БЪЛГАРО-БАВАРСКИ РОМАН

Здравко Попов

Мила Карлоте,
Отново недоразумения помежду ни!
В по-предното си писмо ме питаш какво ми говори датата 13 юли. Отговорих ти най-добросъвестно, че на същия ден преди 2105 години е роден Гай Юлий Цезар. Деликатно премълчах, че за самата тази справка един приятел историк ми поиска 3 лева, та едвам склоних на 2.50! А ти за благодарност какво? Побесняваш, наричаш ме “лишен от чувства егоист”, отпращаш Цезар там, откъдето е дошъл на тоя свят, и ми разясняваш, че на 13 юли 2004 двамата сме се запознали на нашето море в Равда…
Ех, умееш да нараниш човека ти. Естествено, че много добре помня всичко! Беше на бараката за пържена цаца, ти помоли да взема една порция и за теб, даде ми един лев, а после мило ме подсети да ти върна рестото от 20 стотинки, които машинално съм прибрал в своя джоб – всъщност нещо най-нормално, когато човек е развълнуван от внезапна среща със своя идеал за жена. Но не: ти намекваш и за другия случай, когато се пренесох в твоята квартира. И какви изрази само! Била си ме “спипала” в банята да източвам твоята паста за зъби в моята… А когато ти услужих с моята пяна за бръснене? Нито дума за това!
Колкото до упреците ти, че отбягвам “главната тема” в писмата ни, мога да кажа, че няма вече такова нещо. Щом ти смяташ, че сегашната година бил мой ред да те поканя в България, след като през миналата 2003 аз съм ти гостувал в Германия, нека бъде тъй. Наистина смътно си спомням, че след някакъв запой разменихме на шега няколко думи за подобно нещо. Нека обаче сега ти изложа нещата тук такива, каквито са, а ти преценявай на своя глава.
1. Странно ще е, ако не си научила, че метеорологичните прогнози за Черноморието от средата на август до края на октомври не обхващат нито един слънчев ден. За сметка на това пък водораслите са достигнали височина 8-12 метра, с разпростряност до 1,5 км навътре в морето.
2. Както знаеш, и ние вече сме в НАТО, с всички последици от това: ето че най-посещаваните курорти са отцепени в момента от американците със стратегическа цел – та Сарафово ли не щеш, та Шабла ли, та Каварна ли…
3. За нашите спекуланти и печалбари по брега изобщо не ми се говори. Спасителите примерно са се самозабравили. Насложени едни ценоразписи по плажовете, свят да ти се завие! Изваждане с въже – 249 евро. Изваждане с лодка – 399 евро, изкуствено дишане І вид – 199 евро. Дишане ІІ вид, тъй нареченото “уста в уста” – до 499 евро! Вярно, за средношколки през ваканцията е безплатно, но при твоите 58 години не виждам какво можем да измислим.
4. За зла участ тъкмо вчера тук изпратихме по последния му път скъпия за всяко българско сърце народен поет Иван Вазов, поради което бе наложен 40-дневен мораториум върху забавленията по морето.
Това е то. Ето колко много бариери е заложила съдбата пред щастието ни за тази година! Бариери, които обричат теб, любимата ми жена, да си стои в нейната китна Бавария, а мен – в дивите Балкани, както ги наричате на Запад.
Ето я с две думи преизподнята, в която живея аз!
А ти ми пиши по-ведри неща и нека вярваме, че щастието не ще ни подмине догодина, когато е мой ред да посетя Германия, нищо че моретата ви са на север. Бъди умна.