„КА(О)МПАНИЯ БЛАТНАЯ” В ЗАЛА „АРЕНА АРМЕЕЦ”

Румен Воденичаров

На Дерибасовской открылася пивная,
Там собиралась компания блатная,
Там были девочки Маруся, Вера, Рая
И спутник жизни Васка Шмаровоз.
(Одески фолклор, 1920-те г.)
 

Преди 50-60 години, когато за място в инженерните ВУЗ-ове се бореха по 4-5 българчета и курсовете бяха по 200 студенти, първото сито беше  изпитът по висша математика. В нашата група в ХТИ имаше един колоритен арменец от Пловдив -  Мардирос. На изпита по интегрално смятане Мардо не можа да си реши интеграла и когато проф. Божоров започна да му завърта първата двойка в бележника, той извика панически: „Моля Ви проф. Божоров, дайте ми още един,  по-труден!”. Харизматичният професор разбираше от шега, но това не спаси горкия Мардирос. Неговата фраза, обаче, стана култова и предизвикваше много смях по време на сесия.

Спомних си за тази забавна случка в неделя, на 7 април, когато сърфирайки по радио вълните, попаднах на директното предаване на радио К2 от конференцията на ГЕРБ в зала „Арена Армеец”. При 140 000 служители с прилични заплати в държавната администрация и 29 млн. лева на влог от държавната субсидия не е особено трудно да препълниш най-голямата зала-гордост на екс премиера. Конференцията беше подготвена по сценарий за шоу, който се следваше строго, а с хвалбите и непрекъснатите аплодисменти за лидера Бойко Борисов много напомняше на ранните конгреси на национал-социалистическата партия на Хитлер след световната криза през 30-те години на миналия век. Според водещия екс-министър на вътрешните работи Цветан Цветанов за подготовката на шоуто са работили 800 души и то така сърцато, че сборът на ГЕРБ да бъде почувстван от присъстващите един месец преди извънредните избори като „Конференция на победителите”.

Самочувствието на ГЕРБ-ерите трябваше да бъде напомпано с поздравленията на многобройни европейски гости. Тези десни госпожи и господа изглежда не си даваха сметка, че правителството на прехваления от тях  Бойко Борисов беше подало оставка не заради положението в Гърция или Кипър, и изрекоха доста невчесани мисли.

Главната опасност според румънската депутатка и зам.председател на ЕНП Анка Боаджу е „да не се върнат социалистите на власт както в моята страна“, защото щели да спрат евросубсидиите. Изобщо всички гости от ЕНП показаха своята тревога България да не бъде „върната назад”?! По всичко личеше, че „народняците” не знаят, че назад означава 8 млрд. лева  фискален резерв, 2 млрд евро/год  чужди инвестиции и безработица 7%. А още по-ретроспективно  връщане назад би преместило България  от 80-то място на 29-то по БВП в света. Мисля, че дори и ръкопляскащите в залата не биха имали нищо против.

Друг от поканените гости Антонио Лопез, Генерален секретар на ЕНП се оказа много впечатлен от това как мин. Цветанов пречупил гръбнака на оганизираната престъпност и с какви модерни средства се охранявала южната граница на Европейския съюз. Горкият, той изглежда още не е убеден, че организираната престъпност дирижира управлението на страната и поради това няма голям престъпник респ. политик с влязла в сила присъда от „независимата” съдебна власт. А що се касае до южната граница на ЕС, то тя се пресича незаконно само от афганци и иракчани. В нея  зее огромна пробойна, през която повече от 300 000 турски  граждани с двойно гражданство (вкл. такива с фалшиви паспорти  и потенциални терористи) преминават безпроблемно  през България към другите по-богати страни на ЕС. Удивителното късогледство на европейските политици продължава.

Бившият турски министър председател Месут Иълмаз, по времето на който бяха изпепелени 2000 села и избити към 30 000 кюрди, беше представен като  „човекът, който помогнал най-много на нашите изселници“. Ловкият политик и въжеиграч, произнесе елейни слова за демокрация и не спомена нито дума както за кюрдския проблем, така и за спорния въпрос относно имотите на тракийските бежанци. Той показа, че не е гнуслив и по пътя на Турция  към Европейския съюз е готов да замени приятеля си  Иван Костов (внесъл Декларацията за геноцид по време на възродителния процес в 41-то НС) и да се прегърне с по-перспективния приятел Бойко Борисов.

След поздравленията на гостите започнаха хвалбите за двамата лидери на ГЕРБ. На видеостената показаха  втръсналите на всички пенсионери  магистрали, детски площадки, волейболно игрище и ремонтирана църква. Беше обещана и втора многофункционална зала в Пловдив. Дали няма да е за сметка на закриване на многофукционални болници (МБАЛ)? Не липсваше и премиерът, който си вади лявата ръка от джоба, само когато реже поредната  лентичка.

Кой помислил за пенсионерите? - ГЕРБ.

Кой помогнал на арендатори и фермери? -ГЕРБ.

Кой строил модерната инфраструктура? - ГЕРБ.

Кой е Диктатор? Аз ли? Та има ли диктатор да дава оставка доброволно?”

Богатите бяха успокоени, че и през втория мандат на ГЕРБ доходите им ще растат със запазване на 10%-ния плосък данък. А останалите - че в отсъствието на злодея Дянков ДДС ще се връща на фирмите за 7 дни.

Речта на Бойко Борисов, която по наглост може да бъде сравнявана само с тази на неговата сянка Цветан Цветанов, завърши с абсурдния кьорфишек:

„ГЕРБ през тези 3 и половина години внасяше пари в България, за разлика от БСП и ДПС, които изнасяха (с АЕЦ Белене и яз.Цанков камък) парите на България” - каза вярвайки на думите си лидерът Борисов, който за около месец беше изчезнал от фокуса на СМИ.

ГЕРБ-ерите в залата обнадеждени, че с мотото „Имаме воля!” ще запазят благините на властта, аплодираха дълго и спонтанно демократичния си авторитарен лидер.

Навън от залата действителността, обаче, беше малко по-различна:

- България гони първото място по самоубийства от безисходица (Нова ТV, „Всяка неделя”, 7 април)

- Безработицата сред младите е 30% (Т. Буруджиева, TV7, “Гореща гочка”, 8 април)

- Неграмотността надхвърля 20%.

- Външният дълг е нарастнал, защото докато се чакат европейските 800 млн евро, магистралите се финансират от бюджета

- 3 млрд. лева се превъртат годишно през обществени поръчки. Бизнесът безропотно си плаща на управляващите и си купува депутати, а корупцията отдавна е на ниво на „Мистър 50%” (Справка: Ревизоро по БНТ, 7 април)

- България има голям излишък от електроенергия, защото през мандата на ГЕРБ са фалирали над 30 000 фирми и няма индустрия респ. потребление

- Безогледната приватизация продължава. През септември 2012 г. с благоволението на министър председателя от новия министър на икономиката Дилян Добрев само за 116 млн. е продаден държавния дял (33%) в Електроразпределителните дружества. Загубите от дивиденти само за изминалата година (според разследващия журналист Григор Лилов, ТВ СКАТ, „Директно”, 5 април) са над 1 млрд лева. При наличие на читав Главен прокурор и министърът-отличник, и неговият премиер вместо да водят по 2 листи, би трябвало да започнат  агитация в следствието.

- България е с нов рекорд на Гинес. Страната е с 7 млн. население, но по списъци  и със 7 милиона избиратели. Пълно безумие, обслужващо големите партии. Като се има предвид, че поне 1 млн. са фантоми, 1 млн. са гурбетчии в чужбина и 1 млн. са под 18 години, реалните избиратели са между 4 и 5 милиона. За съжаление половината от тях са готови да продадат гласа си на коя да е партия, стига заплащането да е подобаващо.

Това постигнахме за  23 години демократични избори!!!

След завършване на церемонията по връчване на втори управленски мандат на лидера на ГЕРБ на нас от ПП „Нова Зора” като на прононсирани евроскептици не ни остава друго освен да повторим заключението на в-к „Ханделстблат” (2009): „Европа е самолет, в който няма  пилот,  с 27 стюардеси !”

Дано на 12 май българите също да покажат, че имат воля и един път завинаги да опровергаят ироничната мъдрост на турците: „Да му имам акъла на българина, който му идва отпосле”.

И защо да не предложат нов текст за край на популярното в Одеса през 20-те години на миналия век аржентинско танго:

На Дерибасовской закрылася пивная,
Куда девалася компания блатная,
Где наши девочки Искрица, Цецка, Лили
И гвоздь Софии Бойко Шмаровоз?