ИЗ „РУСКИЯТ ЦАР ЙОСИФ СТАЛИН”

Алексей Кофанов

превод: Литературен свят

Предговор

Сталин…
Чувствам вашето напрежение, читателю. Вие отгърнахте страницата и веднага се опитвате да разберете: авторът гад ли е или «наш»? Без разлика как се отнасяте към героя на книгата: във всеки случай авторът е или «ваш», или «негодник». Спокойно тази тема не приемат.
А аз ще се опитам.

Преди всичко: работата съвсем не е в Сталин. Неговата личност е неутрална спрямо ярките «сталинисти» и «антисталинисти»; той е символ. Само символизира за различните хора различни неща - едни виждат в него Победата, други - Репресии, трети - Гонителя на Генетиката…

Ако се обобщи, Сталин олицетворява Държавата. В ръцете му Русия достига най-голямото могъщество за цялата си история (няма да говорим тук за Хиперборея, Тартария и т.н.) - с това не спорят даже най-упоритите либерали. Те само се стремят да докажат прекалената цена на този успех.

Сталин = Велика Държава. Това е факт. И се е получава така, че мнозинството «сталинисти» искат възраждането на Велика Русия, а техните противници ненавиждат Русия.

Антисталинската истерия подготви рухването на СССР - спомняте ли си? После името му беше забравено, а сега има нова вълна на «десталинизация». Ясно: някои сили подготвят разпадането на Русия. Така че тази тема вълнува не само историците, а всички жители на страната.

СМИ умело налагат щампи на съзнанието ни. Убежденията ни са формирани от телевизията, макар че наивниците смятат, че сами са стигнали до тях… Нека да имаме предвид следното: почти всичко, което съобщават СМИ за сталинския период при най-проста проверка се оказва лъжа. В книгата си не съм ползвал тези «източници».

За враговете на Русия Сталин е оръдие на информационната война. Атаката се води просто, на три стъпала:
1) очерняне на Сталин,
2) очерняне на съветския период,
3) очерняне на Русия като цяло.

Отначало Сталин бива определян като изчадие на ада. Сталинският период е върхът на 70-годишната съветска епоха; ако върхът е чудовищен, то кошмарна е и цялата епоха. А след като ние, руснаците, почти век сме «търпели нечовешкия режим», то ние сме роби, добитък, боклука на човечеството. И след като възприеме това, човек е узрял, може да го плениш с голи ръце: «гнилата рашка» той няма да започне да защитава.

А сега - внимание, въпрос!

Вече ви се иска да изгорите тази книга на площада и да разбиете черепа на автора?
Ако «да» - поздравявам ви: вашето мислене е тоталитарно. Хората именно от такъв тип крещяха «Зиг хайл!» и доносничеха един за друг. А по-рано такива хвърляха съчки в огньовете на «еретиците». И крещяха «Разпни го!» в Йерусалим… Ако искате да ме линчувате, именно ваши духовни предци (а може и физически) са виновни за всички ужаси през 20-30-те години.

Не ви нападам. Това е истината.

А ако сте способни да уталожите гнева си и да се опитате да чуете събеседника си, да вникнете в неговите доводи (предположете за минута, че авторът не е кретен) - то вие сте читател, наистина достоен за уважение.

Тази книга е основана на факти. Реших да натоваря текста с множество източници; стана по-труден за четене, затова пък сведенията ми могат да бъдат лесно проверени. Аз не лъжа.

Но някои «антисталинисти» обичат Русия. За тях Сталин е «манияк», «убиец на руснаци», «комуняга».
Вашите близки в онези години са били наказани от правоохранителните органи? Искрено ви съчувствам… Но ето два въпроса:
- Кога е станало това? (Реалната власт на Сталин започва през 1939-та; по-рано НКВД практически не му се подчинявало.)
- Имате ли основания да считате своя роднина за невинно пострадал? Та нали почти всеки затворник (дори крадецът или убиецът) уверява, че «куките-козли» са го затворили за нищо… Виждали ли сте следственото дело? Ориентирали ли сте се в подробностите?
Обидно е да се осъзнае, но «моят род» и «светлият идеал» не винаги са едно и също…

Но ако вашият родственик наистина е бил необосновано репресиран в периода 1939-1953 г., тогава може да го считате за жертва на сталинските репресии! Но вероятността за това е почти нулева.

Ако обичате Русия, но ненавиждате Сталин - опитайте се непредубедено да прочетете моята книга. Може би мнението ви ще се промени.

Но има и категория хора, които ненавиждат Сталин до смърт: защото е отнел от предците им (духовни или физически) властта над Русия. Не им позволил да убият страната.
С такива хора нямам какво да обсъждам. А и те няма да вземат в ръце книгата ми, само заради заглавието…

И така, Сталин е оръжие на врага против нас. Оръжието на врага трябва да се познава. Затова ние, патриотите на Русия, е необходимо да изучим неговата биография и епоха: знанието на истината ще ни позволи да обърнем това мощно оръжие срещу враговете. Но и, разбира се, толкова грандиозна Личност е интересна сама по себе си. Поради силата на въздействието си върху света Сталин е главната фигура на ХХ век.

Хайде да се опитаме да разберем какъв е бил в действителност!