СВЕТЪТ - МАРТ 2014 г.

Веселин Стоянов

УКРАЙНА

Връщането на Крим към Русия извади Вашингтон и Брюксел от равновесие. Вашингтон имаше разработена настъпателна, но не и отбранителна стратегия. В това се състои и слабостта на американската дипломация, каквато САЩ нямат, в истинския смисъл на думата. Не можем да наречем дипломация тази външнополитическа дейност, която владее единствено езика на тоягата.
Крим се върна при рождената си майка без война и без насилие, по волята на народа си. Ръководителят на мисията на международните наблюдатели Матеуш Пискорски от Полша заяви пред ИТАР-ТАСС: „Наблюдателите стигнаха до извода, че референдумът в Крим съответстваше на международните норми и изцяло отговаряше на демократичните процедури”. Представителят на Европейския парламент, гръцкият депутат Харалампос Ангуратис допълни: „Наблюдателите стигнаха до извода, че всичко отговаря на необходимите стандарти”.
САЩ и ЕС заявиха, че не приемат референдума за законен и готвят санкции срещу Русия. В съобщение на Белия дом се казва: „Отдавна са отминали дните, когато светът спокойно ще стои безучастен, докато някоя страна със сила завладява територията на друга страна”.
Странна амнезия е завладяла умовете на американската администрация, затова ще й припомним някои факти от най-новата история на света:
- На 24.03.1999 г., по време на войната в Косово, започна военна операция „Съюзна сила” против ФР Югославия, продължила до 10.06. с.г. Операцията е обявена като хуманитарна интервенция, но е водена без санкция на ООН и затова напълно отговаря на приетото определение за агресия. По време на тези 78 дни на непрестанни бомбардировки загинаха 2500 югославяни и бяха ранени ок. 5000. На Югославия бяха нанесени щети за ок. 30 млрд.щ.д.
На 12 юни войските на НАТО навлязоха в Косово и започна прогонването на етническите сърби от териториите, където преди 1000 години се заражда сръбската държавност. Непослушният държавен глава на страната бе изпратен в затвора в Хага, където и почина.
- Друг пример: Белият дом и з л ъ г а, че Ирак притежава оръжия за масово унищожение на цели народи. Тази л ъ ж а даде основание на американската военщина да нападне, разруши и окупира една независима държава, без всякакво основание. Президентът на страната бе арестуван, съден и екзекутиран заради неподчинението си на американските агресори, а страната затъна в братоубийствена война.
- Напомняме на Белия дом, вече почервенял от кръвта на хилядите избити по света невинни хора, за Либия, където агентурата на ЦРУ доведе страната до хаос, жестоко племенно противопоставяне и жестока екзекуция на несговорчивия държавен глава.
- Много можем да кажем за непредизвиканата агресия срещу Сирия и нейния народ, която струва на страната ок. 120 хил. убити, неизвестен брой ранени и инвалиди, близо 3 млн. напуснали домовете си бежанци.
Ето кой говори, че „отдавна са отминали дните, когато светът спокойно ще стои безучастен, докато някоя страна със сила завладява територията на друга страна”. Отминаха ли тези дни и за американската военщина и защо светът наблюдаваше безучастно всичко сътворено от нея?
Обама и обкръжението му вероятно са религиозни хора, може би понякога намират време да отидат на църква и да повтарят след пастора 10-те Божии заповеди. Като стигнат до три от тях - не лъжи, не кради, не убивай - не проговаря ли у тях някакъв вътрешен глас, който да им напомни, че те вършат точно това? Вероятно проговаря и им напомня, че нарушават Божиите повели, но мощен глас заглушава еретичните мисли: „Да, ние нарушаваме Божиите заповеди, лъжем, крадем и убиваме, но го вършим в името на американската демокрация, на американската свобода и най-важното - в името на американските интереси!” При тия признания, тихият шепот на съвестта заглъхва.
Лидерът на британската партия на независимостта Найджъл Фараж заяви в телевизионен дебат
, че „ръцете на Европа (странно защо не е добавил САЩ - б.м.) са облени с кръв”, заради случилото се в Украйна. Той казва по-нататък: „Ние трябва да сведем засрамено глави. Британското правителство окуражава ЕС към империализъм и експанзионистичност. Ние дадохме фалшиви надежди на група хора от Западна Украйна и злорадствахме, когато те на практика катурнаха избран от тях лидер”.
Когато разбраха, че взетото от Путин решение за приобщаване на Крим и Севастопол към майката - родина не подлежи на ревизия, Вашингтон и подопечните му ЕС и НАТО изпаднаха в истерия. Обявиха, че на Русия ще бъдат наложени най-строги политически и икономически санкции. Направи впечатление, че Путин и Лавров не реагираха на обърканите емоционални изблици на Вашингтон и Брюксел.
Западът и САЩ, техните разузнавачи, журналисти и „политици” подготвяха усърдно сценария „Украйна”. Когато тя отказа да влезе доброволно в ЕС-капана, дойде ред на платените окупатори, побойници, убийци. Това доведе до Крим!
Обявените политически санкции срещу Русия се оказаха израз на слабост и на паника. Обявените 20-тина имена на руски политически и икономически ръководители предизвика усмивката на Путин. Руското МВнР обяви в отговор списък на американски политици, на които се забранява достъп до руска територия. Путин обяви, че този „черен списък” съдържа още имена, но носителите им ще научат за това, че са включени в него, когато са на руската граница
Това си е чиста подигравка, но Вашингтон и Брюксел нямат полезен ход.
Не по-различно е положението с обявените икономически санкции. Най-силно санкционирана ще се окаже Украйна. Русия, съвсем естествено, връща старите цени на газа. Хленчът на Киев, че не е в състояние да ги плаща, затова моли Европа да му осигури газ, говори за липса на нормално мислене. Украйна иска още и заем от МВФ и от други банки, в размер на ок. 20 млрд.щ.д. Новите ръководители на страната би трябвало да знаят, че банките дават пари само при много строги условия. Това означава понижаване на заплати и пенсии, повишаване на цената на газта за битови нужди с 50%, съкращения в администрацията, промени във валутната политика, повишаване на цените на стоките от първа необходимост и т.н. Високите лихви са непосилни за една фалирала държава, която може да ги плаща само в случай, че обрече народа си на глад, студ и мизерия. Ще отиде ли украинският народ доброволно на гилотината в защита на американските интереси?
Вашингтон обещава на Европа шистов газ, но не в обозримо бъдеще. Американските управници плашат Москва със санкции, но Путин предупреди, че американската финансова система е силно уязвима и може да рухне при едно необмислено действие. Русия притежава акции от американския дълг за ок. 1 трл. щ.д. и ако ги пусне за продажба на занижени цени, това ще предизвика лавина от продажби в цял свят и ще доведе до тежък срив във финансовата система на САЩ, ако не и нещо по-неприятно. Банка „Русия” е изпратила на редица американски банки съобщение за закриване на кореспондентските си сметки във връзка с прието решение за преминаване на работа само в национална валута с „цел защита на клиентите…”. Руското МВнР изпрати нота до посолството на на Украйна в Москва, с което информира украинската страна за денонсирането на всички споразумения за Черноморския флот на Русия. В разговор с новия италиански премиер Обама призна, че евентуални икономически санкции ще се отразят неприятно не само на Русия, а и на санкциониращите. Това е първа стъпка към поумняване на американския президент. Украинците, които работят за руски фирми и предприятия внасят в страната си между 25 и 30 млрд. щ.д. Какво ще стана с тях, ако останат без работа и ако Украйна се лиши от тези пари, е друг сложен въпрос. В Европа и САЩ заговориха колко големи разходи има Русия от присъединяването на Крим. Започнаха от 50 млрд щ.д. и тръгнаха нагоре. Може би това ги успокоява и радва? Истината е по-различна. Украинският флот, с изключение на 2 или 3 военни кораба стана притежание на Русия. Всички бази с прилежащата им инфраструктура и земя също стана руска собственост. Трябва да споменем и всички производствени предприятия, курортни комплекси, цивилни и военни летища и т.н. Защо е този плач по руските разходи, от любов към Русия ли?
Русия каза ясно, че иска свикване на учредително събрание в Украйна, което да изработи нова конституция, съгласно която страната да стане федерална държава, която да предоставя повече правомощия на регионите, и в която да залегне отказа на страната от участие в блокове. Това е наистина най-разумното решение на кризата. Западът трябва да разбере едно: всеки ход на руското ръководство е добре обмислен и не съдържа емоционални моменти. Нещо повече - анализирани са внимателно и възможните отговори на противната страна. С Путин шега не бива.

ГЕРМАНИЯ

Страната поддържаше много активно Юлия Тимошенко и дори едно от условията за асоциирането на Украйна с ЕС беше освобождаването й от затвора. Това беше недвусмислено вмешателство във вътрешните работи и в съдебната система на страната. Украйна изпълни ултиматума. Днес Германия съжалява за тази своя позиция. На 26.03.т.г. правителството на Германия разкритикува коментарите на Тимошенко, която каза, че е готова да грабне автомата и да застреля руския президент Путин, предаде ДПА. Говорителят на правителството каза: „Има граници в говоренето и мисленето, които не трябва да бъдат прекрачвани, а картините на насилие, фантазиите за насилие са далеч отвъд тези граници”. Той добави: „Стабилизацията на страната и помирението са жизненоважни, за да се „проправи” пътя към свободни и честни избори в края на май. Ескалацията по този път трябва да се избягва. Това е желанието на германското правителство и неговите международни партньори”. Интересна промяна в позицията на германското правителство. По-рано, на 13.03.2014 г. канцлерката Ангела Меркел заяви в разговор с Барак Обама, че „Путин е изгубил допир с реалността” и сякаш „живее в друг свят”. Изниква въпросът, дали тази позиция на канцлерката има връзка с подслушвания й личен и служебен телефон? Става и все по-ясно кой е изгубил допир с реалността и живее в друг свят!

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

Премиерът на страната Дейвид Камерън постави 7 условия на Брюксел за предоговаряне на членството на Великобритания в ЕС. Лондон настоява за по-строг контрол на „масовата имиграция” при присъединяването на нови членки, както и гаранции, че европейските имигранти няма да злоупотребяват с британската социална система.

ЕГИПЕТ

Египет отхвърли с необичайна острота критиките на Запада за жалкото състояние на човешките права в страната. Външното министерство на Египет повика посланиците на 19 страни, сред които и ръководителя на германската мисия, и упрекна държавите им в намеса във вътрешните работи на Египет. Заявено бе, че „това ще има като последица сериозни щети на отношенията”.

СИРИЯ

Разногласията сред т.нар. опозиция се увеличават, правителствените сили бележат успехи, САЩ завиха, че спират помощта за умерената опозиция. Саудитска Арабия и Катар недоволстват, нашите медии не смеят да дават информация, защото не знаят какво трябва да съобщават.

ИРАН

Страната очаква да извлече полза от украинската криза и с помощта на Москва да отслаби санкциите на Запада. Русия сключи договор с Иран, съгласно който ще изкупува 500 хил. барела ирански петрол дневно. В замяна Иран иска да закупи от Москва още два атомни реактора, както и руски оръжия. Известно е, че Русия и Китай категорично отхвърлят петролното ембарго, наложено от ЕС срещу Ирак.
Светът е в опасност и ние сме тези, които трябва да прекършат ръцете, посягащи към кибрита.