40 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕ НА МУЗИКАЛНОТО УЧИЛИЩЕ В СТАРА ЗАГОРА

Лилия Захариева

В града на Христина Морфова, на Музикално дружество “Кавал” и на един от създателите на Музикалното училище в София през 1904 г. и негов пръв директор Димитър Хаджигеоргиев, през 1974 г. се ражда Старозагорското музикално училище. То е създадено на основание Заповед №Д - 3/ 8 май 1974 г. и №620/ 8 май 1974 г. на Министерството на народната просвета и на Министерството на труда и социалните грижи. Училището се открива на 1 септември. С набирането на ученици с голям ентусиазъм и възрожденски дух се заемат Стефан Моцинов и Веселин Джанкардашлийски. На 15 септември започват занятия 75 ученика разпределени в 4 паралелки: 1 клас - солово пеене и 3 класа инструменталисти. Осъществява се обучение на ученици от 8 до 11 клас. През месец септември 1974 г. започва занятия и Детската музикална школа с 44 ученика от всички възрасти. През 1975 г. учителския колектив на училището наброява 22 души, от които 9 по общообразователни предмети и 13 музикални специалисти. На следващата 1976 г. педагогическия състав вече е от 40 души - 10 по общообразователни предмети и 30 музикални специалисти.
Периодът от възникването до 1979 г. се характеризира с упорит труд за създаване на материална база. Най-напред учениците се помещават в 3 класни стаи и 4 кабинета по специалните дисциплини на VІ основно училище „Ат. Генчев” По-късно, през 1976 г. училището се премества във Ветеринарния техникум в кв. „К. Ганчев”, Стара Загора и получава 1 етаж от кино „Гео Милев” (бивш хотел „Тракия”). Две години по-късно - януари 1978 г. базата се обогатява като към нея се прибавя къща на бул. „Руски” №25, където водят занятията си духовите специалности.
Трудностите по пътя на създаване и развитие на материалната база не представляват пречка за изявите на младите таланти. През 1977 г. в Националния конкурс „Св. Обретенов” ученика Венелин Желязков, специалност пиано получава ІІІ награда. Една от първите значими изяви на ученици от училището е участие в І-я преглед в Бургас през 1978 г., в който училището участва с изпълнение на ансамблова формация на духов оркестър под диригентството на Милчо Божков. Детската музикална школа взема участие в прегледа през месец май 1979 г. по повод І Асамблея „Знаме на мира” в София, зала „Г. Кирков”. На 1 май 1979 г. училището е преместено в новата сграда на Института за детски учителки, където се помещава и до днес.
Интересът на учащите се към музикалното училище става все по-голям. През учебната 1982/1983 г. броя ня учениците достига 240. Започва прием на ученици от ІV клас. Все по-осезаема е необходимостта от построяването на общежитие. Неговото строителство започва през 1983 г. Откриването на сградата е на 22 май 1986 г. Ако някой по това време бе споменал на ръководството и пред колектива, че тук ще започват обучение ученици още от І клас би им прозвучало невероятно. Но това време идва. През учебната 2007/ 2008 г. училището се оглася от веселите гласчета на първокласниците. Кръгът се затваря - в училището вече се обучават ученици от І до ХІІ клас.
След първите изяви и първите признания идват и следващите, които все повече укрепват авторитета на училището. Негови представители участват в прегледа на учебните заведения по изкуствата и културата през април 1982 г. в залата на НДК „Л. Живкова” . На прегледа, журито от изтъкнати изпълнители и педагози на Българската държавна консерватория дава висока оценка на творческите постижения на възпитаници и педагози. Хорът на училището с диригент Богдана Попова под името „Хор на девойките” при Профсъюзен дом на културата „М. Станев”, Стара Загора получава званието „представителен” на VІ републикански преглед на художествената самодейност.
Важна стъпка в израстването и утвърждаването на младите музиканти са съвместните концерти на солисти-зрелостници със симфониния оркестър на Държавна опера - Стара Загора, датиращи от учебната 1983/1984 г. неизменно до днес (по повод 10 годишния юбилей на училището).
През учебната 1985/1986 г. се организира VІІ подготвителен клас, целта на който е: да се даде възможност на талантливи деца с музикални дарби да се обучават и развиват като професионалисти.
Учителите през учебната 1986/1987 г. са вече 60 души. Те се отличават с висок професионализъм, голяма част от тях са с клас квалификация и престижни награди. За 24 май 2002 г. мениджъра на училището, композитора Петър Петров е удостоен с наградата „Стара Загора”. По-късно той получава и І награда и статуетка на Международния конкурс за симфонично произведение 7/8 с творбата Alla Bulgarese. Пенчо Пенчев, преподавател по тромпет през 2011 г. е удостоен със званието «Преподавател на годината» от Сдружението на музикалните и балетните педагози на Македония за участието и спечелените награди в конкурса «Охридски бисери». Наградата за пръв път се връчва на чужденец.
За да поддържа любовта на учениците към музиката и стремежът им към все по-големи успехи, педагогическият колектив използва разнообразни подходи в работата си. Интересни са творческите срещи с изявени български и чуждестранни дейци на културата и изкуствата: проф. М. Големинов, проф. Димитър Тъпков и в по-ново време В. Кацарова, доц. Ивайла Кирова - преподавател във Висшето училище за музика и театър в Мюнхен - възпитаничка на училището, студенти от Университета Дюкейн - Питсбърг, САЩ и др.
Участието в майсторски класове в рамките на различни проекти и конкурси допринася за израстването на младите музиканти и завоюване на творчески постижения.
За високи резултати в учебната дейност и принос в развитие на културата в града на 24 май 2003 г. училището получава наградата „Стара Загора”.
Средно музикално училище умело разпространява своите постижения чрез участието си на вълните на Радио - Стара Загора с предаването стартирало на 29 ноември 2004 г. „Класика в 9 октави”. Предаването се излъчва всяка последна седмица от месеца.
Заслужава да се отбележи, че на 4 фев. 2005 г. Божана Николова - възпитаница на училището е сред 12 номинирани кандидати, представящи страната ни в Евровизия във Виена през месец май. На 29 септември 2007 г. Калоян Калчев и група ученици от училището със своята песен се класират на ІІІ място във финалния кръг на Евровизия. В годината на „Европейската доброволческа дейност” 4 ученика (сред 45 кандидата) са номинирани да посетят Европейския парламент. По-късно ( 2012 г.) ученици от училището участват и в тържеството по повод националния празник на България под надслов “България - държава на духа и писмеността”. Събитието се провежда в Европейския парламент в Брюксел под патронажа на президента.
Традиция в училището е размяната на гостувания и запознаване на чуждестранната публика с постиженията на изявени ученици. В отговор на гостуванията на френска младежка група, училищният хор с художествен ръководител Стефка Минкова изнася 8 концерта във Франция. В гр. Самара (Русия) Ивелина Цонева изнася 3 самостоятелни концерта, където гостува с преподавателката си Милена Александрова. Гостувания в чужбина (Полша, Германия и др.) осъществяват ученици и преподаватели и в рамките на проекта „Музика без граници”
Разнообразната и богата дейност на училището, упехите на неговите възпитаници не остават незабелязани. По повод 30 - годишния юбилей училището е удостоено с високи отличия:
- Грамота на Министерството на културата за принос в развитието на българското образование и култура
- Кристален знак на Съюза на българските композитори връчен от проф. Виктор Чучков
За творческите постижения на ученици и преподаватели Министерството на културата неколкократно им присъжда награди.
На 24 май 2005 г. във връзка с празника, училището е удостоено с престижната награда Анастасия Тошева на Община Стара Загора, а на 22 декември същата година получава „Златна значка” на Съюза на българските музикални и танцови дейци за принос в културата на Стара Загора. То е трикратен носител на наградата „Златната лира” на Съюза на българските музикални и танцови дейци. Сред всички изброени и неизброени награди най-ярко блестят 2 от тях: „ Златната книга” и „Златния печат” от Съвета на европейската научна и културна общественост. Същите са присъдени за завоюван висок престиж, обществено признание и принос към българската култура и за европейски мениджмънт в културата. С престижните 2 награди, училището може да бъде презентирано в международните институции и донори и в търговските и културните представителства в Европа.
След всички тези постижения, награди и признания, съвсем естествено е над 70 % от завършващите ученици да продължават във висши учебни заведения в София, Полша, Русия, Швейцария, САЩ, Австрия.
Завършили престижни университети и други висши учебни заведения бившите възпитаници успешно се реализират на големите сцени в страната и чужбина. Гордост за училището са: Веселина Кацарова - световно известна оперна прима, Ваня Бончева (оперна певица) - Парижката опера, Генко Гешев (оперен певец) - факултет по оперно пеене в университета „Дюкейн” - Питсбърг, САЩ, Георги Мундров (пиано) - концертиращ артист и преподавател - Саарбрюкен, Германия, Ивайла Кирова (пиано) доцент в Музикална академия Мюнхен, Германия, Иван Василевски (кларинет) - преподавател в Музикална академия Берн, Швейцария, Асен Петров - Софийска филхармония, Красимир Къшев - диригент Държавна опера, Стара Загора, Розета Величкова - директор Националното училище по музикални и сценични изкуства (НУМСИ) „Хр. Морфова” , Стара Загора и още много други, които разнасят славата на Музикалното училище (НУМСИ) в България и по света.
За бившите ученици от училището Веселина Кацарова и Николо Коцев има снимани филми на немската (CDF) и българската телевизии (TV България). Екип на БНТ - Канал 1 снима 60- минутен филм за училището. Екип на същата телевизия по повод 120 г. от рождението на Хр. Морфова подготвя ( по идея на ученичката от ХІІ кл. Анна Горова) документален филм.
За историята на училището разказва книгата на Петър Петров „Писма от моето училище”. С историята на училището, с живота и делото на неговия патрон ни запознава и музейната експозиция създадена в него.
Настоящи и бивши ученици, студенти и изследователи, могат да намерят още интересни факти за успеха на учениците, за реда в училище, за финансирането и изграждането на материалната база и др. от намиращите се и добре пазени в Държавен архив Стара Загора, документи - протоколи от педагогически съвети, срочни и годишни отчети и информации за учебно-възпитателната работа, годишни финансови отчети и баланси и др. за периода от създаването на училището до 1995 г.