РАЗГАДАНА Е ТАЙНАТА НА “ЧЕРНИЯ КВАДРАТ” НА МАЛЕВИЧ

превод: Диана Павлова

Преди седмица група научни сътрудници към РАМН (Руска академия на медицинските науки) направиха сензационно заявление и приведоха неопровержими факти.

В известната в цял свят картина „Черният квадрат”, е било открито странно, според учените, изображение. Изображението е открито случайно, при изпробване на ново сканиращо устройство върху картината, любезно предоставена от собственика й след кратки преговори (по-точно – цялото необходимо оборудване е било занесено при картината, самото платно не е изнасяно никъде). След щателна обработка на полученото изображение с помощта на рентгенови лъчи, е била открита „многослойност” на платното. Първоначално получените данни дали повод да се мисли за неизправност в оборудването. Но впоследствие се изяснило, че причината не е в него.

След обработка на резултатите от сканирането с най-мощните компютри, учените открили, че на платното някога е имало изображение на череп. Сега се провеждат допълнителни изследвания в тази посока.

Непонятно е откъде се е взел там череп. От историята на самото платно е известно, че „Черният квадрат” е стоял окачен над леглото на самия художник в последните години от живота му. И когато изпращали художника в последния му път, картината също присъствала и даже стояла известно време на гроба на Малевич.

Учените смятат, че именно такова е могло да бъде първоначалното изображение върху платното – с череп в средата. Официалната версия още не е публикувана, тъй като се провеждат допълнителни изследвания. По мнението на специалистите цената на платното нараства повече от два пъти и става около 40 милиона долара.

22 април 2008, блог Фасген.ру