МОДЕЛЪТ Е ПРИСЪЕДИНЯВАНЕТО НА КРИМ КЪМ РУСИЯ

Сергей Хелемендик

превод: Румен Воденичаров

Едно време в Крим те  (англосаксите, б.пр.) бяха оскърбили нашия вожд, като пробвали на официалния обяд, похапвайки от неговия дефицитен по онова военно време черен хайвер, да го наричат „дядюшка Джо”. Йосиф Висарионович така се обидил, че едва не отказал още на обяда да дели  с гостите си  (Чърчил и Рузвелт, б.пр.) богатите плодове от победата на принципа: „За тях голямо парче от Германия, за нас - всичко останало”.

Мирът, постигнат в Ялта от великите сили през Втората световна война, от няколко дни  ни задължава да бъде продължен. Събитието  се случи в същия този Крим, след като Русия мълниеносно и безкръвно проведе операцията за обратното присъединяване към нея на тази исконна руска част от днешна Украйна и по този  начин откри нова епоха в световната история.

Подялбата на Украйна от сферата на политологията  се прехвърли в реалната геополитика, при което нашите ЗадОкеански ПАртньори (ЗОПА) се разтрепериха от безсилна ярост и завист. Започнаха да обвиняват  собствените си разузнавателни служби, че не са ги предупредили своевременно. Така де, те все още се оправят с Косово и мъдруват към какво  да присъединят този придатък на военната си база Бондстил (военната база на САЩ в Косово,б.пр.), мъдруват и не могат да решат, защото придатъкът е повече от злокачествен.

А Крим за няколко дни се превърна отново в Русия. Обвинението към разузнаването е напразно - то не можеше да информира изпреварващо, защото просто не го бяха предупредили. То беше свикнало от други части на света  част от туземците сами да му донасят. Но в Русия тези „доброжелатели” са на привършване, а и руските хора никога не са били туземци. Получи се както винаги с тези, които нападат Русия. Още не успели да извикат и вече се оказват натиснати от мечката.

Какво ще последва сега?

Ще продължи за пореден път да се проваля поредната американска стратегия както се провали в Сирия и както се проваля в Египет. Това ще бъде нещо подобно на срутването на кулите-близнаци в Ню Йорк. „Боингът” се удари в тях само за ефект, а ги взривиха техните пиротехници.

Това представляват тези стратези. Утописти-маниаци-пиромани  от последната фаза на безумния американски експеримент под  познатото хитлеристкото наименование „нов световен ред”.

Америка преследва в Украйна следните цели:

- Предизвикване на война между Украйна и Русия и/или гражданска война в Украйна, която да прерасне в гражданска война в Русия.

- Въвличане на Европа в тази война и евентуално  на други страни, например Турция.

- Отслабване и, по установена традиция, ново разоряване и ограбване на Европа, която по мнение на ЗОПА вече се е ояла достатъчно и е време да бъде насочена към скотобойната.

- След сблъсъка на Европа и Русия да унищожи Иран  и да овладее Близкия Изток, хващайки за гърлото Китай.

Какво може да произлезе от тези планове?

- Трета световна война, за която така сладострастно мечтаят нашите ЗОПА, укрепнали именно в резултат на двете световни войни през ХХ век.

Наистина подобни планове  по-скоро напомнят вица от съветско време за това колко банани може да  изяде слонът в зоологическата градина. Отговорът беше: „Би изял всичките, но кой ще му ги даде!”

Между другото в телевизионните предавания се наложи разговорното клише „Планы наших заокеанских калек” (калека - инвалид) което в писмен вид все още значи „Плановете на нашите задокеански колеги”. Но получаващата се игра на думи звучи и правилно, и красиво. Плановете на ЗОПА  е съдено да не се сбъднат, защото наистина са изработени  от „калеки” (инвалиди) с дефицит на разум и бедни духом, овладени единствено от мания за унищожение и убийства. Такива „инвалиди” формираха  и доведоха на власт в Киев  стратезите от Белия дом. Именно на тези инвалиди те твърдо залагат  без да си дават сметка, че временната клика в Киев доведена на власт (с 5 млрд доларова инжекция според помощник държавния секретар Виктория Нюланд, б.пр.)  ще се задържи не повече от няколко месеца.

А след това ще зазвучи класическото: „Хайде, които са временни да слизат!”. А те и да слязат с достойнство няма да успеят, защото са негодни за нищополитически инвалиди.

Охранената в затвора Тимошенко, която  изглежда прилично, сега не може да симулира мъка като  се движи с инвалидна количка, нито с изкривена от болка лице  да се опира на патериците . Тя  сияе от щастие, предвкусвайки това, което с нея никога вече няма да се случи.

Също  никога  не ще  се сбъднат надеждите на ЗОПА, че Украйна завинаги ще потъне в бандитската  бандеровски-махновска бездна. Никой няма да допусне това.

Засега в Украйна продължава оргията на безвластието. ЗОПА хранят надежди, че „инвалидите” ще съумеят да се справят, въпреки че параолимпиадата  завърши и победители в нея отново са руснаците, които никой никога  няма да нарече  „инвалиди”.

„Пияните команчи нападнаха обоза!”. Това е точното описание на  поведението на „победилия” Майдан с фразата от уестърна на  моето детство. Но по логиката на жанра след това пристигат униформените драгуни с уинчестери и елегантно отстрелват увлеклите се туземци.

Така ще се случи и с Майдана.

Какви са целите, стоящи пред Русия във връзка с Украйна?

Трябва да отбележа,че процесът тръгна и те вече са очевидни. Това е положителен, велик процес, чиито цели най-добре формулира президентът Путин. Неговите думи за Украйна веднага влязоха в историята, защото това са думи, променящи света (еднополюсния свят, б.пр.). Освен това бяха красиви думи. А красотата е нещо безспорно.

Ще се опитам да опиша тези цели и задачи като Доктрина на новото обединяване на Украйна с Русия, работата над която беше започната през  декември (2012, б.пр.) в едноименна статия.

Присъединяването на  Крим е модел, който може да се последва от цяла югоизточна Украйна. За това съществува вече и правилен инструмент - ключовото понятие ФЕДЕРАЛИЗАЦИЯ.

Югоизтокът вече кипи и въстава. Като резултат на това кипене трябва да се формират колкото се може по бързо центрове на нова власт в тази исторически  руска част на Украйна.

Русия даде ясно да се разбере, че в случай на въвеждане на войски на НАТО в Украйна, ще навлезе и руската армия. Подготовката за това вече е извършена, ето защо има надежда, че в югоизтока войски на НАТО няма да успеят да се появят. А с бандеровските банди, колкото и красиво да ги наричат „временните ” в Киев, нашите сънародници ще се справят сами, ако не им се пречи и доста по-бързо, ако им се помогне.

Когато федерализацията стане също такъв исторически факт като присъединяването на Крим, новите субекти  на Украинската Федерална Република (УФР) ще се обединят с Русия бързо и безболезнено.  Въпросът за статута на Централна Украйна и Киев е неясен като време, но всъщност няма алтернатива. Никой няма да остави Киев на бандеровците, няма да го дадат самите киевчани, които са повече от 3 млн.

Ето защо временната клика на политическите „инвалиди” в Киев я очаква финален епизод с обсада на  същите тези здания, в които месеци наред тормозеха Янукович. При това обсадата ще бъде не само от изток, но може би и от запад.

Възможно е след присъединяването  на югоизтока, Централна Украйна и Киев да останат временно в Западна Украйна в ролята на неосъществена буферна държава. Но това не  ще може да продължи дълго. Защото запада много скоро  ще започне да бъде разкъсван на части от поляци, унгарци и румънци под аплодисментите на обърканите  европейци.

Ето защо буферната държава „Украйна Център-Запад” на неприсъединилата се към Русия част от Украйна може да се разпадне преди да се е оформила. И тогава в рамките на федерализацията субектите Център и Киев ще направят суверенно своя предсказуем избор.

Аз вярвам в справедливостта  включително и в историческата справедливост. В Украйна отначало дойде оранжева, след нея кафява чума от т.н. „западники”, следователно именно на тях предстои да изпият горчивата чаша до дъно и да изсърбат попарата, която сами те са надробили. И чак тогава да си припомнят кои бяха тези чичовци и лелки, които ги полъгаха с обещанията си,за да натворят всичко това.

Западна Украйна още сега претендира  за ролята на второ Косово. Това не може да радва никого в Русия и Украйна, както и разумните европейци. Защото това е бомба с двустранно действие.

Но това е суровата реалност.Никой няма както в 50-те години да изселва симпатизантите на бандеровците на Урал и в Средна Азия. Където впрочем това население успешно се установи  и замогна, забравяйки тъмното австроунгарско минало. Днес подобни мерки са неприемливи, а освен това ЗОПА ще се постараят да  настанят в Западна Украйна свои бази и войски.Не е изключено, колкото и тъжно да изглежда това,  построяване на един нов Бондстил в района на Лвов.

Русия трябва да се сражава (дипломатически, б.пр.) за да не допусне НАТО в Западна Украйна, но дали е възможна днес тази задача не е ясно. Но друго е сигурно, а именно, че ЗОПА са готови на всичко за да установят контрол над това заветно място, от което руските газопроводи  и петролопроводи  влизат в Европа.

Напълно възможно е около Западна Украйна да се наложи издигане на мощна укрепена граница, зад която ще има вражески войски. При това ЗОПА ще се стремят да пратят на тези опасни рубежи своите евровасали, на първо място Полша. Т.е. враговете няма да са много сериозни, но все пак ще са  неприятели.

Разполага ли Русия с достатъчно време за да продължава и да доведе докрай обединението?

Времето е много малко. Русия (т.е. нейният лидер ВВП, б.пр.) не може да бави и да спира този велик процес на възраждане на Руския свят. Няма време за размисъл, има време само за правилни и обмислени действия.

Специално искам да отбележа постигнатата победа на Русия в информационната война за Украйна. И съм убеден, че това не е само начало, но е вече коренен прелом.

Както и друг път се е случвало в руската история, изведнъж изневиделица се появи цяла армия от войни на информационния фронт и  започна да  громи потресения враг.

Иска ми се да подчертая, че подобно нещо се наблюдава за първи път. Крехка женица, телевизионна водеща на много гледана програма, началник от високо ниво, неочаквано лети до Киев, отива на Майдана и елегантно поставя на място пред камерата приличащия на мастодонт Кличко, който се оказва че изобщо не е в час по отношение на събитията.

Десетки руски репортери, рискувайки живота си под куршумите, показаха на света справедливата и правдива картина на случващото се. Те продължават да я показват, въпреки нараняванията и загубите, и това само по себе си стана един от  главните фактори за победата. Това са герои от нов вид, отново поколение. С тях трябва да се гордеем, те заслужават награда.

В Русия много и правилно говорят за информационна блокада от страна на европейските и американските СМИ. Пример за безпрецедентна цензура беше прекъсването  на превода по време на транслацията на изявлението на Путин от  Кремъл по чешкия канал, когато словото на президента  не се хареса. Това предизвика скандал в Чехия.

Но и тази неизбежна блокада вече ни се удава да пробиваме на места. Сега е оптималното време за такъв пробив. Европа се задъхва от зловеща милитаристична пропаганда от страна на собствения си „мейнстрим” и също както по времето на СССР всички слушаха „Гласът на Америка”, сега европейците търсят и следят руските СМИ, защото само те  могат да им предоставят разбираемо обяснение на събитията в Украйна.

Но това вече е тема за отделен разговор.

24.03.2014