СВЕТЪТ – ЮНИ 2014

Веселин Стоянов

Когато говорим за света е уместно да поставим и да отговорим на въпроса, кой го управлява днес. Има международни организации  като ООН, ЕС, НАТО, които поставят себе си над суверенитета на отделните държави. Над тях пък, на върха на пирамидата, стоят САЩ, чиято политика се определя от мощните монополи и ционисткото лоби. Такава е, накратко казано, управленската структура, наложена на света със сила.

Президентът Барак Обама заяви на 23.09.2009 г. в речта си пред Общото събрание на ООН следното: „Всеки световен ред, който издига една нация над другите, не може дълго да оцелее”.  Ако разлистим страниците на историята, ще се убедим в правотата на тези думи. Странното е, че този, който ни убеждава в тяхната правота, не се замисля и за момент, че всъщност пророкува края на страната, която представлява.

Нещо повече: в много свои изказвания,  президентите на САЩ и техните екипи ясно заявяват, че страната им е световния лидер, който определя реда и правилата, в условията на които светът трябва да живее и да се развива. Тук се налага уточнение на това понятие.  С агресивното си военно, политическо и икономическо поведение САЩ  дават да се разбере, че те са нещо повече от лидер - те са едноличен господар на света и не позволяват никаква конкуренция. Освен това, за да си лидер някой и някои трябва да те признаят за такъв, а подобен акт на признаване липсва. С други думи Америка се самоизбра за „лидер” и налага волята си със сила. Издигайки своята нация над другите, Вашингтон подписва фактически договор  за своята ликвидация, както би трябвало да се изрази Обама.  С това си поведение, американските управници водят към бездната и собствения си народ.

Е. Сноудън, служителят на ЦРУ, разкри гангстерските методите на подслушване на Агенцията за национална сигурност на САЩ. Те не подхождат на един „лидер”, който често говори за демокрация, свобода, морал и т.н. При един 4-часов разговор на Сноудън с журналисти от ЕнБиСи, проведен в Москва, той казва: „Ние все пак разполагахме с цялата информация за планирания терористичен акт (11.09.2001 г - б.р.). Имахме всички телефонни разговори и ЦРУ знаеше кои са тези момчета. Проблемът беше не в това, че ние не можехме да се доберем до нужната информация, а проблемът бе в това, че ние просто не разбрахме какво представлява тази информация… Проблемът е, че масовото следене събира толкова много информация, че вече е невъзможно да се справим с нея… Ако… разполагайки с  такава информация ние допускаме събития като терористичния акт на Бостънския маратон, пропускаме тези хора, чиито имена руските специални служби ни бяха казали предварително, можем ли да говорим, че това е най-добрия начин да защититим живота на американците?” запита Сноудън своите колеги. От думите на Сноудън можем да си извадим заключението, че в ЦРУ работят изглежда малоумници, които не могли да работят с получената информация.

Истината е друга и я казаха 150 американски архитекти и инженери. С  точни изчисления те доказаха, че не е възможно ударените в средата две кули да се срутят до нула.  Според тях, в основите на двете кули е бил  заложен взрив. Появиха се и други подобни разследвания, но скоро всичко утихна. Загинаха американци, но това развърза ръцете на Вашингтон да тръгне на поход за завладяване на света,  формулирайки го като „борба с тероризма”. Ако САЩ наистина искат да воюват с тероризма, те трябва да тръгнат срещу себе си, защото именно те са производители и износители на държавен тероризъм. Ирак беше нападнат и окупиран с разпространената по цял свят лъжа на американските тайни служби, че Багдат разполага с оръжия за масово унищожение  и може всеки момент да ликвидира Европа и Америка.

Саддам бе екзекутиран, златото на иракската държавна банка конфискувано, с петрол бяха заплатени разходите по военните действия и окупацията, по американска рецепта бе предизвикана братоубийствената  война в страната, която ще доведе, по всяка вероятност, до разпадане на държавата. Сценарият се повтаря в Сирия, където Щатите, Садитска Арабия и Катар изпратиха и продължават да изпращат платени главорези, които представят за борци за демокрация и свобода. Страната е в развалини, жертвите са вече над 150 000, а емигрантите - няколко милиона. Излишно е да казваме, същите събития виждаме в Либия. Ливан, Египет. Сега на дневен ред е големият съсед на Русия - Украйна. Завладеят ли я, САЩ са вече съвсем близо до Москва - крайната цел на битката им за световно господство.

С помощта на крайни националисти организираха Майдана, извършиха държавен преврат и свалиха от власт законно избрания президент на страната, поискаха от украинските си васали да анулират договора за дислокация на руския военноморски флот в Крим, забрана на руския език. Помощник държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд търчеше сред убийците от Майдана да ги черпи с бисквити, Джон Маккейн без покана пристигна в Киев, за срещи с бандеровци, които подстрекаваше в жестокостите им. Получихме информация, че годините, прекарани в затвор като пленник във Виетнам са се отразили тежко на психиката му и са избили в комплекси като омраза към Русия, Китай, към комунизъм и социализъм.  

Изборите за президент на Украйна спечели информаторът на американското посолство в Киев Порошенко, по времето когато е бил депутат във Върховната рада. Това доказват документи, обнародвани от „Уикилийск”. Жителите на югоизточна Украйна отказаха да признаят натрапеното проамериканско правителство. Случаят с изгорените живи протестиращи в Одеса се премълчава от моралните САЩ и ЕС. Премълчава се и за хвърлените срещу претестиращите бомби, заредени с бял фосфор, който е забранен от Женевската конвенция. Те носят страшни поражения и досега са използвани от американските войски във Виетнам, а през 2004 г. и в Ирак, по време на боевете във Фалуджа.

Югоизточните райони на Украйна са богати на шистов газ, затова едно от първите условия за оказване на помощ на новите управници на страната е, да бъдат допуснати американски фирми за разработване на залежите. Друго условие е, остарялата газопреносна система на Украйна да бъде продадена на американски фирми, които да транспортират добивания също от американски фирми шистов и природен газ. Цените ще определят господарите, естествено.  За да няма конкуренция, „Южен поток” не бива да вижда бял свят. 

Това е новия вид колониално робство, осъществяването на което става с платени изменници. Ако този сатанински план се осъществи, ще бъдат нанесени сериозни щети на руската икономика, за радост на Вашингтон. Американският информатор Порошенко излезе с мирен план, съпроводен от нелогични и  неприемливи за гражданите на югоизточна Украйна условия. Дали ще проработи е малко вероятно, защото Вашингтон няма интерес от мир в региона. Трябва да има боеве, за да бъде хвърляна вината върху Москва.

Германският канцлер Ангела Меркел полага усилия да стои на два стола. Тя трудно преглътна подслушването от американските тайни служби на личните й и служебни разговори. Не получи поне извинение от каубоите. Редно беше да извика на разговори в Берлин германския посланик Във Вашингтон. Не посмя да го направи.

Наш източник ни съобщи, че в американски ръце е нейното досие от ЩАЗИ. Какво съдържа то, не е известно. Меркел сигурно е наясно, че спирането в определен период на газта по „Северен  поток”, дори за няколко седмици, ще се отрази много зле на германските промишлени предприятия. Санкции, наложени на германски предприятия, които работят в или за Русия, също ще имат лошо отражение за германската икономика. За препоръчване е,  германските тайни служби да престанат да дават безплатни „услуги” на американските шпионски централи.

Австрия показа мъжество. Руският президент Владимир Путин се срещна във Виена с австрийския си колега Хайнц Фишер. Последният заяви на съвместната  пресконференция, че подписаното споразумение за „Южен поток” представлява естествена стъпка към разширяване на съответната инфраструктура, както и че проектът е необходим и важен. След Германия, която осигури подкрепата за „Северен поток”, Австрия ще отстоява неговия южен аналог „Южен поток”.

Стана още известно, че руският газов гигант води преговори за изкупуване на пакет от акции от австрийския OMV, има информация, че става въпрос за 50% от акциите. Вашингтон няма как да атакува директно Виена, ще търси други пътища за саботаж.

Полското списание „Wporst” публикува разговор, в който полският външен министър Шикорски казва, че „Съюзът на Полша със САЩ е безполезен и дори вреден, тъй като създава фалшиво чувство за сигурност”.  Разговорът е записан без съответното разрешително и предизвика широка дискусия в страната. Правителството защити Шикорски, с което фактически показа солидарност с изказването му.

Дали скоро ще можем да заговорим за „Европейска пролет”, ще покажат идните месеци.