ЛЕТЕНЕТО Е ИЗКУСИТЕЛНА ПРИМАМКА

Красимир Георгиев

Автор: Иванка Николова, поетичен псевдоним: Анка Николова. Моя добра позната, навремето споделяхме тегобите на публицистиката, пили сме червено вино. Заглавие на книгата: „Летенето е изкусителна примамка”. Първа стихосбирка. Близо 200 стихотворения, обединени в циклите „Аксиоми”, „Ритуали”, „Спектър” и „Интерференции”.

Книга за ценителите на изящната словесност.

Необичайна, авангардна поетика, в която „коридорите на мисълта са потайни”, „стиховете никнат неочаквано като трева, която никога не е посявана”, а „мечтите са танцьори на въображението”.

Поетика на сложните въпроси: „Кой остри ноктите на времето?”, „Дали случайността натиска спусъка?”, „Какво ще стане, ако смесим виното и водата?”, на сложните отговори: „Животът има страшни правила! Животът е игра, мистификация!” („Нежна история”), „В поезията сме и лоши, и добри. Покорни жертви на побъркани орисници…” („Насаме”), на жестоките констатации: „Сърцето се чупи по-лесно, когато замръзне…”, „Светът е приказка или пустиня. Безкраен празник или лош късмет. Пристанище или оголен зъбер…”, „Хаосът приема съвършени очертания…”, и категоричното: „Но вече тръгнах. Няма да се връщам!” („Обет”).

„Този път вали, без да спира,
не часове - направо години…
Вали вече не часове - векове.
Няма ли да престане?”

Това бяха фрагменти от стихотворението „Дъжд 2014″. Посвещение: На хората, които водата отнесе.

Чувствата в поезията на Анка са премерени, усмивката е търпелива, сетивата са деликатни, през авторовите „полуголи истини” и поетични „маршрути за никъде” читателят достига до входовете към нови пространства.

Понякога думите в стиховете на Анка летят като снаряди в гоненията с живота, понякога потъват в безвремието на следващия ден, разчитат формулата на страха, изпитват щадящата болка на предчувствието или магията на самотата.

Нейна сила не винаги и не толкова са оазисите на римата, стройният пулс на стандартната ритмика и камшикът на неочакваната поанта, колкото търсенето на матрицата на нещата, поетичното разчупване на света, личната и личностната символика на стиха, поетичната интуиция, автентичната авторова образност.

Има в поезията на Анка и влюбени пеперуди, и вълшебни рисунки, и коси до кръста, има любови („Предлагаш ми любов на малки глътки…”, „Светотатство е да не бъдеш поне веднъж влюбен…”, „Чашата вино горчи, ако не е споделена…”), но поетичните предизвикателства страница след страница ги превръщат във фон зад приказки, които никога не се сбъдват, в озъбени листа и жадни корени, прозрения и подозрения, безсилия и противоборства.

Поетесата иска да счупи розовите очила и да забрави колко й отиват („Риск”), да прибере в гардероба парадните дрехи на думите, които са безплътни и няма значение дали са прилично облечени („Думите”).

Упорито се прокрадва чувството за тъга и обреченост: „Последното питие е изпито и чашите вече са празни…”, „Любовта не се случи…”, „Можеш единствено да не чакаш…”, прозрението се прецежда на капки и лиричният герой разбира, че мечтите са с плитки корени, че глупостта има свой мавзолей, тревите потъват в сухи хербарии, а гибелната паяжина става хамак за влюбените пеперуди.

Мъдра стихосбирка с наситена тематична палитра и богат речников градеж.

Пиедестали и йероглифи, навигатори и рокери, галактики и жертвоприношения, сетива и миражи, седмици, векове, еони и безвремия…

Ето откъс от стихотворението „Докато дишам”:

„Усещам, стиховете ми са често прозрачни,
без празничност и гъвкава динамика.
Подпират се на хлабавото скеле
на делничната проблематика.
Препъват се, накуцват, газят локви,
едва се спират до ръба на пропасти…”

Ето откъс от стихотворението „Вятър”, посветено на моя покоен приятел Виктор Пасков:

„Ще мине утре с плащ на победител,
пречистен от ухания и прероден.
Ще шепне на тревата трескави измислици,
захласнат в писъка на голата си арфа.
Ще духне светилата…”

Впечатляваща, силна, стойностна книга.

Стихотворна феерия и полиграфско бижу.

От сърце поздравявам колектива, подготвил и представящ ни книгата „Летенето е изкусителна примамка”: редакторката Сирма Велева за смелите й издателски решения, художничката Красимира Деспотова за великолепния графичен дизайн, управителката на издателство „Кибеа” Марияна Златарева за открития талант на Анка и, разбира се, авторката Иванка Николова за неочакваната, красивата, събирала дълго своя творчески заряд поетична експлозия.