ЗА СТАРИЯ И НОВИЯ КОРАБ НА ПРОСВЕТАТА

Милена Обретенова

Преди 25 години корабът с красивото название „Народна просвета” се удари в скала. Скалата на демокрацията. Тогава обаче не го проумяхме. Решихме, че сме стигнали до спасителния пристан. Очаровани, струпахме се в този край на кораба, който беше близо до пристана. Корабът се понаклони от нашия устрем. Не ни пукаше обаче - та нали всеки пристан е сигурност!

И завикахме „Ура!” - можехме си го открай време… Махахме с ръце и викахме „Ура!”

„Ура!” за новите повеи срещу „прекомерното” учене. (В определен момент бяхме на трето място в света по брой висшисти.)

„Ура!” за „специализирания” подход (т.е. единствено профилирано обучение) и игнориране на всичко „излишно”. (В определен момент бяхме в челото на класациите по обща култура.)

„Ура!” за тестовото изпитване, при което няма значение дали можеш да построиш едно просто изречение. (В определен момент бяхме на второ място по интелигентност след евреите.)

„Ура!” за „демократичното” арогантно поведение спрямо учителите, „Ууу!” за „комунистическата” дисциплина.

„Ура!” за английския; „Уууу!” за българския.

„Ура!” за комиксите; „Уууу!” на „Под игото”.

„Да” на компютрите; „не” на българската история.

„Да” на химна на Европа; „не” на този на светите братя.

„Да” на глобалното и „толерантността”; „не” на „Козият рог” и „Време разделно”.

Пример ни станаха тези, при които таблицата за умножение се учи в гимназията.

Тези, които бяха унищожили една цяла древна цивилизация.

Тези, които без свян унищожават култури и народи и днес. Защото не осъзнават какво правят.

Защото учат таблицата за умножение в гимназията.

А за това не им трябва място в класациите по брой образовани, по обща култура, още по-малко - по интелигентност. Защо тогава да не приемем този модел? Печелившият модел!!!

Приехме го.

… Промени се атмосферата на кораба „Народна просвета”. „Ура!” и „Ууу!” се преплитат в една страшна какофония. Не само звукова, морална.

Няма обучаващи и обучаеми. Има оцеляващи.

Бити учители и унижавани ученици. (Етап първи. Преживяхме го.)

Няма обучаващи и обучаеми. Има оцеляващи.

Неработещи учители. Часове по 25 вместо 45 минути. Оценки без изпитване. По един предмет 24 тройки в паралелка от 26 ученици. Умозаключения за едва ли не неандерталоподобно поколение. Дааа, любима тема за учителството - глупостта на съвременните ученици. (Тук ми идва наум една мисъл на Фройд, според когото всеки говори най-много за това, което му липсва…) И - ответната реакция: псуващи ученици, обезверени и обезкрилени. Че са ненаучени и осакатени, не говоря - подразбира се. (Етап втори, преживяваме го в момента.)

Какъв ли ще бъде третият етап? Ще го има ли?            

…„Народна просвета” се удари в скалата на псевдодемокрацията. Примамлива, но само отдалече. Остра, впила зъби в кораба. Пробила бронята му. Получилият се от струпването на наивници наклон пречи да се види уголемяващата се дупка в корпуса. На кораба нахлува вода, която носи единствено… планктон под формата на нови, вече окончателно неграмотни и напълно неработещи учители; на хора с житейско мото „Ако ще и за два дни, но министър да съм!”; на нови учебни програми, ползата от които е единствено хонорарът за съставителите…

А от върха на скалата се кискат: „Нека ви! Обща култура? Хахаха! Свястно образование? Че да имате мнение?!!!

Дали е Ран и Ът? Или обикновена нашенска простотия? Или най-голямото предателство спрямо народа, подарил на света кирилицата?

Като в незабравимото стихотворение на Стефан Цанев на „Народна просвета” свири музика и се държат речи за нови хоризонти. Може би защото корабът все още не е бракуван и е на вода. Капитани на държавна служба лесно се намират, още повече за един почти музеен експонат… Държавната заплата върви.

… А през това време…

Тихомълком на сух док чака счупването на бутилката с шампанско един друг кораб - „Елитарна просвета”. Лайнер. Красавец. А там учителите ще работят. А там децата няма да са глупави, па макар и от същото поколение.

… И моето дете никога няма да бъде там.

Моето дете ще остане при фалшивите фанфари на „Народна просвета”, която потапят съзнателно вече 25 години. Дано преди самото потъване изведат учениците, за да ги спасят. Естествено, единствено чисто физически.

… И аз учих на „Народна просвета”. Огромен и стабилен. Винаги на вода. А сега го подготвят за скрап… Парите ли? Може би към „Елитарна просвета”, на който моето дете никога няма да успее да стъпи…

22 януари 2015

В. Търново