БЪЛГАРИЯ – АВГУСТ 2014 г.

Веселин Стоянов

Предсрочните избори наближават и призракът „Костинброд” вече броди из политическото пространство. Фризиран, напудрен, разкрасен, така че да не излъчва погнуса както миналата година. Ще си промени ли нрава вълкът? По всичко личи, че подобни очаквания са напразни.

Сключват се споразумения с довчерашни опоненти, отново ще гласуват починали отдавна сънародници, ще се купуват цигански гласове, отправят се заплахи, дават се обещания и т.н.

Българската изобретателност не познава граници.

В страната набират скорост няколко скандала.

1. Сбъдна се мечтата на Плевнелиев, да състави втори служебен кабинет в рамките на около година и половина. Както при първия, така и при настоящия кабинет бяха подбрани послушни хора, които изпълняват поставените им задачи. Премиерът, - стар комунист - се радваше при връчване на мандата като малко момченце, което е получило толкова желаната играчка. Усмивки, ръкостискания, прегръдки с президента, както се полага на комунисти-ренегати. Министрите - все доверени хора, подбрани от президентската администрация, други - служили достойно при Големия брат, както и колеги на премиера от уличните маршировки. Две министърки отпаднаха поради общественото недоволство. Близнашки дублира министерския съвет с почти толкова на брой съветници. За два месеца. Плаща богатият български народ! Човекът за пръв вижда подобна играчка, защо да не й се нарадва?

2. Скандалът с банка КТБ. И на децата е известно, че семейство Плевнелиеви, Иво Прокопиев и герберската дружинка от няколко години са в люта война с мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев. Ако питате и един селски полицай кой има интерес от войната, той няма да сбърка и ще посочи веднага виновника. Пуснаха слуха, че банката е в ликвидна криза и народът се юрна да си тегли парите. Никоя банка в света не би издържала на такъв натиск, защото парите на вложителите не се държат в нейната каса, а се влагат в определени финансови операции. БНБ изигра най-мръсната роля в цялата история. Затвори КТБ, а прокуратурата разпространи лъжата, че от банката са изнасяни милиони левове в чували. На вложителите беше обещано, че на 21. 07. банката ще започне работа и всички ще могат да си получат блокираните пари. Отново лъжа. Ново обещание имаше за 21.09. и отново лъжа. Сега се заговори за 21.12., но вярва ли някой на лъжливото овчарче? Първа инвестиционна банка изпадна също в ликвидна криза, но тя получи спешно ликвидни средства както от БНБ, така и помощ от ЕС. Явен двоен аршин, вероятно под натиска на Плевнелиев. Защо той „не сне доверие” и не поиска оставката на управителя на БНБ, както снемаше доверие от кабинета Орешарски?

Франсоа Копола, която работи за американското списание “Форбс” публикува статия по надслов „Българската банкова катастрофа”, в която изобличи действията на БНБ: „Фактът, че бе осуетено КТБ да погаси свой заем, повдига въпроса за това доколко може да се има доверие в българските власти. Некоректното отношение към депозитарите поставя под съмнение ангажираността на тези власти с отговорностите на членството в ЕС. А увеличаващите се свидетелства, че БНБ е едновременно некомпетентна и политически зависима, поставят под съмнение стабилността на банковата система в България”. Копола обръща внимание на разликата в отношението към КТБ и към Първа инвестиционна банка. „Защо двете банки бяха третирани толкова различно”, пита тя. Известно е, че БНБ обяви КТБ за „Банка на годината”, след това направи всичко необходимо за ликвидирането й. Сега запорираха движимото и недвижимо имущество на Цветан Василев, търсят го чрез Интерпол за арест, с цел той да не може да участва във възстановяването на банката. Плевнелиев донарисува грозната картина, като отказва да разсекрети стенограмата от консултациите, проведени с парламентарно представените партии относно КТБ. Мотивът за отказа му е, че няма значим обществен интерес. Как го е разбрал, или по-точно има нещо, което той не иска да се огласява!
Така няколко дребни духом човечета задоволяват своите амбиции, без да се интересуват от интересите на хилядите вложители.

3. Прокуратурата прекрати разследването на скандала „Мишо Бирата”, в който са замесени Бойко Борисов, Ваньо Танов, Симеон Дянков и Странджев. Вестникът ни „България без граници” започва да публикува записите на разговорите между тях. Ако има неоснователни колебания за достоверността им, прокуратурата трябваше да ги изпрати за изследване от независими експерти в чужбина. Явно тя не иска да знае истината, както в хиляди други случаи.

Прокуратурата прекрати и делотоза убийството на Тодор Димов - Чакъра, въпреки че Европейският съд в Страсбург осъди България да заплати 50 000 евро на роднините на убития. В решението ясно е посочено, че той е л и ш е н от п р а в о т о на живот, посочени са всички обстоятелства по случая и виновниците. Въпреки категоричната присъда, нашата т. нар. прокуратура не смее да постави на подсъдимата скамейка Бойко Борисов. За пореден път виждаме зависимостта и страха на правосъдната ни система от политическите фактори в страната. Страна без правосъдна система, като нашата, не е държава, а джунгла!

4. Служебният министър на външните работи излезе с декларация в подкрепа на споразумението за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ). Това не ни изненадва, след като знаем, че министър Даниел Митов е доскорошен служител на американската неправителствена организация Национален демократичен институт. Въпросният договор за свободна търговия между ЕС и САЩ вече предизвика огромно недоволство в цяла Европа. Причините за това са няколко: пълната му секретност, уеднаквяване на потребителските стандарти, което е в ущърб на европейците, които имат по-голяма защита като потребители. Ако договорът се осъществи, Европа ще бъде залята от генномодифицирани продукти, ще бъдат узаконени определени хормони на растежа в животновъдството и т. н. Съпротивата срещу ТПТИ бързо нараства и насрочените за 11 октомври общоевропейски протести могат да спрат осъществяването на този позорен за Европа проект.

5. Проблемът с бежанците. Хиляди българи, пострадали от наводненията, ще посрещнат зимата без дом, без покъщнина и осигурени елементарни условия за живот. В същото време ние посрещаме бежанци, за които трудно може да се каже от къде и с каква цел идват у нас. За тях има дом, храна, безплатни медицински грижи и лекарства, за нашите сънародници остава отчаянието от безгрижието на държавата. Защо Плевнелиев не свика Съвета за национална сигурност по този болезнен за държавата и народа ни проблем? В САЩ, Австралия, Канада има огромни ненаселени райони, защо тези загрижени за съдбата на бежанците държави не ги приемат на своя територия? Чужди ли са им са хуманни чувства към страдащите, или смятат, че България, най-бедната държава в ЕС, трябва да изразходва непоносими за нея суми за натрапени ни чужденци. Тези, които предивикаха кървавите войни и принудиха милиони хора да търсят по света сигурност, трябва да ги приемат и да се грижат за тях, а не ние.

6. От публикувания в сайта на МО документ „Визия 2020 г.” научаваме, че България била в информационна война с Русия. Ако това е наистина така, можем с чиста съвест да кажем, че тя е започната от лакеите на Вашингтон в страната ни. Във „Визия 2020″ се казва още, че „активното повсеместно пропагандиране на руската политика, особено с посредничеството на български политически и икономически субекти и медии или недържавни организации, е явна информационна война, подкопаваща интересите на институциите и държавността, и атакува директно националните демократични ценности, дух и воля”. Предполагам, че безумците, съчинили „Визия 2020″ четат усилено и скоро ще приложат на практика Гьобелсовите теоретични постановки в сферата на античовешката пропаганда. Въпросната информационна война е определена като „една от заплахите за сигурността на страната във връзка с кризата в Украйна и „дългосрочната амбиция” на Русия да възстанови влиянието си в бившето съветско пространство” (Dir.bg). Очакваме в скоро време да започне лов на вещици по препоръка на Големия брат, възкресяване на фашисткия „нов ред”.

Някога, по тоталитарно време, в затвора мечтаехме да бъдем освободени от САЩ и те на ни дарят със свобода и демокрация. Ако знаех какви са американските дарове, които ще получим след т. нар. Промяна, нямаше никога да поема пътя на наивниците.