури - българската и руската.

{Още»}

 
ПОЧИНА ПИСАТЕЛЯТ СТОЯН МУРИН

През декември 2018 г. почина писателят Стоян Мурин. Стоян Христов Мурин е роден на 27.VІІІ.1930 г. в с. Ново Кономлади, община Петрич, област Благоевград. Гимназиалното си образование получава в Петрич, след това завършва Педагогически институт в Благоевград.

{Още»}

 
ПРЕДСТАВЯНЕ НА АНТОЛОГИЯТА „ОТВЪД ДУМИТЕ”

На 13 декември 2018 г. в Пловдив се състоя премиера на двуезичната антология „Отвъд думите” / “Beyond Words” на български и английски, представена от Стоянка Боянова и Минко Танев.

{Още»}

 
АНТОЛОГИЯ „БЪЛГАРСКОТО СЛОВО НА ЛИТЕРАТУРНИЯ ГЛОБУС”

Вече е факт антологията „Българското слово на литературния глобус”.
Книгата излезе под егидата на Националния литературен музей с директор Атанас Капралов и с финансовата подкрепа на Министерството на културата - спечелила е конкурса по програмата „Помощ за книгата” - 2018 г.

{Още»}

 
ПРЕМИЕРА НА АЛМАНАХ “ОГОСТА 2018″ /31.10.2018/

Алманах „ОГОСТА” - поредното словесно донорство срещу обезличаване

За поредна година алманах „Огоста” събира най-новите творчески откровения на творци от Северозапада и страната.

{Още»}

 
ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА УЧРЕДЯВАНЕ НА ПРЕЗИДЕНТСКА НАГРАДА ВАПЦАРОВСКА МЕЖДУНАРОДНА ПРЕМИЯ „МОРЕТО И МАШИНИТЕ”

ПРЕДЛОЖЕНИЕ
За учредяване на Президентска награда
Вапцаровска международна премия
„Морето и машините”
За стимулиране развитието на науките за морето,

{Още»}

 
БЪДЕЩА КНИГА

Обикновено се представят книгите, след като са минали през много ръце и очи, редактори, коректори, консултанти, спонсори, художници, предпечат и печат… После идват читателите, критиците, почитателите, библиотеките…

{Още»}

 
ПОЧИНА ПОЕТЪТ НАЙДАН СТОЯНОВИЧ

На 2 декември 2018 г. внезапно почина вследствие на масивен инфаркт сръбският поет Найдан Стоянович. Погребението се състоя на 3 декември.

{Още»}

 
УСПЕШНО ПРЕДСТАВЯНЕ

На 01.12.2018, в електронното литературното списание на Universidad de Salamanca, “Crear en Salamanca”, беше публикуван цикъл стихотворения от поета Георги Ангелов, от новата му книга „Солта на земята”. Преводите на испански език са на Виолета Бончева.

{Още»}

 
ПРЕДСТАВИХА „ЮЖНО УТРО” И В КЪРДЖАЛИ

Не само южното, а и всяко друго утро, ще дойде чрез и за младите хора
След представянето на новото списание за общество, култура и литература „Южно утро” за Деня на народните будители в Хасково, то бе показано и в кърджалийската Регионална библиотека „Н. Й. Вапцаров”.

{Още»}

 
IN MEMORIAM КОСТА НЕНОВ

Сбогом на приятеля Коста Ненов!
Още през далечната 1996 г., когато каварненският поет и писател Коста Ненов издаде първата си книжка „Ние, Вие, Свой”, скромните му спомоществователи получиха от него откровено пожелание за здраве, от което той самият имаше нужда, особено през последните две години.

{Още»}

 
БЛАГОДАРСТВЕНО ПИСМО

ОТ МИХАИЛ КРЪСТАНОВ, ПИСАТЕЛ, ЖУРНАЛИСТ И ДИРЕКТОР НА БЪЛГАРСКОТО УЧИЛИЩЕ В САО ПАУЛО, БРАЗИЛИЯ И
РЪКОВОДСТВОТО НА БЪЛГАРСКОТО УЧИЛИЩЕ В САО ПАУЛО КЪМ БЪЛГАРСКОТО ПОСОЛСТВО В БРАЗИЛИЯ
ДО СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ

{Още»}

 
НАШИ АВТОРИ В ЧУЖБИНА

По случай 800-годишнината на най-стария университет в Испания, този в Саламанка и университета „Сан Марко” в Лима, през 2018 г. бе публикувана антология с творби на поети от цял свят, които на 600 страници представят свои творби.

{Още»}

 
„ПО ШЕВИЦИТЕ ЩЕ ГИ ПОЗНАЕТЕ…“

РЕГИОНАЛЕН ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ - ПЛОВДИВ
Има удоволствието да Ви покани на изложбата
„ПО ШЕВИЦИТЕ ЩЕ ГИ ПОЗНАЕТЕ…”
Експозицията включва представителна извадка от фондовете на четири музея - Регионален етнографски музей - Пловдив и регионалните исторически музеи в Бургас, Смолян и Шумен.

{Още»}

 
ПОЕТЪТ ИВАН ЕСЕНСКИ – ГОСТ НА СЕДМОТО ПИСАТЕЛСКО МАТИНЕ В ПЛОВДИВ

Поетът Иван Есенски ще гостува на Седмото матине, организирано от Дружеството на писателите в Пловдив, на 17.11.2018 г. от 11.00 часа в офиса на Дружеството на ул. Княз Александър Батенберг 27. Гостът, който се чувства творчески и емоционално свързан с Пловдив, ще бъде представен от Асен Димитров - Феликс.

{Още»}

 
ИЗЛОЖБА, ПОСВЕТЕНА НА ХРИСТО СМИРНЕНСКИ

„И слънцето ще стигна сам…”
Националният литературен музей открива в къща музей „Никола Вапцаров” в столицата изложбата „И слънцето ще стигна сам…”, посветена на 120 години от рождението на „слънчевото дете” на българската поезия Христо Смирненски.

{Още»}

 
ЛИТЕРАТУРНА ВЕЧЕР „ХУБАВА СИ, ТАТКОВИНО…“

Националният литературен музей и къща музей „Петко и Пенчо Славейкови” организират вечер на родолюбивата лирика под наслов „Хубава си, татковино…”.

{Още»}

 
ПОЧИНА ПИСАТЕЛЯТ ЦВЕТАН ИЛИЕВ

На 09.11.2018 г. почина писателят Цветан Илиев - поет, публицист и културен деятел. Цветан Иванов Илиев е роден на 23.04.1932 г. в село Голинци, сега кв. „Младеново” на град Лом. Според кръщелното си свидетелство е роден на 9 април, но по неизвестни причини официално рождената му дата е 23 април.

{Още»}

 
ПРЕДСТАВЯНЕ НА АНТОЛОГИЯТА „СЪВРЕМЕННА БЪЛГАРСКА ПОЕЗИЯ”

На 20.11.2018 г. от 16 ч. в Галерия-книжарница София Прес ще се състои премиера на антологията „Съвременна българска поезия” (2018) в съставителство и превод на турски език на поета Ахмет Емин Атасой,

{Още»}

 
ПОЧИНА ПИСАТЕЛЯТ ХРИСТОФОР ТЗАВЕЛЛА

На 09.11.2018 г. почина писателят Христофор Тзавелла, член на Съюза на българските писатели, известен фолклорист, поет, публицист и историк със заслуги към нашето фолклорно наследство и историческата памет на българина.

{Още»}

 
ПРЕДСТАВЯНЕ НА КНИГАТА НА ИВАН АНГЕЛОВ „СТРАТЕГИЯ ЗА ДОГОНВАЩО ИКОНОМИЧЕСКО РАЗВИТИЕ НА БЪЛГАРИЯ ДО 2040 ГОДИНА”

Българската Академия на Науките и издателство „Захарий Стоянов” организират представянето на най-новата книга на проф. Иван Ангелов на тема „СТРАТЕГИЯ ЗА ДОГОНВАЩО ИКОНОМИЧЕСКО РАЗВИТИЕ НА БЪЛГАРИЯ ДО 2040 ГОДИНА” на 12 ноември 2018 г. от 18 00 часа в големия салон на БАН, до Народното събрание.

{Още»}

 
ПОЧИНА ПИСАТЕЛЯТ НИКОЛА ГАГОВСКИ

На 2 ноември 2018 г. на 89-годишна възраст ни напусна писателят и журналистът Никола Гаговски. Никола Борисов Гаговски е роден на 02.02.1929 г. в село Гагово, Търговищка област. Учи в родното си село, в гр. Попово и в София. На 15-годишна възраст започва работа в керамичната фабрика на братя Иванови в Попово.

{Още»}

 
ОТИДЕ СИ ПОЕТЪТ ЮРИЙ АСМОЛОВ

На 17 октомври 2018 г. в град Курск на 57-годишна възраст почина известният руски поет, член на Съюза на писателите на Русия (от 1998 г.), лауреат на международния конкурс „Златно перо” Юрий Николаевич Асмолов.

{Още»}

 
ГЕОРГИ СТОЯНОВ – ГОСТ НА СЪБОТНИТЕ ЛИТЕРАТУРНИ МАТИНЕТА

Писателят Георги Стоянов ще е петият поред гост на Съботните литературни матинета на Дружество на писателите - Пловдив, на 3 ноември 2018 г. от 10,30 часа.

{Още»}

 
НОВО СПИСАНИЕ „ЮЖНО УТРО” В ХАСКОВО

По случай Деня на народните будители в Хасково ще се състои представяне на новото списание за общество, култура и литература „Южно утро”. То е издание на Община Хасково и Гражданско сдружение „Родопско утро”.

{Още»}

 
ЗА ДЕНЯ НА БЕСАРАБСКИТЕ БЪЛГАРИ

На 29 октомври тази година (2018 г.) за пореден път ще отбележим (в Университета и в Читалището) Деня на бесарабските българи. За този празник на българския дух, който тържествено се отбелязва в Молдова, Украйна, България и другаде, където компактно живеят нашите сънародници - БЪЛГАРИТЕ, има цяла история.

{Още»}

 
ОТБЕЛЯЗВАМЕ 104 ГОДИНИ ОТ СМЪРТТА НА ПЕЙО ЯВОРОВ

На 29 октомври 2018 г. от 11:00 часа, Националният литературен музей организира панихида на гроба на Пейо К. Яворов в Централен гробищен парк - София.

{Още»}

 
ИЗЛОЖБА, ПОСВЕТЕНА НА Ф. М. ДОСТОЕВСКИ

На 22 октомври 2018 г. в Централното фоайе на Българска академия на науките Националният литературен музей подреди изложба под наслов „КРАСОТАТА ЩЕ СПАСИ СВЕТА”.

{Още»}

 
ИЗЛЕЗЕ ОТ ПЕЧАТ АЛМАНАХ “МИЗИЯ” ЗА 2018 г.

Алманахът за литература, изкуство и публицистика “Мизия”, издание на Дружеството на писателите в Плевен, излезе от печат. Алманахът е юбилейно издание, тъй като през тази година - 2018-та, плевенските писатели честват 40 години от създаването на Дружеството си.

{Още»}

 
ПОЧИНА ПИСАТЕЛЯТ ДИМИТЪР СТЕФАНОВ

На 19 октомври 2018 г. си отиде изтъкнатият български писател Димитър Стефанов. Димитър Стефанов Бъчваров е роден е на 20 март 1932 г. в село Шумата (сега Денчевци), Дряновско, където получава основното си образование и гимназия в училище „Максим Райкович” в Дряново (1950).

{Още»}

 
ПРЕДСТАВЯНЕ НА „ЗА ЧЕСТТА НА ПАГОНА И В СЛУЖБА НА ОТЕЧЕСТВОТО” ОТ РАЙНА КАБЛЕШКОВА

На 24 октомври 2018 г. от 17:30 часа в лекционната зала на Регионална библиотека “Иван Вазов” - Пловдив
ще се състои представяне на книгата на Райна Каблешкова

{Още»}

 
ЕЛИ ВИДЕВА – ГОСТ НА СЪБОТНИТЕ ПИСАТЕЛСКИ МАТИНЕТА

Поетесата Ели Видева е гост на съботните писателски матинета на 20 октомври 2018 г. от 10,30 часа в Дома на писателите - Пловдив (ул. Княз Александър I Батенберг 27, ет. 2). Новата книга на Ели Видева - десета поред, със заглавие „Палимпсест” ще бъде представена от поета и драматурга Иван Странджев.

{Още»}

 
СЪДЪРЖАТЕЛНА КУЛТУРНА ПРОГРАМА ЗА ПРАЗНИКА НА СЛИВЕН

Включените в тазгодишната празнична програма дейности радват сливенци и гостите на града със своята съдържателност, разнообразие от прояви в различните жанрове изкуства и активността на общината (заместник-кмет по хуманитарните дейности Пепа Чиликова) - за организирането им.

{Още»}

 
ПРЕДСТАВЯНЕ НА РОМАНА „ОКОТО НА ЗАЛЕЗА” ОТ ИВАН ЕНЧЕВ

На 17 октомври 2018 г. в Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково ще се състои представяне на книгата „Окото на залеза” от Иван Енчев.

{Още»}

 
ГЮЛШЕН АЛИЕВА С НАГРАДАТА „ЗЛАТНО ДУНАВСКО ПЕРО’2018”

Поетесата Гюлшен Алиева от Плевен е тазгодишният носител на наградата „Златно дунавско перо” от националния поетичен конкурс „Свищовски лозници”, съобщиха от пресцентъра на Община Свищов.

{Още»}

 
ПИСАТЕЛИ С ОТЛИЧИЯ

По време на литературните празници „130 години от раждането на Дора Габе” (2018) в Добрич поетесата Камелия Кондова получи литературната награда за поезия „Дора Габе”, а на писателя Драгни Драгнев бе дадено Отличие за принос в изследването и популяризирането на творчеството на Дора Габе.

{Още»}

 
ПOЕТЪТ ПЕТЪР АНАСТАСОВ - ГОСТ НА СЪБОТНИТЕ ЛИТЕРАТУРНИ МАТИНЕТА

Поетът Петър Анастасов - почетен гражданин на Пловдив, ще е гост на Съботните литературни матинета, организирани от Дружеството на писателите - Пловдив, на 13 октомври 2018, събота, от 10.30 ч.

{Още»}

 
СЛИВЕНСКО ПРИСЪСТВИЕ НА МЕЖДУНАРОДЕН ФОРУМ В УНГАРИЯ

Директорът на Регионална библиотека “Сава Доброплодни” д-р Росица Петрова-Василева взе участие в научна конференция на тема: „Ролята на библиотеките за културното развитие на населените места”, която се проведе в градската библиотека в гр. Сигетвар /Унгария/ и в други прояви в рамките на програмата на Националната библиотечна седмица в Унгария (октомври 2018 г.), организирани от библиотеките [...]

{Още»}

 
ПОКАНА ЗА ТЪРЖЕСТВО НА СРПБ

Съюзът на рускоезичните писатели в България (СРПБ), с ръководител Наталия Ерменкова, навърши 3 години. По този повод СРПБ ви кани на тържеството си: 12 октомври (петък) 2018, 17.30 часа, в Руския център (ул. Шипка, № 34), Мраморна зала. Ще бъде представен новият Алманах на СРПБ и новите членове на Съюза.

{Още»}

 
ПРЕДСТАВЯНЕ НА „ЗЛАТО ПОЛЕ - ПАРИЖ” ОТ ДЕМИР ДЕМИРЕВ

На 11 октомври 2018 г. в Хасково ще се състои представяне на стихосбирката „Злато поле - Париж” от поета Демир Демирев, който живее в Димитровград.

{Още»}

 
БЪЛГАРСКИ АВТОРИ В СВЕТОВНИ ХАЙКУ АНТОЛОГИИ

След Haiku A Concise Anthology/Хайку - кратка антология, 2018, ISBN: 978-93-88125-43-7 в подбор на 40 автори от цял свят с участието на Стоянка Боянова и Минко Танев, излязоха от печат две нови издания на Cyberwit.net, Индия, под редакцията на Dr. Santosh Kumar: сборниците HORIZON/Хоризонт, ISBN: 978-93-88125-06-2 и второ издание на The Poetic Achievement of [...]

{Още»}

 
ПРЕМИЕРА НА „ПРИБЛИЖАВАНЕ ДО ВЗРИВА” ОТ АТАНАС КАПРАЛОВ

Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий”
Издателство „Летера”
ПРЕМИЕРА
9 октомври (вторник) 2018 г. от 18.00 часа
на новата стихосбирка
на Атанас Капралов

{Още»}

 
ЛИТЕРАТУРНИ ПРАЗНИЦИ „130 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ДОРА ГАБЕ”

Община град Добрич организира Литературни празници „130 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ДОРА ГАБЕ”. На 10 октомври ще има рецитал ва поети от Българския ПЕН-център и разговор на тема „Литературният превод - предизвикателство на съвремието”.

{Още»}

 
ПРИКЛЮЧИ НАЦИОНАЛНИЯТ ПОЕТИЧЕН КОНКУРС С МЕЖДУНАРОДНО УАСТИЕ „ЕСЕННИ ЩУРЦИ”

БИAНКА ГАБРОВСКА СТАНА НОСИТЕЛ НА ГОЛЯМАТА НАГРАДА
В  конкурса „Есенни щурци” участваха над 50 поети от три държави. За втора поредна година в родното село на поета Иван Николов - Горски извор, се проведе националния поетичен конкурс с международно участие - „Есенни щурци”.

{Още»}

 
ПРЕДСТАВЯНЕ НА „БОСОНОГ ПО СТЪРНИЩЕТО НА БЕЛИЯ ЛИСТ” ОТ ЮЛИЙ ЙОРДАНОВ

Съюз на българските писатели
Община Лом
представят
ЮЛИЙ ЙОРДАНОВ

{Още»}

 
ПРЕЗИДЕНТЪТ РУМЕН РАДЕВ ПОЗДРАВИ ЛИТЕРАТУРНОТО СПИСАНИЕ „ПЛАМЪК” ПО СЛУЧАЙ НЕГОВАТА 95-ТА ГОДИШНИНА

На 28 септември т.г. в залата на клуба на архитектите се състоя юбилейна литературна вечер, посветена на 95-та годишнина от създаването на ГеоМилевото списание „Пламък”.

{Още»}

 
„ГРИВНИ ДРЪНКАТ ПОД ВЪЗГЛАВЕ”

РЕГИОНАЛЕН ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ - ПЛОВДИВ
И
ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ НА ОТКРИТО „ЕТЪР” - ГАБРОВО
На 21 септември 2018 г. (петък) от 18.00 часа в Регионален Етнографски музей - Пловдив ще бъде открита изложбата

„Гривни дрънкат под възглаве”

{Още»}

 
ПОЧЕТЕН ЗНАК НА „ЧЕРВЕНИЯТ ЕЗДАЧ“ – 2018 г.

За творческа доблест и във връзка с шестата годишнина на почетен знак на “Червеният ездач” се връчват на:
Колектив, създал документалния филм „ДОНБАСКА ПРОЛЕТ” -
автор: Екатерина Митринова; оператор: Цветомир Гетов; сценарий: Александър Николов; монтаж: Стефан Петров; превод: Георги Станчев, субтитри: Даниела Пенкова

{Още»}

 
ПРЕДСТАВЯНЕ НА СБОРНИКА „НЕПОЗНАТИЯТ ДАМЯН КАЛФОВ”

На 18 септември 2018 г. (вторник) от 17,00 часа в Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий” ще бъде представен сборникът „Непознатият Дамян Калфов”.

{Още»}

 
НОВА КНИГА НА ДРАГНИ ДРАГНЕВ

Излезе нова книга на Драгни Драгнев - новелата „Време на сбогуване”. Премиерата й ще се състои на 18 септември 2018 г. в Дома-паметник „Йордан Йовков” (Литературен музей) в гр. Добрич. От името на Сдружението на писателите в града книгата ще представи Драгомил Георгиев.

{Още»}

 
НОВ РОМАН НА ГЕОРГИ МИХАЛКОВ

В началото на месец септември 2018 г. белгийското издателство “Либера” издаде новия роман на писателя Георги Михалков “Ведри утрини”. Романът е на международния език есперанто и се разпространява в Европа, Азия, Америка и Австралия.

{Още»}

 
ВИОЛЕТА БОНЧЕВА С ЛИТЕРАТУРНИ НАГРАДИ В ЛИВАН И АРЖЕНТИНА

Писателката Виолета Бончева участва с разказа “Нещата, които се случват” в два международни конкурса - в Ливан, на името на създателя на конкурса, “Наджи Нааман” и в Аржентина.

{Още»}

 
ОТБЕЛЯЗВАМЕ 150 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ПОЕТЕСАТА МАРА БЕЛЧЕВА

На 12 септември 2018 г. от 11.30 часа в Народното събрание на Република България ще бъде открита официално изложбата на Националния литературен музей „Сама в вечерний път вървя…”, посветена на 150-годишнината от рождението на Мара Белчева (1868 - 1937).

{Още»}

 
ОТИДЕ СИ ПОЕТЪТ-ПЕСЕННИК НИКОЛАЙ ЗИНОВИЕВ

На 17 август 2018 г. почина известният поет-песенник Николай Николаевич Зиновиев (Николай Николаевич Зиновьев), автор на изключително популярни шлагери.

{Още»}

 
ДО ПОТОМЦИТЕ НА ПРЕОБРАЖЕНЦИ И ИЛИНДЕНЦИ

В нощта на 1 срещу 2 август озвездената Петрова нива побра хиляди придошли на народния събор родолюбци, които на свой ред подобно странджанските съзаклятници изпитаха великото преображение на българския народ чрез последния бунт за отечеството…

{Още»}

 
ПОЧИНА ПОЕТЪТ КОЛЬО АЛЕКСАНДРОВ

На 9 август 2018 г. почина поетът Кольо Александров (Кольо Александров Колев). Той е роден на 28.10.1953 г. в с. Малко Асеново, Хасковско. От 1967 г. живее в гр. Стара Загора, където завършва техникум по електротехника.

{Още»}

 
ПОЧИНА ПИСАТЕЛКАТА ХРИСТИАНА ВАСИЛЕВА

На 9 август 2018 г., на 90-годишна възраст, почина Христиана Василева. Христиана Борисова Василева, българска писателка и преводачка, е родена на 29.03.1928 г. в град Малко Търново в семейство на офицер.

{Още»}

 
ОТИДЕ СИ ПОЕТЪТ ГЪЛЪБ КОВАЧЕВ

На 24.07.2018 г. почина поетът Гълъб Ковачев. Той е роден през 1950 г. в град Перущица. Завършва медицина и е работил като лекар. Автор е на пет стихосбирки: “Да живее градчето” (1989), “Нощният пазач на звезди и галактики” (2000), “Спомени от кралския двор” (2014), “Спри пред дома ми някоя вечер” (2016), “Човекът, който ти маха [...]

{Още»}

 
БЛАГОВЕСТА КОНСТАНТИНОВА - „МУЗИКАЛНИ СРЕЩИ”

НАЦИОНАЛЕН ЛИТЕРАТУРЕН САЛОН
„СТАРИННИЯТ ФАЙТОН”
Ви кани
на представяне на книгата
„МУЗИКАЛНИ СРЕЩИ”
НА ПРОФЕСОР
БЛАГОВЕСТА КОНСТАНТИНОВА

{Още»}

 
ПОКАНА ЗА ПРЕДСТАВЯНИЯ НА „ДУША” ОТ МАРТИН РАЛЧЕВСКИ

Скъпи приятели,
излезе от печат новата ми книга “ДУША”
Ако имате възможност и желание, заповядайте на представянията на книгата в София и Пловдив.
СОФИЯ
30 юли (понеделник), 18.30 ч.
Книжарница „Гринуич”,
бул. Витоша 37

{Още»}

 
ГРАДИНА НА ШОЛОХОВ

На 2-3 юли 2018 г. в хутора Кружилински и в станица Вьошенска, Ростовска област се проведоха срещи на делегация на Съюза на писателите на Русия (председателя Николай Иванов, заместник-председателя Николай Дорошенко, ръководителите на Ростовския регионален отдел A. Береговой и Г. Студенкина)

{Още»}

 
„12 КВАДРАТА” ОТ ИВА НИКОЛОВА

Литературен салон „Леге 10″
представя
книгата
„12 КВАДРАТА”
от ИВА НИКОЛОВА

{Още»}

 
ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС ОТ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА СБП БОЯН АНГЕЛОВ

ДО ГЕОРГИ АНГЕЛОВ
ПИСАТЕЛ
УВАЖАЕМИ ГЕОРГИ АНГЕЛОВ,
Позволи ми от името на УС на Съюза на българските писатели и от мое име да те поздравя за твоя 50 годишен юбилей!

{Още»}

 
ОТИДЕ СИ ПИСАТЕЛКАТА МИЛА ЛАЗАРОВА

На 2.07.2018 г. почина писателката Мила Лазарова. Милка Кирилова Лазарова е родена на 23.07.1927 г. в гр. Русе. Средното си образование получава в Русе, завършва медицина в София. Работи като детски лекар в Русе, Несебър, Тунис (1952 - 1982).

{Още»}

 
НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА РЕЦИТАТОРИ „ПОДИР СЕНКИТЕ НА ОБЛАЦИТЕ”

Народното читалище „Искрица-1901″ в димитровградското село Скобелево кани всички, които обичат поезията на Яворов и могат да рецитират неговите произведения, да участват в Националния рецитаторски конкурс, посветен на поезията на Яворов.

{Още»}

 
„БЪЛГАРСКАТА ШЕВИЦА – ПРЕТВОРЕНА ТРАДИЦИЯ“

Има удоволствието да Ви покани на
Юбилейна изложба по случай 50 години
Колектив за национална шевица и орнаментика „Росица Чуканова”
„БЪЛГАРСКАТА ШЕВИЦА - ПРЕТВОРЕНА ТРАДИЦИЯ”

{Още»}

 
ЕЛЕНА АЛЕКОВА С ЛИТЕРАТУРНАТА НАГРАДА „ЕРГОСФЕРА”

Носител на литературната награда “Ергосфера” за 2018 г. е Елена Алекова
Жури в състав Надежда Захариева, Велин Георгиев, Кънчо Атанасов и Красимир Георгиев определиха носителя на литературната награда “Ергосфера” на изд. “Фльорир” за 2018 г.

{Още»}

 
ИЗЛОЖБА „ХИПОКРАТ И ПЕГАС”

Писатели медици от Възраждането до наши дни

На 26 юни 2018 г. от 18:00 ч. в Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий” ще бъде открита изложбата „Хипократ и Пегас”, посветена на известни творци от българската литература с медицинско образование, на най-големите имена в българската медицинска наука, които имат художествени изяви и на съвременни писатели медици.

{Още»}

 
ПРОВЕДЕ СЕ МЕЖДУНАРОДНИЯТ ПОЕТИЧЕН ФЕСТИВАЛ „ДУХОВНОСТ БЕЗ ГРАНИЦИ”

Международен поетичен фестивал “Духовност без граници” се проведе в Пловдив и София от 31 май до 4 юни 2018 г. Във фестивала участваха поети от България и Полша.

{Още»}

 
НАЧАЛО НА ПРОЕКТА „ПИСАТЕЛИТЕ И ПЛОВДИВ”

Дружеството на писателите - Пловдив кандидатства пред Община Пловдив за финансиране на проект „Писателите и Пловдив” за 2018 г. Проектът беше одобрен и започна на 4 юни 2018 г. с литературно четене в ОУ „Яне Сандански” - Пловдив.

{Още»}

 
ПОЗДРАВЛЕНИЕ ЗА 24 МАЙ

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ, ПРИЯТЕЛИ
И ПОЧИТАТЕЛИ НА БЪЛГАРСКАТА СЛОВЕСНОСТ,
Поздравяваме ви с 24 май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. С празника, който ни прави съпричастни към най-високите постижения на българския творчески гений през вековете и откроява границите на безсмъртната Държава на духа, завещана ни от славни предци!

{Още»}

 
ПОКАНА ЗА ПРЕДСТАВЯНЕ НА „ТИХАТА СВЕТЛИНА В ПРОЦЕПА ПОД ВРАТАТА” ОТ ТОНЯ ТРАЙКОВА

На 1 юни 2018 г. от 19.30 ч. в галерия „The Art Foundation” - ул. „Дякон Игантий” 19, София ще се състои представяне на романа на Тоня Трайкова „Тихата светлина в процепа под вратата”.

{Още»}

 
МЕЖДУНАРОДНА ПОЕТИЧНА НАГРАДА „ИТЕС” ЗА ВАНЯ АНГЕЛОВА

На 9 май 2018 година в София по време на Българиадата, организирана от Българската академия на науките и изкуствата (БАНИ), Международната академия по българознание, иновации и култура (МАБИК) и Организацията на обединените българи (ООБ), Ваня Ангелова е удостоена лично от ръководителя на Международния отдел

{Още»}

 
ВСЕБЪЛГАРСКИ КОНКУРС „НАГРАДА ЛЪЧЕЗАР СТАНЧЕВ ЗА ПОЕЗИЯ В СОНЕТ”

Всебългарски конкурс
„Награда Лъчезар Станчев за поезия в сонет”
от Община курорт Вършец

{Още»}

 
ПОЧИНА ПОЕТЪТ КИРИЛ БОРИСОВ

На 7 май 2018 г. си отиде поетът Кирил Борисов. Той е роден на 25.01.1938 г., в с. Мламолово, Софийска област, завършва факултета по славянски филологии в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, работи като редактор в редица периодични издания и 18 години в българското списание за изкуство и култура на чужди езици „Обзор”.

{Още»}

 
ПОЧИНА ПИСАТЕЛЯТ СЛАВ СЛАВОВ

На 2 май 2018 г. на 90-годишна възраст почина писателят Слав Славов - един от създателите на Дружеството на първомайските писатели.

{Още»}

 
ПРЕДСТАВЯНЕ НА „ПРЕМЪЛЧАНОТО НА ДВА ЕЗИКА” ОТ АХМЕТ ЕМИН АТАСОЙ

На 14 май 2018 г. (понеделник) от 18.00 ч. в Мраморното фоайе на Столичната библиотека Ахмет Емин Атасой ще представи новата си стихосбирка „Премълчаното на два езика” - билингва, изд. „Дегишим”. Водеща - Надя Попова, рецензент - Анжела Димчева, с участието: Боян Ангелов, Захари Иванов, Иван Есенски, Димитър Милов.

{Още»}

 
В ТЪРСЕНЕ НА ХАРМОНИЯТА

Разказ за жизнения и творчески път на Димитър Димов

На 9 май 2018 г. в 16:00 часа, в библиотеката при Народно читалище „Светлина 1929 г.” - с. Труд ще бъде открита гостуващата изложба на Националния литературен музей „В търсене на хармонията” - разказ за жизнения и творчески път на писателя и учен Димитър Димов.

{Още»}

 
ПРЕДСТАВЯНЕ НА „КВАДРАТНО СЛЪНЦЕ” ОТ КРАСИМИР ПЕТРОВ

На 8 май (вторник) 2018 г. от 18.00 ч. в Културен център „Люлин” в София ще бъде представена новата стихосбирка на поета Красимир Петров „Квадратно слънце”.

{Още»}

 
ОТИДЕ СИ АНА АЛЕКСАНДРОВА

На 26.ІV.2018 г. си отиде поетесата Ана Александрова. Ана Александрова Антонова е родена на 20.Х.1924 г. в гр. Червен бряг, завършва класическия отдел на Старозагорската девическа гимназия. Още като ученичка печата стихове в сп. „Българска реч” и преводи от латински в списанието за класическа култура „Прометей”.

{Още»}

 
ПОЧИНА ПИСАТЕЛЯТ ГЕОРГИ СТОЙКОВ

ТЪЖНА ВЕСТ
В разгара на пролетта, на 26 април 2018 г., ни напусна един от доайените и учредители на плевенското Дружество на писателите, неговият първи секретар и досегашен почетен председател

{Още»}

 
ПАВЛИНА ПАВЛОВА С НАЦИОНАЛНАТА НАГРАДА ЗА БЕЛЕТРИСТИКА „ПРОФ. ДИМИТЪР ДИМОВ”

На 16.04.2018 г. жури в състав: представители на СБП 1913, на Община Ловеч и Общински съвет Ловеч присъди Националната награда за белетристика „Проф. Д. Димов” - 2018 на писателката Павлина Павлова.

{Още»}

 
ЮБИЛЕЙНА ВЕЧЕР НА Д-Р ТОТКО НАЙДЕНОВ

На 24 април 2018 г., вторник, от 18,00 часа в къща музей „Петко и Пенчо Славейкови” в столицата (ул. „Г. С. Раковски” 138) ще се проведе вечер на интимната лирика и разказ по повод излизане на книгата „За сърцата, що се любят…” на д-р Тотко Найденов, член на СБП.

{Още»}

 
С ПОВЕЯ НА ПРОЛЕТТА

В дните на Светлите Великденски празници Фондация „Вигория” обяви резултатите от поредния Национален конкурс за учители и ученици - „Мария Склодовска-Кюри - 150 години от рождението й” в сайта на Фондацията (www.vigoria.webs.com). Малко преди това бяха обявени и носителите на Почетен плакет „Златна детелина” - 2018 в областите „Образование”, „Екология”, „Култура”.

{Още»}

 
ВТОРИ НАЦИОНАЛЕН ПОЕТИЧЕН КОНКУРС „ЕСЕННИ ЩУРЦИ”

Кметството в с. Горски извор, Димитровградска община, Народното читалище „Пробуда” и Поетичния клуб на името на поета Иван Николов организират:
ВТОРИ НАЦИОНАЛЕН ПОЕТИЧЕН КОНКУРС „ЕСЕННИ ЩУРЦИ”
С МЕЖДУНАРОДНО УЧАСТИЕ

{Още»}

 
НОВА ПОЕТИЧНА КНИГА НА ДРАГНИ ДРАГНЕВ

На 3 май 2018 г. Сдружението на писателите в Добрич ще представи новата поетична книга на Драгни Драгнев „НЕ Е В ТЯЛОТО ЖИВОТЪТ”. За книгата ще говори поетът Сашо Серафимов, председател на Сдружението. Премиерата ще се състои в Галерия „Георги Петров”. Организатор на събитието е Община Добрич.

{Още»}

 
НА НОЩТА НЕВЕРНА ВЕРЕН СИН…

Литературна вечер, посветена на 131 години от рождението на Димчо Дебелянов
На 28 март 2018 г. от 17,30 часа, в двора на къща музей „Пейо К. Яворов” (ул. „Г. С. Раковски” № 136) Националният литературен музей организира литературна вечер „На нощта неверна верен син…”. Поводът за събитието е отбелязването на 131 години от рождението на Димчо [...]

{Още»}

 
ПРЕДСТАВЯНЕ НА „ЗАСПА ПОСЛЕДНИЯТ ШУРЕЦ” ОТ МАРИЯ В. НИКОЛОВА

Културен център “Тракарт” и Дружество на писателите - Пловдив
ви кани на
премиера
на стихосбирката на Мария В. Николова
„Заспа последният щурец”.

{Още»}

 
ЛИТЕРАТУРНА СРЕЩА С ПОЕТА МАТЕЙ ШОПКИН

На 15 март 2018 г. по повод празника на града, в препълнената с почитатели зала на Военния клуб във Велико Търново, се състоя, организирана от литературен клуб „Н. Й. Вапцаров”, литературна среща със забележителния съвременен поет Матей Шопкин (почетен гражданин на В. Търново), във връзка с предстоящия му 80-годишен юбилей и новата му стихосбирка, посветена [...]

{Още»}

 
53 ОРГАНИЗАЦИИ ОТ 17 СТРАНИ ПРИЕХА ДЕКЛАРАЦИЯ СРЕЩУ ДЖЕНДЪР ИДЕОЛОГИЯТА

Първата международна конференция за джендър, пол и образование срещу джендър доктрината, която набира сила в западните страни, се проведе със сериозен успех в Мадрид. 53 организации от 17 страни подкрепят мадридската декларация за разбирателство, уважение и свобода. информира Епицентър.
Ето и пълния текст на декларацията:

{Още»}

 
ЛИТЕРАТУРНА СРЕЩА ПО ПОВОД 75 г. ОТ ОСНОВАВАНЕТО НА ОФ

На 30 март 2018 г. от 11 ч. в Клуб „Монпарнас” ще се състои литературна среща, организирана от Отечествения съюз и СБП по повод 75 години от основаването на Отечествения фронт.

{Още»}

 
ПРЕДСТАВЯНЕ НА „ОТКРАДНАТА СЪДБА” ОТ СТОЯН МИЛЕВ

На 19 март 2018 г. от 18 ч ще се състои представяне на романа „Открадната съдба” от Стоян Милев в Националния клуб на БСП, София, ул. „Позитано” 20.

{Още»}

 
ПИСАТЕЛЯТ БОЙКО БЕЛЕНСКИ С НОВ ИСТОРИЧЕСКИ РОМАН

На 15 март 2018г. /четвъртък/ от 18ч., в зала “Пенчо Славейков” на едноименното читалище в София, литературният критик Благовеста Касабова ще представи новия исторически роман “Цар Калоян” на Бойко Беленски. Заповядайте на бул.”Черни връх”№35.

{Още»}

 
ИЗГРЕВЪТ НА СЛЕДВАЩОТО

Дружество на българските фантасти „ТЕРА ФАНТАЗИЯ”
и Фондация „ЧОВЕШКАТА БИБЛИОТЕКА” организират конкурс
за фантастични и други* разкази

{Още»}

 
ПРЕМИЕРА НА „ДУХОВНИ ВСЕЛЕНИ” ОТ ЛАЛКА ПАВЛОВА

На 29 март 2018 г. от 18 ч. в Галерия-книжарница София Прес ще се състои премиера на книгата с литературна критика „Духовни вселени” от Лалка Павлова.

{Още»}

 
ГЕОРГИ АНГЕЛОВ - НОСИТЕЛ НА НАЦИОНАЛНАТА ЛИТЕРАТУРНА НАГРАДА “ПЕНЬО ПЕНЕВ”

В Димитровград жури с председател Антоанета Шаркова - началник отдел “Хуманитарни дейности” в Общинска администрация;

{Още»}

 
СПЕКТАКЪЛ ЗА ЕЛИН ПЕЛИН

Приятели,
Йордан Каменов Ви кани да присъствате на:
Поредната постановка на Театъра на словото към БАНИ, посветена сега
на Елин Пелин. Тя ще се състои на 13.ІІІ.2018 г., вторник, от 18 часа, в салона
на КИ “Красно село”. /Спирка “Хиподрума на трамвай № 5/.

{Още»}

 
НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС „СТОЯН ДРИНОВ“

Община Панагюрище
Площад “20 април” № 13, email: obstina@abv.bg;
тел.: (0357) кмет 600- 41, факс: 630-68

{Още»}

 
ГЕОРГИ АНГЕЛОВ – БУДИТЕЛ НА БРАЦИГОВО

На 23 февруари 2018 г. в хотел „Марица” в Пловдив се състоя голяма земляческа среща на брациговци. Тя бе организирана от Културно-просветно дружество „Васил Петлешков” в Пловдив и други родолюбиви организации, свързани с Брацигово.

{Още»}

 
ПРЕДСТАВЯНЕ НА “ЧУЙ ТИШИНАТА” ОТ ТАТЯНА ЯВАШЕВА

Татяна Явашева
и издателство „Факел”
ви канят на
представянето на книгата „Чуй тишината”

{Още»}

 
ПРЕМИЕРА НА „МИГ КАТО ВЕЧНОСТ“ ОТ ГЕОРГИ КОНСТАНТИНОВ В СОФИЯ

НАЦИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА
„Св. св. Кирил и Методий”
Клуб „Писмена”
И
ИЗДАТЕЛСКА КЪЩА „ХЕРМЕС”

{Още»}

 
ЧЕТИРИНАДЕСЕТИ ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС „СВЕТЛОСТРУЙ“

ОБЩИНА ИВАНОВО, КМЕТСТВО ЩРЪКЛЕВО И ЧИТАЛИЩЕ „ВЪЗРАЖДАНЕ 1906″ С. ЩРЪКЛЕВО, ОБЛАСТ РУСЕ
СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА ДРУЖЕСТВОТО НА ПИСАТЕЛИТЕ - РУСЕ

{Още»}

 
БОГАТА ПРОГРАМА В СЛИВЕН ЗА НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК НА БЪЛГАРИЯ 3 МАРТ

Общинската и областната администрации, културните институти, обществените и родолюбиви сдружения, са организатори на започналите инициативи в града - за отбелязване на значимата юбилейна годишнина: 140 г. от освобождението на България от османско владичество.

{Още»}

 
ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СЪЮЗА НА ПИСАТЕЛИТЕ НА РУСИЯ Е ИЗБРАН НИКОЛАЙ ИВАНОВ

За новия ръководител гласуваха повечето делегати на XV конгрес (14-15 февруари 2018 г.) на организацията. Николай Иванов ще заема длъжността пет години. На поста председател той смени писателя, доктора на историческите науки Валерий Ганичев, който ръководеше Съюза на писателите на Русия от 1994 г.
Николай Фьодорович Иванов е роден през 1956 г. в Брянска област. Завършил [...]

{Още»}

 
ПРЕДСТАВЯНЕ НА „УМНО СЕЛО” ОТ МИЛКО МАРКОВ

На 26. 02. 2018 г. /понеделник/ от 18 ч. в Народно читалище “Св. св. Кирил и Методий - 1922″, гр. София кв. “Модерно предградие”, бул. “Европа” № 20 ще бъде представена книгата “Умно село” от Милко Марков. За книгата и автора ще говорят писателите Георги Михалков и Васил Лазаров.

{Още»}

 
ПОЧИНА ПИСАТЕЛЯТ САВА ПЕЕВ

На 2 февруари 2018 г. си отиде писателят Сава Пеев. Сава Йорданов Пеев е роден на 24 септември 1932 г. в с. Костел, Великотърновско.

{Още»}

 
СПЕКТАКЪЛ ЗА АЛЕКО КОНСТАНТИНОВ

Драги приятели,
След 7-месечно прекъсване поради ремонт на залите в ДК “Красно село” възобновяваме дейността на Театъра на Словото към БАНИ.

{Още»}

 
ПРЕДСТАВЯНЕ НА „СИСТЕМНИ ЦИКЛИ…” ОТ ВАСИЛ ПРОДАНОВ

Издателство “Захарий Стоянов” ви кани на представяне на книгата на чл. кор. Васил Проданов “Системни цикли и бъдещето на историята: накъде върви светът?” на 12 февруари 2018 г., от 18 ч. в големия салон на БАН.

{Още»}

 
„НАСРЕЩА МИ СЕДЕШЕ МЪЛКОМ ТИ…“

На 13 февруари (вторник) 2018 г. от 18 часа в къща музей „Петко и Пенчо Славейкови” (ул. „Г. С. Раковски” 138, ет. 1), Националният литературен музей организира музикално-поетичната вечер „НАСРЕЩА МИ СЕДЕШЕ МЪЛКОМ ТИ…”.

{Още»}

 
ПРЕМИЕРА НА „ПОЕЗИЯ” ОТ ПАБЛО НЕРУДА

На 8 февруари 2018 г. от 19:00 ч. в Литературен клуб „Перото”, ще бъде представено двуезичното издание с избрани творби на Пабло Неруда „Поезия” (издателство „Колибри”) в превод на Никола Инджов. Събитието се организира съвместно с Институт Сервантес.

{Още»}

 
ПОКАНА ЗА ПРЕДСТАВЯНЕ НА „ЦАР КАЛОЯН” ОТ БОЙКО БЕЛЕНСКИ

На 6 февруари (вторник) 2018 г. Литературният салон „Красно село” и издателство „Атеа” представят историческия роман на Бойко Беленски „Цар Калоян”.

{Още»}

 
ТЪГА ЗА ЕМИЛИЯ ТРИФОНОВА

Дружеството на писателите в Плевен се сбогува с поетесата и преводач Емилия Трифонова. Еми си замина на 4 февруари и пое по небесните пътища, за да отнесе там своята лъчезарна и светла душа.

{Още»}

 
ПРЕМИЕРА НА „ИЛИ ХУБАВО, ИЛИ ОЩЕ” ОТ СЛАВИМИР ГЕНЧЕВ

На 5 февруари (понеделник) 2018 - премиера на стихосбирката на Cлaвимиp Гeнчeв „Или хубаво, или още” от 18.00 часа в Галерия книжарница „София прес”

{Още»}

 
СЪОБЩЕНИЕ

Съюзът на българските писатели приема до 26 февруари 2018 г. книги на български автори, излезли през календарната 2017 г. за участие в Годишните литературни награди на СБП за най-добра книга в жанровете: проза, поезия, литературна критика, публицистика и документалистика, детска литература.
Книгите се приемат на адрес: София-1000, ул. „6 септември” 35, ет. 2
Съюз на българските писатели

{Още»}

 
ПРЕГЛЕД НА ИЗДАДЕНИТЕ ПРЕЗ 2017 г. КНИГИ НА АВТОРИТЕ ОТ СЛИВЕНСКИЯ РЕГИОН

Регионална библиотека „Сава Доброплодни” в града под Сините скали спази утвърдената вече двадесет години традиция за осъществяване обзор на „книжовната продукция” на писателите от различните съюзи и обединения, публикували творбите си в предходната година.

{Още»}

 
АНТОН ДОНЧЕВ: ДЖЕНДЪРЪТ Е ЛУДОСТ! ПРОПАСТ ПРЕД ЧОВЕЧЕСТВОТО!

Писателят Антон Дончев пред Епицентър.бг:
“Джендърът или т.нар. социален пол е пропаст - пропаст пред нормалните хора в човечеството. Един нормален човек не може да го разбере. Това е нелогично.

{Още»}

 
ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС „МОРЕТО МЕ ЗОВЕ”

Читалище “Паисий Хилендарски - 1870″
Литературен клуб “Йордан Кръчмаров”
Балчик
обявяват
литературен конкурс “Морето ме зове”,
посветен на 70 г. от рождението на Йордан Кръчмаров

{Още»}

 
БЪЛГАРСКИ АВТОРИ В АНТОЛОГИЯ НА ХАЙКУ

Стоянка Боянова и Минко Танев са включени в „Haiku A Concise Anthology”/ „Хайку - Кратка антология” с редактор Сантош Кумар/Santosh Kumar, ISBN: 978-93-86653-43-7

{Още»}

 
ОТИДЕ СИ СТЕФАН БРЕЗИНСКИ

На 11 януари 2018 г. на 86 г. почина езиковедът проф. Стефан Брезински. Стефан Христов Стефанов (Брезински) е роден на 9 януари 1932 г. в град Златарица.

{Още»}

 
ВЪЗПОМЕНАНИЕ ЗА ПОЕТА МИХАИЛ БЪЧВАРОВ-БОНДАР

На 29 януари 2018 г. в с. Чийший, Одеска област, Украйна, в 40-я ден от кончината на Михаил Бъчваров-Бондар, в храма “Св. св. Петър и Павел” бе отслужена панихида, а в културният дом на селото бяха изказани възпоменателни думи от съселянините, близките и приятелите за известния български бесарабски поет, родом от китното българско село Чийший.

{Още»}

 
ДЕКЛАРАЦИЯ ПРОТИВ ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ

ДО
Г-Н РУМЕН РАДЕВ
ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
ДО
Г-ЖА ЦВЕТА КАРАЯНЧЕВА
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

{Още»}

 
ПОКАНА ЗА ПРЕМИЕРА - АНТОЛОГИЯ “ПОЕТИ 2016″

Съюзът на българските писатели и издателство “Български писател” канят своите членове и почитателите на поезията на премиерата на излезлия през есента на 2017 г. том “Поети 2016″. Съставители - Георги Ангелов и Ели Видева.

{Още»}

 
СЛИВЕН ЧЕСТВА 140 г. ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА ГРАДА ОТ ТУРСКО ИГО

Община Сливен е изградила традиции за почитане паметта на предците и участието им в националните борби за независимост.

{Още»}

 
ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС „РОЗАТА И ЛЮБОВТА“

Дружеството на българските писатели -  Карлово и
Съюза на българските писатели
организират
Литературен конкурс за  лирична  творба на тема:
„Розата и Любовта”
ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС „РОЗАТА И ЛЮБОВТА“

{Още»}

 
НОВ РОМАН ОТ ВЕСЕЛА ЛЮЦКАНОВА

На 25.01.2018 от 18 ч. ще се състои представяне на новия роман на Весела Люцканова в НЧ “Пенчо Славейков”. Това е роман за обратите в живота, за порасналите ни деца, които сами избират пътя си, за срива от първата любов, която може да те изпепели, за откриването на истинската, която да те извиси, [...]

{Още»}