ЗАЩО ЩЕ ГРЪМНЕ И БУШОНЪТ „ЦИПРАС”?

Денчо Владимиров

Всеки глава на семейство поне няколко пъти в живота си е сменял бушони на таблото, когато стане някъде късо в грил-скарата, в котлона или гръмне китайска или турска крушка.

Знае се какво е предназначението на бушона - да предпазва от изгаряне на цялата инсталация.

И всичко това, което става с една инсталация в една къща, много напомня и онова, което става в една държава и по света.

Да кажем в съседната нам държава Гърция. Там от години е изградена Инсталация от могъща местна буржоазия и плутокрация.

Тази инсталация на свой ред е свързана отдавна с още по-могъщата инсталация на световната буржоазия и плутокрация. И за да се предпазва от къси съединения, изгаряния и пожари местната и световната с нея навързана инсталация, във всяка държава се поставят на управленското табло…предпазващи бушони.

Хвърлете разсеян поглед по политическата карта на света и ще ги видите и сегашните предпазващи бушони на Инсталацията, и предишните. Като се започне още от бушона Наполеон, бушона Хитлер, бушона Горбачов, бушона Елцин, бушона Мубарак и другите стотици азиатски, африкански и латиноамерикански бушони и се стигне и до сегашните гърмящи бушони в горда Елада.

Преди месеци бе чудно как ще се излезе от положението, в което хора от Инсталацията като Папандреу, Мицотакис, Самарас и други вип-гръцки тарикати вкараха в такова кофти сиртаки Елада.

Те с общи усилия тропосаха на днешните елини да бутат като огромен сизифов камък митологичен дълг към външни банки, чиито разноезични банкери само това си и знаят от времето на Марк Твен, както е забелязал той - дават ти чадър, когато слънцето свети ярко и си го вземат обратно, когато започва да вали.

И когато положението стана в южната ни съседка съвсем „набутакис”, то от Исталацията предвидливо монтираха на управленското табло на гръцката държава, припозната за протекторат, новите бушони марка Сириза, които един след друг вече започнаха да горят и да гърмят.

Накрая ще дойде ред да гръмне и симпатичният предпазен бушон Алексис Ципрас, и той ще се нареди в гръцката митология до герои като Ахил и ще се окаже досущ като него все пак с ахилесова пета и той.

Ще гръмнат и тези гръцки бушони, но Инсталацията ще си остане невредима! „Сега ясно става на тебе?” - ме попита тези дни един грък от тяхната компартия.

- Как няма да ми е ясно, бе, господин Сиртакис - отговарям на гърка аз - че нали в България вече повече от четвърт век все това става, изреждат се на управленското ни Елтабло предпазни бушони било като министри, било то като премиери, било то като президенти и кога по-рано, кога по-късно си изгарят един след друг, но Инсталацията - вносна марка, си остава невредима!

Защото такава е съдбата на всеки предпазен бушон и в политиката - поставят ли те като бушон рано или късно гръмваш предпазно за Инсталацията.

И продължаваме все така да чуваме по всички посоки на света все това „бум”, „бум”, „бум”… от гърмящи предпазни бушони…