БЪЛГАРИЯ – ОКТОМВРИ 2014

Веселин Стоянов

Месецът се оказа непосилно труден за сънародниците ни. На 5 октомври се проведоха извънредните парламентарни избори. Участие в тях взеха около 45% от имащите право на глас. Резултатите са известни, победител е партията на отказалите да гласуват.

Странно, но другите партии, които влизат в Народното събрание, или преминават 1% и ще получават държавна субсидия, изразиха задоволство от постигнатите резултати.

Изключение направи БСП, която отчете получения брой гласове за поражение.

Самовлюбеният Бойко Борисов отново изтъкна себе си за победител, но нито той, нито неговият антураж споменааха, че броят на депутатите им е намалял с 13 в сравнение с миналия парламент.

Подкрепата си за ГЕРБ са дали ок. 11% от имащите право на глас, за БСП ок. 5%, за ДПС ок. 3% , още по-надолу в класацията са следващите партии. Подчертавам, това са проценти от имащите право на глас.

При тези резултати никоя партия, а и всички събрани заедно, нямат правото да говорят от името на българския народ. Това е причината те да предпочитат да сочат процента от гласувалите. Много по-авторитетно звучи да кажеш, че имаш 33% електорална подкрепа, а не 11% в действителност.

Изборите показаха и една грозна картина. На екрана на телевизионните екрани видяхме туристи с два паспорта, дошли да „гласуват” за български депутати. На това срамно явление трябва най-после да се сложи край. Не е допустимо хора, които не пребивават постоянно в страната, не знаят нито една българска дума, на които им е платен транспорта до България, да идват с единствената цел да дадат гласа си за една етническо-религиозна партия, проводник на чужди интереси.

Журналисти съобщиха, че в изборите са участвали всъщност 50 партии. Имат се предвид коалициите, всяка от които се състои от 2 до 6-7 партии. Само ДПС и Атака се явиха без партньори. Бойко Борисов води трудни преговори и не е ясно как ще работи правителство, в което съставящите го коалиции имат своите вътрешнопартийни проблеми.

Битката за престижни постове и доходоносни постове ще започне първо в редиците на коалиционните партньори, а после вероятно ще се пренесе и в управляващата коалиция. Няма да е лесно на подобно правителство, на което се разчита да се справи с тежките проблеми, които чакат своето бързо и честно решение.

Сериозен банков скандал застрашава стабилността на финансовата ни система. Случващото се с Корпоративна търговска банка (КТБ) разкрива сериозни проблеми на банковата и финансовата системи. По информация от наш източник БНБ е поставена под силния финансов и поличически натиск на кръга Капитал, в който участници са Иво Прокопиев, Росен Плевнелиев, съпругата Плевнелиева, Делян Пеевски и други подставени лица, които от няколко години са работили активно за ликвидиране на банката и присвояване на безценица на нейните активи.

В медиите се появи информацията, че одиторите, които трябва да изготвят доклад за състоянието на банката имат връзки с БНБ и други конкурентни банки, и че поставената им задача е била да изготвят доклад, който да удовлетворява Капитал-ци.

Този доклад, след 4-месечни родилни мъки, бе представен на БНБ и според него липсата в КТБ е оценена на 4.2 млрд лв. Как е изчислена тази липса още не е съобщено, но начинът по който се действа в случая и като имаме предвид спменатите заинтересовани хора, нямаме основания да вярваме на изнесен ите данни.

Странен е и друг факт. При Първа инвестиционна банка (ПИБ) също беше констатирана липса на ок. 1 млрд. лв. но тя бе мълниеносно възстановена, без всякакъв шум. Въпросът кой, как и защо няма отговор. Подадена ни бе информация, че ПИБ отново се нуждае от 1.200 млрд. лв. Защо този двоен стандарт, ще попита някой. Отговорът е много прост: грижливо изработеният план за ликвидацията на КТБ и грабежът на нейните активи трябва да бъде доведен до край и да направи Капитал-ци още по-богати.

По случая КТБ ЕК започна наказателна процедура срещу България, по-точно заради отказа да бъдат изплатени гарантираните до 100 000 евро влогове на техните притежатели. Редно е да запитаме кой ще плати финансовите санкции, наложени ни от ЕК? Капитал-ци, или бедният български народ? Излишен въпрос!

Плевнелиев и служебното правителство решили да отпуснат 500 000 щ.д. за поддръжка на афганистанските сили за сигурност. Тия не знаят ли, тези щатски долари те ги вадят от гърлото на най-бедния в ЕС и най-нещастния в света български народ? Знаят, разбира се, но това не ги интересува. Важното е да спечелят любовта на вашингтонския си господар. Ще ги разочароваме - на слугите никой не дарява любов.

Същите господа отделиха и скромните 500 000 лв., за нуждите на украинската войска. Ограбен е пак българският народ.

САЩ окупираха Афганистан и предизвикаха гнева на народа на тази страна. Сега те искат да се измъкнат, а ние трябва да плащаме.

САЩ организираха братоубийствената война в Украйна. Сега искат ние да плащаме на техните убийци. Те са техни, да им плащат те.

САЩ и реакционните арабски монархии презвикаха касапницата в Сирия. Нека сега те да приемат сирийските, афганистанските и иракските бежанци, а не да товарят с издръжката им най-бедния в Европа народ.

Интересно е, дали президент или премиер ще намерят сили, за да излязат с изявление пред българския народ и да каже истината за това кой е истинския управник на България. Надали. От слуги такъв жест не може да се очаква.

Към властта вече крачат новите/стари лакеи.