НОВО! СПИСАНИЕ „СВЕТОВЕТЕ“

Официалната премиера на списанието е на 30 ноември 2011 г. (понеделник) от 18 ч. в Пиано бара на Столичната библиотека.

В културното пространство на България вече присъства брой 1 на списание „Световете” -  цветно, луксозно издание (формат А4, 120 стр.) за литература, музика, археология, кино, история, театър, пластични изкуства. То е насочено към широк кръг интелигентни читатели и е уникално по своята същност да презентира идеята за значението на културните ценности, противопоставяйки се на властващия в медийния пазар акцент за „лошата” новина, за скандала от всякакъв характер. Чрез онагледяване на различните изкуства екипът на изданието се опитва да отрази най-доброто от сътвореното през 20-ти и 21-ви век. Различните жанрове в литературата, както и репортажите от изложби, концерти и театрални постановки, ще се редуват с представяне на знакови събития, личности и проекти от световна величина, като удоволствието от четенето ще бъде допълнено от оригинални визуални решения.

На страниците на „Световете” ще намират място нетрадиционни идеи, формати на изписване и „оживяване” на художествените произведения. Ще се дава път на автори от всички поколения, без значение на принадлежност към творчески съюзи, формални и неформални обединения, направления в изкуството, политически възгледи.

Целта на главния редактор Захари Иванов е чрез едно луксозно издание да се отдаде заслуженото признание на българското изкуство в контекста на европейската и световна култура. Затова в брой 1 до сериозните научни изследвания на проф. Иван Маразов фигурират публикации за хитови имена в популярната музика (Фреди Коул, Жан-Мишел Жар, Теодосий Спасов, Ленард Коен, „Пух”).  Представени са значими фигури от нашата и световна литература - Николай Кънчев, Валентин Пламенов, Никола Инджов, Чеслав Милош (Нобелов лауреат), Джонатан Уийнър (носител на наградата „Пулицър”). Обърнато е внимание на изложби-събития, състояли се в София (Нунцио Бибо и Ан дьо Колбер), на автори от средното поколение (Ивайло Диманов, Тодор Чонов, Неда Антонова), на млади, но силни творчески присъствия (Петър Краевски, Георги Ангелов, Ангелина Павлова, Виолета Драганова, Петя Денева). Публицистичното напрежение се подхранва от текстове на Мирослава Кортенска, Мартин Ралчевски, Фредерик Жоаньо, Ивайло Диманов.  В рубриката „Гласове от миналото” научаваме малко известни факти от биографията на Николай Гяуров, а в рубриката „Президентите” гостува Желю Желев. И за да не бъде прекалено „академична” атмосферата, Васил Сотиров ни кани „На чашка с приятели” чрез шаржовите си миниатюри, а Николай Петев и Сливестър Сталоун са „осветени” от равносметката на своите юбилеи.

Основател и главен редактор на списание „Световете” е Захари Иванов, а Форумът на изданието включва утвърдени имена в българската наука и култура: проф. Иван Маразов, проф. Михаил Неделчев, проф. Мирослава Кортенска, Васил Сотиров, Елица Виденова, Йордан Янев, Никола Инджов, Румен Янчев, Стоимен Стоилов, Тома Спространов и Федя Филкова.

Редакционен екип: Анжела Димчева - отговорен редактор; Петър Ненов и Мария Бакоева - дизайнери; Георги Андасаров - артдиректор.

Издатели: Драга Райчева, Захари Иванов, Теодора Илиева, „Нови технологии на България” АД.

Имейл на списанието: sp.svetovete@mail.bg