УНИКАЛНОСТТА НА САЙТА ЛИТЗОНА

Людмила Башко

превод: Георги АнгеловТиражираните свободи са само привидност.

Противопоставени са две култури: фарисейската, космополитна и традиционната руска. Между тях не може да има никакъв компромис.

В интернет няма изобилие от литературни сайтове – многоликостта на названията и оформлението създават само илюзия за избор. Обща всеядна, разлагаща националните начала, същност съединява множество сайтове в един сайт-змия. На тази змия се противопоставя Литзона.

«Днес ние живеем в окупирана страна, в това не може да има никакво съмнение… Какво е окупация? Това е устройство от чужд порядък на заета от противника територия.»
Валентин Распутин

В Литзона е създаден руски порядък. Това е резерват за оцеляване на изтерзаната родна култура. Това е крепост за защита на руските писатели и поети.
На всички останали сайтове твърдо работят санитарни команди, действащи с камшик и захарче, те унищожават всички опити на патриотите да създадат там свои ъгълчета за руска култура.

Фактът на окупацията се отрича от:
• самите окупатори (което е разбираемо),
• кариеристите-прислужници,
• жалеещите убийците на Русия, наивно предполагащи, че руската култура е способна да се съхрани в космополитичния котел.

Извратената жалост към окупаторите носи сега най-голяма вреда, защото тя лишава мнозина от правилна оценка на ставащото.

«Срамно ми е не за тези, които клеветят Родината и омърсяват всичко най-светло за нас. Те са аморални. Срамувам се за тези, които се опитват да ги защитават, дори и защитата им да не е мотивирана.»
Михаил Шолохов

Заради подобно малодушие на тези съжаляващи окупатора, руският народ дълго време беше лишен от възможността да изрази себе си, своето предназначение. Руската идея от дълбока древност до сега – това не е спазване на формални закони, а вест за истината, осъзнавана съборно (съвест) (авторката използва църковното понятие съборност). Руската култура съществува не в плоскостта на удовлетворенията и изгодите, както фарисейската, а в принципно друго измерение. Тя е обърната към неизразимата пълнота, висшата същност на Битието.

Руската култура може да се съхрани само с общи усилия. Само чрез целия свят, който ще открие рускостта, осъзнавайки себе си като частичка от общото дело. За това са необходими немалко храброст и чистота на помислите.

Организаторите на Литзона са се решили на това, създавайки рядката възможност за спасение на руската литература. Този уникален шанс е огромна отговорност за авторите.

В Литзона се намира живото пространство на истинска Русия. А може ли да има нещо по-важно от Родината?

11.04.2009