ПАТОВО ПОЛОЖЕНИЕ НОМЕР ДВЕ

Владислав Шуригин

превод: Литературен свят

Военната операция на Киева в Югоизточна Украйна за пореден път в безизходица   

…Няма смисъл дълго да се описва военната обстановка около Донбас и Луганск. Ежедневно отлично го правят със сводките си опълченците и многобройните аналитици, внимателно осветляващи всички нюанси на тази война. Ще констатираме главното. Вече втори път за три месеца войната в Югоизточна Украйна се озовава в пълна безизходица. Киев е пред патово положение в шахматна партия, при която страната, имаща право на ход, не може да се възползва от него.

В Киев ситуацията е такава, че всички налични военни ресурси са задействани, но няма никакъв резултат. Обещаната от сегашното военно командване на президента Порошенко «решителна военна победа» отначало за първи юли, после за петнадесети юли така и си остана празен звук. Нещо повече, през това време украинската армия понесе най-мащабните загуби в историята си.

Броят на убитите вече е хиляди - по различни оценки достига до две хиляди и петстотин убити. Броят на ранените надхвърля десет хиляди. Украйна загуби повече от петдесет танка и повече от сто оръдия и миномети. Част от украинската армия е обкръжена на границата с Русия и бавно угасва под ударите на артилерията. Настъпателният потенциал е изразходван. Фактически това е военно поражение. Второто след същото толкова неудачното настъпление през май-юни.

И сега - главният въпрос, какво следва по-нататък?

За огромно съжаление, отговорът на Киев е само един - по-нататък е пак война!

В условията на колапс на икономиката военна победа на Изток ще стане крайъгълен камък на украинската държавност. Само победа над «сепаратистите» може да «оправдае» непрекъснатия спад в икономиката, колапса на бюджета, непрестанно влошаващото се ниво на живот на населението и огромните военни загуби.

И за решаването на тази задача на Киев остава все по-малко време. Експертите предупреждават, че още през септември, при запазването на сегашните крайно негативни тенденции в икономиката и неуспехите на Източния фронт, ще започне масово разочарование от завзелия властта днешен киевски политически елит и рязък спад в популярността на президента Порошенко.

Затова днес задачата е формулирана пределно конкретно: на всяка цена да се спечели военна победа на Изток и чрез нея окончателно да се закрепи политическото ръководство на Порошенко и неговата група на върха на украинската Гола планина.

В киевските щабове вече са осъзнали, че няма да успеят с наличните си сили да нанесат сериозно военно поражение на Донбас. Просто не достига войска. Киев е задействал в репресивната операция практически всички боеспособни сили на украинската армия.

В зоната АТО сега водят бойни действия шест механизирирани, една танкова, една въздушно-десантна и три аеромобилни бригади, два полка и няколко отделни батальона със специално предназначение ВСУ. От МВД тук воюват не по-малко от десет батальона на «националната гвардия», отделни отряди от «спецназа» «Ягуар», бившия «Беркут» и СБУ, освен това, тук воюват до осем така наречени «доброволчески» батальона от Националната гвардия, сформирани с парите на украински олигарси.

Общо взето с подразделенията за осигуряване това са не по-малко от 50 000 души. Но генералите сега казват в хор, че за решителната победа трябва да се увеличи броят на  общовойсковите съединения минимум два пъти и броя на воюващата групировка да стигне от 50 000 днес до 80 000 в края на август, и до 100 000 през септември. Именно за осъществяването на този план е обявена допълнителна мобилизация, според която в близките две седмици е необходимо да бъдат мобилизирани и въоръжени не по-малко от двадесет хиляди души.

Киев вече получи обещание от представители на Полша, САЩ и Великобритания да осигурят разширяващата се украинска армия с амуниции, униформи, средства за защита и свръзка. Освен това Украйна скоро може да получи финансиране за придобиване и аренда на военна техника. Това ще стане възможно за сметка на получаването на статута «военен партньор на НАТО». Статутът на съюзник на НАТО ще предостави на Украйна възможност да получи от САЩ разширено финансиране за купуване и аренда на военна техника и отбранителни комплекси, а също така право за доставка на военна техника и въоръжения по време на военните действия. Освен това Украйна ще може да получи право на участие в контрактите по покупки за министерството на отбраната на САЩ. Същевременно Киев ще наложи специален «данък война», според който от доходите на всеки гражданин на Украйна ще се отчислява определена сума за издържане на армията.

Всичко това ясно показва, че киевските «майдауни» са готови на всякакви жертви за военната победа.

Необходимо е да си дадем сметка, че мобилизационните ресурси на Донбас позволяват ефективно да се блокира и това нарастване на военната групировка от Киев, но темповете на разгръщане на формированията на новите подразделения на опълченците, постъпленията на нова техника и въоръжение са напълно недостатъчни. При масираната икономическа и военно-техническа подкрепа на САЩ и Запада Киев просто, както се казва, ще смаже Донбас с масата си.

Не трябва в никакъв случай да се допусне военна победа на Киев. Такава победа за десетилетия ще закрепи в Украйна властта на откровено антируската хунта и фактически ще предаде Украйна под пълния протекторат на САЩ. Тя ще удари оглушително и по авторитета на Русия, която за пореден път ще демонстрира пред света неспособността си да защити своите съюзници. За всички наблюдатели днес е очевидно, че схватката в Украйна не е между Владимир Путин и Петро Порошенко, а между Русия, защитваща националните си интереси, и САЩ, откровено нахлули в тази зона.

В създалите се условия пред Русия има само два пътя.

Или открито да влезе в този конфликт със своите Въоръжени Сили, или не по-малко открито да обяви своята подкрепа за Донбас и да разгърне мощна система на комплектоване, снабдяване и обучение на армията на Донбас.

Откритото влизане на Русия в този конфликт фактически е необявената цел на САЩ, които през всички изминали три месеца провокират Русия към тази крачка.

Вашингтон отдавна е пресметнал вариантите от такова развитие на събитията. Очевидно е, че САЩ и НАТО, въпреки всичките им сегашни заявления за ненамеса на своите въоръжени сили в конфликта, които са само привидни, няма да допуснат падането на Киев и ще предявят твърд политически ултиматум на Русия, принуждавайки я да ограничи намесата си в Донбас.

И след като Русия бъде спряна, в Украйна ще нахлуе поток от техника, въоръжение, инструктори и военни специалисти, които ще се заемат с «перестройка» на украинската армия за война с «руския агресор». Вероятно НАТО ще обяви готовността си да защити небето на Украйна и ще прехвърли в Полша и западните области на Украйна свои ВВС и ПВО. Освен това влизането на външен враг трябва за дълго да осигури в украинското общество политическото единство.

Фактически САЩ искат да направят от Украйна за Москва втори Афганистан, когато «попадналата на тясно» в дълъг военен конфликт Русия, понасяща човешки и материални загуби ще започне бързо да губи вътрешна устойчивост и ще стигне до политически крах.

При това най-неприемлив за САЩ е вариантът с разширената военна и икономическа подкрепа на Донбас от Русия.

САЩ добре си дават сметка, че вътрешната стабилност на режима на Порошенко е много слаба. Икономиката на Украйна издъхва и много скоро в населението ще настъпи изтрезняване след опиянението на майданната революция. Проточилата се гражданска война в такива условия ще бъде само катализатор на тези процеси.

Именно затова САЩ днес правят всичко, за да минимизират и блокират руската помощ за Донбас, и да дадат време на Киев да изпревари Донбас във формирането на нови резерви. И катастрофата на малазийския «Боинг» тук се оказа тъкмо навреме. Наложи се Русия рязко да ограничи помощта си за Донбас, да проведе мероприятия по повишаване скритостта на тази помощ.

Но днес залозите за нас вече са твърде високи, за да се опитваме и занапред да запазваме вида си на страничен наблюдател. Нещо повече, няма смисъл повече от това. Главната причина за запазването на такъв баланс беше в стремежа да се избегнат по-сурови санкции от страна на САЩ и Европа, но вече е напълно ясно, че и «третият» и «четвъртият» и «петият» пакет санкции ще бъдат приети, въпреки всички опити на Русия да запази «партньорски» отношения с Европа. Украинската криза с цялата си очевидност демонстрира тоталната зависимост на Европа от Америка и пълната й управляемост.

В тези условия е необходимо да се смени стратегията.

Дошло е време да се върнем към уроците по история и да си спомним колко често САЩ са търпели поражения в колониалните си войни и да се разбере, че днес се създава ситуация, когато Америка може да получи в Украйна своя втори Виетнам.

Очевидно е, че американците няма да успеят да осигурят в Украйна стабилност на обществото и разколът в Украйна, според затягането на войната и все по-голямото въвличане на американците в нея, ще се засилва. Сегашните допитвания в Украйна показват, че до 70% от населението смята, че войната в Донбас не е нужна на Украйна и че трябва да се «пусне» Донбас. Колкото повече загубите растат, осъзнаването на безсмислеността от гражданска война само ще расте, а очевидната зависимост на политическото ръководство от САЩ ще започне да предизвиква все по-голямо раздразнение.

В тези условия Русия получава уникалния шанс да нанесе тук на САЩ геополитическо поражение.

Водената сега от Киев неограничена война ще доведе до огромни жертви сред мирното население и в тези условия Русия има всички права да предяви на Киев ултиматум, в който да настоява незабавно да бъдат прекратени ударите по гъстонаселените райони на Донбас. И в случай на неизпълнение на това искане да остави за себе си правото да признае Донбас за независима държава и да й окаже военно-техническа и икономическа помощ. След това вече можем да не се обременяваме с никакви ограничения в помощта. При това, без да използваме собствените си Въоръжени Сили и без да се въвличаме във война.

За надеждното блокиране на поредния киевски план за завземането на Донбас е необходимо в близко време да се проведе енергична военна реформа, целта на която да бъде обединението на всички отряди на опълчението под единно командване и групирането им в бригади, като много по-големи войскови съединения.

Необходимо е формирането на единен щаб, който да обедини опитните офицери от бойното управление. И разбира се, необходимо е ускорено формиране на резервни части. Най-напред артилерийски и танкови, които ще се преместват в периметъра на отбраната, ще могат да усилват опасните участъци и ще блокират всички опити на палачите да настъпват. За гарантиран срив на плановете на Киев е необходимо броят на армията в Донбас да стигне минимум до 18-20 000 бойци.

Фактически ние само огледално ще повторим, това, което сега правят самите САЩ, които открито говорят за военно-техническа помощ за Украйна и развиват такава. Очевидно е, че такава крачка още повече ще сплоти обществото около Владимир Путин, като национален лидер, непобоял се да отстоява националните интереси на Русия даже пред лицето на такъв противник като САЩ.

Претърпявайки тук военно и политическо поражение САЩ ще получат тежък удар не само по престижа си, но и по своето положение в света. Очевидно е, че демонстрирайки неспособност да се задържат в Ирак и Афганистан и проваляйки се в превземането на Украйна, САЩ ще се окажат в положението на империя в стагнация, която се плъзга към своя залез…


в. “Завтра”, 26 юли 2014 г.