СВЕТЪТ - ЮЛИ 2014

Веселин Стоянов

Макар и необявена официално, Третата световна война е вече в ход. На флагманския кораб се вее американския флаг, следват го послушно марионетните помощни корабчета НАТО, ЕС, ООН.

Целта на бойните действия е Русия, с нейните природни богатства - нефт, газ, злато, диаманти и т. н. В сраженията участват най-активно продажни медии, дипломати, управници и, разбира се, ЦРУ, ФБР, военното разузнаване на САЩ и други от този род шпионски организации.

18-трилионният дълг тропа упорито на вратата на Вашингтон. Поддържането на 7-те хиляди големи и малки американски военни бази, разположени в различни части на света струва много пари, макар че някои сателитни държави като България ги обслужват безплатно.

Вложените над 20 млн. щ. д. за извършване на антиконституционния държавен преврат в Киев трябва да бъдат възстановени. Плановете за добив на шистов газ от Югозападна Украйна за сега се очертават само като хубав мираж.

Украинският парламент отхвърли законопроект за продажба на 40% от газопреносната мрежа на страната на американски фирми, което е и една от причините за избухналата правителствена криза.

Така се случва винаги - когато определено американско желание не бъде изпълнено, следват икономическа, финансова или политическа криза, а много често виновната държава става обект на военна атака и окупация.

Примерите са много, вече сме споменавали бивша Югославия, която отказа да се подчини на американския диктат, президентът й бе предаден на „международния” съд в Хага и почина там в затвора. Иракският президент Саддам Хусеин реши да избяга от щатския долар като разплащателносредство и ЦРУ веднага съчини лъжата, че Ирак притежава оръжия за масово унищожение и представлява опасност за Европа и Америка. Страната бе окупирана, а президентът й осъден на смърт и екзекутиран.

Как реагираха на тази лъжа ООН, ЕС, НАТО? НИКАК, защото лакеите нямат право да реагират! Още по-нагла бе лъжата за 11 септември 2001 г. Това развърза ръцете на Вашингтон да нахлуе в Афганистан, за да търси своя агент Осама бин Ладен. Той си беше свършил работата като сътрудник № 1 на ЦРУ, не беше повече нужен, а се и страхуваха да не проговори, затова го рзстреляха в дома му, макар че беше болен, не беше въоръжен и не можеше да окаже съпротива. Страхът от разкрития реши съдбата му.

Жесток беше краят и на непослушния Муамар Кадафи. Вашингтон и ЦРУ подготвяхя същата съдба и на сирийския президент заради близките му контакти с Иран и Ливан, и затова, че на Русия бе предоставена военноморска база на средиземноморския бряг, което не бе по вкуса на американците. Планът не успя благодарение на твърдата позиция на Русия. Постигнато бе споразумение за извеждане на сирийските химически оръжия от страната и унищожаването им, но пък се увеличи броят на платените от Саудитска Арабия, Катар и САЩ фанатизирани ислямисти, които потопиха страната в кръв. Жертвите сред цивилното население ще достигнат скоро 200 хиляди, бежанците са над два милиона. Тотално разрушени градове, инфраструктура, паметници на културата.

Това е равносметката от „помощта” на американските трубадури на свободата и демокрацията.

Украйна е по-особен случай. Страната е най-прекия път към Москва, която трябва да бъде смазана. По украинската газопреносна мрежа тече руски газ, който носи големи приходи на страната. Те допринасят за реализирането на социални програми и за устойчивото развитие на Русия.

Това вади от равновесие ястребите от Вашингтон, стремежът на които е да унищожат всички сектори на руската икономика, без да подбират средствата за постигане на целта. На първо място трябва да бъде спрян „Южен поток”, да бъде изкупена украинската газопреносна мрежа, да започне час по-скоро добива на шистов газ от Югоизточна Украйна, който да замести на европейския пазар руския природен.

Обяснима е бързината, с която действа Вашингтон. От една страна това е въпрос на авторитет, защото ако САЩ загубят битката, сателитните държави и организации ще започнат да отвръщат очи от Статуята на свободата. От друга страна ги притиска руско-китайският договор, където на всичко отгоре разплащането ще става в национални валути. Американският конгрес одобри в края на юни законопроект, който ще позволи съществено ускоряване на процеса на износа на втечнен природен газ от САЩ.

Европейските индустриалци, търговци и предприемачи имат своя позиция по тези проблеми, но ръководителите на ЕС и НАТО обслужват единствено американските интереси. На 08.07. т.г. ръководителят на най-голямата френска петролна компания „Тотал” каза в интервю за Ройтерс: „Европа трябва да престане да мисли за намаляване на зависимостта си от руския газ и да се съсредоточи върху обезпечаването на сигурността на доставките, включително чрез заобикаляне на Украйна”.

Той посочи като пример построения през 2011 г. газопровод „Северен поток”, който заобикаля Украйна и запита дали искаме да строим нова Берлинска стена. Кристоф дьо Маржери правилно е отгатнал намеренията на САЩ - да строят нова Берлинска стена, за сметка на европейските народи.

Агенция Блумбърг съобщи, че посланиците на страните-членки на ЕС във Вашингтон са били поканени на разговор, на който им е било съобщено искането на САЩ, да бъдат наложени на Русия нови, по-строги търговско-икономически санкции заради събитията в Украйна.

Против такива санкции са 9 държави от ЕС, начело с Италия, която до края на тази година председателства ЕС. Нека напомним, че когато говорят за събитията в Украйна, президентът и Държавният департамент трябва да припомнят на разсеяните европейци, че веднага след отказа на украинския президент да подпише договора за асоцииране с ЕС, с американска помощ и под американски диктат бе извършен антиконституционен държавен преврат в Украйна. САЩ не се посвениха да припишат свалянето на малайзийския самолет в Украйна на проруските опълченци и на Русия. Случайно ли е всъщност свалянето му?

Директорът на Международната агенция за въздушен транспорт Тони Тайлър заяви, че отговорност за сигурността на въздушното пространство над Украйна носи единствено Киев. Той добави, че за ползването на въздушното пространство на дадена страна се изхожда от постановленията на правителството и на Управлението за въздушно движение. Директорът на IATA задава и резонния въпрос: „Знаейки за неспокойната ситуация в страната, разумно ли е било да бъде отворено въздушното пространство (над Югоизточна Украйна - б. а.) за граждански самолети?

Минути след трагедията украинските власти побързаха да обвинят Русия и опълченците за случилото се, без да имат каквото и да е основание, нито да е налице международно разследване. Вашингтон и неговите разузнавателни централи знаеха след по-малко от час, че самолетът е свален от опълченците и Русия. Половин час преди свалянето на самолета, прессекретарят на Съвета за сигурност и отбрана на Украйна Андрей Лисенко заяви пред журналисти, че опълченците се сдобили със системи, които могат да свалят въздушни цели на голяма височина. „Сред тях са и „Бук”, добави той. Случайно ли е казано това? Няма разумен човек, който да повярва на амерканската администрация след лъжите за 11 септември 2001 г, след лъжата за оръжията за масово унищожение на Ирак и т. н.

Как ще отговорят на американските действия Русия и независимите държави?

БРИКС - едно сериозно обединение на Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. Те констатират, че Световната банка и Международния валутен фонд работят единствено за американските интереси, затова учредиха своя банка, напълно независима от горните две финансови институции, която ще има свое седалище в Шанхай, със запас от 100 млрд. долара и резервен фонд със също такава сума, и тези средства ще бъдат внесени поравно от всяки един участник. Първият президент на банката е индиец, а председател на борда на директорите - бразилец. Една от идеите е да бъде пусната в обръщение нова валута, която да има златно покритие. Ако заложените в програмата на банката идеи бъдат осъществени, това ще е смъртоносен удар по американския долар, с всички по-нататъшни последици.

ГАЗОВИЯТ ДОГОВОР с Китай. Ако до 4-5 години потекат първите количества газ към Пекин, ще се стигне до положение, при което Европа няма да се тревожи от зависимост от руския газ, а ще прави мили очи, за да го получава.

МИТНИЧЕСКИЯТ СЪЮЗ. Към него проявяват интерес освен Турция и страни от арабския свят и Северна Африка.

КУБА и ЛАТИНОАМЕРИКАНСКИТЕ СТРАНИ. В Куба Русия реконструира своята стара военна база, а търговско-икономическите отношения са поставени на нова основа. Същото може да се каже и латиноамериканските държави, които видимо бягат от американското опекунство.

Пред Европа има два пътя: да се предаде безусловно на американския диктат и да стане арена на новата гореща световна война, която да я унищожи, или тихомълком да отмени т. нар. санкции и да тръгне по път, който ще й гарантира независимост, мир и просперитет.

За съжаление Германия и Франция не могат да се освободят от американския диктат, а време няма. Играта с Путин е опасна, може да се стигне до положение играчка-плачка.