ЕВРОМАЙДАН – ФИАСКО НА НАЦИОНАЛНИЯ ЕЛИТ

Юрий Романенко

превод: Литературен свят

Европейските овчици блеят… “Ние ясно казахме, че ЕС ще реагира на всяко влошаване на ситуацията. Затова очакваме, че нашите държави-членки могат бързо да съгласуват целенасочени мерки по отношение на лицата, отговорни за насилието и използването на прекомерна сила, както предложи това върховния представител на ЕС” - казал Барозу.

Същността на случващото се е, че американците играят срещу немците и руснаците. В движение те разиграват различни комбинации на други геополитически площадки, където засилването-отслабването на позиции са аргумент за разговор относно съдбата на други площадки. Т. е. те могат да имат партньорски отношения на едни площадки и конкурентни на други.

Ситуацията е динамична и се променя в зависимости от баланса на силите на тези площадки, който се формира в рамките на отношенията или конфликтите по линията на елити-елити, елити-маси, елити-външни фактори плюс църковни и прочие компреси.

В Украйна като инструмент за разклащане се използват радикали под формата на организации от рода на ПС (използвайки незначителна част от актива), които играят ролята на възбудители и са свързани със спецслужбите, които играят върху мотивацията на силовиците около Яник, които не искат съдбата на Кравченко или Пукач. Останалите се използват като пушечно месо. Това са външните и определящи рамки на украинската криза.

Това е фиаско на националния елит, който дори не разбира в какви игри играе, не разбира финала на тези игри, и не разбира своята тъжна съдба.


http://www.iarex.ru/, 19.02.2014 г.