МОЖЕ!!!ВСИЧКО Е ВЪЗМОЖНО!

Мина Карагьозова

Този текст е посветен на паметта на Нели Черкезова, момиче от Кърджали. Тя е била с тежко генетично заболяване. И се е борила докрай. Заглавието е от нейно стихотворение.Тя е оставила стихове, есета, рисунки. Всяка година в училището, където тя е учила, се провежда фестивал на изкуствата, посветен на Нели. Той е спонсориран от нейния баща, доктор Черкезов. Деца и учители цяла година се вдъхновяват и работят над проекти по тема от творчеството на Нели. Всяка година се издава сборник с техните творби. За мене е чест да участвам в този фестивал. Защото той е посветен не на смъртта, а на живота и творчеството. И е начин стотици деца да проявят своите способности за творчество. 

Всички наши мечти и желания вече съществуват в този съвършен свят, създаден от Бога. От нас се иска само да ги привлечем към себе си. Как? Като продължаваме да мечтаем, силно вярваме в мечтите си и се държим така, сякаш всичко вече е реалност.

Имаш ли мечта - литвай към нея. Ако не можеш да летиш - тичай. Ако не можеш да тичаш - върви. Ако не можеш да вървиш - пълзи. Ако не можеш да пълзиш  - легни в посока на мечтата си. Неосъществените мечти - това са мечтите, от които сме се отказали.

Не вярвайте, когато ви казват, че нещо е невъзможно. Това е гласът на страха и логиката. Само че логиката е опериране с вече известна информация. Всички велики открития са променяли логиката на мислене, защото са внасяли корекции в съществуващата информация. 

С прости думи искам да ви кажа - не се доверявайте на логиката. Слушайте вътрешния тих глас, който ви нашепва - опитай! Не се страхувай! Провал не съществува. Има само временен неуспех, който означава, че трябва да сменим подхода, начина, стремежа и да продължим напред.

Когато изгоряла цялата лаборатория на 65-годишния велик изобретател Едисон, приятелите му дошли да го подкрепят и успокоят. Тогава той им казал:”Това е повод да започна всичко отначало!”

Започвайте отначало. Съдбата възнаграждава упоритите и смелите. С мен самата се случи чудо. При катастрофа, когато шансът да оцелея е бил нищожен, аз не  само оживях, но се възстанових напълно. Всеки втори човек може да разкаже за такова чудо. Значи, чудеса съществуват. Трябва само да вярваме в тях. Ученикът на Христос, апостол Павел казва: “Да бъде според вярата ви.” И така ще бъде.

Мисля, че Нели, с нейната интуитивна мъдрост, е знаела това. Мисля, че за краткия си живот е създала много красота и хармония. И не е ли чудо това, че дори когато я няма в нашия физически свят, ние, година след година се срещаме с нея, с нейните есета, стихове, рисунки. Значи - може! Възможно е да се срещнем с човек, който вече е в отвъдното.

Има много вдъхновяващи примери за това как със силата на волята и вярата човек извършва чудеса. Съвсем наскоро в шоуто “България търси талант” се появи момче танцьор без крака. И танцуваше брейк. Всички го видяха! Значи - може!

Известно е, че децата по-лесно се справят с някои опасни ситуации. Просто не им е втълпено от никого, че изходът е невъзможен. Те не знаят, че е невъзможно и просто се справят. Значи това е ключът. Да не знаем, да не вярваме, че нещо е невъзможно.

Когато се борите за живота на близък човек, не се отказвайте. Въпреки страха, болката, твърденията на лекарите, че няма надежда. Такива битки се водят докрай, защото всичко е възможно.

В предаването “Предай нататък” се появи мъж на инвалидна количка, чиято мечта да скочи с парашут изглеждаше невъзможна. Но се осъществи! 

В шоуто “Мастършеф” победител стана младеж, който 5 години се е борил със зависимостта си от наркотиците. И е успял. И е шампион. Значи - наистина всичко може.

И всичко зависи от нас. Да направим света едно по-добро място за живеене. Като се осъществим като личности и достигнем мечтите си. Като останем в България, а не тръгнем някъде да чакаме тук нещата да се променят от само себе си.

Защото сме отделни личности само на физическо ниво. Духовно всички сме едно. И вярата и мечтите са общи. И вярата и мечтите на Нели, са вяра и мечти на всички нас. В един свят, където всичко е възможно.