ТРЮГВЕ ГЮЛБРАНСЕН – „БЬОРНДАЛ”

ИК „Персей” представя

прочутата трилогия „Бьорндал”

от Трюгве Гюлбрансен, един от най-продаваните автори на ХХ век 

Световна класика

първо издание

ISBN 978-619-1610-20-4

672 стр., 19.99 лв.

Трюгве Гюлбрансен (1894-1962) е един от най-големите норвежки класици. В средата на ХХ век той е четвъртият най-продаван автор в света благодарение на трилогията си „Бьорндал”. Тя съдържа романите „Отвъд пеят горите”, „Полъх от Планината на мъртвите” и „Път заобиколен няма”, които още тогава са преведени на повече от 30 езика и продадени в 12 млн. екз., а трилогията е включена в специална селекция на Белия дом, САЩ, с най-доброто от литературата на ХХ век.

Българското издание включва трите романа, събрани в един том, както е и последното норвежко издание.

Сюжетът на книгата: 

В едно трудно време, когато новото прониква бавно в стария консервативен свят, благодарение на интелекта и предприемчивостта си семейство Бьорндал натрупва земи и богатства. Съседите им мислят, че е опасно да си имаш вземане-даване с тях, но мъжете Бьорндал са силни, смели и честни, макар и нерядко сурови хора. Сплетните, завистта и злото стават неизменна част от живота на семейството. Но това не пречи на Бьорндал да търсят любовта и да постъпват така, както диктува съвестта им, за да устоят на превратностите на времето и съдбата, да открият смисъла на живота и да прозрат във вечността.

Сред необятните скандинавски гори има едно имение - Бьорндал. Хората там са силни, независими, предприемчиви и природно интелигентни. Собствениците, от фамилията Бьорндал, са потомци на кралски род, но борбите за трона преди векове са ги накарали да се оттеглят на недостъпни места, далеч от светската суматоха. Това не е ясно на жителите на равнината - ограничени и мнителни селяни, и те създават легенди за Бьорндал, че са езичници, магьосници и убийци. Но когато един побеснял мечок започва да напада селата и да убива хора и животни, селяните отиват да молят за помощ имението. С мисията са натоварени свещеникът и възрастен селянин, които се изненадват, когато преминават горите и достигат до имението, че там има ниви и имоти, които се обработват много по-добре от техните, и че жителите там са много по-напредничави от тях. Собственикът на имението се съгласява да им помогне едва когато се досеща, че вероятно става дума за същият мечок, който е убил собствения му баща. Успява да издири мечока, убива го, но загива от раните, които му е нанесъл. Селяните от равнината се оказват неблагодарни и продължават да разнасят сплетни за Бьорндал.

Двамата синове на убития, поемат управлението на имението. По-големият се удавя заедно със семейството си, когато се пропуква ледът на едно езеро, през което преминават. По-малкият се оженва и когато му се раждат двама синове, той ги кръщава Туре и Даг, каквато е семейната традиция. Веднага след раждането на първия, местната лечителка и пазителка на родовите традиции има видение, че Туре е обречен. Като пораства, той се оказа гуляйджия и женкар. По-малкият, Даг, е вглъбен в себе си и изключително интелигентен.

Бьорндал имат сериозен съперник - Боргланд, съседно имение, управлявано от полковник фон Гал. Дъщеря му Елизабет е невероятно красива светска дама, но е егоцентрична и жестока. На един бал тя харесва Туре Бьорндал, но той накърнява гордостта й. Обидена и отмъстителна, Елизабет настройва свой обожател срещу Туре, той го издебва през нощта в гръб и го убива.

Даг получава добро образование и се оженва за Терезе Холдер - дъщеря на търговския партньор на Бьорндал, търгуващ с Англия. Заедно с нея в имението идва и Дортея, неомъжената й сестра.

Умен и предприемчив, властен и суров, Даг умножава имотите и богатството на Бьорндал, превръщайки се в един от най-богатите хора в страната. Всички се страхуват от него и му се подчиняват. Вътрешно той е честен и принципен човек, но безскрупулен, когато става дума за бизнес. Загрижен е за семейството си и близките си, състрадателен е към приятелите си. Постепенно в него започва промяна под влиянието на Дортея, сестрата на жена си. Започва да проумява, че парите и богатството не са най-важното в този живот, важна е следата, която ще оставиш след себе си, важно е да правиш добро, без да очакваш нещо в замяна.

Жена му и сестра й се разболяват и умират. Даг, когато започват да наричат Стария Даг, за да бъде различаван от сина му - Младия Даг, се чувства самотен в мрачното имение, въпреки несметното си богатство. Но се появява една млада жена, която ще донесе светлина в имението.

Това е Аделхайд Баре - дъщеря на обедняло аристократично семейство, имаща трудна съдба. Баща й - майор Баре, се разделя с майка й, още докато тя е дете. Причината е в неговото женкарство и бохемство. Отглеждат я майка й и баба й, като й внушават, че трябва да бъде затворена, да не се влюбва истински, да бъде пестелива и отговорна. Когато двете умират, Аделхайд трябва да отиде при баща си, когото са я научили да мрази. Той прави много жертви за нея, но на нея й е трудно да го приеме.

Когато Аделхайд и Младия Даг се запознават, се влюбват един в друг. Но и двамата са твърде свити и затворени в себе си и ако не е намесата на Стария Даг да разкрият чувствата си, двамата никога не биха заживели заедно.

Интелигентна, начетена и образована, Аделхайд променя с присъствието си имението, но постепенно и то благотворно променя нея. На Аделхайд и Младия Даг им се раждат близнаци, но скоро се разболяват и умират. Младия Даг се затваря в себе си още повече, започва да страни от жена си и все по-често да ходи в дивите и необятни гори. Той, както всичките си прадеди, има жива връзка с природата. Тя го зарежда, създава хармония в душата му. Огорчен от живота, не намиращ смисъла му, Младия Даг предприема самоубийствено изкачване на планински хребети, за които се носят легенди, че оттам никой не се е връщал. Това е Планината на мъртвите. Той достига до върха й. Оттам вижда света наоколо - колко всичко е дребно и незначително на фона на величието на природата и вечността. При опасното слизане надолу Младия Даг пада и се наранява жестоко, удряйки главата си.

Притеснени, Стария Даг и Аделхайд тръгват да търсят Младия Даг. Той е открит и спасен от горски жители. Откарват го в имението и е необходимо дълго време, докато се съвземе. Той вече мисли и говори по различен начин, след като е видял света отвисоко. На мнозина им се струва, че не е наред с главата си след падането в планината.

На Аделхайд й се налага да съживи контакта със съпруга си. Коства й много усилия, но успява. Отново ражда близнаци, които по традиция кръщават Туре и Даг.

Междувременно по време на голямата криза след Наполеоновите войни Стария Даг умножава богатството си и придобива имението на съперниците си - Боргланд. Жестоката, отмъстителна и всяваща ужас сред подчинените си Елизабет фон Гал загива при трагичен инцидент.

Завещанието на Стария Даг е единият му внук да наследи Бьорндал, а другият - Боргланд.

Но в живота на Аделхайд и Младия Даг предстоят още изпитания в личния им живот и в управлението на имението и богатствата им… И те по собствен път трябва да прозрат какъв е смисълът на живота и да потърсят пътя към вечността…

Трилогията „Бьорндал” е написана на великолепен, образен и изключително четивен стил. Тя далеч надхвърля жанра на семейната сага. Това е литература, която вълнува читателя и го кара да се замисли върху собствения си живот, върху собствените си преживявания, решения и избори, върху отношенията с близките си.

—————————–

Трюгве Гюлбрансен

Роден е в квартал на Осло. Семейството му е заможно, докато бащата има успешен бизнес с недвижими имоти, но след голяма банкова криза семейството едва свързва двата края. Това е причина Трюгве да има трудно детство, да загуби приятелите си от средата на заможните и да израсне в самота. Майка му е добър разказвач и историите, които разказва, са вдъхновение за много от историите в книгите на бъдещия писател.

От 9-годишен той изпълнява поръчки като куриер - първоначално за частни лица, а след това и за търговци и занаятчии, като става доставчик на тяхна продукция. Така например доставя деликатеси в дома на Хенрик Ибсен. Прави го и в деня на смъртта на великия драматург, но когато му предлагат да отиде на смъртния одър на Ибсен, той се изплашва и побягва. Тогава е 12-годишен.

Въпреки че работи, Трюгве е отличен ученик. Чете непрестанно - скришом под чина в училище или докато работи. Завършва начално училище с най-добър успех сред съучениците си. Има талант да рисува и това му носи допълнителни средства.

Тъй като родителите му не могат да осигурят средства за образованието му, 14-годишен, той става чиновник във фабрика за лепила. Докато работи, посещава вечерно училище и курсове по счетоводство, бизнес и английски език.

Амбицията и страстта да се образова по-късно му помагат да навлезе уверено и с успех в бизнеса с тютюн, пури и цигари. Забогатява и осигурява на жена си и двете си деца охолен живот. Гюлбрансен се превръща в бизнесмен от световен мащаб, търгувайки с тютюневи продукти. През 40-те години на ХХ век осъществява мечтата си да бъде и фермер.

Успоредно с това е професионален писател. Трилогията му „Бьорндал”, включваща романите „Отвъд пеят горите”, „Полъх от Планината на мъртвите” и „Път заобиколен няма” (1933-1935), става световен хит, след като е преведена на повече от 30 езика и продадена в 12 млн. екз. Романите са филмирани.

Ако днес трябва да се направи селекция от петима скандинавски класици, името на Трюгве Гюлбрансен определено ще е сред тях, наред с Ибсен, Андерсен, Стриндберг и Хамсун. Но за разлика от тях книгите му не са така мрачни и песимистични, а вдъхновяващи, пълни с оптимизъм и подтикващи читателя да се замисли върху собственото си съществуване и смисъла на живота си.