НЕНАВИСТТА КЪМ СТАЛИН

Андрей Фурсов

превод: Литературен свят

Кой ненавижда Сталина и за какво? Преди всичко номенклатурните и околономенклатурни крадци, които прекрасно разбират, че да се краде безнаказано и да се правят хареми, например, в министерството на отбраната при Сталин било невъзможно. Сталин е ненавиждан от съветските и постсъветските либерали във властта, които искали да консумират повече, отколкото им било определено по номенклатурен ранг, които искали често да пътуват зад граница.

Сталин е ненавиждан на Запад, защото два пъти провалил плановете на глобалистите. Първият път - през 20-те години, когато сринал проекта за «световна революция» - според този план Русия трябвало да се превърне в сухи вършини за световната революция, помитаща националните държави, след което Фининтернът трябвало да вземе връх над Коминтерна. Сталин заменил това създание с червена империя. През 29-та година е изгонен Троцки. От 1929 г. започва интензивно американско напомпване на партията на Хитлер. Т. е., проектът за «световна революция» не успял - значи, ще има световна война.

Втори път Сталин съкрушил плановете на глобалистите, когато не позволил на Хитлер да смаже Съветския Съюз. И британци, и американци разчитали, че Хитлер ще пречупи гръбнака на Съветския Съюз, а после англо-американците ще победят Хитлер. А станало иначе.

Сталин - автор на антиглобалисткия неоимперски проект в XX век - направи почти невъзможното, показа какво трябва да се противопостави на глобализацията. Сталин я отсрочи с 60 години, което господарите на световната система не могат да му простят.

…Много често Сталин е критикуван като диктатор от хора, които никога нищо не са ръководили. Ако си ръководил колектив поне от 10 души, разбираш, че абсолютната власт е невъзможна нито долу, нито горе. Затова когато казват «сталински репресии», сама по себе си формулировката е фалшива. Нито един диктатор - нито Хитлер, нито Сталин, нито Цезар, нито Наполеон никога не са имали абсолютната власт. Това е мит. И когато се казва: «Абсолютната власт развращава абсолютно», това е само красива фраза.

Много лесно е собствената бездарност и социална импотентност да се прехвърля върху системата или конкретно върху човека, който въплъщава тази система - най-малко е нечестно, а от друга страна, виждам в това признак на социална шизофрения.


Завтра, 21.12.2012