ОДЕСКИЯТ ХАТИН

Денис Тукмаков

превод: Литературен свят

По въпроса за стрелбата в Одеса и „кой е започнал пръв”

На видео от одеските улици - огнестрелно оръжие в ръцете на антимайдановци. Но са странни тези антимайдановци. На ръцете им - червени ленти със скоч, за разлика от останалите активисти, които са само с георгиевски ленти.

На една от снимките такъв “червенолентов” боец с пистолет стои на два метра от полицаите. Те не го пипат. На друга снимка - самите полицаи са със същите червени ленти.

Това трябва да бъде фиксирано. Христоматийна провокация.

В Дома на профсъюзите бандеровците изгаряха невъоръжени хора. Стреляха по онези, които изпълзяваха от прозорците. Доубиваха спусналите се. Всички изгорели в Дома на профсъюзите са граждани на Украйна. Никакви свидетелства за убити или ранени бандеровци, простреляни от страна на горящия Дом, няма.

Сега в майданното съзнание се извършва “синтез”: “Колорадските бръмбари стреляха по нас - ние ги изгорихме в отговор, защитавайки се. Ура!”. И неприкрита радост от телата на изгорените хора, смесена със съжалението, че са изгорили толкова малко.

Всичко това говори за три неща:

1. В одеския Хатин загинаха мирни невъоръжени граждани на Украйна - и докато техният живот не е отмъстен, убийците им не са наказани. Това означава, че мирният и невъоръжен протест срещу хунтата е обречен.

2. Участието в кървавата провокация на полицаи на териториите на “контролирания от хунтата град” доказва, че в Украйна няма власт, че там е анархия и разруха. Това означава, че самата Украйна вече не е държава, а територия на ада и мрака. Тя вече не може да бъде спасена като страна, могат само да бъдат спасени там нашите хора.

3. Майданци-бандеровци успешно достигнаха до стадия на пълното разчовечване на своите противници. Това означава, че още утре ще се пролее нова кръв на невинни хора- и занапред тя ще се лее на потоци.

(с незначителни съкращения)


Завтра, 3 май 2014


Бел. ред. Авторът сравнява събитията в Одеса със случилото се някога в село Хатин. През Втората световна война в белоруското село Хатин (Хатынь), Минска област, нацистите опожаряват селото и изгарят почти всичките му жители на 22 март 1943 г.