ВЛАСТИТЕ НЕ ОТБЕЛЯЗАХА 400-ГОДИШНИНАТА ОТ ПОДВИГА НА НАРОДНИЯ ГЕРОЙ

Анатолий Васерман

превод: Литературен свят

До появата на Елцин на политическата сцена властите ежегодно през зимата напомняха на народа за подвига на Иван Сусанин. И макар че през перестройката историците се опитваха да развенчават «политическия мит» за народния герой, а в злите 90-те всички, тези, които не ги мързеше осмиваха «официалния сусанински култ», в Русия все пак за самоотвержената постъпка на крепостния селянин знаеше всеки ученик.

Немалко хора смятат, че властта премълчава подвига на Сусанин от съображения за политическа коректност по отношение на Полша и Литва. Ще напомня, че според преданието няколко седмици след победата на опълчението, събрано от Минин и Пожарски, и изгонването на поляците от Кремъл през ноември 1612 г., Сусанин спасява живота на младия Михаил Романова, избран за цар от Земския събор.

Но днес властта мълчи за Сусанин съвсем не в угода на Полша, пред която тя вече заради мира и сътрудничеството се покая за престъплението на немците в Катин като за престъпление, извършено от нашето Отечество.

Реалната причина за днешното мълчание на властта е друга. Икономическият блок на нашето правителство от времето на Елцин се формира под силен натиск отвън. Ту МВФ не ни дава кредити, ту структурите, лобиращи за влизането на Русия в СТО и изпълнението на неизгодни за нас условия, настояват да се вкарат в правителството конкретни лица. На онези в правителството, които искат да направят нещо полезно за страната ни, им се налага да маневрират и да конспирират. Минават месеци за президента ни, за да отстрани професионално негодни дейци, които неотклонно следват указанията на Запада.

Именно под натиска на прозападната част на икономическия блок се провеждаше ненавистната на руснаците образователна реформа, в резултат на която децата не разбират същността на подвига на Иван Сусанин. А смисълът му е в това, че с врага по принцип не трябва да се сътрудничи. Всяко твое действие в помощ на врага, дори в дреболиите, може да се превърне в катастрофа за теб, за твоите близки и за Отечеството като цяло. Като в последния случай е абсолютно неприемлива дори самата мисъл да се помага на врага. Това положение олицетворява подвигът на Иван Сусанин.

И в тази светлина, дейността на онази част от руската власт, която води Русия към безизходица, изглежда като откровено предателство. По тази причина, както справедливо писа «Экспресс газета», миналата есен властта премълча 300-годишнината от подвига на други народни герои - Минин и Пожарски, без да реставрира издигнатия в тяхна чест паметник на Червения площад.


Русский вестник, 12.04.2013