СВЕТЪТ – АПРИЛ 2014 г.

Веселин Стоянов

УКРАЙНА

Битката за тази голяма страна с 56 милионно население продължава. Водят я САЩ и техните сателити ЕС и НАТО, които не са наясно с политическите и икономически последици, които ги очакват. На Европа й липсват в момента достойни и силни лидери, които да се противопоставят с чувство за отговорност пред своите народи, на налаганата им от САЩ авантюристична политика. Какви са всъщност взаимоотношенията САЩ - Европа?
- Вашингтон е постоянен източник на икономически и финансови кризи, които се отразяват много тежко на европейската икономика и финанси. Американският вътрешен и външен дълг се изчислява с астрономически цифри, доларът няма никакво покритие, неограниченото му печатане ще доведе в един момент до неизбежно рухване на световните финанси и икономики, до нова световна война, до смъртта на милиони хора и заличаването на цели държави, а вероятно и на континенти.
- САЩ са превърнали Европа в своя колония и я принуждават да следва послушно тяхната завоевателска политика. Европа реално е един окупиран континент. Броят на американските войски тук надхвърля 70 000 - 46 000 в Германия, 12 000 в Италия, 10 000 в Англия и допълнително военни бази в България, Румъния, Полша, предстои изграждането на такива и в прибалтийските държави. Окупаторите ползват летища и пристанища, американски кораби навлизат в Черно и Балтийско море и целта на всички посочени действия е дестабилизация на региона, на Украйна, разполагане на американски войски по руските граници, разпадане на РФ на съставните й републики и заграбване на несметните й природни богатства.
- Окупирана Европа е подложена на тотален шпионаж. Жертви на това нагло действие са европейски държавни глави, премиери, министри, депутати, политици, журналисти, ръководители на големи икономически обединения и дори обикновени граждани. Американските тайни служби записват всеки ден милиони разговори и след филтрирането им преценяват кои и за какво могат да им бъдат от полза. Въпреки унижението, на което бе подложена, и за което не получи дори едно дипломатично изразено извинение, старата Европа сведе глава и не пророни и дума за налагане на политически и икономически санкции на САЩ за осъдителната им постъпка. Европейските лидери са силно зависими от ЦРУ, защото техните служебни, лични, дори интимни разговори могат да станат известни на обществеността чрез преса, телевизия, радио и последиците ще бъдат крайно неприятни. Тази варварска кибервойна на Вашингтон срещу независими държави и техните ръководители и граждани, по своята същност е престъпление срещу човечеството, което дава основание на Международния съд в Хага да започне наказателна процедура срещу САЩ. За съжаление, в днешния свят господства правото на агресора, а не на жертвата.
- Сателитните на САЩ ЕС и НАТО ползват парите на европейските данъкоплатци за реализиране на американските полититически, икономически и военни цели в и извън Европа.
На народите от Централна и Източна Европа налагат превъоръжаване, но смъртоносната стока трябва да бъде закупена от американски фирми. ЕС и НАТО трябва да продължат инвазията на Изток, но с парите на европейските и на завоюваните народи.
Какво предлагат САЩ на Украйна? Нищо, освен съветници, които да вкарат страната в американския коловоз. Какво изискват САЩ от Украйна? Майдански Киев да стане проводник на политика, насочена срещу Руската федерация и да подкрепи провокациите на бандите от „Майдана” срещу народа на Югоизточна Украйна, който иска самоопределение и независимост от нелигитимната власт в Киев.
Москва дава хляб на 500 000 украинци, които работят в и за руски предприятия, предложи намаляване с една трета на цената на газта, безмитен внос на украински стоки, Русия чака с месеци и години изплащането на задълженията на Киев, а в отговор получава от бандеровци и майдановци провокации и най-безотговорни действия по команда от Вашингтон и Брюксел.
САЩ са в нокдаун от нанесения им пореден дипломатически удар - връщането на Крим към рождената му майка - Руската федерация. Това стана по волята на народа, чрез референдум, по законен път, а не чрез жестоки бомбардировки и насилие, какъвто бе случаят с Косово. На проведено обсъждане в ПАСЕ на украинската криза, унгарският представител заяви: „Украйна е изкуствена държава, в състава на която влиза Закарпатската област, принадлежала дълго време на Унгария. В Украйна никой не признава проблема на закарпатските украинци”.
- На 02.05.т.г. американският министър на отбраната заяви за Франс Прес: „28-те членки на НАТО трябва да увеличат бюджетите си за отбрана, за да се справят с Русия…”. От това изказване на министъра следват два извода: 1. Европейските от членки на НАТО трябва да натоварят допълнително бюджетите си, за да закупуват американско оръжие и 2. Те трябва „да се справят с Русия”, т.е. да се бият за Вашингтонските имперски амбиции. На този фон по-различно е изказването на Барак Обама на съвместната пресконференция в Белия дом на 02.05.т.г. с германския канцлер Ангела Меркел: „Трябва да се отчете позицията на Русия за Украйна. От самото начало казвах, че Русия има законна заинтересованост от това, което става в съседката, в Украйна.. Така че, възгледите на Путин трябва да се отчетат”.
- Много трудно е човек да говори за жестоката трагедия в Одеса. Живи изгорени бяха 48 украинци, намерили убежище в Профсъюзния дом в града. Хора се хвърляха от прозорците, подгонени от огнения ад. Тези, които успяваха да излязат от горящата сграда, бяха разстрелвани от киевските бандити. От кадри на видео, разпространени от LifeNews се виждат активисти на „Майдана” и „Десен сектор”, които се снимат с изгорени живи и убити привърженици на федерализацията на Украйна. Използвано е бойно, задушливо и лесно запалимо вещество и този варварски акт е типично престъпление срещу човечеството. Очакваме Международния наказателен съд в Хага да изправи на подсъдимата скамейка извършителите и вдъхновителите на това ужасно престъпление.
- Продажните киевски управници, в лицето на временния премиер Яценюк заявиха, че „насилието в Одеса е част от руски план за унищожение на Украйна”. Напълно различна позиция застъпва американският посланик в Киев Джефри Паят, който заяви за СиЕнЕн: „Нямаме доказателства Русия да е играла някаква роля в случилата се в петък трагедия”. Той допълва: „Важно е да се помни, че Русия изигра решаваща роля при освобождаването на задържаните в Славянск военни наблюдатели от ОССЕ”.
- На 04.05. германският вестник „Билд” съобщи, че агенти на ЦРУ и ФБР помагат на новите киевски власти да се справят с безредиците в югоизточната част на Украйна. Десетки служители на американските специални служби, по нареждане на правителството на САЩ, помагат на Киев за създаване на дееспособна система за опазване на обществения ред, добавя вестникът.
- Изненада предизвика посещението на канцлера на Германия Ангела Меркелт на 02.05.т.г. във Вашингтон, свързано с положението в Украйна. Остава откри въпросът, дали това трябва да се тълкува като мъчителна забрава на унижението, на което беше подложена както тя лично, така и Германия и нейният народ. От тазкритията на американския сътрудник на ЦРУ Сноудън светът разбра, че Вашингтон е обявил мълчаливо кибервойна на целия свят. Това деяние е престъпление срещу човечеството и Международният съд в Хага би трябвало да започне наказателно преследване срещу САЩ, но явно в съвременния свят господства правото на агресора, а не на жертвата.
Санкциите, които Вашингтон и неговите сателити от ЕС и НАТО налагат на Русия, са израз на безсилие. Показването на изкуствени мускули бие по авторитета на авторите му. Украйна е една фалирала финансово и икономически държава, временното й ръководство се е поставило в услуга на чужди интереси. Спекулациите, че Русия иска да я окупира са направо смешни. Москва не може да си позволи да храни 56 милионния гладен украински народ, да обновява неговата остаряла инфраструктура, газопреносна система недееспособни армия и полиция. В днешно време само безумци могат да създават и да решават международен проблем по силов път, с мисълта, че бумерангът няма да ги застигне.

АФГАНИСТАН

Президентът на страната и нейният народ искат изтеглянето на американските окупационни войски от страната. Военното ръководство на САЩ отказва, въпреки че има споразумение, съгласно което последният американски войник трябва да напусне Афганистан до края на 2014 година. Виждаме, как самопровъзгласилите се борци за свобода и демокрация, на практика са завоеватели и окупатори. ЕС и НАТО, естествено, не реагират на погазването на договора.

ИЗРАЕЛ

Мирните преговори между палестинци и израелци са отново прекъснати. От израелска страна като причина е изтъкнато обединението на Хамас и Фатах и съставянето на коалиционно правителство с участници на двете партии. Израел никога няма да допусне доброволно създаването на независима палестинска държава. Тук ЕС и НАТО отново нямат думата, за Израел няма политически и икономически санкции.

КИПЪР

Дългогодишното разделение на островната държава продължава и не се знае дали някога ще се стигне до нейното обединение. И тук ЕС и НАТО са безсилни. По всичко личи, че двете организации са силни в агресията, но не и омиротворяването.

СИРИЯ

Заплануваното сваляне на законното управление на страната, с помощта на платени от Саудитска Арабия и Катар и подкрепяни от САЩ главорези не случи. Руската дипломация успя в последния момент да предотврати пълното унищожение на сирийския народ и държава. Очаквано беше, че свиканите конференции за умиротворяване на страната няма да доведат до резултат. Успехите на редовната сирийска армия са налице, но медиите не смеят да дадат обективна информация по случващото се в тази страна. 120 000 убити, стотици хиляди ранени и инвалиди, няколко милиона емигранти, напълно разрушени хиляди жилища, обществени сгради, инфраструктура. За всичко това сирийският народ трябва да „благодари”на САЩ и на техните верни съюзници Саудитска Арабия и Катар.

ТУРЦИЯ

Верният съюзник на САЩ разгонва събирания и митинги на гражданите си със сълзотворни газове и водни оръдия. Съдебната система на страната е поставена под контрола на изпълнителната власт, корумпираните приятели и роднини на властта са освободени от наказателна отговорност. ЕС и НАТО нямат отношение по въпроса и съвсем основателно - Турция е „наш” човек, на който можем да разчитаме за всичко. Такъв е аршинът!
В момента САЩ и сателитите им изпълняват ролята на играч на покер, който няма и една силна карта, но блъфира с надеждата да спечели играта. Лошото ще дойде, ако играчът си повярва на блъфовете и мине границата на разумното. Тогава ще загуби и малкото, което все още има.