ДА УЛОВИШ НЕУЛОВИМОТО И ДА ГО СЪХРАНИШ

Тодорка Николова

Кой би разбрал и извадил на показ същността, страстите и битието на едни хора, които живеят в един малък тракийски град? Разбира се творецът!

Този, които мълчаливо ги наблюдава през годините, знае слабите и силните им страни, знае какво мислят и как ще постъпят в дадена ситуация.

Всъщност творецът в нашия случай се казва Георги Янев, писател от южното градче Меричлери. В поредната си книга той доста по-различен от предишните си великолепни, документални повести.

Става въпрос за поредната му книга сборник, която авторът не случайно е нарекъл „От всичко по малко!”

В отделните цикли сатиричното, лиричното и поетичното вървят рамо до рамо . И точно това прави книгата приятна за четене. Така е, защото на всяка следваща страница откриваш, нещо ново, нещо необичайно дори и за самия автор.

А с това расте и желанието да стигнеш до последния ред. Защото през цялото време, докато разгръщаш страниците очакваш следващата изненада - било стих, било афоризъм, било виц.

Новата книга на Георги Янев има една хубава особеност, тя е от всичко и за всички. Поднесена е добронамерено и с лека насмешка, защото е част от истинския, от живия живот.

Тук ще видим прозаика и документалиста Георги Янев и като поет.

Лош поет или добър поет ще решат читателите, но за това, че е откровен до болка никой няма да дръзне да спори.

И още нещо изключително важно - книгата директно кореспондира с днешния ден.

А какво по-добро от това?!…

——————————

Тодорка Николова е дългогодишна журналистка, била е кореспондент на ТАС, в момента е главен редактор на вестник “Доктор”.