СТРАНАТА НА АБСУРДНИТЕ КЛАСАЦИИ

Денчо Владимиров

В България през последните години се появи ново стъписващо манипулативно народните маси явление - провежданите по най-странни технологии абсурдни класации на основа на анкети, включително и по телефони, а може би и по домофони.

И класациите български родиха куриоз след куриоз само за две десетилетия.

Нека си припомним, че за Българин на ХХ век бе избран в някаква класация един адвокат, преминал на „кушия ” през политиката и властта, същият, които искаше да заменя българската азбука с латиница, но не му достигнаха мандатите за това. Този българин на ХХ век впоследствие стана известен с ударния си задграничен труд при чужди началници, но това е тема за друг разговор.

Неотдавна се проведе и юбилейна класация на стоте български филми! Все едно да ти донесат една кошница с рози и ти да избереш най-миризливата роза. Ами избира ли се роза? Провежда се в голяма динамика по радио класация и на стоте най-добри столични лекари. Явно е обаче, че по технологията на тази странна класация, Хипократ едва ли би попаднал на някакво добро място в нея…

Нека си припомним обаче като най -разтърсваща всичките ни представи за ценности незабравимата класация на стоте най-велики българи, проведена от държавна национална българска медия!

В класацията попаднаха естествено и достойни хора, но самата идея да съпоставяш несъпоставими величини, бе нещастна! Затова от тази конфузна класация остана горчив привкус и повод за размисъл не само за нашето поколение.

Спомням си например, че на дванадесето място в стотицата велики българи, бе поставен футболист, а след него бяха подредени чинно Цар Калоян, Хан Крум, Цар Иван Асен Втори, художникът Владимир Димитров -Майстора, Свети Иван Рилски! Как,по какви критирии са класирани? Не по брой на вкарани голове, нали?

От 21-во до 30 -то място в тази будеща още недоумение класация на великите българи бяха класирани певецът Азис, бившият асистент по марксистки науки, шеф на СДС и бивш премиер Иван Костов, днес шеф на някаква лаборатория.

Народният трибун Волен Сидеров, днес доста късен русофил, тогава се бе озовал в националното съревнование категорично пред Алеко Константинов и Георги Бенковски !!! Шоуменът Слави Трифонов бе пък със смазваща преднина пред Никола Вапцаров.

В тази класация тогава попадна и Бойко Борисов, който тогава още даже и не сънуваше, че ще става премиер. Но бе класиран човекът като велик българин пред не толкова великите му колеги- държавници - хан Кубрат и министър-председателя Георги Димитров, героят от Лайпцигския процес.

Тогава г-н Борисов бе и пред Баба Тонка, и с право -тя не е построила ни един километър магистрала!

В класацията на стоте велики българи Ахмед Доган с юнашки гърди бе пред Хаджи Димитър! Който си го може, го може!

Георги Първанов бе посочен от „авторитетната класация” пред Димчо Дебелянов, Захари Зограф, Панайот Волов, а Симеон Сакскобурготски бе ръкоположен пред Стефан Караджа, Любен Каравелов, Христо Смирненски. Къде ще се мерят те с него!? Парите ли му имат, горите ли? …

Преподобният Софроний Врачански се оказа в историческата класация като велик българин далеч зад Стефка Костадинова, пък даже и да е можел да скача на времето си по-високо и от нея!

В този своебразен слалом Екатерина Дафовска бе класирана пред Димитър Талев, Пенчо Славейков, Кракра Пернишки, а Ивет Лалова бе скъсала със спринт финишната лента пред войводата Панайот Хитов и Хан Омуртаг, които безспорно нямат нейната известност сред съвременните млади българи.

Спомням си ,че в тази класация на стоте най-велики българи, на последно място беше един български учен - професор Асен Златаров. Както се казва, който за каквото е учил, професоре!

И все пак, да теглим черта за равносметка от такъв тип класации, нещо съвсем “ново двайсет” в живота на българите.

Да сте чували някога някъде да е правена примерно класация на стоте велики англичани и Шекспир да е класиран далеч зад някоя футболна звезда, колкото и да е била тази звезда с високи спортни постижения тя?

Или да е правена класация на стоте велики французи, където Балзак е изпреварен от безспорно голямата певица Едит Пиаф?

Или да сте чували за класация на стоте велики испанци, където Сервантес да е класиран от новото поколение далеч зад някой тореадор?

Или да ви е известна класации на стоте велики германци, на стоте велики индийци, пакистанци, занзибарци?

Не сте чували за такива класации, нали?

Остава сега другите около двеста нации да последват примера на българите и да се заредят какви ли не класации на стоте велики сънародници и при тях.

Ама много се съмнявам, че поне в една от тези класации, дори и при занзибарците , на последно място ще се окаже човек от науката, както бе в тази злополучна и не само според мен българска класация

Все едно китайците да си класират на последно място своя Конфуций…
“НИКОГИШ!” - ще ви кажат на китайски те.