ЗА УВЕКОВЕЧАВАНЕ НА ГЕРОИТЕ НА ЯНУАРСКОТО ВЪСТАНИЕ 1997

По повод на един печален юбилей

Денчо Владимиров

Великото всенародно, спонсорирано солидно отвън въстание, от Януарий 1997, така и си остана неувековечено!
Кое по-напред да направят тогава апостолите му, слезли от януарските барикади - с разграбване и нагушване ли да се захванат при отворилото им се като богата шведска маса все още неразграбено докрай народно имане или да се занимават с увековечаване на всенародния бунт с картинки и поезии?
Не, те предпочетоха да се увековечат с реални достояния - издигане на къщи-сараи, хотели и хотелски вериги, оранжерийни и овощни субтропически комплекси, курорти, фабрики, та и цели улици с техни дворци по морето и в къпещата се в демокрация чужбина…
И все пак, с цел потомците да не забравят съвсем светлий пример на януарските апостоли и тойзи пример да не престане да ги вдъхновява и в сегашните окупационни и други героични мероприятия, като няма кой друг да се сети, предлагам:

Cрочно

парламентът да гласува следните мои проектозакони, нормативни, поднормативни и всякакви още актове:

1. Да започне незабавно изплащането на ежемесечни парични надбавки, в популярната глобална валута, сребърници, за всеки участвал във Великото Януарско въстание, в студентски окупационни купони, пардон, протести и в други баталии на прехода. Надбавката да е в трикратен размер на изплащаните надбавки за многодетни майки-героини у нас. /Ако е по-малко от двайсеткратен размерът на надбавките, то апостолите на десетоноемврийската демокрация ще се обидят и ще загубят мерак да се борят повече за свободата на народа./

2. При пътуване в градския транспорт на апостолите и подапостолите на демокрацията да им се отстъпват предните седалки безплатно само срещу показване с два пръста на знака на победата /еректирал среден пръст и показалец/.

3. При пътуване по железниците, речния и морски флот да им се предоставят безплатно персонални ароматизирани купета и каюти само срещу трикратно подскачане на място и изпяване на великия януарски стих: „Който не подскача с мен, значи е червен”. Ако се случи апостолът за народна свобода и демокрация да е забравил този безсмъртен стих, то ще е достатъчно само да направи челна стойка или шпагат.

4. На участниците в януарското въстание от висшия ешалон да се дава в оркестрите да свирят само първа цигулка, а в хоровете и ансамблите да пеят само първи глас.

5. Ако участници от висшия ешалон борци за демокрация участват в републикански лекоатлетически състезания, при спринтовете да им се разрешава да тръгват от старта минута по-рано от останалите, неучаствали в януарските и другите следдесетоноемврийски битки за народна свобода, спринтьори. Ако се състезават на висок скок, летвата да им се поставя дискретно с три педи по-ниско, а при хвърляне на гюлле да им се предоставят специално изработени за заслужили дейци на новата българска демокрация, гюллета от плюш, а не от чугун.

6. Организаторите и апостолите на Великото януарско въстание от 1997 година да бъдат канонизирани за светци, съответно за светици, /в зависимост от избраната от тях временно полова ориентация/ и да им бъдат изплащани пожизнено пенсии като за миньори-забойчици и водолази, за сметка на невъстаналата част от народа.

7. На водачите на Великото януарско въстание да бъдат издигнати монументи в родните им места или в любимите им шантани, в частните им курортни градове или в частните им планински върхове и езера.

Монументите обаче да се ограждат предварително добре, за да не стават обект на излиянията на народната любов, ако в близост се намират камъни или щайги с развалени плодове и яйца…