БЪЛГАРИЯ – НОЕМВРИ 2014 г.

Веселин Стоянов

В навечерието на парламентарните избори 2014 Бойко Борисов заяви категорично, че ако не получи нужното мнозинство (121 депутати - б.м.), ще откаже съставянето на правителство и ще мине в опозиция. Малко след това смекчи тона и изрази съгласие да управлява и при недостиг на няколко депутати, но за негово съжаление недостигът се оказа значителен. Борисов забрави предизборните си заклинания, в името на властта и парите, а смяната на позиции по няколко пъти на ден е нещо обичайно за него.

Изборните резултати изненадаха много неприятно ГЕРБ и партийния лидер. Наложи се Борисов да тръгне на пазар за депутатски гласове. Оказа се обаче, че цената на реформаторската и патриотичната стока е много висока. Пазарлъците не спряха през целия ноември, ще продължат явно и през декември, въпреки че бе скърпено някакво правителство, чийто живот не обещава да е дълъг.

Председателят на групата на Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер заяви, че е уверен, че новото правителство на ГЕРБ ще върне доверието на Брюксел (разбирай на Вашингтон). Този господин изглежда не е наясно, че едно българско правителство трябва да се бори за доверието на българския народ, а не на Брюксел и Вашингтон. Вебер продължава с поздравленията отправени към Борисов, за успешното съставяне на правителството, без да вижда скорошния му край.

Сложиха Цветанов за член на Комисията за контрол на службите, точно него, който е подсъдим по три дела, свързани с нарушения по ръководенето им като министър. По случая известният адвокат М. Екимджиев каза следното: „Цветанов - член на Комисията за контрол на службите е все едно Ал Капоне да е ръководител на данъчните”. Чудесно сравнение!

Назначиха Слави Бинев за председател на Комисията за култура и медии! Скочиха културните деятели и граждани срещу това решение, което е подигравка с културата и медиите, но господинът засега отказва да подаде оставка. Интересен е случаят с депутата Делян Пеевски. В предишното Народно събрание той не посмя да участва в работата му, дори след като подаде оставка като председател на ДАНС, след бурни протести. Сега той отново е в НС, но никой не протестира срещу присъствието му там. Обяснението се крие вероятно във факта, че вчерашните протестиращи днес са във властта, заедно с него?

Участието в управлението на страната носи много облаги на участващите в него. Те са предимно финансови и това е обяснението за жестоката битка за всеки пост. Тя се води както на междупартийно ниво, така и вътре в коалициите и това предвещава скорошния край на правителството. Бедата е, че България е управлявана през годините на т. нар. преход от представители на простащината, от слуги на чужди интереси, от крадци и БКП-ренегати.

Тази сговорна дружина, съставена от отявлени престъпници, за 25 години докара българския народ до невероятна мизерия, до духовно и морално опустошаване и пълно отчаяние. Кой е виновен? Пак тези две институции, казват представителите на тази измет, която управлява България през „новото време”. Росен Плевнелиев, потомствен комунист, - баща член на БКП и завеждащ отдел БКП в Окръжния комитет на БКП в Благоевград. Майка, също член на БКП и партийна секретарка на Математическата гимназия в същия град. Росен Плевнелиев, активен член на Комсомола и на Българската комунистическа партия. Ползвал всички блага, които му е давало това членство. Когато е станало ясно, че от това кранче мед няма да тече, Росен се прехвърлил на другото. Точно той, с присъщата му наглост, поднесе цветя пред паметната плоча, поставена на Втория обект в концентрационния лагер край Белене, отдаде почит (!) на жертвите на комунистическия режим в България и заяви:

„Комунизмът ще остане в миналото, когато бъде поставен в музеите и учебниците и по един достоен начин кажем истината за него”. Според Плевнелиев в тоталитарната българска държава всички са живели в „лагер”. Безсрамието на това човече не му дава сили да каже истината за себе си и да ни опише лагера, в който е живял в „тоталитарната българска държава”. Друга интересна характерна черта на Плевнелиев е липсата на обща култура и образованост.

В книгата за впечатления на Зографския манастир държавният глава се е подписал „Р. Плевнелиев - Президент на Р. Б.” Това съобщи на страницата си във Фейсбук Георги Симеонов, начален учител в Петрич. Той обяснява, че докато чакали йеромонах Атанасий да отвори библиотеката, решили да надникнат в книгата за впечатления. Там открили написаното от Плевнелиев. Изглежда, някой му е подсказал, че не се пише „високоОважаваните” и „О”-то е поправено с „у”, коментира в социалната мрежа Симеонов, цитиран от „Преса”.

Под публикацията има лавина от коментари и споделяния. Мнозина недоумяват как е възможно държавният глава да се отнася към България като към „Р. Б.” „Нямаше да пусна впечатленията на президента от Зографския манастир, ако не беше се хвалил, че е правил плаката от тапети за 10 ноември. Та той не може да пише, коментира Симеонов. Учителят бе категоричен, че държавният ни глава не би издържал теста PISA, с който измерват нивото на грамотността на 15-годишните.

Външнополитическите изяви на Плевнелиев предизвикват отвращение. Той, комуниста, поклонник на Москва, днес се изявява като върл противник на довчерашния си идол и прави дълбоки метани на новия си господар. Надява се, че Вашингтон ще го назначи за втори президентски мандат, а знае много добре, че американците не правят безплатни дарения, съответно мандати.

Другият „комунист”, който управлява втори мандат България е Бойко Борисов. Той също е потомствен комунист, баща му е полковник от МВР, той самият е завършил Школата на МВР в Симеоново, където учеха само доверени на БКП кадри и партийни членове. Сега търчи за съвет не в руското, а в американското посолство, при новите си господари, обещава всичко което те поискат, защото в противен случай вашингтонските посланици пак ще пишат за тъмното му минало, за гешефтите с цигари и дрога, а това все пак е неприятно.

Остана неизяснен номерът с Мишо Бирата, не се разбра къде го е научил - дали в партийната организация, или в Школата на МВР в Симеоново. Нека все пак напомним на Бойко, че автентичността на записа е потвърдена от световноизвестна френска лаборатория, така че типичното шикалкавене не може да мине. А за смъртта на Мишо можем само да гадаем. Време е и прокуратурата да предприеме задължителните действия по въпроса, освен ако не са я стресирали. Общата култура и образованост на Борисов не се отличават от тези на Плевнелиев. При среща на Бойко с работници от Оловно-цинковия завод, той направо им каза: „Аз съм прост и вие сте прости, затова се разбираме”. Така разбираме какви хора са му необходими, за да печели избори. Как тогава ще имаме истинска образователна реформа и добри резултати?

В списъка на бившите комунисти, които днес управляват България трябва да прибавим още Йорданка Фандъкова, Цветан Цветанов, също партиен член и служител на 7-мо управление на Държавна сигурност, Цецка Цачева, член на Българската комунистическа партия и партиен секретар на Окръжния народен съвет в Плевен, днес председател на Народното събрание, Кристалина Георгиева, също член на БКП и т. н. Както виждаме, ГЕРБ е филиал на БКП, а същевременно е член на Европейската народна партия (ЕНП), която изглежда е сбъркала името си, или пък се срамува да се нарече Европейска комунистическа партия - сборен център на комунистите-ренегати от централно- и източноевропейските страни.

Какво носят българските комунисти-ренегати на народа ни?

- От Бюлетина на Министерство на енергетиката става ясно, че възможностите за производство на електроенергия у нас стават все по-малко. Износът на ток от България ще намалее драстично до 2018 година. ТЕЦ-овете ще бъдат затваряни, а вътрешното потребление ще расте. На 1 януари ще спре ТЕЦ „Варна”, а ТЕЦ „Русе” ще се лиши от половината си мощност. Заради остаряли съоръжения ще спрат и други въглищни централи. В Бюлетина не се говори за АЕЦ „Белене”, нито за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй”.

- Рекордна е загубата на средства от еврофондове, заради нарушения предимно по време на кабинета на Борисов - 1. Говори се за най-различни суми, но на сайта на eufunds.bg e посочена цифрата 211 млн. евро, главно по програма „Околна среда”. Юнкер дава обещания за възстановяване на някои плащания, но пътят до осъществяването им трябва да се измине.

- България разиграва Русия близо 10 години по 3 енергийни проекта. Щяхме да строим „Белене”, после нямаше да го строим. Щяхме да прокараме петролопровода Бургас - Алексанропулис, после се отказахме. Проявихме желание тръбата на „Южен поток” за Сърбия, Унгария, Словакия, Италия да премине през нашата страна. Щяхме да осигурим работни места за хора от най-бедния северозападен район на България, щяхме да получаваме транзитни такси, цената на газа щеше да поевтинее със 6%. Добре до тук, но това противоречи на вашингтонския план за икономическо и политическо задушаване на Москва. Задействана беше американската агентура в България, надигна се вой, че ще станем зависими от Русия. Интересно! Германия получава по „Северен поток” газ директно, заобикаляйки Украйна, при това на намалена цена, но това не я прави с нищо зависима от Русия!

И тъй, вместо да станем енергийния център на Балканите, ние ще купуваме отново руски газ, но с турска надценка. Североизточна България отново остава в плен на бедността и безработицата, а Бойко, Росен, Цецко и компания ще продължат да служат послушно на Вашингтон, за разлика от турските, унгарските и чешките управници.

Да са му честити тези продажни ръководители на търпеливия, примирения и обезверен български народ! Мизерията подтиква някои сънародници да се самозапалят, други да се хвърлят под влаковете, трети да скачат от високите етажи на блоковете, но те не намират сили, за съжаление, да тръгнат на битка с управляващата мафия. Всеки народ получава това, което си извоюва сам.