НА КРАК, ПУШАЧИ!

Максим Калашников

превод: Румен Воденичаров

Аз съм пушач. И се обръщам към всички мои събратя. Време е да се надигнем на общ протест. Защото ни разглеждат като разбойници. И кой прави всичко това? Една клика от клептократи и маразматици.
Достатъчно сме търпели покорно всичко това! Голямата вреда за здравето и живото на нацията нанасяме не ние, а властването на бездарните, сиви и крадливи плъхове.
Ние уважаваме непушачите и признаваме правата им. Но в същото време искаме да уважават и нашите права. Защото, според официалната статистика, пушачите са около 40% от възрастните руснаци. А на практика дори повече. Ние не възнамеряваме да разпространяваме този вреден навик, не искаме да се пуши в училищата, в поликлиниките и в метрото. Но смятаме за садистични плановете да ни се забрани пушенето на предназначени за това места на гарите, летищата, в салоните за пушачи на ресторантите, на плажовете и т.н. Изобщо какво да ви кажа. Решили са да насъскат всички псета и открито да издевателстват над нас.
Каква е истинската цел на нашите непохватни управници? Те, представяте ли си, са се загрижили за здравето на народа.
Ако наистина се тревожеха толкова колкото говорят, да бяха забранили производството и продажбата на тютюн. Но те не го правят, защото тютюнът не е наркотик.
Подготвяният закон срещу пушачите има съвсем други цели. Първо, да вдигне цената на цигарите и да ликвидира продажбата им на дребно. И второ - да ги остави достъпни само в големите магазини и супермаркетите. По този начин „лидерите” просто ще осигуряват свръхпечалба на едрите търгаши, едновременно затруднявайки нас, пушачите, и убивайки дребния бизнес. Изобщо те съзнателно издигат пирамида, в която само кликата на богатите е на върха, а всички останали - техни бедни роби. За хората в дребния и среден бизнес те не оставиха други възможности освен да припечелват от търговия. Практически за тях е невъзможно да произвеждат каквото и да било, веднага ги задушават с несъразмерни данъци, високи лихви по кредитите, плащания на арендни вноски и непоносим чиновнически рекет.
На всичко отгоре ги унищожава потокът от евтини вносни стоки. А те след приемането на Русия в СТО могат да нахлуят навсякъде.
Остава единствената възможност да се търгува. Но с какво след като на бизнеса му отнемат възможността да търгува с една стока след друга. Представяте ли си след като влезе в сила забраната за продажба на тютюневи изделия колко дребни търговци ще се разорят и колко работни места ще бъдат ликвидирани.
Гади ми се от лицемерието на тези „скърбящи” за здравето на народа, а всъщност мислещи единствено за собственото си обогатяване. Вбесява ме наглата самоувереност на тези твари, въобразили си, че с простолюдието може да се прави абсолютно всичко. Време е или да им дадем урок, или ние с вас да признаем, че сме покорен добитък.
Главната причина за високата смъртност на руския народ не е пушенето, а бездарността и крадливостта на вашата власт. Защото вие потопихте целия народ в страшна депресия и огромна мъка. Какво му донесе без малко четвърт век ваша власт? Разрушени надежди, нищета, пълно неведение за бъдещето, мерзост и цинизъм на заобикалящата го реалност. Вие лишихте от бъдеще нашите деца, създавайки общество, в което властват малцина олигарси. В това общество местата вече са запазени за техните деца. А освен това вие сте крадци. Вие не се опитвате да спрете вакханалията на кражбите, нещо повече, вие браните вашите високопоставени чиновници, хванати с подкуп. Кавказки идиоти могат да се нахвърлят с ножове на пътниците в трамвая. Цялата ви правозащитна система е прогнила от корупция.
Всичко това хвърля моя народ в тежка депресия, от която той умира преждевременно. И мнозина от нас пушат именно затова, че ни доведохте в омерзителна реалност, от която ни се гади. Мене лично не ме учудва, че това не се осъзнава от Путин и Медведев.
Медведев изведнъж „прозря”, че сме изоставали от Европа затова, че пушим. Налага се да обясним на този „айфон”, че от Европа изоставаме затова, че властта на такива като него, започвайки от 1991 год., разруши СССР и след това премина като монголска орда по цялата страна, унищожавайки десетки хиляди предприятия. Отнеха ни милиони работни места, сносни заплати, добри възможности за израстване. Хора с най-висока квалификация: учени, лекари, инженери, обрекоха да работят за мизерно заплащане, превърнаха ги в бедняци. Така и не позволиха на бизнеса да потегли като задушаваха всяко негово начинание още в зародиша му.
Нека обясним на слабоумните олигофрени, че в 1985 г. нашата страна произвеждаше буквално всичко, а сега почти нищо. И за този срив пушачите нямат никаква заслуга. Това е заслуга на вас, уродите-неолиберали, които без война превърнаха великата Русия в развалина, в издъхващ придатък на газпромовската тръба.
Вие знаете, че Европа даже след 20-годишно изнасяне на своята промишленост в Китай, все пак остава по-индустриализирана от Руската Федерация. В РФ производството на крайни продукти на глава от населението остава в пъти по-малко, отколкото в САШ, Германия, Финландия, Южна Корея. Вече и Бразилия ни изпреварва. Това е плодът на вашите уродливи реформи, започнати по времето на Елцин. Това е вашата криминално-либерална политика натикала народа в отходната яма и именно носталгията по миналото, а не пушенето, е истинската причина за стреса и лошото здраве на нацията. Ако изоставим пушенето, хилядите съвременни предприятия в РФ няма да заработят. И не ще заработят най-вече поради това, че вие, сиви плъхове, сте управляващи.
Ние мрем като мухи и защото пием нечиста вода. От 1991 г. пречиствателните станции и водопроводи са в упадък, а съвременни не се създават. Ние умираме преждевременно, защото сме принудени да ядем вносна храна, наблъскана с химия и ГМО, защото обемът на собственото аграрно производство така и не достигна нивото от съветско време през 1990 г. Вие, сиви плъхове, правите така, че да загиват отечествените производители на храни. Ние добре си спомняме вкуса на съветските колбаси, които съдържаха 90% месо. Вашите днешни колбаси са произведени с 10% месо, останалото са хранителни добавки. Вие ни храните с консервирана смърт, а ни призовавате да водим здравословен начин на живот. Но ако в СССР на практика всеки можеше да си позволи да спортува и да пътува на курорт всяка година, то сега в РФ това е привилегия само на 10% от населението. Основната маса от народа при вашата власт живее като в концлагер със заплата, която стига само за храна и малко дрехи. Споменът, че в СССР служителят можеше да получи на ръка в аванс цяла месечна заплата (и още една от профсъюза) и да замине в отпуск за 24 дни, днес звучи като приказка.
А пропо, стара Европа също надроби порядъчно глупости. Отказът от пушенето не й помогна много. И ако вие, непросветените, не знаете, то аз мога да ви разкажа. През 80-те години на миналия век европейците заживяха по-зле отколкото през 70-те години. През 90-те години - по -лошо отколкото през 80-те. А сега живеят по-бедно в сравнение с 90-те години. Никога вече няма да се върне европейският жизнен стандарт от 1975 г. А тогава пушеха всички. Глупашката неолиберална политика и изнасянето на промишлеността от Западна Европа в търсене на бързи печалби - ето кое изигра пагубна роля.
Трябва да мислим със собствената си глава, а не да подражаваме на Европа.
Стига покорство и преклонение пред чужди авторитети!
Ето какво ви предлагам, братя-пушачи. Трябва да протестираме и да излизаме на митинги. И преди всичко на обединени шествия на опозицията. Не ме интересуват нито либерала КС, нито хора като Навални и Чириков. Ние сме длъжни да отвоюваме нашето достойнство, своите права и бъдеще.

10.12.2012 г.