ЗА КАКВО МОЖЕ РУСИЯ ДА ЗАМОЛИ ДЖОН КЕРИ

Михаил Делягин

превод: Румен Воденичаров

Кой можеше да си представи това? Америка е готова да въведе санкции срещу Русия, ако Владимир Путин все пак се реши да въведе на територията на Украйна войски. Това очаквано изявление (в телевизионната мрежа  Си Би ЕС в предаването Face the Nation,б.пр.) направи държавният секретар на САЩ Джон Кери.

Русия, поучително каза главата на американската дипломация, е позабравила, че сега сме вече в 21 век и продължава да живее с представите на 19 век, въвеждайки свои войски  на територията на суверенна държава под измислени предлози.”

Ай, ай! САЩ  в ролята на радетел за „ненакърняване на суверенитета”. Смешно, нали? Но държавният секретар е уверен, че в действителност по такъв начин Съединените щати ще накажат персонално  президента Путин и цяла Русия по отработената схема с икономически санкции.

А старият Кери с това си изявление се държи като маниак, който знае какво да направи на жертвата, че да я заболи повече. В прав текст прозвуча заплахата за анулиране на американските визи на руски политици, както и за блокиране на техните банкови сметки. Разбира се наказанието ще важи и за държавните активи, но сякаш ударението специално беше поставено върху частните.

Във връзка с това обикновените руснаци се вълнуват как цялата тази история ще се отрази на техния живот. В частност ще трябва ли да се очаква действително пълна изолация на Русия от останалия свят с всички произтичащи негативни последствия за всяко семейство.

Ето мнението на Генералния директор на Института по проблемите на глобализацията Михаил Делягин относно положителните моменти  в перспективата за налагане на възможни санкции от САЩ:

„Мисля, че това е едно прекрасно изявление на държавния секретар и ние би следвало да се обърнем към г-н Кери с отделна молба: Незабавно да изключи Русия от Световната Търговска Организация (СТО) и да се свалят от нея всички тежести от членството й в тази организация. И съответно да се върнат на Русия тези десетки милиарди долари, които развитите страни получиха при заробващите условия  за нашето членство.

Второто, за което трябва да замолим г-н Кери (и заради което си струва да въведем наши войски в Крим) е САЩ да замразят на своя територия активите  на всички руски корупционери. Много желателно ще бъде САЩ  да принудят за аналогични мерки  Европа и всички азиатски страни. А те имат опит да принуждават и винаги са успявали.

От своя страна Русия може да обещае на САЩ никога повече да не купува  „Боинги” като предпочете „Еърбуси” или още по-добре - здраво да се захване с развитие на собствената си авиопромишленост. Бихме могли да обещаем още никога повече да не купуваме от тях птиче месо (руснаците ги наричат „ножки Буша“, б.пр) и да се насочим към производители в Бразилия и в други страни). Накрая можем да им обещаем никога вече да не допускаме на руска територия  техни застрахователни компании и да се преориентираме към европейски такива.

Мисля, че Руската Федерация би могла още сега без всякакви предварителни договорености да започне сътрудничество с Иран и Китай по създаване на система за междубанково разплащане SWIFT.  Без протакане руската страна трябва да предприеме екстрени мерки за преминаване на разплащането за експорт на наши суровини в други валути: евро, юани или в краен случай  в рубли.

И разбира се всички средства  на Федералния бюджет от Резервния фонд и от Фонда за национално благосъстояние, вложени в американски ценни книжа, да преведем в европейски такива или най-добре просто да ги изтеглим и да ги насочим за развитие на руската икономика.

Ако съумеем дори само да започнем този процес, сигурен съм, че скоро Съединените щати  ще имат друг държавен секретар - може би по-вменяем.”

Защото някои хора могат да помислят, че изявлението  е направено не от държавния секретар Джон Кери , а от комика Джим Кери, известен с филми като „От глупав по-глупав”(1994) и „Лъжльото”(1997), б.пр.


АКО  МАЙДАНА БЕШЕ В САЩ…

То неговите организатори щяха да  получат вместо достъп до властта дълги години затвор

Тези дни много хора се питат как биха реагирали властите в „цитаделата на демокрацията” Съединените щати на мястото на властите в Украйна.

Ето какво отговоря на този въпрос професорът от Луганския университет „Тарас Шевченко” А. В. Радченко:

Законодателството на САЩ биха квалифицирали целия Майдан и действията на участниците в него като „вътрешен тероризъм” и „федерално престъпление, свързано с тероризъм”, защото те  са „насочени за оказване на натиск върху правителството с всяване на страх или принуждаване. Ултиматумът е една от формите за принуждаване, а Майдана отправяше към властта именно ултиматуми“.

В съответствие с тази квалификация участниците в Майдана биха получили следните наказания:

- Тези, които от трибуната са призовавали за натиск срещу властта - 10 години затвор

- Тези, които  са извършили нападения срещу правоохранителните органи или други граждани с опасни за живота им оръдия (напр. коктейли „Молотов”. б.пр.) - 30 години затвор

- Тези, които при това са  нанесли телесна повреда на правоохранители или други граждани - 35 години затвор

- Тези, които са разрушили  съоръжение, транспортно средство или движимо или недвижимо имущество - 25 години затвор

- Тези, които са оказали материална или друга помощ на Майдана, на организации-участващи в него или на обикновени участници - 10 години затвор

- Чужденци, забелязани на Майдана - незабавно биха попаднали в ареста  за неопределен срок до 6 месеца

Не ви ли се вярва? Тогава намерете и прочетете т. н. „Патриотичен закон - 2001 г.” в сайта politechbot.com, който е действащ от годината на срутването на двете кули на Световния Търговски център в Ню Йорк и който в разширен вид се нарича: „Закон от 2001 година, сплотяващ и укрепващ Америка със законодателни инструменти, необходими за пресичане и предотвратяване  на тероризъм”.