СТОЛИПИН

Николай Кузмин

превод: Литературен свят

Из романа „Възмездие. т. 2″ (2010)

Преди Столипин да оглави  руското правителство, той заемал постовете губернатор и министър на вътрешните работи. Според него Русия бавно отслабвала и грохвала. От хроническо недояждане от година на година силите я напускали. При цялата й огромност тя се превръщала в анемичен колос на изтощени нозе. Страната-дистрофик неотвратимо се приближавала към безславния си край.

За своя беда Столипин смятал, че неравенството е категория постоянна. Винаги е имало богати и винаги трябва да има бедни. Не от нас е отредено! И той решил да преобразува руското село по западен маниер: да създаде в нея класа на фермери (на руски - кулаци) и по този начин да намери сред гладното и вечно недоволно селячество трайна опора на съществуващия режим. Фермерът ще се страхува от революция като от пожар!

Столипин по навик действал решително и жестоко. Знаейки как бил внедряван картофът при Екатерина, той сломявал съпротивата на селяните до крак: биел цели села и даже бесел.

Без да го осъзнава, действал по революционному. С властовите си мерки той преди всичко напълно разрушил руската община - изконната привичка на руснаците да живеят и работят съвместно, съборно. Ловки кулаци бързо завзели цялата земя и обрекли на изгнание от селата огромен брой «излишни» селяни. В търсенето на прехрана тези «излишни» се втурнали към градовете, попълвайки там редиците на лумпенпролетариата, най-жестокия резерв на приближаващата революция.