ПЛЕВЕНСКИ ПИСАТЕЛИ ГОСТУВАТ В РУСИЯ

Плевенските поетеси Лалка Павлова, Албена Декова и Татяна Любенова, членове на УС на Дружеството на писателите в Плевен, гостуваха на свои колеги в Русия, град Лобня, Московска област. Посещението бе от 22 до 25 април 2014 г., в рамките на Дните на руската култура и ответна визита, свързана с добрите творчески взаимоотношения, установени между писателските организации на Лобня и Плевен - ЛИТО “Ладога” и Дружество на писателите-Плевен. Българските поети бяха посрещнати в Лобня с изключително внимание и сърдечност. Откриването на творческите срещи се състоя в Художествената галерия на Лобня, където бе представен сборникът с преводи на произведения от 18 плевенски автори “Плевенские мотивы”. Поети от ЛИТО “Ладога”, с ръководител Всеволод Кузнецов, са превели стиховете на своите колеги-поети от Плевен, между които: Лалка Павлова, Албена Декова, Димитър Цанов, Осман Мустафов, Христина Комаревска, Татяна Любенова, Калин Донков и още много други. Ръководителят на ЛИТО “Ладога” - Всеволод Кузнецов, е член на Съюза на писателите и на Съюза на журналистите в Русия, на Академията за руска литература, на Българската академия за наука и изкуства; член е и на Славянската литературна и художествена академия, редактор на вестник “Литература и общество” и заместник-главен редактор на приложението “Есенински булевард” (Варна).

Редактор на книгата с преводи “Поетические мотивы” е поетесата Галина Мамонтова, която представи красивото издание. Българските гости пък подариха на своите приятели своя юбилеен двутомник “От светлина е словото”, юбилейното издание на алманах “Мизия”, в който са публикувани преводи на български език от Светлана Наумова и Галина Мамонтова, както и графика от художника Валери Петров, изобразяваща Мавзолея в Плевен.
Програмата за българските приятели бе наситена и интересна. В нея бе включено посещение в Музея на Лобня и в Музея на танк Т-34 (танкът, който тръгва от Подмосковието, от Лобня, за да стигне до Берлин през 1944 г.). Гостите посетиха също и Музеят на хляба и руската трапеза в училище №4, където получиха трогателни подаръци, изработени от децата. Българските поетеси имаха възможност да видят невероятно красивата руска столица, да разгледат храмовете, паметниците, красивите здания на града, да минат по стария Арбат, да спрат пред дома на Пушкин, да си направят снимки за спомен пред паметника на Пушкин и Наталия Гончарова, както и пред паметника на Булат Окуджава, да се поспрат пред “Синий тролейбус” и пред известният театър “Вахтангов”. Гостите посетиха също паметника (Часовня), посветен на загиналите в Руско-турската освободителна война, както и паметника на светите братя Кирил и Методий от признателна Русия.
Най-хубавата част от посещението в Русия, обаче, принадлежи на приятелските вечери, разговорите и споделянето на поезия, на близостта и изключително топлите човешки отношения, създали се през тези четири дни. Едно истинско потвърждения за духовната близост между нашите два народа, близост, чиято сила иде от дълбочината на вековете. Без политика, без интереси, просто - духовно единение между славянски чеда.
Българските гости се завърнаха в Плевен, отрупани с подаръци, но най-вече - изпълнени с обич към своите мили приятели от Русия. През следващата година - 2015-та, в Плевен предстои ново издание на Международната писателска среща “Побратимени светове”, на която отново ще гостуват и приятелите ни от Лобня. До тогава плевенските членове на Дружеството на писателите се надяват да подготвят специален сборник с преводи на руските поети от Лобня и Подмосковието.

Татяна Любенова