МАРИН ЛЬО ПЕН: „НИТО РОБИ, НИТО ГОСПОДАРИ…”

превод: Румен Воденичаров

За  Национален фронт (FN) на Франция на евроизборите гласуваха 4.5 млн французи. Феноменът на новите десни беше признат и във Франция, и в Европейския съюз. Този феномен и причините за него предизвикват  всеобщ интерес. Сега FN ще има в парламента на Европа 24 депутати. Какви са перспективите пред националистите и пред Европа отговаря в интервю на Фон Поп за немското списание „Шпигел” лидерката на Национален фронт г-жа Марин льо Пен.

- Г-жо Льо Пен, със спечелените 25% от гласовете на френските избиратели Вашата партия Национален фронт (НФ) се очертава като главния бенефициент от изборите за Европейски парламент на 25 май. Как можа да се случи това?

- Французите искат да си възвърнат контрола над собствената си страна, да определят как да се развива собствената им икономика и каква да бъде собствената им имиграционна политика. Те желаят техните закони да имат приоритет над интересите на Европейския съюз. Французите разбраха, че ЕС няма да преживее утопията, с  която бяха привлечени. ЕС до голяма степен се отдалечи от демократическите практики на работа.

- Вие май искате да рушите Европа?

- Искам да унищожа Европейския съюз, а не Европа. Вярвам в Европа на националните държави. Вярвам в Airbus и Аriana (самолетите и космическата програма, б.пр.), построени в сътрудничество с европейските държави. Но не приемам този Европейски Съветски съюз.

- ЕС е стратегически проект за запазване на мира. Той помогна на континента да живее без война 70 години.

- Не, днешна Европа е война. Война икономическа. Нараства враждебността между страните. Германците са нарочени за жестоки, гърците за мошеници, французите за лениви. Г-жа Меркел не може да пътува в коя да е европейска страна, без я охраняват  стотици полицаи. Това не е братство.

- Сега възнамерявате да отидете в Брюксел само за да се борите със системата ли?

- А защо не. ЕС е дълбоко вреден, той представлява едно антидемократично чудовище. Не желая да му помагам да става по-тлъсто, да обхваща с лапите си всичко и да пуска пипалата си във всички сфери на нашето законодателство. В нашата славна история милиони са дали живота си нашата страна да бъде свободна. А днес ние просто позволяваме да ни бъде откраднато правото на самоопределение.

- Ако говорим истината, Вие победихте на изборите не заради ЕС, а защото французите бяха гневни за икономическата ситуация и персонално на президента Франсоа Оланд. Вие благодарихте ли му?

- Не, в такъв случай ще трябва да назова и Никола Саркози. Франция се намира в това положение, тъй като Консервативният съюз за народно движение (партията на Саркози)  и социалистите (партията на Оланд) се подчиниха на европейските договори. Тези договори достатъчно добре защитават германските интереси, но са лоши и ощетяват френските интереси.

- Обвиняват  Германия за обедняването на Франция.

- Всеки път, когато слушам хората да изразяват антигермански настроения, аз казвам „Не може да се обвинява Германия, че защитава своите интереси”. Аз не мога да обвиня г-жа Меркел за думите й „Искам силно евро!” И обвинявам нашите лидери, че не защитават нашите интереси, защото силното евро задушава нашата икономика.

- Защо на кажете направо, че еврото помага само на Германия.

- Причината е много проста, еврото беше създадено от Германия и за Германия.

- С други думи гласуването за евроскетиците представлява гласуване срещу Германия?

- Без съмнение моделът, който ние предлагаме, е по-малко позитивен за Германия, отколкото съществуващият модел на обща валута. Германия се превърна в икономическо сърце на Европа, защото нашите лидери са слаби. Но Германия никога не трябва да забравя, че Франция е политическото сърце на Европа. Това, което става тук днес е предвестие какво предстои да се случи в останалата част на Европа, а именно великото завръщане на националната държава, която те искаха да унищожат.

- Вие гледате на Ангела Меркел като на враг?

- Аз уважавам лидерите, които защитават интересите на своите страни. Нейната политика е полезна за Германия, но за съжаление е вредна за всички останали страни. Моето предупреждение е следното: „Бъдете по-внимателна, г-жо Меркел! Ако не забелязвате страданията, които бяха привнесени на останалите европейски народи, те ще започнат да ненавиждат Германия.” Тя смята, че може да се провежда политика в другите страни против волята на народите им. Тя никога не ще прави подобно нещо  в Германия, където резултатите от изборите се съблюдават. Но тя иска да натрапи своята политика на другите. И това ще взриви Европейския съюз.

- Действително ли искате Франция да се откаже от еврото?

- Започнах да говоря за това още във френската президентска избирателна кампания (през зимата и пролетта на 2012 година). Това  е сложен въпрос и поех върху себе си голям риск. Много добре зная, че политическите класи всяват страх сред избирателите: без евро слънцето ще престане  да свети, реките ще замръзнат и ще навлезем в ледников период…

- Краят на еврото без съмнение  ще причини икономическа катастрофа.

- Изобщо не съм убедена в тази невероятна възможност. Ако всички ние не се откажем навреме от еврото, то ще се взриви. Или ще избухне народно въстание, защото хората не искат повече да им изсмукват кръвта. Или германците ще кажат „Стоп! Ние не можем повече да плащаме вместо бедните”.

- Сега ще доведете в Брюксел 24 евродепутати…

- Това ще бъде четвъртата по големина партийна група след германските християндемократи, италианската демократическа партия и германските социалдемократи.

- Но за парламентарна група са необходими представители на  7 страни. Вие имате съгласието на холандските десни популисти на Герд Вилдерс, на австрийския Народен фронт (FPO), на италианската Северната лига и на белгийската VLaams Beland, но това не е достатъчно.

- Аз съм оптимист, че ще съумеем да създадем група в Европарламента. Предстоят ми редица срещи в близко бъдеще.

- Партията на независимостта на Обединеното кралство (Ukip), отнасяща се към евроскептиците, отказва да сътрудничи с вас. Лидерът на партията Найджъл Фараш каза за Националния фронт, че е антисемитски.

- И Дейвид Камерън нарича членовете на Ukip  ненормални и расисти. Мисля, че е добре, че Ukip е  силна като нас. Но те вече имат парламентарна група и виждат в наше лице конкуренти. Оттук идват и оскърбителните обвинения.

- Иска ли Ви се да работите заедно с Ukip?

- Разбира се, това би било възможно. Нашият фундаментален подход към Европа е същият както техния.

- Вие изключихте  възможността за сътрудничество с десни екстремисти, такива като партията „Хриси авги” (Златна зора) в Гърция. Или неонацистката партия NDP в Германия. А как стоят нещата с партията на евроскептиците в Германия „Алтернатива за Германия (AfD)”?

- До този момент те не са проявили интерес към такова сътрудничество. Имаме общи гледни точки, но те не са партия на народа, а по-скоро елитарна партия с различна структура.

- Не страда ли Франция от своего рода депресия?

- Има подобно нещо. Ние бяхме свикнали да бъдем една от най-богатите страни в света, но сега сме на път да деградираме. Планът за бюджетни икономии, предложен на народа от правителството, не работи.

- Но френският държавен дълг е голям.

- Френският дълг остава внушителен. Колкото повече бюджетни икономии се предлагат, толкова повече намалява икономическият ръст, намаляват се данъчните приходи и нараства бюджетният дефицит. Освен това правителството направи икономии от ограничаване на полезни разходи вместо да икономисва от разрушителни разходи. Трябва да се икономисва от щедрата социална система, която предоставя на незаконните имигранти същата защита както и на нашите граждани. Става въпрос за мошенически социални помощи и съответно ежегодно увеличаващи се вноски в бюджета на ЕС.

- НФ иска Франция да се върне в 60-те години на миналия век: държавен икономически протекционизъм, авторитарен държавен глава и малка имиграция?

- Не може да се отрича, че тогава французите бяха в по-добро положение, отколкото това, с което се сблъскват сега. Аз не гледам в огледало за обратно виждане. Но нямаше никаква необходимост за нас да изпитаме края на социалния прогрес. Нямаше никакъв смисъл за 30 години да приемем 10 млн имигранти.

- Действително ли мислите, че Франция може да се огради от света?

- Аз не говоря за автархия, не съм луда. Ние се нуждаем от разумен протекционизъм. Трябват ни защитни мита с изключение по отношение на тези страни, които имат същото ниво на социална защита като нас. Това е честна конкуренция. Проблемът се състои в това, че всеобщото премахване на границите  доведе до тържество на закона на джунглата. Днес компаниите отиват надалеч, за да наемат роби, към които после се отнасят като към животни. Извличат големите си печалби като им плащат грошове без да обръщат изобщо внимание за спазване на екологическите закони.

- Когато приехте партията Национален фронт от баща си през 2011 година  в лошо състояние мислехте ли, че НФ може да стане най-силната френска партия?

- Разбира се, иначе не бих  се захванала. Ако не вярвах, че имаме шанс да влезем във властта, то бих се съсредоточила в грижите за моите три деца или в градинарството.

- Какво представлява реалният Национален фронт? От една страна при вас е най младият депутат Флориан Филипо, който се разглежда като голист. От друга страна е Вашият баща, който неотдавна заяви, че „Мосьо Ебола” (смъртоносният вирус, б.пр.) би могъл да реши въпроса за световния демографски взрив за три месеца?

- Той не е казал „би могъл”. И не това беше неговото желание. Това беше само тревога, която той изрази. Вие знаете, че те имат навика да описват голизма като „тълпа в метрото в час пик”. Ето къде ще намерите Жан Мари льо Пен, Флориан Филипо, ръководители на компании и държавните чиновници. Ние искаме да представляваме целия френски народ с идеята, че няма леви, няма десни, а има патриотизъм, защита на идентичността и суверенитета на народа. Ако това е човек като мене, който описват едновременно като крайно ляв и крайно десен, то това няма да бъде далеч от истината.

- НФ е антиимигрантска партия. Сондажите  на общественото мнение показват, че имиграцията е въпрос, който предизвиква най-голяма тревога в избирателите?

- Да, и ние поддържаме решението, че трябва да се сложи край на имиграцията.

- Откъде подобна ксенофобия?

- Ксенофобията означава ненавист към чужденците. Аз никого не ненавиждам.

- В Германия днес има значително по-голяма имиграция отколкото във Франция. Независимо от това партии като Вашата няма.

- Ние имаме милиони безработни и не можем да си позволим по-голяма имиграция. Къде трябва да живеят? Това е нежизнеспособно (за Франция, б.пр.).

- Вашият успех е следствие от провала на елита. Политикът-социалист Самия Гали твърди, че французите са чакали някого, който да се обръща към сърцата им и че вие сте била, за съжаление, единствената, която е направила това.

- Нашата политическа класа вече няма никакви убеждения. Вие можете да следвате  убеждения, към които се придържате твърдо. Те не вярват повече във Франция. Имат постнационално мировозрение. Аз ги наричам „франкоскептици”. Ето защо  тук във Франция демокрацията се руши.

- Как мислите, дали ще стигнете до втори тур на президентските избори в 2017 г.?

- Да, мисля, че тази хипотеза е доста вероятна. Всички признават, че днес, ако проследите социологическите проучвания, ще забележите, че ние имаме сред негласувалите толкова потенциални избиратели, колкото и сред гласувалите. Вече съм казвала и вярвам, че ние ще дойдем на власт в близките 10 години. Това може да се случи дори по-бързо, отколкото някои могат да си представят.

- Защо поддържате президента на Русия Владимир Путин в неговата позиция против Европа в украинската криза?

- Аз не поддържам Путин против Европа. Това е окарикатуряване. Аз поддържам федерализацията на Украйна. ЕС наля масло в огъня, предлагайки икономическо партньорство на страна, половината на която гледа на Изток, а другата половина на Запад.

- Възхищавате ли се от Путин?

- Имам определено възхищение от Путин, защото той не си позволява решения, които са му натрапени от други страни. Мисля, че за него на първо място стои това, което е добро за Русия и руските хора. По такъв начин моето уважение и към Путин, и към г-жа Меркел е едно и също.

- Путин не е демократ!

- Така ли? Не е демократ? Избори ли няма в Русия?

- Там няма свобода на пресата например.

- А вие мислите ли, че във Франция има реална свободна преса? Деветдесет и девет процента от журналистите са леви.

- Така си мислите Вие. Но журналистите не биват убивани, нито затваряни.

- Има много неща, за които следва да се говори в случая с Русия, защото в продължение на много години по поръчение на САЩ тя беше демонизирана. Част от величието на една европейска страна е именно развитието на собствено мнение, а не да се гледа на всичко през обектива на Съединените щати. Ние нямаме право да поучаваме Русия за нищо, след като постиламе „червения килим” и за Катар, и за Саудитска Арабия, и за Китай.

- По такъв начин Вие повече се противопоставяте на САЩ, отколкото се изказвате в полза на Русия?

- Американците се опитват да разширят своето влияние в света и особено в Европа. Те защитават не нашите, а своите собствени интереси. Аз се изказвам в полза на многополюсен свят, в който Франция за пореден път ще стои на своята позиция в качеството на лидер на неприсъединилите се държави. Не само със  САЩ, не само  с Русия и не само с Германия. Трябва да се стремим да не бъдем нито роби, нито господари.