СЕЛО РУДНИК

Филип Филипов

Село Рудник е разположено на около 40 километра на юг от Варна. През 1943 г. там наистина е създаден рудник, но руда никога не е добивана…
Нека се върнем към това време. В последните гънки на Стара планина, недалеч от морския бряг, се е сгушило селце. Около него се редуват нискостеблени горички и храсталаци, ниви и ливади. Лете селските дечица пасат овце и кози. По пладне те са се събрали под сянката на дъб и оживено разговарят.
- Вчера тате и аз ходихме с каруцата до Варна.
- Защо?
- Купихме сърпове и коси.
- Видяхте ли курортисти?
- Те са малко. Отидохме на кино. Даваха немски парад. Имаше генерали и офицери с много ордени на гърдите. Приличаха на оня, дето посети селото ни с автомобил миналата година. Спомняте ли си?
- Помним, разбира се. Тука вече дълбаеше сондата.
- А след това дойдоха миньорите, дето копаят под земята.
- Всички казват, че тука ще има рудник, а селото ни ще стане град.
- И железопътна линия ще прокарат…
Децата не знаеха, че немските министри и генерали бяха много загрижени, поради недостига на манган. Този метал бе крайно необходим за производството на танковата броня. Затова геоложки бригади сондираха непрекъснато из цялата страна. Пробите за изследване се изпращаха в протектората Бохемия и Моравия. Там чешки специалист откри манган. Немска лаборатория потвърди находката.
Веднага в затънтения български край започна бясно прокарване на шахти и галерии. Извозваха се камъни и пръст. Но за общо учудване след година всичко замря. Никой не знаеше тогава, че чехът бе измайсторил фалшификат. Впрочем този човек се оказа съветски разузнавач.
След войната, на север от Варна, геолози откриха голямо находище на манган. То не е разработено и досега, защото се намира на пет километра от черноморския курорт “Албена”.