СИЛАТА ДА ОСТАНЕШ ЧОВЕК

Лалка Павлова

(Думи за Георги Константинов)

Не знам дали усещаш тежестта и височината на годините си, но вярвам на твоето признание:

В студена зима и в горещо лято
с разперени ръце посрещах дните.
Летях от радост. И крещях, когато
обидата ме блъскаше в очите.

Защото енергичният пулс на живота ти се усеща във всяка твоя дума, в емоционалния заряд и подтекста на всеки твой стих. Вече толкова десетилетия ти упорито продължаваш да вървиш към своя връх, въпреки че “завоят от погледа го скрива пак”.

Те, житейските завои и кръстопътища, са нашето изпитание, точно там Съдбата ни подлага на оня важен изпит, чиято проверка ни показва дали сме успели да останем Човеци.

Толкова малко от нас намират сили в себе си да изберат не лекия, а правилния път напред - от умора или заради загубената вяра в красотата на живота! Но ти не се умори на всеки един от тези завои и кръстопътища да захвърляш “всяка тъмна дума” и да забравяш “всеки празен вик”, никога не загуби умението си да разпознаваш доброто и злото, защото се вслушваше в “гласа на тълпата” зад теб.

Притежавайки рядкото съчетание на философ,бунтар и романтик, ти не позволи на никого да помрачи в душата ти вярата в оная “свята нощ”, в която “идват рождества на богове, легенди и любов”.

Ти “воюваше със думи, но така, че слепец да види и да чуе глух” и ни накара да усетим горчивината от една “изгубена илюзия”, да ни заболи от иронията към “човешката благодарност”, да ни отвориш очите за нашите “балкански нрави”, но и да ни накараш да видим и да изживеем радостта от “раждане на извор”.

Имаш толкова различни лица и такъв всевиждащ поглед, че те възприемам като прототип на онзи твой “неизвестен поет”, който “разговаря нощем с цялата епоха”.

Сега, когато вече навлизаш в оная възраст, “в която никой нищо не прощава”, ти пожелаваме и занапред в своето “дъждовно безсъние” да откриваш онези думи “с аромат на борове и на летен сняг”, които да ни водят към магичното място, където “и в леда извира слънчева вода”.
Самият факт, че в моето слово твоите думи преобладават, е доказателство за силата на таланта ти.

Бъди жив и здрав и продължавай да пишеш, защото наистина малките думи на големите поети остават за векове.

ЧЕСТИТ ЮБИЛЕЙ!