НЕГОВО ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВО МИКУЛА ТОРБАЛЪЖИ

Румен Воденичаров

Случайно на 1 септември чух и видях в интервю с Миролюба Бенатова как „царица” Костадинка безцеремонно лъжеше, че жизненият й стандарт се дължи на наследство, получено незнайно от кого. Дребният факт бе, че споменавайки Сливен, имаше  предвид Сливенския женски затвор, което показваше, че май го е разглеждала отвътре. Времената се менят и някои афоризми и поговорки остаряват, но тази „Лъже като дърт циганин” остава актуална. При това жизненият цикъл на поговорката се поддържа не толкова от съпругата на „цар Киро”, колкото от политици като „новият Доган” т.е.  Бареков. Без да му мигне окото, той обещава разкриване на 1 милион работни места с уговорката, че избирателите трябва да му дадат два мандата за това. „Лъжек ато дърт циганин” - ще кажат и за него тези 60% от избирателите, които нямат намерение изобщо да гласуват. Защото някои от тях  протестират срещу безхаберието на БНБ (с управител Искров) с лозунги: „Бареков, върни парите в КТБ!”. Наивни сънародници, обаче,го проводиха на 25 май в Европарламента, откъдето най-вероятно ще продължи с „евролъжи”. Очевидно след близо век живи са както „Синовете на лейтенант Шмид”, така и самият Остап Бендер.

Като споменах за „евролъжи ” си спомних, че неотдавна минах през селце край столицата на хумора Габрово, наречено „Торбалъжи”. А торбалъжи се римува с Балтаджи - фамилията на сегашния украински посланик в София.

Както в следното стихче например:

 „Не мига и око на Балтаджи,

да баламосва нашенци с торбалъжи.”

Не ще и дума, ролята на дипломатите е да огласяват официалната позиция на правителството, което представляват. Днешното украинско правителство е заграбило властта с преврат и е по-скоро хунта. То не може да оправдае нито едно свое действие без информационна война срещу Русия и опашати  лъжи.

Негово превъзходителство Микула Балтаджи взима дейно участие в мултиплициране на дезинформацията за Гражданската война в Украйна. За наш срам той има български корен, говори приличен български език и обикаля радиа и телевизии за да внушава на зрители и слушатели 100%-ната прозападна позиция на киевската хунта. Срамното е, че до този момент не среща никаква съпротива нито от българските „демократични” СМИ, нито от българското Министерство на външните работи. 

Ако следваме изявите на г-н Балтаджи, ще забележим, че от торбата с обвинения срещу Русия изпадат следните абсурдни твърдения:

- 27.08.2014 г.: „Военните действия в Източна Украйна са резултат от военната намеса на Руската Федерация. Русия под един митичен предлог (казусът Крим. б. а.) нападна Украйна…..”

Нито дума за това, че Крим и Донбас са исторически руски територии и са отхвърлили управлението на превратаджиите в Киев с референдуми, а присъединяването на Крим към РФ стана без нито един изстрел в присъствие на международни наблюдатели.

- 10.05.1914 г. на откриване на изложбата в Русе: „Тарас Шевченко и България”: „Референдумът от 16 март е незаконен. В него са взели участие  30% от гражданите и само половината от тях са гласували за присъединяване на Крим към Русия”. „След незаконното анексиране на автономна република Крим, Русия продължава да изпраща терористи и диверсанти, които дестабилизират ситуацията…..”

Истината е друга: активността на кримчаните е била 83%. От тях почти 97% са изявили волята си да станат субект на РФ (вж. Уикипедия). Микула Балтаджи просто повтаря изявленията на говорителката на Държавния департамент тна САЩ Джейн Псаки: „Русия се е намесила директно с бойни подразделения, бронирани машини, артилерия и противовъздушни системи……”

- Провежда се Антитерористична операция (АТО), целта на която е запазване на териториалната цялост на Украйна.

Операция се провежда за дни, за месец. Това, което наблюдаваме в Украйна вече половин година се нарича  „Гражданска война”. Целта на САЩ е прозрачна - да превърнат тази гражданска война във война между Украйна и Русия, за да бъде оправдано въвеждането на „миротворци” от НАТО. Яценюк и Камерън го казват открито, а подготовката  в Полша, Прибалтийските държави, Румъния и България вече е започнала. Преди дни през софийското летище мина самолет с 200 американски парашутисти, „отиващи на състезания”.

- „Сепаратистите” от ДНР и ЛНР според Н. Пр. Балтаджи са терористи.

Но „терористи” по определение  са хора (или цели правителства), които за постигане на целите си използват политически мотивирано насилие и не се спират пред убийства на мирни граждани и разрушаване на инфраструктурата. Точно това прави вече месеци Националната гвардия на Украйна. Убитите невинни граждани в ДНР и ЛНР са хиляди, а разрушените жилищни квартали, болници, училища и заводи са „военните обекти на терористите.” Обратно - няма нито един убит украинец в Киев или Харков. Даже пленените „укроси” биват връщани на майките им, но на запад нацистите ги третират като дезертьори. Кои са терористите, Ваше Превъзходителство?

- Русия е снабдила опълченците - „терористи” със системата „БУК”, с която е свален от тях малайзийския  Боинг 777 в полет МН 17.

Експертизата, обаче, показва друго. Самолетът е отклонен от украинските диспечери и по-вероятно е свален от ракета на СУ-25 и надупчен с картечни откоси, което на тази височина не може да бъде дело на опълчението. В сайта km.ru може да бъде прочетено открито писмо от членове на холандската обществена организация „Прелом”:

„Уважаеми Владимир Путин, моля приемете нашите извинения от името на мнозинството граждани на Холандия за действията на нашето правителство и СМИ. Фактите относно полет МН 17 без доказателства са изкривени с цел да оклеветят Вас и Вашата страна. Това предизвиква нашето отвращение и презрение”. 

- Русия е въвела нова висока цена на природния газ 485 дол/1000 куб. м., за да постави на колене украинското правителство.

Украйна дължи вече 5 млрд долара за получения от Русия природен газ, но отказва да плаща. А зимата приближава. Може и да има отстъпка, но само при предплащане на доставките, казват другарите от „Газпром”. Да, газът става тояга  срещу русофобията на „заграбилите властта пещерни хора с вратовръзки” (Изразът е на проф. Савелиев от МГУ). Братската дружба остана в миналото. Порошенко ще трябва да разбере, че конфликтът е международен: Трябва да има трудности с доставките на природен газ от Русия, за да започне Европа да купува по-скъпия шистов газ от Съединените щати или втечнен природен газ от Катар.

- Но най-гнусната лъжа, която избълва  по телевизията Н. Пр. Балтаджи е следната: „Терористите (или руски командоси) убиват невинни граждани на Луганск и Донецк, след което остават труповете им по улиците неприбрани, за да могат руски журналисти да ги заснемат и да припишат тези военни престъпления на Украинската Национална гвардия.”

Тази лъжа лъсна веднага след въпроса, който му зададе в упор TV-водещата: „Но нали има убити  и трима руски журналисти. Как мислите, възможно ли е руснаците да убиват собствените си журналисти?”.

Ваше Превъзходителство, „как Вам не стыдно!”. За да лъжеш така на едро означава, че се надяваш хунтата в Киев да пребъде, а Вие да бъдете поканен за следващия външен министър на Украйна. Но ако всички ковчези се връщаха в Западна Украйна, войната щеше отдавна да е свършила. Това е искуствен отбор, казва специалистът по човешкия мозък проф. Сергей Савелиев, с който преференции ще получат  хора със занижени морални ценности и склонни към зверства. Сменя се цяла генерация, на мястото на които след 20 години ще дойдат хора с изменени средови инстинкти. Солидарността ще им бъде чужда, те няма да делят залъка с други. Те ще докажат, че еволюцията на човешкия мозък може да има и обратен ход. Негативен отбор. Тези инстинкти вече са залегнали в мозъците на младите украинци и не могат да бъдат изчистени лесно. С такива инстинкти в Европа не приемат. Тези украинци могат само да бъдат унищожавани. Затова ги тласкат в братоубийствената война, където гинат със стотици. А поляците потриват ръце, защото обезкръвяват Галиция и с чужди ръце унищожават своите противници.

Ваше превъзходителство Микула Балтаджи,

Вашият случай не е първият в историята на Русия и Турция. На времето през 18 век  е имало един ловък царедворец с Вашата фамилия Балтаджи Мехмед  паша, който два пъти е бил Велик везир т.е. втори човек в Турската империя. Той с интриги и лъжи  изместил своите предшественици и се обогатил за сметка на държавната хазна. Руснаците разбрали, че е подкупен и срещу 150 000 рубли успели след поредната война с османците, да сключат с неговия подпис т.н. Прутски мир в 1711 г. Султан Ахмед III, обаче разбрал за това от шведите и го осъдил на смърт, после склонил на заточение на о-в Лесбос и накрая все пак заповядал да го убият. „Менлива е съдбата на кралете” - казва Шекспир в пиесата  „Макбет”. Естествено това прозрение важи и за техните марионетки.

Така че следете движенията на Вашите покровители, Ваше Превъзходителство! И Ви препоръчвам да си промените  фамилията, която в Украйна ще показва българският Ви корен: вместо Микула Балтаджи -  на Микула Торбалъжи.