ДЕМОКРАЦИЯ НА МАНИПУЛАЦИЯТА

Диана Атанасова

                                   „В размирна страна има много управници,
                                    но разбран и разумен човек, може да запази порядък.”
                                                                                       Притчи 28:2

Трябваше ли да ни се случи демокрацията? Тя дойде под маската на свободата, зад която умело, пък и не чак толкова, се крият насилието, разюзданите страсти и варварството във всичките им измерения.

Демокрацията дойде в моята бедна страна със свобода за бездомните кучета, които свободно нападат беззащитните минувачи и за престъпниците - да обират домовете ни. Със свобода за жълтата преса и всякакви жълти медии, които пресоват дори крехките детски мозъчета, свобода за арогантни политици, да крадат от доверието ни. Така ние се оказахме беззащитни телом и духом, пред връхлетялата ни демокрация.

Тя е тази, която отвори широко вратите пред манипулацията. Когато нещата са поставени на основата на принудата, както е в преддемократичните общества, тогава те са ясни. Или приемаш или не. Сега обаче е на ход манипулацията.

Една от най-ефектните маски с които ни покори, е тази на загриженост за имуществото, спестяванията ни и самите нас. Нямам предвид искрените съвети, които биха ви дали, разбира се. Техният път е един и знаеш къде ще те изведе, а манипулацията по много и обиколни пътища те води към чуждата цел.

Затова и книжният пазар е пренаселен с литература - как да манипулираш, без да те манипулират. Това вместо да намали, увеличава манипулацията, която е обсебила всички сфери на живота. Тя започва от магазина, където продавачът убедително ти натрапва стоката си и онлайн търговията с лекарства - панацеи, минава през медиите, за да се стигне до манипулаторите от високите етажи на властта.

Демокрацията на манипулацията безспорно е един от най-горчивите хапове на съвремието ни. Резултатът от редовното му приемане е кризата на доверието, която е толкова тежка, колкото и икономическата. Късат се връзките, поради липса на най-здравата им спойка, защото доверието е тъкмо това. Хората стават все по-мнителни, продължавайки обаче да вярват повече на манипулаторите.

Това е абсурдно но и закономерно, защото когато човек е искрен и спонтанен, той не претегля така думите, докато думите на манипулатора винаги са добре премерени.

Необходимо зло ли е демокрацията? Много хора доброволно се отказват от свободата, заради отговорността. Това е техен избор. Но също толкова много са и измамените, а вече и насилени чрез атака срещу подсъзнанието им в гигантската битка за притежание на мозъци.

Ще се оставим ли да бъдем манипулирани или ще останем свободни - е въпросът, пред който сме изправени всички ние.