ЗА ТОЛЕРАНТНОСТТА И НЕТЪРПИМОСТТА

Александър Дим

превод: Литературен свят

Възможен ли е триумфът на абсолютната толерантност в човешкото общество? Мисля, че не. Нашият свят е създаден нетолерантен и ще бъде такъв вовеки веков.

Народите са били и ще бъдат нетолерантни към други народи, религиите - към религии. Атеистите са нетолерантни към вярващите. Вярващите - към онези, които нарушават табутата и към безбожници. Бащите са нетолерантни към музиката на децата. Децата - към ценностите на бащите. Конете и месото са нетолерантни един към друг.

Борците за толерантност и антифашизъм във всички страни с бяло население и занапред толерантно ще промушват с ножове и ще стрелят в лицата на връстниците си с противоположни политически възгледи, и ще получават своята порция рани от нож и удари с полицейски палки. Левите радикали в същата степен са нетолерантни към десните, колкото десните към левите идеи.

Либералите са адски нетолерантни към патриотите. Провинцията е нетолерантна към столицата. Комунистите са нетолерантни към капиталистите. Капиталистите към националистите. Звездите са нетолерантни към пресата. Ъндърграундът е нетолерантен към поп-музиката. Поп-музиката е нетолерантна към истинския ъндърграунд.

Котките са нетолерантни към гълъбите. Кучетата към котките. Мъжете с ловни билети са нетолерантни към дивите животни. Техните жени са нетолерантни към лова и риболова. А глиганът с удоволствие ще разпори поредния шкембелия в камуфлаж, дошъл в горите да утоли жаждата си за кръв.

Гордостта е нетолерантна към унижението. Подлостта към благородството. Надеждата е нетолерантна към примирението. Истината към лъжата. Свободният дух е нетолерантен към ограничаването на свободата, а държавите като системи могат да бъдат много нетолерантни към онези, които смеят да имат и да живеят в съответствие с това чувство за вътрешна свобода.

Даже мъдреците биват нетолерантни към глупостта.

Мога да продължавам с часове. Този списък е безкраен и огромната му част, осъзнато или не, ти носиш със себе си през живота в своя багаж. Такива ни е създала природата. Невъзможно е да си на себе си и същевременно да си абсолютно толерантен.

Въпиющата нетолерантност е пришита във всеки от нас надлъж и нашир, в стотици плоскости тя пронизва нашите ДНК и пробива навън постоянно, незабележимо за нас. Именно тя, нетърпимостта, е създала нашата цивилизация. Всичко около нас е пронизано с тези невидими лъчи на нетърпимост - биологични, социални, моралистични, идеологически, творчески, субкултурни и многи други.

Някои от тях ние успяваме да премахнем, някои да придобием. Понякога те пречат, но понякога не може без тях - поне за оцеляването и защита на това, което ти е скъпо.

Така че толкова ли е лоша нетърпимостта сама по себе си? Очевидно, не.

Нетърпимостта към слабостта е създала нашето оръжие. Нетърпимостта към неграмотността е създала системата от знания и обучението. Нетърпимостта към ранната смърт на близките е създала медицината. И така нататък.

Истината е, че абсолютно толерантни хора не може да има. Толерантността като глобално явление в природата не съществува, нещо повече - на глобално ниво самото понятие е абсурд, явно отричан от законите на тоя свят.

И онези, които провъзгласяват абсолютната толерантност като принцип на общественото устройство всъщност са лъжци и дрънкала, защото с това твърдение те плюят на целия ни биологичен вид.

А толерантността е избирателна - всъщност тя е подлост по отношение на онзи, когото небрежно са изхвърлили изпод лъчите на тази толерантност, оставяйки да се греят на тях само избрани.

Което, колкото и да е парадоксално, само подчертава нетолерантната същност на съвременната толерантност по западен образец.

Затова съм уверен - нетолерантността ще продължи своето победно шествие заедно с нашата цивилизация до последния дъх на последния човек.


сп. „Кислород”, 22 април 2013 г.