КОМПАС ЗА ЧОВЕШКИТЕ СЪДБИ

Георги Н. Николов

Андрей и Ана, Теодора и Максим и още цяла галерия съвременни герои, гравитиращи около тях, населяват новата книга на Донка Петрунова. Наречена „Стълба за двама”, тя е дело на АтеаБукс ЕООД, София, 2015 г. И в този си роман авторката, определяна като българската Агата Кристи, успешно защитава славата си на майстор на криминалния жанр. По страниците се преплитат отвличане и убийства, изневери, болни мечти за бързо забогатяване, бягство от една разрушена любов и какво ли още не.

Но зад увлекателния сюжет, грабващ вниманието на читателя, е втъкан много по-дълбок творчески замисъл. Да се изведе на преден план моралния облик на днешния българин, откроен в различни измерения на гражданската пирамида. Чрез неговите делнични щения, или в далечни кодирани мечти, да се съгради цветната му психологическа матрица.

Проектирана във времето, което ще реализира очакванията на персонажите, или ще ги разруши. Човеците в книгата са различни и всеки изповядва личен философски кодекс за съществуването си. „Честният” бизнесмен Андрей е устремен към държавното управление и не се съмнява, че мястото му е именно там. С тази убеденост, мотивиращ двигател за редица неочаквани постъпки, той се представя пред обществото като месия.

Изпратен от провидението в най-подходящия момент, за да осъществи реформи за негово благо. Но безразличието към отвлечената му годеница, скрито зад фалшива принципност, смъква булото от постамента на поредния кариерист. Жестокият антагонизъм между Ана и похитилият я Максим води до срив в интимните й чувства и до проглеждане за реалностите на живота. Застаряващата певица Теодора скита из Европа, мъчейки се да забрави, че годините на слава са отлетели и същият този Максим я „обича” единствено заради парите.

Галерията от персонажи, повечето събирателни образи на цели социални прослойки, правдиво олицетворява истината за България днес. За политическата й прослойка и бизнеса. За ъндърграунда със сенчестите му закони и за хората с много пари. Убедени, че светът се върти около тях. А още - за общия корен, от който са изкласили всички те, хвърляйки мрачна тъма над страната.

Светъл лъч в „Стълба за двама” е Ана - носителка на всеотдайност, искреност и честност. „Възхищаваше се от хората - споделя за нея авторката - които не се примиряваха със злото. Колкото и да бяха смазани, те намираха сили да оцелеят и да продължат напред. Всички успешни промени в живота на планетата с красивото име Земя, започваха с бунта на непримиримите”. Младата жена е морален коректив на събитията, описани така въздействащо.

Мадона, непокварена от материалното и стремяща се чрез любов към извисеност на духа. В характера й се преплитат рядко срещаните днес черти на благородство и човечност. Чрез нея Петрунова възражда иконописния образ на българката през вековете: чист и непокварен. Осветен от моралните добродетели на предците, които ще предаде на идните поколения.

А чрез останалите герои - разнолики, чепати, себични, нарцистични, Донка Петрунова задава на читателите си нелеки въпроси: „Какъв е смисълът на живота? На какви ценности робуваме заради собственото си его? И само смъртта ли ще отвори очите ни за хилядите красиви, духовни, нематериални неща?”

Да, новата книга на Донка не е само криминале. А и тест за човешко достойнство. С правото да му отговорим, или гузно да мълчим. Дума за избор имаме ние, читателите…