ЗА АТЕИЗМА И ИНКВИЗИЦИЯТА

Дмитрий Ляляев

превод: Георги Ангелов

В един от литературните диспути мой събеседник отрони следната реплика: «В религиозните спорове никога не се е раждала истина, но по-често – кръвопролитни войни». Такова мнение, възприето от редица «просветители» и активно внедрявано в умовете, не можеше да ме остави равнодушен. Отговор от моя страна стана този текст. Може би той ще помогне на някой от невярващите да види религията и атеизма по друг начин.
Или поне ще го накара да се замисли.

Ще напомня, че най-кръвопролитната война в историята на човечеството, взела ЗА ШЕСТ ГОДИНИ ПЕТДЕСЕТ МИЛИОНА живота, Втората световна, нямаше никакво отношение към религията.
За сравнение: броят на жертвите на инквизицията (ще се съгласите, че за “просветените” атеисти по-страшно плашило от инквизицията няма) ЗА ОСЕМСТОТИН ГОДИНИ съществуване се оценява от историците на ЕДИН МИЛИОН души.
А сега съпоставете тези цифри.
Впечатляващо, нали?

Експериментът под название «атеизъм» струва на заблуденото човечество за сравнително кратката епоха на така нареченото “Просвещение” НЕСЪИЗМЕРИМО повече страдания и жертви, отколкото християнството за много столетия от “фанатичното и мрачно” Средновековие.
Искате още примери?

На най-непреклонния в своята безпощадност от ВСИЧКИ известни в историята инквизитори, испанеца Томазо Торквемада (1420-1498), приписват ДЕСЕТ ХИЛЯДИ изгорени ЕРЕТИЦИ – лица, виновни в определени църковни престъпления, ОСВЕДОМЕНИ, ЧЕ НЕ ТРЯБВА ДА ИЗВЪРШВАТ ТАКИВА ДЕЯНИЯ, и преминали през установената съдебна процедура. Десет хиляди (в преобладаващото си мнозинство – евреи). И това, ще повторя, е НАЙ-ЖЕСТОКИЯТ ПАЛАЧ ЗА ЦЯЛОТО СРЕДНОВЕКОВИЕ, свирепото чудовище, с което и до сега плашат децата в училище. Даже и стихче са съчинили, непретенциозно, но прочувствено: «Ти бе жесток, като повелителя на ада, Велики инквизитор Торквемада!»

За сравнение: в “просветения” двадесети век пилотите от американските ВВС с просто натискане на копче над градовете Хирошима и Нагасаки изгориха живи ДВЕСТА ХИЛЯДИ души, КОИТО БЯХА НАПЪЛНО НЕВИННИ, и които ДАЖЕ НЕ ЗНАЕХА, ЧЕ СЕГА И ТУК, В СОБСТВЕНИТЕ ИМ ДОМОВЕ, ВСИЧКИ ТЯХ – СТАРЦИ, БЕБЕТА, БРЕМЕННИ ЖЕНИ, БАЩИ И МАЙКИ ЗАЕДНО С ДЕЦАТА ИМ – ЩЕ ГИ ИЗГОРЯТ ЖИВИ, А ОЦЕЛЕЛИТЕ ПО ЧУДО ДЪЛГО ЩЕ УМИРАТ В НЕТЪРПИМИ МЪКИ ОТ ЧУДОВИЩНИТЕ ИЗГАРЯНИЯ И ЛЪЧЕВА БОЛЕСТ!

Представихте ли си картината?
А сега се опитайте да си отговорите – В ИМЕТО НА КАКВО?
Бих отвърнал така: В ИМЕТО НА НАУЧНО-ТЕХНИЧЕСКИЯ ПРОГРЕС (съвсем не иронизирам. Каква ти тук ирония!).

Уверен съм – ако покажем кинохрониката от тези събития на Торквемада, той ще изпадне в ужас и не би спал цяла нощ, убеден, че са го удостоили с видение за предстоящия Край на Света.
Ще добавя, че прочувствени стихове за това героично действие на «апостолите на прогреса» не ми се е случвало да срещна в печата.