СВЕТЪТ – СЕПТЕМВРИ 2014 г.

Веселин Стоянов

Планетата е обхваната от огромен пожар, който може да сложи край на нейното съществуване. Жестоки войни, страшни природни бедствия, религиозни, политически и икономически сблъсъци, заразни болести, опасни климатични промени носят смърт на милиони хора по света. Човечеството е поело път, който много скоро може да доведе до взаимно изтребление и край на всичко живо.

Златният телец е новия бог и в негово име се извършват най-жестоките престъпления на които сме свидетели. Жаждата за материални блага, свързаната с нея престъпност, развратът, незачитането на божествените закони, на международното право и правата на отделния човек са порочните белези на съвременната картина на морала. Това е характеристиката на най-античовешката икономическа, финансова и политическа система наречена капитализъм.

Пътят на злото идва от Вашингтон и се разклонява по целия свят. Трудолюбивият американски народ е дал приют на тъмните сили, които ръководят съдбините на човечеството. За деянията си, американската администрация от последните десетилетия отдавна трябваше да бъде изправена пред независим и справедлив международен съд. За съжаление, в свят в който езикът на бухалката е по-силен от езика на закона, такъв съд е немислим.

През 1945 г., в края на Втората световна война, над японските градове Хирошима и Нагазаки бяха хвърлени 2 атомни бомби, които изгориха живи стотици хиляди невинни цивилни граждани. Този варварски акт на американската администрация остава и до днес ненаказан. Японците отдават всяка година почит на жертвите, но никой не смее да назове авторите на това престъпление срещу човечеството.

Във Виетнам, през 1965-1975 година хора и природа отново бяха горени, този път с напалмови бомби. Жертвите наброяват около 6 милиона. За това престъпление срещу човечеството отново няма съд и до днес.

Държавното ръководство на Югославия отказа да подпише през 1999 г. ултиматум, който представляваше предателство по отношение на страната. В отговор НАТО и главно американски самолети бомбардираха с обеднен уран цивилни обекти, пътища, мостове, комуникационни центрове. За това престъпление срещу човечеството отново няма съд.

Американската администрация и тайните й служби съчиниха легендата 11.09.2011 г. и обвиниха своя агент Осама бин Ладен за извършител на престъплението. Американски войски предприеха сухопътни и въздушни атаки срещу страната, която граничи с Русия. Включиха в операцията и филиала на своите въоръжени сили - НАТО. Избити са десетки хиляди цивилни граждани - жени, деца, стари хора. Въпреки призивите на президента на страната, окупаторите да напуснат страната, отклик на молбите му няма. В удобен за американските тайни служби момент, техният дългогодишен агент, вече болен и невъоръжен, беше брутално разстрелян, от опасения да не проговори. И в афганистанския случай няма съдебно преследване за извършени престъпления срещу човечеството.

Ирак стана жертва на американска агресия през 2003 г. под предлог, че Саддам Хусеин разполага с оръжия за масово унищожение и представлява опасност за Европа и САЩ. Впоследствие Вашингтон призна, че обвиненията са неверни, т.е. лъжа, но жертвите на тази лъжа са стотици хиляди, страната е разорена, пламна религиозна война, която продължава, а държавата е пред разпад. Съд за тези престъпления срещу човечеството отново няма.

Сирия. От 2010 г. и до момента, страната е обект на американските апетити. САЩ, Саудитска Арабия и Катар въоръжават и обучават ислямистки убийци, които водят война срещу народа на тази изстрадала страна. Хиляди жертви, хиляди бежанци и отново няма виновни за извършваните престъпления. Така е, когато бухалката управлява света!

Украйна е поредната жертва на американския империализъм. Когато законно избраният президент на страната отказа да подпише крайно неизгодното за Украйна споразумение за асоцииране с ЕС (разбирай с Вашингтон), платените убийци от „Десен сектор” и „Свобода” окупираха центъра на Киев и техни снайперисти разстрелваха граждани и милиционери под одобрителните погледи на светкавично пристигналите американски сенатори начело с Маккейн, на помощник- държавния секретар Виктория Нюланд, на шефа на ЦРУ и неговите съветници. Както в Ирак, Либия, Сирия, Египет и другаде, така и в Украйна пламна гражданска война, която по данни на ООН взе до момента към 3500 убити и многократно повече ранени, хиляди бежанци. Както виждаме сценарият се повтаря, авторите и изпълнителите са известни.

Трябва да е ясно, че жестокостите и убийствата, извършвани от „Десен сектор” и „Свобода” ще направят връщането на въстаналите Донецка и Луганска републики към Украйна невъзможно, под каквато и да е форма. Спекулира се с Крим. Полуостровът е бил винаги руски. Хрумването на украинеца Хрушчов да го подари на Украйна няма законово основание, а обратното му присъединяване стана чрез на референдум. Едно сравнение: щяха ли да се намесят САЩ и НАТО, ако Шотландия беше решила да се отдели от Англия? Нямаше, естествено. А случаят е идентичен. И не само той. Много граници след Втората световна война бяха начертани след политически договорки и днес корекциите им са неизбежни.

Съобщено беше, че споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС е подписано и ратифицирано от двете страни. В действителност нещата стоят по-различно. Споразумението е ратифицирано от 6 държави, а това трябва да го направят 28-те членки. Освен това изпълнението на търговската част е отложена до 01.01.2016 година. А до тогава ще се случат много неща.

САЩ налагат на страни, в които имат икономически, енергийни или политически интереси правителства и държавни ръководители, от които изискват стриктно спазване на поетите от тях задължения. Ако те се отклонят от правия път, следват протести, размирици, политически интриги и накрая сваляне на неудобните ръководители от власт. Атакувани са страни, богати на петрол и газ или близо до руските граници. Изключение правят реакционните арабски монархии, които са щедри инвеститори в САЩ и които държат своите несметни богатства в американски банки. Ако те решат да изтеглят активите си от САЩ, страната ще рухне. Това крепи съюза им, засега.

Близкият изток беше до преди няколко години относително спокоен. Начело на републиканските мюсюлмански държави стояха пожизнени президенти, които управляваха като диктатори, но успяваха да осигурят етнически и религиозен мир, както и добри социални придобивки. Днес, след американското „присъствие”, целият Близък изток е обхванат от жестоки битки и кръвопролития. Американските разузнавателни служби използваха ислямистките организации за сваляне на неудобните им правителства, но дойде момент, когато ислямистите се почувстваха достатъчно силни и тръгнаха срещу бившите си работодатели, основаха и собствена държава. Обезглавиха и няколко американци. Това, изглежда, преля чашата. Вашингтон започна война срещу Ислямска държава. Търси отново съюзници, които да вадят горещите кестени от огъня. Европейците може да изпратят само някой самолет, остават мракобесните арабски монархии.

Каква ще е обаче цената на помощта? Вероятно политическа, да не бъдат повдигани въпросите на нарушение на човешките права, за липсата на съвременно законодателство и за наличието една средновековна система на управление. Какви съюзници ще бъдат тези страни е голям въпрос. Египет преследва „Мюсюлмански братя”, но щади салафитите, а Катар подкрепя „Мюсюлманско братство” и „Хамас”, как тогава тези държави ще помагат на САЩ е голям въпрос. Важна ще бъде и ролята на Турция, която се ориентира все повече към по-крайните ислямски движения. Тя декларира подкрепа в борбата срещу Ислямска държава, но в какво ще се състои тя е все още неизвестно. Предстоят трудни години за САЩ, щом са решили да водят тази битка.

Голям проблем за САЩ, който виси като Дамоклев меч над главите им е дългът от 18 трилиона щатски долара. Зелените хартийки няма да паднат от небето, изходът се търси във война, съпроводена от грабеж.

Локалните войни са вече доста на брой, на ред идва Третата световна война. Вашингтон трябва да бъде спрян навреме, защото в противен случай последиците ще бъдат ужасни.