VII НАЦИОНАЛЕН ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС НА „ХЕРМЕС” - РЕЗУЛТАТИ

Приключи VII Национален литературен конкурс „Хермес”, избрани са победителите

Жури от утвърдени български писатели определи номинираните творби и излъчи победителите в VII Национален литературен конкурс „Хермес” за дебютна книга на млади автори. Интересът към тазгодишното издание на конкурса бе огромен - в издателството постъпиха общо 135 ръкописа: 60 в категория поезия и 75 в категория проза.

Номинираните творби в съответните категории бяха:

Категория поезия

Донка Димова - „Превод на ежедневието”

Ангела Пранарова - „Кутия за стихове и перли”

Мартин Спасов - „Аз мога да цитирам тишина”

Категория проза

Десислава Лекова - „Факла насред нищото”

Георги Станков - „Истории в неравноделен ритъм”

Лина Манова - „Стикс”

Нора Пенчева - „Изповедта на един труп”

Двата ръкописа, които печелят конкурса, са:

„Факла насред нищото” от Десислава Лекова - победител в категория проза

„Аз мога да цитирам тишина” от Мартин Спасов - победител в категория поезия

Честито на победителите!

ВИЗИТКИ

Десислава Лекова е на двадесет и девет години от Варна. Завършва IV езикова гимназия с френски език и специалност „Публична администрация” в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Спечелва годишния конкурс на катедрата по публична администрация и на фондация „Лиляна Данева-Бризби” за научно есе. Завършва магистратура по стопанско управление, владее френски, английски и португалски език. Живее в София със съпруга си и любимия си котарак, работи като експерт кореспондентски отношения.

Мартин Спасов е роден през 1985 г. в гр. Шумен. Завършва специалност „Българска филология” в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”. В момента работи в Регионалния инспекторат по образование - Шумен като мл. експерт по организация на средното образование. Обича да чете хубава поезия, а самият той пише от около 3 години.