СТРАДАНИЕ, ТИ СТАНА МОЙ ЖИВОТ

Георги Стойков

Ако някой от плевенските писатели се нагърби да пише продължение на знаменитите скици на Г. П. Домусчиев “Сенки от стария Плевен”, той непременно трябва да включи и една за поета Ставри Борисов. Тези скици на известния писател не са популярни. Писани преди близо един век, те третират случки и хора отпреди и след Освобождението от турско иго. Ароматът им идва от това, че са за колоритни и неповторими личности. Факт, без който не можем да си представим миналия живот. А известно е, че личностите са като дарбата - тя рядко се среща.

Такава личност е поетът Ставри Борисов.

Съдбата отреди да работим в една стая близо десет години. Ставри бе минал през вестник “Септемврийска победа”, бе преболедувал и пенсиониран по болест. Пенсията му беше мизерна и той преживяваше тежко.

Макар да бе издал първата си стихосбирка “Сезон на възрастта”, настроението му не беше цветущо. А беше само на трийсет и две години. Не без усилие склонихме ръководството на читалище “Георги Димитров”(сегашното “Съгласие”) да го назначи за мой помощник в редактирането на месечника за литература и изкуство вестник “Вит” и да ми помага в организирането на масовите прояви на Дружеството на писателите, чийто секретар бях. Възнаграждение - 65 лева.

Ставри малко живна. Осигурил си беше средства да си купува многото лекарства, които вземаше на ден по три пъти. Появи се и втората му книга - “Обедно небе”, под редакцията на известния поет Първан Стефанов. Забелязаха го и други национални величини като Андрей Германов, Евтим Евтимов, Драгомир Шопов. Стана по-веселичък, започна да се шегува. Понеже в Плевен някои гении бяха ни обявили за посредственици, Ставри снизходително подхвърляше: “Е, Георги, не сме гениални, но сме добросъвестни.” А аз бих добавил за него, че е малко да се каже добросъвестен.

Той беше черноработник в мината на словото. А с каква любов се отнасяше към младите дарования! Всеки, който е пристъпвал с ръкопис в ръка ще помни с благодарност неговите ситно, красиво изписани поправки. Колко грейнали очи сме изпращали от тази малка стаичка на читалището, в която имаше оскъдна светлина и въздух не достигаше, но имаше обилна любов към литературата.

Със Ставри се опознахме истински в процеса на работата. До тогава малко знаехме един за друг. Но нали и в Евангелието е написано: “По делата ще ги познаете!” Аз ценя Ставри за професионалното му отношение към същността на българската дума и за изключителната му човешка скромност. Неговата деликатност бе пословична. Беше добродушен, вярваше в хората и ги обичаше. Силно бе развито чувството му за взаимопомощ и другарство. Буквално пред мен се раждаше новата му стихотворна книга “Късна ябълка”, която аз имах честта да представя пред плевенското гражданство.

Въпреки че се утвърждаваше и на национално ниво, че вече го споменаваха в прегледи и оценки известни критици, физическите сили на Ставри пред очите ми се изчерпваха. Трудно ходеше, трудно дишаше. Ах, тоя въздух, все не достигаше, въпреки хапчетата.

В края на 1984 г. Ставри тръгваше за поредното лечение в София. На ж.п. гара Плевен, преди да се качи във вагона, ми подаде ръка: “Май няма да се видим вече, Георги”. Със свободната ръка го потупах по рамото: “Ние сме безсмъртни, поете!” Шегата този път не хвана място. Нао 22 януари 1985 г. прибрахме със Стефчо Моллов трупа му от Медицинска академия в София.