СВЕТЪТ – АВГУСТ 2014 г.

Веселин Стоянов

УКРАЙНА

Авторитетното германско списание „Der Spiegel” писа на 07.08. т.г. следното: „Вместо да водят безкрайни спорове, германските политици би трябвало да се запитат какво именно създава конфликта с Русия”. Според списанието Западът се е намесил, без да отчита интересите на украинците и на Русия. „Русия и Западът бързо се противопоставят едни на други. Къде ще спрат?” Разумни донякъде мисли, но не е посочен основният проблем - кой създаде тази ситуация, в чий интерес е тя и кой трябва да носи отговорността за хилядите жертви, за разрушени домове и инфраструктура, за принудените да емигрират стотици хиляди жители на Югоизточна Украйна, изоставили всичко, бягайки с единствената мисъл да спасят своя и на децата си живот. Именно от тук трябва да започне всеки един непредубеден анализ.
КАКВО ТЪРСЯТ САЩ НА РУСКИТЕ ГРАНИЦИ?
Прогоненият законно избран президент на Украйна Янукович отказа да подпише споразумение за асоцииране на страната с ЕС, напълно основателно, както показаха и последвалите събития.
След отказа се роди внезапно Майдана, пламнаха огньове, барикади затвориха центъра на Киев, снайперисти разстрелваха милиционери и граждани. Също така внезапно се появиха американски сенатори начело с Д. Маккейн, помощник-държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд, ръководителят на ЦРУ със свита разузнавачи и редица други представители на американски политически и финансови групировки. Всички те, хорово заявяваха подкрепата си за „Десен сектор” и за „Свобода”, които имаха една задача - да рушат обществени сгради, да палят и да убиват.
ИМА ЛИ РУСКИ ВОЙСКИ НА АМЕРИКАНСКИТЕ ГРАНИЦИ?
На германското списание са известни всички посочени ф а к т и, но то явно не смее да ги постави на общественото внимание и предпочита да отправи три предложения към Кремъл, които всъщност би трябвало да бъдат отправени към Белия дом (почервенял от пролятата по цял свят кръв). Тези предложения гласят:
1. Западът да признае, че присъединяването на Крим към Русия е свършен факт и не подлежи на преразглеждане.
2. Русия не трябва да пречи на сближаването между Украйна и ЕС, но и Украйна не трябва да влиза в НАТО.
3. Русия и ЕС трябва да разработят заедно нови структури за сигурност, в случай на необходимост - без участието на САЩ.
Сигурен съм, че първа и трета точка Москва ще приеме без уговорки, но Вашингтон не може да приеме такива еретични мисли, затова води войната в Украйна с НАТО-вски пионки. Що се отнася до половинчатите истини на „Шпигел”, те бяха изречени след въведените руски контрасанкции, които подействаха на САЩ и техните филиали ЕС и НАТО като неочакван студен душ.
КИЕВ ИСКА ОБЕЗЛЮДЯВАНЕ НА ЮГОИЗТОЧНА УКРАЙНА, КЪДЕТО ДА ВЛЯЗАТ АМЕРИКАНСКИ ФИРМИ, С ЦЕЛ ДОБИВ НА ШИСТОВ ГАЗ И ПЕТРОЛ, ИЗПОЛЗВАНЕ НА ВЪЗМОЖНОСТИТЕ НА ДОНБАС И НА ЦРУ НА РУСКИТЕ ГРАНИЦИ.
За засилване на американските искания, в Черно море навлезе на 07.08. американският крайцер Vella Gulf, съобщава РИА Новости. Задачата, поставена пред екипажа била „да гарантира мира и стабилността в региона”. Знаем какво разбират под мир и стабилност Пентагонът и ЦРУ и техните марионетни организации ЕС и НАТО. На 07.08.т.г. шефът на НАТО Расмусен пристигна в Киев и заяви: „Русия продължава да дестабилизира Украйна и да подкрепя сепаратистите. НАТО няма да доставя оръжие на Украйна, но страните членки могат да го направят”. Типично натовско (т.е. американско) лицемерие.
При награждаването на американския президент Барак Обама през 2009 г. с Нобеловата награда за мир, той направи някои изненадващи, цинични изказвания.
БАРАК ОБАМА: „ЦЕЛТА Е МИРЪТ, НО ВОЙНАТА ПОНЯКОГА Е НЕОБХОДИМА И ОПРАВДАНА” и още: „ИНСТРУМЕНТИТЕ НА ВОЙНАТА ИМАТ РОЛЯТА ЗА ЗАПАЗВАНЕТО НА МИРА”.
САМО УМОПОМРАЧЕН ЧОВЕК МОЖЕ ДА ЗАСТЪПВА ПОДОБНА ПОЗИЦИЯ.
Председателят на Нобеловия комитет за мир Турнбьорн Ягланд заяви на 19.08 т.г., че очаква Обама да върне Нобеловата награда за мир. Той добави, че Обама може да върне наградата в обикновен пощенски плик по пощата, за да преодолее срама от публично връщане. Белият дом отказва за сега коментар.
На 06.08.т.г. ООН предупреди за сериозна хуманитарна криза в Украйна. Остана само с предупреждението. Нашата комисарка по бедствията и хуманитарната помощ към ЕК реагира чак на 18.08.т.г. и то по много циничен начин: в интервю за „Ройтерс” тя казва: „Руската помощ за Източна Украйна трябва да бъде проверена и доставена от Международния комитет на Червения кръст, за да е сигурно, че няма да бъде използвана за политически цели”. За ДПА тя казва следното: „Очакваме да видим пълно спазване на международното хуманитарно право, както и на принципите за неутралитет, безпристрастност и независимост на хуманитарната помощ.”.”Руският конвой трябва да спазва и суверенитета на Украйна, която има правото да знае какво влиза на нейна територия”. Тази жена без чувство за срам говори за „очакваме да видим”, за „използване за политически цели”, за „принципи за неутралитет, безпристрастност и независимост”, вместо да бъде там, където биват изтребвани с тежка артилерия, танкове и бойни самолети цивилни граждани, които са лишени от вода, храна, лекарства и медицинска помощ. А ние я предлагаме за още един мандат, дори за по-висок пост, за да изпълнява с по-голямо усърдие американските заповеди.
На този фон Порошенко обещава да похарчи за следващите две години 3 млрд. щ.д. за нови американски оръжия. Ще ги плаща гладният украински народ.

ЕВРОПА

Старият континент изпълнява, може би не с голям ентусиазъм, заповедите на Вашингтон, но наличието на окупационни войски в Германия и Италия, на „съюзнически” в Англия, тоталното подслушване, на което са подложени всички политически, държавни и стопански ръководители, назначените от Вашингтон шефове на марионетни организации като ЕС и НАТО всяват достатъчно страх. Ангела Меркел продължава играта на два стола, нейното ЩАЗИ-досие е на бюрото на ръководителя на ЦРУ, където са и записите на личните й телефонни разговори.
Това я кара понякога да говори за нови санкции срещу Русия, но пък преди срещата в Минск заяви, че „военно решение на украинската криза няма” (АРД). Според нея, преговорите в Минск между Путин и Порошенко могат да поставят добро начало и на украинците да бъде дадена възможност да изберат собствената си съдба, но без това да ощетява Русия. Това е наистина потвърждение на мисълта за двата стола.

БЛИЗКИЯТ ИЗТОК И СЕВЕРНА АФРИКА

Продуктът 11.09.2001 г. развърза ръцете Вашингтон да започне „битка срещу тероризма”. Американски войски окупираха Афганистан, вкараха в мръсната авантюра и послушни, „съюзници”, от там протегнаха кървавите си ръце към Пакистан, Сирия, Либия, Египет, Ирак. Завладени от амбицията за световно господство, САЩ не оцениха последиците от действията си в този регион.
ВАШИНГТОН И РЕАКЦИОННИТЕ АРАБСКИ МОНАРХИИ ВЕРБУВАХА, ПЛАЩАХА И ВЪОРЪЖАВАХА НАЕМНИЦИ, С ЦЕЛ СВАЛЯНЕТО ОТ ВЛАСТ НА НЕУДОБНИТЕ РЕЖИМИ.
Дойде моментът, в който платените убийци решиха, че са станали достатъчно силни и не е необходимо да слугуват повече на чужди господари. Създадоха своя държава, армия и администрация, окупирали са големи части от Сирия и Ирак и разширяват все повече своята територия. Уплашеният Вашингтон, който ги наемаше за постигане на своите цели, сега реши, че са станали опасни и ги бомбардира, но само в Ирак, не и в Сирия, където все още разчита на тях в борбата срещу Асад. Ще дойде обаче момент, в който ще търсят неговата помощ в жестоката битка с Ислямска държава.
ДНЕС СВЕТЪТ СЕ РЪКОВОДИ ОТ БЕЗУМЦИ. ЕДНА ПОТЪНАЛА В ДЪЛГОВЕ ДЪРЖАВА - САЩ - ТЪРСИ СВОЕТО СПАСЕНИЕ В НОВА СВЕТОВНА ВОЙНА. ВРЕМЕ Е ДА Я СПРЕМ, ИНАЧЕ ЧОВЕЧЕСТВОТО ЩЕ БЪДЕ УНИЩОЖЕНО. НАВОДНЕНИЯТА, ЗЕМЕТРЕСЕНИЯТА, ПОЖАРИТЕ, НАРЕД С ТЯХ БЕЗНРАВСТВЕНОСТТА, МОРАЛНИЯТ УПАДЪК, ЖЕСТОКОСТИТЕ СА СЕРИОЗНО ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ.
ХОРА, НЕ СПЕТЕ!