РЕСТОРАНТЬОР КРИТИКУВА МАРКС

Денчо Владимиров

По повод и на последната гангстерската престрелка в Слънчев бряг и мъдрото решение на полицейското министерство да изгради красиви контролно-пропусквателни пунктове за влизане в курорта, свое мнение изказа виден деец на социалистическото ресторантьорство, а сега и на капиталистическото.

Този шеф на някаква асоциация на ресторантьорите и хотелиерите в отечеството ни определи като виновен за всичко конкретен човек… Маркс!

Обвини го за това, че след като е написал “Капиталът”, в който е дал указания как да се взема собствеността на експлоататорите, после никъде обаче не е казал как пък да се връща тази собственост на ощетените.

Та ето защо ставали сега и тези екшъни по нароилите се колкото звездите български ресторанти и хотели по родното ни черноморие. Значи за всичко е виновен брадатият Маркс!

Трябвало е надлежно да си напише втория том на капитала, в който да посочи и как цивилизовано пролетариатът да връща отнетата собственост от експлоататорите.

Ама пусти мързел марксистки - не го написал този втори том Маркс и затова сега вече четвърт век пада такова лутане из държавата на българите!

Затова са и тези повсеместни провали и в икономиката, и в индустрията, и в селското стопанство, и в здравеопазването, и в културата, и в образованието и къде ли още не - провали навред - на всеки километър, както се пееше в един марксистки филм…

Та, като погледнем диалектически, Маркс може да се окаже виновен индиректно и за появата на епидемията с дерматита по говедата, с чумата по прасетата, с аномалните горещини, с проблемите в родния футбол, вдигането на щанги и прочие?

Защо, наистина да го пита човек, Маркс не е написал втория том на “Капиталът”, та да въоръжи и с него забогателите със стотици частни хотели и ресторанти, с банки, с агенции, фондации и с какво ли не още у нас и по света бивши български марксистки партийни секретари и родата им?

Какво друго остава, освен някак си там, в отвъдния свят да си вземе Маркс някакъв дълъг творчески отпуск и да седне, та да го напише този пусти втори том за нуждите на забогателия светкавично номенклатурен български пролетариат.

Че иначе - виждате какво става!

Лутане, стрелби по многозвездни ресторанти и механи, иди че чакай после напразно като лисицата под лозата да ти потекат милиарди от туризъм по море и планини.

Ех, Маркс, Маркс, какъв номер ни погоди!

Сядай и пиши втория том. И по-бързо, докато не са се изпотрепали съвсем по българските земи за богатства бившите пролетарии и марксисти…