СВЕТЪТ – ФЕВРУАРИ/ МАРТ 2014 г.

Веселин Стоянов

УКРАЙНА

В центъра на вниманието на световната дипломация, на медии, тайни служби, на военни специалисти и правозащитници, са събитията в тази голяма по територия и население държава. Този интерес е продиктуван от два основни фактора.
1. Отказът на президента Янукович да подпише споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС, така желано от САЩ и техния европейски филиал ЕС.
2. Съседството на страната с Русия - крайната цел на американския империализъм.
Информационна агенция News dir.bg публикува изследвания на европейски специалисти, намерили място в книгата на У. Улфкот „Война на тъмно” (Ulfkotte,U. Der Krieg im Dunkeln, 2008)
Авторът говори за „истинската сила на тайните служби” като се аргументира със споменатите изследвания и твърди, че съвременните основи на гражданското съпротивление в Украйна са поставени от бившия шеф на отдела за вътрешна сигурност на ЦРУ Чарлз Кейн, „имащ голям опит в организирането на „цветни революции”, започнали в Украйна още през 1996 г., когато той е подготвял и настройвал опозиционните групи „за мирен държавен преврат” (с.542).
Британският в. „Гардиън” вече писа за финансираните от САЩ организации, които стоят зад активистите на Киевския Майдан през 2004 г., а и днес използват натрупания опит и работят паралелно и в „гражданския”, и в „силовия” сектор на Майдана.
Джон Кери, държавен секретар на САЩ: „Украйна не е длъжна да избира между САЩ и Русия…” За да няма такъв избор, САЩ упълномощиха своите послушни европейски организации ЕС и НАТО да изпълняват техния агресивен сценарий.
Украйна се превърна в отворена врата за американски, брюкселски и натовски „дипломати”, разузнавачи, журналисти и специалисти по терор. Така се стигна до положение, при което няколко десетки хиляди вандали, сред тях и обучени от натовски офицери терористи, да налагат волята си на 48-милионна Украйна. Вина за това носят и управниците, законотворците, милицията и войската на страната.

1. Президентът и правителството дълго време даваха сигнали, че ще подпишат споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС. Те не информираха украинския народ какви клаузи съдържа то, и че те противоречат на интересите на страната. Те не обясниха какви предимства носи предлаганото от Русия споразумение за намаляване на цената на газта, безмитния внос на украински стоки, отпускането на финансова помощ от 15 млрд. щ.д., осигурени работни места за 500 хил. украинци. Липсата на такава информация бе изключително голяма грешка, от която се възползваха ЦРУ и неговото европейско поделение ЕС.
2. Втората голяма грешка на украинските управници и специално на президента бе, че допуснаха в страната да нахълтат западни емисари, които търсеха контакт единствено с вандалите от Майдана и ги окуражаваха за извършване на безчинства. Един уважаващ себе си и държавата си президент не би трябвало допуска подобно външно вмешателство.
3. Милиция без оръжие не можеше реално да защитава гражданския мир. Когато главорезите от Майдана започнаха да разстрелват милиционери, на милицията бе върнато оръжието и тя отговори на огъня с огън. Вече беше късно. Сега ЦРУ-пропагандата и майданци тръбят, че са жертва на насилие и искат отмъщение.
4. Допуснато бе, вандалите да завземат със сила общински и държавни учреждения и да бъде парализирана работата им. С тези насилнически действия бе извършен в действителност държавен преврат, от и в името на украинския народ, без някой да е сондирал мнението на 48-те милиона украинци.
5. На милицията не бе разрешено да освободи завзетите с насилие сгради. Ръководството на армията пък заяви, че няма да се намесва в междупартийни свади. Армейските началници не разбраха, че класическата схема за въоръжено нападение с пресичане на границите на една държава вече е заменено със също такова нападение, но от въоръжената 5-та колона, платена и внедрена от врага на територията на съответната страна. Нормално армията би трябвало да предотврати такъв акт на агресия, предизвикана от външни сили. Вместо това, тя допусна разграбването на оръжейни складове и въоръжаването на безчинстващите „протестиращи”.
6. Янукович напусна Киев без обръщение към нацията и без да обясни напускането на столицата. Това е недостойно поведение на един законно избран президент. Със своите действия и бездействия той даде възможност на улицата да извърши държавен преврат, с всички произтичащи от това последици за бъдещето на Украйна. Създава се положение близко до това в Абхазия и Ю.Осетия, нападнати от грузински войски, които убиваха и унищожаваха, без да бяха предизвикани. Наложи се Москва да изгони агресорите и да спаси жителите на двете минидържави.
За американската администрация не винаги е лесно да купува президенти, премиери, депутати. Когато не успее, тя купува улицата, която започва „протести”, неизвестно срещу какво, иска и често получава властта, за радост на попечителите си.
Вашингтон хвърли много пари за организиране на преврата. Вероятно няма да ги възстанови. Путин не е Горбачов и Елцин и Западът трябва да отрезнее, за да не съжалява някой ден за политическата си слепота.

СИРИЯ

В българските медии не можем да прочетем почти нищо. В чуждите - много малко. Това мълчание ни подсказва, че сценарият не се развива по американски вкус. Остава да видим какво ще измислят агресорите.

ИРАК

В окупираната до скоро държава мир няма. Така е във всяка страна, където е стъпил американският ботуш; той оставя след себе си само кръв, смърт и сълзи. Миролюбивият американски народ надали одобрява политиката на своите ръководители, но гласът му явно не се чува, за съжаление.

ТУРЦИЯ

Страната се връща забележимо към Средновековието. Корупцията и погазването на свободата на медиите, независимостта на съдебната система и сигурността на гражданите, не трогват администрацията на САЩ, ЕС и НАТО. Полицията разгонва със сълзотворен газ и водни струи събиранията на недоволните от ислямския премиер на страната, който е забъркан заедно със сина си в корупционни сделки, съгласно публикации на турската преса. Наистина е странно, че към Турция не търчат американски и брюкселски дипломати, разузнавачи, журналисти. Това се дължи вероятно на факта, че в страната има американски военни бази, а и тя демонстрира своята привързаност към християнските ценности на ЕС. Изглежда сбърках. Това, което става в Турция, май не можем да го свържем с християнските ценности. Как тогава ще я приемем в ЕС без тези ценности? Въпрос без отговор.

АФГАНИСТАН

Командващият американските окупационни войски в страната настоява президентът Карзай да подпише споразумение, за продължаване на срока на пребиваване на американските войски в Афганистан. Народът и президентът на страната са против, но принципът на окупаторите е завладявай, но не освобождавай. Ще наблюдаваме тази интересна битка.

ГЕРМАНИЯ

Канцлерката Меркел изглежда ще бъде удовлетворена от обяснението на американските тайни служби, че е подслушвана, защото те имат съмнения, че е потенциален терорист!