БЪЛГАРИЯ - МАРТ 2014 г.

Веселин Стоянов

В мъглата на задкулисието, в София изплува на 31.03.2014 г. фигурата на помощник-държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд. Както разбираме, тя е овластена от Вашингтон да отговаря за Европа и Евразия. Виктория доби световна известност с циничната си псувня по адрес на ЕС, изречена в телефонен разговор с американския посланик в Киев. Достоверността на разговора не е оспорена, но отвъдморската завоевателка на Европа не показа чувство на срам, а и ЕС не се почувства обиден, защото не му е за пръв път, а няма да е и за последен. В същия телефонен разговор Нюланд съобщи на американския посланик, че не иска да вижда УДАР-ния Кличко нито като бъдещ президент, нито като премиер или министър на Украйна. Как да го иска, когато той живее и тренира в Германия и може да е попаднал под зловредното влияние на подслушваната за терористични наклонности канцлерка А. Меркел! Наложи се смелият боксьор да свие перките и да се примоли за едно кметско място.

В тон с мъгливото задкулисие, българските медии, МВнР, премиер и президент запазиха пълно мълчание за идването на Нюланд в София. Външният министър обясни, че не бил оторизиран да съобщи новината, но не каза от кого е трябвало да бъде оторизиран. По всяка вероятност от европейската и евразийска началничка. Настана масово меле сред кандидатите за среща с височашия гост. Желание да бъде забелязан показа и военният министър Ангел Найденов, който даде интервю за в.”Труд”, в деня на пристигането на Нюланд. Той обясни колко голяма полза има нашата миниатюрна армия от обслужването на американските интереси под флага на НАТО.

България продължава да води външна политика, която може да бъде определена с една единствена дума - роболепие. Председателят на ПЕС и БСП заяви, че българската позиция по проблема за налагане на икономически санкции на Русия била близка до германската. Той явно не е разбрал, че големите германски концерни Фолксваген, Форд и Сименс отказват да се съобразяват с нечии искания за санкции. Ние нямаме ли достойнството да обявим позиция, която е съобразена единствено с националните интереси на България?

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че „Унгария се противопоставя на възможността за икономически санкции на ЕС срещу Русия. Те няма да бъдат в интерес на ЕС и по-специално не са в наш интерес”. Така се защитава достойнството на една европейска държава.

Какво искат от нас САЩ?

- Да настояваме за тежки икономически санкции срещу Русия, което е само в тяхна изгода.
- Да намалим вноса на руски газ и петрол от Русия, за да бъде омаломощена нейната икономика, а от там и на нейната отбранителна способност.
- Да бъдат предислоцирани американските войски, разположение на наша територия, за да бъдат ефективно използвани при евентуални военни действия срещу Русия.
- Да бъде вдигнат мораториума върху добива на шистов газ.

Подобни искания означават обявяване на война на Руската федерация, а с подобни наши действия можем да очакваме и ответна реакция.

В тази сложна международна и вътрешнобългарска обстановка , президентът Плевнелиев обикаля Европа и ръси бисери, които правят за смях не само него, но и българите, които са го избрала на този пост. По време на лекция във Виена този месец, той п р е д у п р е ж д а в а света, че Русия е агресивна и може да окупира и България, подобно на Крим. Той вероятно не се е замислил, че българският народ няма да възрази срещу подобна окупация, ако пенсиите и заплатите бъдат повишени двойно, както в Крим. За съжаление, ентусиазмът на Плевнелиев не спира до тук. Той е ужасен от факта, че руски туристи купуват апартаменти по Черноморието и утре те можели да се обадят в Кремъл и да поискат изпращането на руски войски у нас.

Подобни мъдрости президентът съобщава и в Лондон. Според него Русия била купила медии на килограм, чрез тях населението на Украйна било манипулирано и дълго живяло във виртуална действителност! Излиза, че трябвало да дойдат бандеровците, за да събудят нещастните украинци. За Бойко Борисов казват, че е чел една единствена книга - „Винету”, а за Плевнелиев, че е редовен читател на един единствен вестник - „Страшният сън”. Сигурно е така. Извън неговото внимание остават сериозните проблеми, свързани с бежанците от Сирия, Афганистан и др. страни. Хуманните европейци не ги искат, готови са да ни подхвърлят някой цент, за да останат те у нас. Това означава, че на тези хора н и е, най-бедната европейска държава, трябва да осигурим работа, жилища, медицинско обслужване, джамии, училища и това ще доведе до промяна на етническия състав на страната.

Извън вниманието на президента остава и сериозния проблем с инвазията на радикалния ислям. Срещу неговите проповедници в България, пазарджишкият съд произнесе най-милостивите присъди - една ефективна и две условни. Останалите десет имами са глобени с различни суми по делото за радикален ислям. В случай като този, президент, премиер, съд и прокуратура би трябвало да искат екстрадирането на тези врагове на народа и вярата ни.

Отново трябва да констатираме, че институции в страната ни има, но те функционират само в интерес на големите икономически групировки и на чуждите господари. Прокуратурата, съдът, Висшият съдебен съвет ги има, колкото за пред света. НС „Гражданско общество в България” и в.”България без граници” са сигнализирали за извършени беззакония и престъпления, на прокуратурата са представяни документи и ревизионни актове, но резултати няма.

В последните дни на март чухме най-после и гласа на Съюза на съдиите в България, който изрази мнение, че „независимо от персоналния си състав, от момента на създаването си, до днес, ВСС винаги е упрекван в зависимост, клиентелизъм и политически конформизъм”.

Става все по-ясно, че е дошло време за действие.