С КОМАНДИРОВЪЧНО БЪЛГАРИНЪТ И НА МАРС ОТИВА

Денчо Владимиров

Още по времето на социализма си имаше такава традиция - щом настъпваха летните горещини, стотици хиляди командировани чиновници от столицата отпрашваха към морето да правят там проверки по социалистическите търговски обекти - ресторанти и хотели, които бяха тогава стократно по-малко на брой и нямаше всъщност какво толкова да се проверява като сега.

Тогава и саламите бяха истински, и кренвиршите, и кебапчетата, и салатите не идваха от Анадола и задморски страни, а и социалистическият персонал по хотели и ресторанти бе усмихнат, говореше още на български, и чак такова зверско удряне в сметките на клиентите нямаше като сега.

Проверяваха чиновниците ни тогава, каквото проверяваха и бързаха да се бухнат във вълните и да се излегнат на плажа край чехкини, рускини, немкини, а вечер разкършваха снаги в танци и други доста по-интимни занимания на държавна сметка като командировани представители на двата пола. Тогава официално трети пол нямаше в България все още.

Тогава през социалистическите лета на морето се изсипваха и хиляди командировани мъже и жени от творческите гилдии, филми снимаха, клипове правеха, фестивали. Сигурно затова от всички произведени през социализма филми голяма част са все на морска тематика?

Но държавата на българите тогава не бе бенефициент и без помощи отвън се оправяше - плащаше и хотелите, и ресторантските трапези, и пътните, и дневните на своите творци, баш ухажваните от които после й обърнаха гръб.

В новите капиталистически български времена традицията да се примъква масово чиновничеството ни от столицата и големите градове към морето със сладкия статут на командировани, се запази.

И сега що чиновници се изсипаха командировани да правят проверки на ресторанти, механи, хотели, мотели, пицарии, транжорни, чет нямат.

Преди време спомням си даже един от предишните омбудсмани на републиката бе извършил широкомащабен десант с целия си екип да прави приемни на морето и той през август, месеца на началническите отпуски. А сега чувам, че и сегашният омбудсман прави приемни по Черноморието, няма да се появи там с екипа си през зимата, я!

А ето, чувам по радиото министърка по туризма да казва, че допълнително това лято по черноморските ни курорти се командироват 730 полицаи! Да осигурявали безопасността и спокойствието на почиващите!

Та това е цяла дивизия, мисля си, долу-горе май толкова са били съветските бойци, които са превзели Берлин и са накарали Хитлер да си говори сам и накрая да се отрови като плъх…

Пита се: как е могло по времето на социализма сигурността и спокойствието на туристите да се гарантира само от местните полицаи по Черноморието? И хич не се е налагало тогава да се изпращат стотици полицаи от други места в страната, сякаш сега там от тях нуждата съвсем е намаляла в борбата с престъпността?

И какви мъчени пари ще хвръкнат пак от плиткия народен джоб за командироване на толкова много полицейски народ - за хотели, за обяди, вечери, закуски, пътни, дневни, нощни, че и за курортни такси, плажни, за чадъри /и полицаят се нуждае от чадър като се излегне в пясъците по бански/.

И ако тази година командированите от страната полицаи за осигуряване на сигурност и спокойствие по плажната ни ивица се доближават на брой до хилядарката, то какво ще е в идните години?

Може би ще стане така - слагаме катинарите на полицейските управления и всички полицаи - в бърз стегнат марш право на морето? А в градовете и селата от републиканската суша тогава ще се борят с бандити и престъпници от кол и въже пъдари - бакалаври, доброволци от гимнастически дружества, посветили се на източни бойни изкуства и йога ?

Е, след като е настъпил вече такъв невиждан през социализма бум на командировките по Черноморието, то и аз мислих, мислих и реших - ще поискам от премиера и мен да ме командирова на държавна сметка в някой наш черноморски курорт като… фейлетонист.

Ще си пиша под чадъра фейлетоните, после ще ги чета на курортистите по цялата брегова плажна ивица, ще разсмивам мало и голямо, с което ще допринасям за спокойствието и атрактивността по родното Черноморие.

А фейлетоните ми, уверявам ви, ще бъдат весели, писани с настроение, защото… вие видели ли сте в живота си българин да е командирован за държавна сметка и да не е весел?