СВЕТЪТ – ОКТОМВРИ 2014 г.

Веселин Стоянов

САЩ. Констатираме, че политическото и държавно ръководство на страната се превърна в гробокопач на собствения си народ. Самовлюбени, болни от имперски амбиции управници, обявили самоволно страната за световен лидер, са готови да запалят нова световна война, за да утвърдят господството си над останалия свят. Финансовият дълг на САЩ, надхвърлил 17 трилиона щ. д. е капанът, в който ръководителите на страната вкараха собствения си народ.

Те виждат две възможности за изход от създаденото положение. Едната е светът да поеме финансовото бреме на Вашингтон, а втората е нова световна война, при която не се знае кой ще оцелее. Това е разбирането за демокрация, свобода, просперитет, морал и ценности на новия световен господар и неговите подчинени - или се съгласяваш да бъдеш ограбен, или ще те унищожат в една нова война. Ето как си представят изплащането на огромния американски дълг управниците на страната:

- При пълна тайна е изработен договорът за Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП). Това е жесток опит за прехвърляне на тежкия финансовия товар от американските на европейските плещи. Пазарите на нашия континент трябва да бъдат отворени за генномодифицираните храни, за шистовия газ и за петрола на САЩ, за цялата им индустриална продукция и всички търговски и инвестиционни проекти, които биха спомогнали за сериозно намаляване н а американския дълг. Цените не се дискутират, те са по-високи от пазарните, но целта е да помогнем на новия по-голям брат. Американските транснационални компании не подлежат на съдебни санкции. Европа става роб.

- От ЕС и НАТО, които са филиали на Вашингтон, се иска европейците да поемат разходите по издръжка на американските бази и на агресивните войни, които САЩ водят по цял свят.

- Американските ръководители изискват от НАТО и неговите членове да увеличат разходите си за въоръжаване, да закупят американско оръжие и така да се увеличат сериозно приходите за този клон на щатската индустрия.

- Всички страни, обект на американска агресия, тотално разрушени, впоследствие биват възстановявани от американски фирми, което им носи огромни печалби.

Безкрайни са формите на изнудване, практикувани от новия световен господар.
Американският политолог Пол Крейг Робъртс споделя следното: „Откровението на американския вицепрезидент Джо Байдън, че САЩ са притиснали ЕС да въведе санкции срещу Русия е за вътрешно ползване и цели да вдигне рейтинга на президента Обама”. Той поясни обаче, че Байдън е допуснал грешка, защото открито е заявил, че европейските правителства са васали на Вашингтон. „Една независима политика на Европа ще намали възможностите за разпалване на война”, обобщава Робъртс
/РИА „Новости”/.

На 28.09. бившият американски държавен секретар даде пространно интервю за британския в. „Индипендънт”, в което даде съвет за поведението на Запада по отношение на Русия. Кисинджър припомня, че от 17 век до средата на 20 век Русия е доказала, че може да играе критично важна роля в поддържането на баланса между страните в света, като е осуетила експанзионистическите мечти на крал Карл Дванайсети, на Швеция, на Наполеон, на Хитлер. „Не съм съгласен с Путин”, казва Кисинджър. „Но защо някой някъде не предложи решение, което да отчита притесненията и на двете страни в контекста на една независима Украйна?… Ако Европа беше казала: нека намерим заедно съвместно решение, тогава може би щеше да се постигне голям напредък”.

Директорката на Федералния резерв Джанет Йелън предупреди, че пропастта между богатите и бедните в САЩ се увеличава и е близо до най-високите нива от 100 години. „Мисля, че е уместно да се запитаме дали тази тенденция е сравнима с ценностите на нашата нация, сред които е, че Америка е място на равните възможности”, изтъкна тя. Наивната госпожа, тя все още не е разбрала, че вашингтонските ценности са военни кораби, бойна авиация, окупация и унищожаване на стотици хиляди невинни хора!

РУСИЯ

Руската външна и вътрешна политика са прозрачни и предвидими. Президентът на страната на няколко пъти заяви ясно, че Москва няма териториални претенции към своите съседи, че желае да поддържа с тях добри отношения. В отговор на тези добронамерени декларации тя получава струпване на НАТОВ-ски войски по своите граници с балтийските държави и Полша, а в Румъния и България са стационирани американски бази. Планиран беше още един агресивен акт срещу Русия - лишаването на руския черноморски флот от базата му в Крим. Населението на полуострова се обяви категорично против и отказа да признае киевските управници, заграбили властта чрез държавен преврат. Резултатът от проведения там референдум беше признат от Русия и така Крим стана част от Руската федерация.

Ударът беше неочакван за САЩ и техните сателити. Американският държавен секретар Джон Кери не спира да предупреждава, че международната общност няма да признае никакви референдуми за самоопределяне в Югоизточна Украйна, подчертавайки, че трябва да бъде възстановен суверенитетът по границата между Украйна и Русия.

Интересно как референдумът за Косово бе признат, а референдумите за Крим и Югоизточна Украйна не бива да бъдат признавани! Истината е, че с Косово бе нанесен удар на православна, славянска Югославия, с по-далечен прицел - Русия. Още тогава Москва предупреди, че актът на признаване на Косово ще има последици. Сега същият критерий трябва да бъде приложен и по отношение на Крим и Югоизточна Украйна. Не може единственият критерий да бъде волята на САЩ. А на Кери трябва да бъде напомнено, че няма право да говори от името на международната общност,
защото не е неин държавен секретар, а такъв само на Америка.

На въпрос на нашия вестник „България без граници” каква е социалната политика на руския президент, наш сътрудник по икономическите въпроси ни отговори следното:

За 12 години Владимир Путин увеличи бюджета на Русия 22 пъти. За този период той увеличи военните разходи 30 пъти. Увеличен е брутният вътрешен продукт 12 пъти и за тези 12 години Русия се издигна от 36-то на 6-то място в света. Златно-валутните резерви на Русия са увеличени 48 пъти. Под руска юрисдикция са върнати 256 залежи на полезни изкопаеми, под чужда остават само 3. Путин национализира 65% от нефтената промишленост и 95% от газовата. Средната заплата на държавните служители е увеличена 18,5 пъти, а средната пенсия - 14 пъти.Намаляването на населението спадна от 1,5 млн. годишно на 21 хил. през 2011 година. На депутатите от Държавната дума е забранено да имат сметки в чужбина. Прекратена бе войната в Чечения.

Това е малка равносметка от социалната и вътрешната политика на руския президент. Тя говори, че е поставен акцент върху подобряване на жизненото равнище на руския народ, като наред с това се работи ускорено и за сериозна подготовка на въоръжените сили на страната за отблъскване на евентуална чуждестранна агресия.

УКРАЙНА

Страната е в изключително тежко състояние. Предстоящите парламентарни избори ще допринесат за ново разделение на политическите сили и на народа. Време е Киев да бъде обявен в неплатежоспособност. Управниците на страната се престараха в усилията си да играят ролята на верни американски васали. Очакваха солидни финансови подаръци. Дадоха им да разберат, че надеждите са неоснователни.

Интересно и много показателно в това отношение е изказването на румънския президент Траян Бъсеску в Брюксел. „Румъния не е против за помощта за Украйна за изплащане на дълговете й, но Украйна е длъжна да разбере, че е голяма държава, която трябва сама да намира решения за оцеляването си, без да пита за пари през цялото време”.

Убийците от „Свобода” и „Десен сектор” извършиха държавния преврат и наложиха подписването на Споразумението за асоцииране с ЕС. Отхвърлиха изгодните за страната финансови предложения на Москва и като резултат, трябва да берат горчивите плодовете на своята недалновидност.

Необходим им е газ, но не искат да го плащат. Искат те да определят покупната цена. Къде по света купувачът, а не продавачът определя цената на стоката? Жестокостите, живи изгорените хора в Одеса и мъченията, на които са подлагани мирните граждани на Югоизточна Украйна, убитите над 3000 рускоговорящи украинци направиха невъзможно по-нататъшното оставане на тези райони в границите на Украйна, или както обича да се изразява американският президент - червената линия бе премината.

Срамно е, че правозащитните организации срамежливо мълчат за извършваните зверства, което поощрява убийците от „Десен сектор” и „Свобода”. Москва настоява за пълно разследване на извършените престъпления и свалянето на малайзийския самолет, но виновниците виновно мълчат.

ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА

Създадоха я САЩ и арабските монархии, които подкрепиха плановете на Вашингтон да прекрои географията на Близкия изток. Въоръжиха и финансираха армията й с мисълта тя да бъде верен изпълнител на техните замисли.

Не се получи, духът изскочи от бутилката и сега тържествено марширува из Близкия изток, с намерение да отскочи до Европа, Америка, Канада и на други места.

Интересно е дали някой може да го спре, кой и кога. Проблемът е повече от сериозен и решаването му е задача на този, който го създаде.

40 000 хиляди бойци на ИД са окупирали огромни пространства в Сирия, в непосредствена близост до турската граници, още 40 000 вандалстват из Ирак и всичките тези около 80 000 бойци, снабдени с най-модерно американско оръжие тресат целия Близък изток, а има признаци, че треската ще се пренесе и по-надалеч. Да предприемат лечението тези, които пуснаха заразата.